Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οπισθοδρόμηση με τον τζίρο… απόντα

Μόλις 41 εκατομμύρια ευρώ οι συναλλαγές οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε μικρές (-66%) απώλειες. Πτώση για τον τραπεζικό κλάδο με την Eurobank να υποχωρεί 3%. Στο triple witching και την αναδιάρθρωση του FTSE μεταφέρεται το ενδιαφέρον.

ΧΑ: Οπισθοδρόμηση με τον τζίρο… απόντα

Παρά τις επιφυλακτικά θετικές διαθέσεις των Ευρωπαϊκών Αγορών, που προσπάθησαν να αντιδράσουν στις χθεσινές αξιοσημείωτες πιέσεις, αλλά υποχωρούν από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αναλώθηκε σε μία κίνηση με ημερήσιο εύρος 10 μονάδων και σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, ενώ ο σημερινός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων), δεν αφήνει "παράθυρο αισιοδοξίας" ακόμα και για τους αθεράπευτα υπεραισιόδοξους.

Με την ευδιάκριτη επιστροφή της επιφυλακτικότητας στον Τραπεζικό κλάδο και το μειούμενο "stock picking" στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη, το καλύτερο που μπορούν να ελπίζουν οι δείκτες του Χ.Α., είναι η μη επιστροφή στα πρόσφατα χαμηλά, καθώς θεωρείται, από τους αναλυτές, πως σε ένα τέτοιο "pull back" οι πρόσφατες στηρίξεις δεν θα αντέξουν και οι δείκτες θα "ανιχνεύσουν" χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Όλα τα παραπάνω, μπορεί να ακυρωθούν, εν μέρει, μόνο με θεαματική αλλαγή του διεθνούς χρηματιστηριακού και με τους Ξένους δείκτες να "ψαχουλεύουν" νεότερα υψηλά.

"Η Αγορά θα επηρεαστεί σήμερα από τη σκληρή Γερμανική στάση, σε σχέση με το Ελληνικό χρέος, αλλά και την επιμονή του ΔΝΤ για λήψη των μέτρων περικοπών συντάξεων το 2019. Η Aegean ανακοινώνει ετήσια αποτελέσματα και η Deutsche Telecom αν επιθυμεί το 5% του ΟΤΕ" τόνιζε στο πρωινό της σχόλιο η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία για την έκδοση εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η ετησιοποιημένη απόδοση στην λήξη για υπάρχουσα Κρατική ομολογιακή έκδοση κυμαίνεται στο 1,40%. Η κίνηση είναι σίγουρα προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν εκτιμάται να επηρεάσει σημαντικά τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, εκτός και αν η απόδοση ξεπεράσει το 1,8% - 2%, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να έχει αρνητικό αντίκτυπο. Συνολικά, η Αγορά θα συνεχίζει να παρουσιάζει αυξημένη συσχέτιση με τα Διεθνή Χρηματιστήρια, σε αυτή την φάση τουλάχιστον" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Merit Investment Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, που και σήμερα επιβεβαίωσε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο την υφιστάμενη επιφυλακτικότητα, αξίζει να επισημανθεί ότι μπορεί να σημειώθηκαν συνεχείς εναλλαγές προσήμων, όμως οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης κινήθηκαν στο "κόκκινο" και οι μισές από αυτές ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, δίνοντας ευχάριστες εκπλήξεις στους επιμένοντες σε θέσεις "short".

Ο τίτλος της Alpha Bank (-1,83%) κινήθηκε μεταξύ 1,915 (0%) και 1,879 ευρώ (-1,88%), της Εθνικής (-1,84% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μεταξύ 0,285 (+1,06%) και 0,2768 ευρώ (-1,84%), της Eurobank (-3,07% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μεταξύ 0,818 (+0,37%) και 0,79 ευρώ (-3,07%) και της Πειραιώς (-1,47%) μεταξύ 3,546 (+0,17%) και 3,476 ευρώ (-1,81%).

Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και οι τέσσερις παραπάνω τίτλοι παραμένουν "short", όσο αδυνατούν να δώσουν κλεισίματα υψηλότερα των 1,94 ευρώ (Alpha Bank), 0,322 ευρώ (Εθνική), 0,83 ευρώ (Eurobank) και 3,67 ευρώ (Πειραιώς), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μία Τραπεζοβαρή και Τραπεζοκεντρική Αγορά, όπως είναι το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Χ.Α., οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, έχουν συμμετοχή στον Γενικό Δείκτη, αθροιστικά, 20,69%, ή επιμέρους Alpha Bank (5,22%), Εθνική (4,61%), Eurobank (5,03%) και Πειραιώς (5,83%).

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 882,54 (+0,09%) και 866,85 μονάδων (-1,69%, στις 17.00) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και στις 863,71 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,05%.

Τεχνικά και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο ο εν λόγω δείκτης διατηρείται χαμηλότερα της ζώνης 900 - 915, οι διατηρούντες θέσεις "short" δεν έχουν λόγους ανησυχίας. Σημαντική καλυτέρευση της διαγραμματικής εικόνας, μόνο με κλεισίματα υψηλότερα των 939 μονάδων. Αντίθετα σε περίπτωση που οι πωλητές εμφανίσουν επιθετικότερες διαθέσεις, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αντέξει η στήριξη των 844 μονάδων.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "με το… δεξί ανοίγουν τη Δευτερογενή Αγορά δανείων οι εγχώριες συστημικές Τράπεζες, καθώς από τις μέχρι τώρα πωλήσεις, αφενός, δεν γράφουν ζημία, αφετέρου, διευρύνουν όλο και περισσότερο τον αριθμό των Ενδιαφερόμενων Επενδυτών.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και οριστικοποιήθηκαν οι, μικρές, επικαιροποιήσεις στα πλάνα μείωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων, ως σήμερα, οι συστημικές Τράπεζες έχουν ολοκληρώσει πωλήσεις δανείων, ύψους 3,7 δισ. ευρώ. Τα 3,52 δισ. ευρώ (οφειλόμενο κεφάλαιο) ήταν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και σε μακροχρόνια καθυστέρηση, τα οποία πώλησαν Eurobank (1,52 δισ.) και Alpha Bank (2 δισ.) και τα 0,182 δισ. ευρώ δάνεια σε καθυστέρηση της Euromedica, που μεταβίβασαν στη Farallon οι Alpha, Eurobank και Εθνική. Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται ο διαγωνισμός για την πώληση των εταιρειών Νηρεύς και Σελόντα, με τον Αγοραστή να αναλαμβάνει δανεισμό 0,36 δισ. ευρώ. Παρότι πρόκειται για πολύ μικρό δείγμα, σε καμία από τις παραπάνω συναλλαγές οι πωλήτριες Τράπεζες δεν χρειάστηκε να σχηματίσουν πρόσθετες προβλέψεις. Στον αντίποδα, διαπιστώνεται αύξηση των προσφερόμενων τιμημάτων, η οποία εν μέρει οφείλεται στη βελτίωση της Οικονομίας και τη μείωση του ρίσκου Χώρας".

Από εκεί και πέρα, ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις, εγχώριου ενδιαφέροντος, που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης και από τις οποίες ξεχώρισε η "επανεμφάνιση" του ΔΝΤ.

"Το ΔΝΤ παραμένει προσηλωμένο στην εφαρμογή των πολιτικών του προγράμματος και στη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους", ανέφερε εκπρόσωπος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Οργανισμού, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα που θέλουν το Ταμείο να δυναμιτίζει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, αξιώνοντας τόσο τη μείωση του αφορολόγητου από το 2019, όσο και την ταυτόχρονη περικοπή των συντάξεων και το πάγωμα των αντιμέτρων. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ πρόσθεσε πως "οι δύο προϋποθέσεις αυτές περί μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους αποτελούν πάγια θέση του Ταμείου εδώ και καιρό και μόνο με την εκπλήρωσή τους θα καταστεί δυνατή η ενεργοποίηση του προγράμματος".

