Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εδιωξε τον υπουργό Εξωτερικών ο Ντόναλντ Τραμπ

Νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναλαμβάνει ο Mάικ Πομπέο, πρώην επικεφαλής της CIA. Ο Τίλερσον είχε αναλάβει τον Φεβρουάριο του 2017 και δεν ήταν λίγες οι διαφωνίες του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Εδιωξε τον υπουργό Εξωτερικών ο Ντόναλντ Τραμπ

Την αιφνιδιαστική απομάκρυνση του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. 

Νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναλαμβάνει ο Mάικ Πομπέο, πρώην επικεφαλής της CIA, με τον οποίο όπως σημειώνει ο Τραμπ είναι στο «ίδιο μήκος κύματος».

Οπως ανέφερε ο Aμερικανός πρόεδρος νωρίτερα σε ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία ευχαρίστησε τον Τίλερσον για τις υπηρεσίες του, νέα επικεφαλής της CIA αναλαμβάνει η Τζίνα Χάσπελ, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που αναλαμβάνει γυναίκα τα ηνία της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών. 

Σύμφωνα με το CNN, ο Τίλερσον έμαθε για την απόλυσή του μέσω twitter.

Ο κ. Τίλερσον δεν μίλησε με τον κ. Τραμπ, πριν από την αποπομπή του, και ακόμα αγνοεί τους λόγους για τους οποίους απομακρύνθηκε,  δήλωσε ο Στιβ Γκολντστάιν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Τίλερσον, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε αργότερα την Τρίτη, υποστήριξε πως δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον κ. Τραμπ από το Air Force 1, κατά το οποίο έμαθε για την αποπομπή του από την κυβέρνηση. 

Οι διαφωνίες Τίλερσον - Τραμπ

Από τότε που ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών τον Φεβρουάριο του 2017, εκπέμπονταν μικτά μηνύματα και από τον Λευκό Οίκο και από το υπουργείο -και δεν ήταν λίγες οι διαφωνίες τους.  

Οι εντάσεις ανάμεσα στον Τραμπ και τον Τίλερσον έφτασαν στο κόκκινο, όταν ο υπουργός δημοσίως πήρε απόσταση από την προκλητική στάση του Αμερικανού προέδρου απέναντι στη βία στο Charlottesville της Βιρτζίνια, αυτό το καλοκαίρι. 

Οι συγκρούσεις μεταξύ τους γίνονταν εν μέσω σημαντικών παγκόσμιων κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης και ενδεχόμενης πυρηνικής αναμέτρησης με τη Βόρεια Κορέα. 

Το πολιτικό «ρήγμα» στις σχέσεις τους βάθυνε περισσότερο, όταν ο Τραμπ μέσω twitter τον Οκτώβριο ανέφερε ότι ο Τίλερσον «χάνει τον χρόνο του» προσπαθώντας να διαπραγματευθεί με τη Βόρεια Κορέα, για τερματισμό του πυρηνικού και πυραυλικού της προγράμματος. 

Το καλοκαίρι, ο Τίλερσον είχε φτάσει κοντά στην παραίτηση, όπως μετέδωσε το NBC αργότερα το φθινόπωρο, αλλά του ζητήθηκε να παραμείνει μέχρι το τέλος του έτους.

Επίσης, είχε αναφερθεί στον Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζοντάς τον «ανόητο», μετά από συνεδρίαση με την ομάδα εθνικής ασφαλείας του προέδρου.

Και άλλες αλλαγές στην ομάδα του προέδρου

Σε άλλο μήνυμά του, σύμφωνα με το Reuters, ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι βλέπει τον Λάρι Κούντλοου «πολύ δυνατά» για οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από δύο ανώτερους αξιωματούχους, που μεταδίδει το MarketWatch, την πόρτα της εξόδου είδε και ο προσωπικός βοηθός του, Τζον ΜακΕντι.

Η αιτία της απόλυσης ήταν κάποιο απροσδιόριστο θέμα ασφαλείας, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v