Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση με το βλέμμα στον Ντράγκι

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Ζητείται καταλύτης που θα φέρει την εγχώρια αγορά ξανά πάνω από τις 800 μονάδες. Καλύτερη η εικόνα στα διεθνή χρηματιστήρια ενώ σήμερα τοποθετείται η κεντρική τράπεζα για τα νομισματικά θέματα.

ΧΑ: Συνεδρίαση με το βλέμμα στον Ντράγκι

Eνθαρρυντικό το χθεσινοβραδινό «κλείσιμο» στη Wall Street, αφήνει... παράθυρο αισιοδοξίας στους long για κάτι καλύτερο.  Εύλογες οι πιέσεις χθες στην «αγορά των αγορών», μετά τις τελευταίες κινήσεις Τραμπ και μετά την παραίτηση του οικονομικού συμβούλου του, Γκάρι Κον. Αλλά με τον S&P 500 να διαγράφει διακύμανση σε σχηματισμό W, να κινείται μεταξύ χαμηλής των 2.701,76 - υψηλής 2.730,60 με τελείωμα στις 2.726,80 μονάδες, που δίνει υποσχέσεις για σήμερα-αύριο. Εάν στη Wall Street και ειδικότερα για τον S&P 500 επιτευχθεί αύριο Παρασκευή θετικό εβδομαδιαίο κλείσιμο, θα έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα από την πλευρά των long. Και μέχρι το επόμενο. 

Σήμερα Πέμπτη, η Ευρώπη περιμένει τις κινήσεις -θα είναι απάντηση;- Ντράγκι και της ΕΚΤ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχάς για τη μεταβλητότητα των δεικτών, μετοχών. Η τεχνική εικόνα του DAX παρουσιάζει κάποια βελτίωση, κάτι που μας καθιστά συγκρατημένα αισιόδοξους, πάντα σε διάστημα σημερινής-αυριανής συνεδρίασης. 

Τρίτο κλείσιμο χαμηλότερα των 800 μονάδων μετρούσε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον ΓΔ στις 798,41 μονάδες, τον ΔΤΡ στις 845,89 και τον FTSE25 στις 2.049,27 μονάδες. Σημειωτέον πως ο ΔΤΡ υποχώρησε 0,63%, ο 25άρης αντέδρασε 0,37% χάρη στις στηρίξεις των Coca Cola, Jumbo και τις βοήθειες των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Ενεργειακή και βεβαίως την επαναφορά των ΟΠΑΠ με 2,41% και ΟΤΕ με 0,81%.

Η στήριξη που δόθηκε από τις τρεις «βαριές» μετοχές OTECoca Cola και ΟΠΑΠ και η δράση των ισχυρών χεριών στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Ενεργειακή διασκέδασαν αρκετά την επιφύλαξή μας από τη συντήρηση του ΓΔ για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κάτω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων. 

Απεναντίας μας ικανοποίησε, εκτός από την κόντρα κίνηση των μετοχών που αναφέρθηκαν, ο διαφαινόμενος σχηματισμός «διπλού χαμηλού» πάνω από τις 790 μονάδες, που εάν επιβεβαιωθεί, θα απομάκρυνε τον κίνδυνο περαιτέρω άμεσης υποχώρησης προς τις 780-770 μονάδες, βάζοντας σε σοβαρότερες περιπέτειες τους long. 

Εκτίμησή μας, πως συγκεκριμένα ισχυρά χέρια περιμένουν (και ποντάρουν) σε 2-3 εξελίξεις που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στα επιμέρους και μέσω αυτών σε ευρύτερο τμήμα του χρηματιστηριακού ταμπλό, της αγοράς. 

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου πως Καναδάς και Μεξικό ενδεχομένως να εξαιρεθούν από την επιβολή δασμών θα μπορούσε να επεκτεινόταν συμπεριλαμβάνοντας και την Ελλάδα και να αναστρέψει πλήρως τις ισορροπίες που τις τελευταίες συνεδριάσεις είναι σαφώς σε βάρος του ομίλου Viohalco. Εκτίμησή μου, προσωπική και τίποτε περισσότερο, χωρίς την οποιαδήποτε πληροφορία, ενημέρωση, πως εάν ο «αμερικανικός παράγων» ήθελε να βοηθήσει την ελληνική πλευρά θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση. Προσωπικά, μακάρι να γινόταν κάτι τέτοιο.

Την ίδια ώρα, στις «αγορές» μόνο απαρατήρητη δεν περνά η υποβάθμιση της Τουρκίας σε Ba2 από τον Moody's (αναβαθμίζοντας σε σταθερό το outlook), τον οίκο που προ 2 εβδομάδων μάς ξάφνιασε θετικά με την κατά 2 βαθμίδες (το ανώτερο επιτρεπόμενο) αναβάθμιση του ελληνικού outlook, επισπεύδοντας μάλιστα την ανακοίνωση από την 30ή Μαρτίου. Συμπτώσεις; Δεν ξέρω, θα δείξει πάντως, καθώς ένας «πόλεμος» διεξάγεται πλέον με διάφορα μέσα και μεθοδεύσεις. 

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, σε ενδεχόμενη αντίδραση του οποίου είχαν ποντάρει αρκετοί long με αφορμή το ότι από Δευτέρα η Eurobank ανοίγει την αυλαία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 2017 (ακολουθεί στις 20 του μηνός η Alpha Bank). Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα 2017 αποτελούν τον «κορμό» των stress tests και το αγκάθι από την υποχρέωση του IFRS9 έχει αμβλυνθεί αρκετά μετά από ευνοϊκές πρόνοιες του ίδιου του SSM, ο κλάδος θα μπορούσε να δώσει κάτι καλύτερο. 

Στα υπόψη πως για ακόμη μία συνεδρίαση ορισμένες μετοχές των χαμηλότερων κατηγοριών ξεχώρισαν θετικά. Συζητήθηκαν δε περισσότερο στα χρηματιστηριακά γραφεία η υπεραντίδραση της μετοχής του Attica Group, του Ικτίνου, η επαναφορά της Εβροφάρμα, η κίνηση της ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, της ΕΚΤΕΡ και ακόμη 6-8 μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v