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, το ΔΝΤ αναμένει πως "οι συζητήσεις για τις δημοσιονομικές προοπτικές και τις πολιτικές για το 2019, θα αρχίσουν με την Ελληνική Κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους, τους επόμενους μήνες, όπως έχει συμφωνηθεί".

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και η σημερινή εικόνα δεν είχε καμία σχέση με την χθεσινή και παρά το συνεχιζόμενο "front running" σε τίτλους που έχουν σχέση με τις επικείμενες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, λόγω FTSE και τις λίγες επιλεκτικές τοποθετήσεις λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων χρήσης 2017, από τις λίγες εισηγμένες που έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις, η εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, έως και απογοητευτική και σίγουρα όχι εικόνα Αγοράς που είναι έτοιμη να διεκδικήσει υψηλότερες αποτιμήσεις, έστω και αν προς το τέλος της συνεδρίασης, ή στις τελικές δημοπρασίες, προστέθηκαν στους θετικούς πρωταγωνιστές οι Jumbo (+0,90%, μετά το χθεσινό -3,25%), ΟΠΑΠ (+0,10%) και Folli Follie Group (+1,41% και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, κλείσιμο στο υψηλό ημέρας).

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή και πλην του "triple witching" Μαρτίου, θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του FTSE με Ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς θα περιληφθούν οι μετοχές των Μυτιληναίος (FTSE All-World Index και Emerging Europe mid-cap index), Σαράντης και Βιοχάλκο (Emerging Europe Small-cap index).

Οι παραπάνω τίτλοι, μαζί με την Motor Oil, λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων και μερισματικής απόδοσης, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν αυτοί που επικέντρωσαν την προσοχή τους, οι λίγοι αγοραστές, έστω και αν δεν δικαιώθηκαν, σε όλες τις περιπτώσεις, από το τελικό πρόσημο.

Ξεκινώντας από την Μυτιληναίος (+0,50%) η μετοχή συμπλήρωσε και πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και μετά από 27 συνεδριάσεις επέστρεψε, με κλείσιμο, υψηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 10,00 ευρώ. Η ζώνη 10,22 - 10,38 ευρώ, δείχνει σαν η επόμενη αντίσταση.

Δεν μπόρεσε την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση η Viohalco (0%). Αν η μετοχή δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 3,73 ευρώ, ενεργοποιεί το ημερήσιο "stop short", ενώ οι επόμενες, κοντινές, αντιστάσεις, είναι στα 3,86 και 3,95 - 4,00 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι πρώτες στηρίξεις στα 3,45 και 3,28 ευρώ.

Δείχνει διαθέσεις να κινηθεί ψηλότερα ο Σαράντης, όμως οι τελικές δημοπρασίες τον έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας, με ημερήσιες απώλειες 1,68%. Η προσέγγιση των 15,00 ευρώ ίσως δημιουργεί "υψοφοβικά σύνδρομα".

Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής υψηλότερα των 15,15 ευρώ, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 15,60 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 14,50 - 14,20 ευρώ.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης και της μερισματικής απόδοσης, επανέφεραν τους αγοραστές (με μία μέρα χρονοκαθυστέρηση) στην Motor Oil (+1,37%).

Η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 19,24 ευρώ, δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τα 20,05 και 20,51 ευρώ. Ισχυροποιημένη η στήριξη στα 18,56 - 18,00 ευρώ.

"Κατηφορίζοντας" σε κεφαλαιοποιήσεις, νέα ιστορικά υψηλά για την Κρι Κρι (+1,29%), "ανέβηκαν οι τόνοι στον Δρομέα (+11,43%) ο τίτλος του οποίου συμπλήρωσε πέντε ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες έξι, ενώ συνέχισαν πλαγιοανοδικά οι Έλαστρον (+2,65%) και ΕΛΧΑ (+2,57%).

