Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα προσπάθεια υπέρβασης των 800 μονάδων

Επιφυλακτικές κινήσεις από τους επενδυτές, με τον ΓΔ να κινείται από την αρχή της συνεδρίασης πάνω από τις 800 μονάδες. Ανοδικά οι τράπεζες, κέρδη και για ΟΤΕ-ΔΕΗ. Πονταρίσματα σε Viohalco, Σαράντη, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

ΧΑ: Νέα προσπάθεια υπέρβασης των 800 μονάδων

Περιμένοντας τον Ντράγκι οι ευρωπαϊκές αγορές, περιμένοντας τον... θείο Σαμ το ΧΑ.

Με μικρές διακυμάνσεις, λίγο κάτω ο DAX - λίγο πάνω ο CAC, τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη στάση των βραχυπρόθεσμων παικτών να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα μηνύματα που θα στείλουν το μεσημέρι ΕΚΤ και Ντράγκι.

Συγκριτικά καλύτερη η στάση των traders στο ΧΑ, καθώς από τις πρώτες κιόλας εντολές διαφάνηκε μία θετικότερη προσέγγιση της κατάστασης σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις. Προσεκτικές οι κινήσεις τόσο των πωλητών όσο και των αγοραστών, με συνολικότερη παρουσία τους από τον τραπεζικό κλάδο μέχρι τηλεπικοινωνίες, τυχερά παιχνίδια, ενέργεια, βιομηχανία.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, σε επίπεδα χαμηλότερα απ' ό,τι χθες στο ίδιο διάστημα, ένδειξη που παραπέμπει σε μείωση της προσφοράς αλλά και πιο φειδωλή ζήτηση.

Ενθαρρυντική ένδειξη το ότι από νωρίς ο Γενικός Δείκτης υπερέβη το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο να βγάζει αντίδραση και συγκεκριμένα blue chips-σηματωρούς να αντιδρούν ανοδικά.

Πάνω από τις 850 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με ζητούμενο ένα «κλείσιμο» σήμερα έστω και οριακά υψηλότερα των 860 μονάδων, έως τις 2.062 μονάδες ο FTSE25, με σημείο καμπής τις 2.066 (*).

Ικανοποιητικός ο καταμερισμός των συναλλαγών σε τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, κατασκευές, τυχερά παιχνίδια, με συγκριτικά αυξημένο τζίρο σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, Viohalco, Jumbo κ.λπ.

Από τον τραπεζικό κλάδο περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται στη μετοχή της Εθνικής, ενώ μεγαλύτερος τζίρος σε Πειραιώς και ΕΤΕ.

Από τα blue chips, με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο οι μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με τη μεν πρώτη υψηλότερα προς τα 11,22, τη δε δεύτερη χαμηλότερα στα 9,71 ευρώ. Για τον ΟΤΕ έχει αρχίσει και «τρέχει» (επηρεάζοντας ανάλογα τη στάση των traders) η προοπτική της διάθεσης του 5% του μ.κ.

Πρώτη στη σχετική κατάταξη, από την πλευρά του τζίρου, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς τα ισχυρά χέρια φαίνεται να έχουν ενεργοποιηθεί από την αρχή της συνεδρίασης. Συναλλαγές στο εύρος των 5,24-5,40 ευρώ, με τον τζίρο να ξεπερνά τις 600 χιλιάδες ευρώ, λίγο μετά τις 11:15.

Να σημειωθεί πως ο ρυθμός εντολών/συναλλαγών μέτριος στην αρχή, επιβραδύνθηκε μετά τις 11:00, δίνοντας την εικόνα καθίζησης του τζίρου.

Από τη μεσαία κατηγορία, ξεχωρίζουν Cenergy, MIG, Intralot, Πλαίσιο, Ικτίνος, Υγεία.

Η σχέση ανοδικών/πτωτικών στο 2/1, με 44 μετοχές να κινούνται ανοδικά και 21 χαμηλότερα.

(*) «μέτρηση» και διάγραμμα του δείκτη, στον Εκηβόλο. Εμφανής η σημασία των 2.066 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v