Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισχυρή αντίδραση σε… πήλινα πόδια

Με επιστροφή στις 812 μονάδες «απάντησε» η αγορά στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα και τα σχέδια για 12μηνο έντοκο. Τι σηματοδοτεί ο χαμηλός τζίρος μετά το πτωτικό σερί. Που επικεντρώνεται το ενδιαφέρον.

ΧΑ: Ισχυρή αντίδραση σε… πήλινα πόδια

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από εννέα πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες δώδεκα, με αθροιστικές απώλειες 5,63% και ο κλαδικό δείκτης των Τραπεζών από δέκα πτωτικές στις τελευταίες δεκατρείς, με αθροιστικές απώλειες 8,63% και ήταν απόλυτα αναμενόμενη κάποια ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Η αντίδραση αυτή επανέφερε, μετά από τρεις συνεδριάσεις, τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων, δίνοντάς του και σχετική "απόσταση ασφαλείας", όμως ο τόσο χαμηλός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων) δίνει περισσότερους πόντους σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι από τους αγοραστές έλλειπε το "πάθος" και ότι η σημερινή αντίδραση έδειχνε περισσότερο "ανακωχή" πωλήσεων και λιγότερο εμφατική επιστροφή των αγοραστών, στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Άξιο αναφοράς, ότι η σημερινή προσπάθεια των αγοραστών βοηθήθηκε και από την επιστροφή του ενδιαφέροντος στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την ευδιάκριτη αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 4,16% η απόδοση του 10ετους, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25) κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας, καθώς έλειψαν οι αρνητικές εκπλήξεις, από τους "short", στις τελικές δημοπρασίες, έστω και αν οι τελευταίοι "πείραξαν" λίγο τις τιμές στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Το "στοίχημα" των αμέσως επόμενων συνεδριάσεων, είναι αν θα συνεχιστεί η αντίδραση των τίτλων, που πρωταγωνίστησαν στην σημερινή, ανοδική, κίνηση της Αγοράς, ή τα σημερινά θετικά πρόσημα ήταν απλά αντίδραση στις σημαντικές πιέσεις που είχαν προηγηθεί και τίποτα περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, συμμετείχε το μεγαλύτερο μέρος από τους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης (μόνο η Motor Oil -1,31%, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο), ενώ κάποιοι αγοραστές επανεμφανίστηκαν και σε μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, που είχαν πιεστεί σημαντικά κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ευνόητο είναι ότι τα, θεωρούμενα, συντηρητικά χαρτοφυλάκια, θα πρέπει να έχουν επικεντρωμένη την προσοχή τους στους λίγους τίτλους, οι οποίοι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, κινήθηκαν "contrarian" στο γενικότερα αρνητικό κλίμα.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των Δεικτοβαρών τίτλων ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, όμως θα χρειαστούν πολλές τέτοιες συνεδριάσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί η "τραυματισμένη" εικόνα, τόσον στον κλαδικό δείκτη, όσο και σε επιμέρους μετοχές.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 844,54 (-0,16%) και 868,59 μονάδων (+2,68%), στις 17.00 βρέθηκε στις 867,89 (+2,6%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών και τα "χάδια" από τους "short", ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 862,93 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,01%.

Όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει, με κλεισίματα, χαμηλότερα των 900 μονάδων, οι "short" έχουν τον πρώτο λόγο. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, που θέλει μεγάλη προσπάθεια ακόμα, η επόμενη αντίσταση στις 912 - 919 μονάδες. Για την σχετική "αποκατάσταση της τάξης" χρειάζονται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 939 μονάδων.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Τρ. Ελλάδος, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 15,05 ευρώ (-5,94%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 15,30 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 4,38%.

Αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα η μετοχή διαπραγματευόταν χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,6720 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,405552 ανά μετοχή).

Πριν αποχωρήσουμε από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει υποσημείωσης ότι νέα μείωση στο όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA για τις Ελληνικές Τράπεζες, κατά 3,2 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Το "ταβάνι" στη χρήση του ELA μειώνεται περαιτέρω, στα 16,6 δισ. ευρώ.

Δεν ήταν λίγες οι ειδήσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "η πρόσφατη αναταραχή στις Αγορές επιβάλλει 'hold' στα σχέδια νέων εκδόσεων Ελληνικών ομολόγων, όχι όμως και στις προσπάθειες δημιουργίας ενός επαρκούς ταμειακού αποθέματος, ενόψει της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος του ESM. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη το 'μαξιλάρι' ταμιακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου έχει αγγίξει τα 15 δισ. ευρώ, χωρίς να αθροίζεται το 1,9 δισ. ευρώ που αναμένεται από τον ESM εντός Μαρτίου. 

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της ιδίας, "στην υποκατάσταση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων με εκδόσεις 12μηνων τίτλων προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, προκειμένου να προσθέσει ένα ακόμα σημείο στην καμπύλη των εκδόσεων του Ελληνικού Δημοσίου. 

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "την ανάδειξη της Amerra, ως προτιμητέου Επενδυτή για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των Νηρέα (+10%) και Σελόντα (+10%) εισηγούνται οι Σύμβουλοι στις τέσσερις πωλήτριες Τράπεζες. Σύμφωνα με όσους είναι κοντά στη διαδικασία, το προβάδισμα που είχε πριν τις βελτιωτικές η Amerra, δεν ανατράπηκε στον τελευταίο γύρο

Θετικά αποτιμούν οι Βρυξέλλες την πρώτη αποστολή των Επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα, για την τέταρτη αξιολόγηση, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, 12 Μαρτίου.

Όπως ανέφερε σε ενημέρωση του Τύπου, στις Βρυξέλλες, σήμερα Ανώτερος Αξιωματούχος της Ευρωζώνης, "η αποστολή στην Αθήνα πήγε αρκετά καλά και στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα, τον Μάιο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή κίνηση της Αγοράς, αιφνιδίασε θετικά, τους περισσότερους από τους εγχώριους αναλυτές, οι οποίοι θεωρούσαν σαν επικρατέστερο σενάριο την συνέχιση της ήπιας υποχώρησης, καθώς δείχνουν να λείπουν οι ειδήσεις - καταλύτες, που θα μπορούσαν να αλλάξουν το κλίμα.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Folli Follie Group (+2,06% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω μετοχή βρίσκεται σε παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 19,84 ευρώ (κλείσιμο 29/1). Η πρώτη αντίσταση στα 17,60 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 18,00 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι πρώτες στηρίξεις στα 16,38 και 15,60 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,90%), που δείχνει ότι "κρατάει επαφή" με τα πρόσφατα υψηλά. Το 5,18 - 5,15 είναι ημερήσια στήριξη, με τα 5,03 ευρώ το "stop". Τα 5,37 ευρώ (σημερινό κλείσιμο) είναι κοντινή μας αντίσταση, που κατοχύρωση μπορεί να δοκιμάσει μπορεί να δοκιμάσει και πάλι κίνηση στα υψηλά της.

Συμπλήρωσε 11 συνεχόμενες συνεδριάσεις με κλεισίματα υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 5,00 ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή (+0,99% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Ο τίτλος χρειάζεται κλεισίματα υψηλότερα των 5,28 ευρώ για να αλλάξει επίπεδο και να ξεφύγει από την συσσώρευση.

"Κατηφορίζοντας" σε κεφαλαιοποιήσεις, αντέδρασαν στο χθεσινό -9,52% η ΕΛΧΑ (+8,55%) και στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 2,54 ευρώ (κλείσιμο 22/2) τα Πλ. Θράκης (+2,13%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε Κέκροπα (+16,96%) και Περσέα (+1,66%).

Από την άλλη, εμφανίστηκαν αγοραστές και υψηλότερα των 18,70 ευρώ (ανεξαρτήτως κλεισίματος) στην Mermeren (0%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Ικτίνο (+9,20%) και τέταρτη συνεχόμενη για την Quest (+0,88%), δείχνει να έχει σταθερό πωλητή ο ΟΛΘ (-0,35%) που συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ενώ τις εντυπώσεις συνεχίζει να κερδίζει η AS Company (+6,86%), όχι μόνο γιατί επιμένει πλαγιοανοδικά, αλλά και διότι κινείται προς νέα υψηλά 10 ετών (!)

Η σημερινή συνεδρίαση, άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Ο Γενικός δείκτης, με το σημερινό κλείσιμο άφησε πίσω του τις 807 μονάδες, που ήταν το ημερήσιο "stop short", αλλά και τις 811 μονάδες, που ήταν αποφασιστικό επίπεδο για τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα.

Αν οι αγοραστές συνεχίσουν να έχουν τον πρώτο λόγο, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 820, 828 και 840 - 850 μονάδες. Η υπέρβαση των 850 μονάδων γυρίζει την βραχυπρόθεσμη τάση σε ανοδική.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,92%), η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2053 - 2066 και 2077 μονάδων, δημιουργεί τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 2107 - 2120 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Οι εγγενείς αδυναμίες που τόσα χρόνια ταλαιπωρούν την Ελληνική Οικονομία, παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης που γίνεται, παραμένουν" επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία (π.χ. μείωση ανεργίας & ΕLA σήμερα), αν και ανοίγουν κάποιες "χαραμάδες" αισιοδοξίας, σε δεύτερη ανάγνωση συνεχίζουν να μας προβληματίζουν τα ποιοτικά τους στοιχεία (πχ. μερική απασχόληση – αδήλωτη εργασία & υψηλή ανεργία νέων – χαμηλοί μισθοί κ.λ.π.).

Πρόσθετα η πρόσφατη πολιτική όξυνση, αλλά κυρίως η συνεχιζόμενη προκλητικότητα των Γειτόνων εξ Ανατολών, που δεν φαίνεται να εκτονώνεται, επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα και δημιουργούν ανασφάλεια στην Ελληνική Οικονομία.

Η αναταραχή στης Διεθνείς Αγορές δείχνει μια φαινομενική ηρεμία με μικρές αντιδράσεις & πλευρικές κινήσεις, αλλά αν η αναταραχή στις Αγορές ομολόγων ενταθεί, τότε η διαχείριση της κατάστασης θα γίνει ακόμα δυσκολότερη.

Ο δείκτης τραπεζών έχασε το επίπεδο των 900 μονάδων. Η παραμονή του για μεγάλο χρονικό διάστημα στο κάτω εύρος τιμών και κάτω από τον Μέσο όρο 30 ημερών, τεχνικά, λειτουργεί επιβαρυντικά και οδηγεί στις επόμενες στηρίξεις των 845, 805 & 708 μονάδων. Το καθοδικό σενάριο αναιρείται με ημερήσιο κλείσιμο άνω των 920 μονάδων.

"Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών των τελευταίων ημερών, δεν αποτελούν ευοίωνο σημάδι για την συνέχεια του Μαρτίου, ο οποίος στατιστικά κατά 65% δίνει αρνητικές αποδόσεις την τελευταία 10ετία" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης Hang Seng (+1,52%).

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Ενισχύεται το Δολάριο, πιέζοντας Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, αύξηση 1,6% κατέγραψε το δ' τρίμηνο του 2017 το ΑΕΠ της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, έναντι του 0,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση και έναντι του 0,9% που ανέμεναν οι αναλυτές..

"Η σημαντική αυτή διαφορά αποδίδεται στην ανοδική αναθεώρηση των κεφαλαιουχικών δαπανών και των στοιχείων για τα αποθέματα", όπως αναφέρει το Reuters.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, διαμορφώθηκε στο 0,4%, έναντι του 0,1% που ήταν η αρχική εκτίμηση και του 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών αυξήθηκαν οι εξαγωγές της Κίνας τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 44,5% τον Φεβρουάριο, σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 13,6% που προέβλεπαν οι αναλυτές και έναντι της αύξησης 11,1% τον Ιανουάριο.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,3%, χαμηλότερα του 9,7% που προέβλεπαν οι αναλυτές και της ανόδου κατά 36,9% τον Ιανουάριο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν η πτώση που κατέγραψαν τον Ιανουάριο οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 3,9% τον Ιανουάριο, μετά την άνοδο 3% που κατέγραψαν τον προηγούμενο μήνα, και έναντι της μείωσης κατά 1,6% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

"Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού", αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να πραγματοποιεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού, επί του παρόντος ύψους 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018, ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τους Financial Times, "η ΕΚΤ δεν άλλαξε τα επιτόκια, ωστόσο μετέβαλε τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί για τις καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού. Η ΕΚΤ, δεν αφήνει να εννοηθεί, πλέον, ότι θα αυξήσει τις αγορές στοιχείων ενεργητικού, αν οι συνθήκες στις Αγορές μεταβληθούν προς το χειρότερο".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στις 231.000 την εβδομάδα που έληξε στις 3 Μαρτίου από 210.000, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμενα ότι θα αυξηθούν στις 220.000.

"Οι Αγορές μετοχών θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ως και 40% τα επόμενα 2-3 χρόνια", προειδοποίησε ο πρόεδρος της JP Morgan Chase Daniel Pinto, σε δηλώσεις του στο Bloomberg.

Οι δηλώσεις του τραπεζίτη έλαβαν χώρα εν μέσω προβληματισμού των επενδυτών για τις επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού. "Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει μια διόρθωση κάποια στιγμή", τόνισε.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι τα έσοδα της JP Morgan από συναλλαγές αναμένεται να αυξηθούν κατά υψηλό μονοψήφιο ποσοστό το πρώτο τρίμηνο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε οριακές μεταβολές στις τιμές - στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες προχωρά η Goldman Sachs, σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy" για τον τίτλο της Alpha Bank.

Ειδικότερα, ο Οίκος ανεβάζει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Eurobank στο 0,88, από 0,85 ευρώ, ενώ διατηρεί σύσταση "neutral".

Παράλληλα, μειώνει την τιμή - στόχο για την Αlpha Βank στα 2,36 ευρώ, από 2,40 ευρώ, ενώ διατηρεί τη σύσταση "αγορά".

Διατηρεί σύσταση "neutral" για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας (με στόχο τα 0,28 ευρώ) και της Τράπεζας Πειραιώς (με στόχο τα 3,10 ευρώ).

"Η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους, είναι απαραίτητα συστατικά για τη βιώσιμη ανάπτυξη μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος του ESM", δήλωσε σήμερα από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, αποφεύγοντας να πάρει θέση αναφορικά με το εάν θα χρειαστεί, ή όχι στη συνέχεια, προληπτική γραμμή πίστωσης.

Άφησε παράλληλα να εννοηθεί ότι είναι καλοδεχούμενη μια πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει το Ταμείο στην Ελλάδα, σενάριο το οποίο έχει συζητηθεί στους κόλπους της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, χωρίς να έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Ο κ. Ράις επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ για την ανάγκη ικανοποίησης της διπλής προϋπόθεσης μεταρρυθμίσεων και χρέους, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το εν αναμονή πρόγραμμα του Ταμείου, ενώ τόνισε ότι "όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου συνομιλιών στην Αθήνα, για την τέταρτη αξιολόγηση, οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές και θα συνεχιστούν".

Μικρή υποχώρηση, σε σχέση με τα αναθεωρημένα στοιχεία του Νοεμβρίου, εμφάνισε η ανεργία στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2017.

Σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 20,8%, έναντι του αναθεωρημένου 21,0% τον Νοέμβριο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 812,8 μονάδες (+1,8%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 812,6 (+1,78%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 812,53 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,77%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 38,7 εκατ., από τα οποία τα 1,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ), ενώ ΟΤΕ και ΕΤΕ απέσπασαν το 28% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο τίτλος της Motor Oil δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia, Jumbo, Folli Follie Group.

Καλύτερη των προηγούμενων συνεδριάσεων η τελική εικόνα με 82 ανοδικές μετοχές, έναντι 34 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και νέα αξιοπρόσεκτη μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (37.883 συμβόλαια).

Στα 11.808 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 12.836 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.248, 2.376 για τον Μάρτιο, 872 για τον Απρίλιο, 0 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.088) κινήθηκε μεταξύ 2.051 και 2.092,5 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.539 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.064), Εθνική (16.022), MIG (3.795), Alpha Bank (2.942), Πειραιώς (2.954), ΔΕΗ (771), ΟΤΕ (893), ΟΠΑΠ (1.150), Ελλάκτωρα (226), Τέρνα Ενεργειακή (214), Intralot (774), ΑΔΜΗΕ (301), Μυτιληναίο (890), Viohalco (332), Cenergy (393), Lamda Development (168), Ιντρακόμ (113), Fourli (449), ΕΧΑΕ (246), Ελ. Πετρέλαια (318), ΟΛΠ (307), Jumbo (219).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 73.689, Eurobank 32.216, Εθνική 125.240, Alpha Bank 18.181, Τρ. Αττικής 11.690, Intralot 13.819 και Πειραιώς 14.186.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                     Name of Issuer                      NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,64%
2018-02-28
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
 
 
 
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,71%
 
2018-03-05
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,50%
2018-02-28

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 12.036.524 τεμ., (από 10.923.921 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 118.549.729 τεμ. (117.949.205), Πειραιώς 11.371.738 τεμ. (10.744.738), ΔΕΗ 3.146.397 τεμ. (3.146.397), Eurobank 20.230.704 τεμ. (20.233.501), ΟΠΑΠ 1.324.689 τεμ. (1.324.689) Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v