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Έλτον (+1,88%), τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη τις τελευταίες πέντε η Intralot (+0,93%), επιστροφή αγοραστών στην Medicon (+7,18%) και στην Creta Farm (+7,94%). επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ικτίνος (+7,05% και νέα υψηλά 18 ετών) και έξι οι συνεχόμενες ανοδικές για την Profile (+7,31%).

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΑΝΕΚ (+19,25%) που "πάτησε" και στα αποτελέσματα χρήσης 2017, αλλά η προσφορά ήταν μεγάλη, ενώ ο μόνιμος, αλλά όχι επιθετικός, πωλητής στον ΟΛΘ (-0,91%) έστειλε τον τίτλο και χαμηλότερα των 28,00 ευρώ, κάτι που είχε να συμβεί από τις 19/1.

Αργά αλλά σταθερά, συνεχίζει να επιδεινώνεται οι διαγραμματική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, για να ακυρωθεί το απαισιόδοξο σενάριο χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 840 μονάδων και για να αλλάξει η πτωτική τάση σε ανοδική, χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 860 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση την ζώνη 823 - 833. Οι πρώτες στηρίξεις στις 818, 809 και 798 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,7%), για να προβληματιστούν έντονα οι "short", παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 2175 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 2158 μονάδες. Ο απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων στις 2229 μονάδες. Σε περίπτωση που οι εν δυνάμει πωλητές επιδείξουν επιθετικότερες διαθέσεις, η επόμενη στήριξη στις 2084 μονάδες, καθώς σήμερα χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 2121 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το προηγηθέν τριήμερο ανοδικό σερί στο Γενικό Δείκτη, έβγαλε τους αγοραστές από τη δύσκολη θέση και τα χαμηλά τρέχοντος έτους, στα οποία τον οδήγησε αφενός η πρόσφατη υποχώρηση των Ξένων δεικτών από τα πολυετή υψηλά τους και αφετέρου η απουσία εγχώριων καταλυτών που θα μπορούσαν να συντηρήσουν το θετικό momentum της Ελληνικής Αγοράς" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η αυτονόμηση - υπεραπόδοση μίας Αγοράς, όπως η Ελληνική, είναι δύσκολο να διατηρηθεί σε περιόδους στις οποίες η κεφαλαιοποίηση Ξένων Αναπτυγμένων Χρηματιστηρίων υποχωρεί, κατά ποσά που υπερβαίνουν κατά πολύ το Ελληνικό ΑΕΠ, με αφορμή θέματα όπως ο Εμπορικός πόλεμος, η Νομισματική πολιτική και οι πληθωριστικές ανησυχίες.

Η επανάκτηση της εμπιστοσύνης είναι κάτι που απαιτεί χρόνο και θετικές εξελίξεις για να κερδηθεί, ειδικά μετά από μία δεκαετία δημοσιονομικών δυσκολιών. Πιθανά γεωπολιτικά "ατυχήματα" και αστοχίες - καθυστερήσεις στην εφαρμογή φιλοαναπτυξιακών πολιτικών, μπορούν πολύ εύκολα να "εκτροχιάσουν το τρένο" των εγχώριων μετοχικών αποτιμήσεων.

Όσο ο Τραπεζικός κλάδος, με δεδομένη τη σημασία του για τη χρηματοδότηση της Ελληνικής Οικονομίας, παίζει το ρόλο του "μεγάλου ασθενή", είναι δύσκολο για το υπόλοιπο ταμπλώ να "σύρει το κάρο", όσο και αν οι προοπτικές κερδοφορίας διαφόρων εξωστρεφών Ελληνικών εισηγμένων προοιωνίζονται θετικές.

Από διαγραμματικής άποψης, ο Γενικός Δείκτης θα δείξει τις πραγματικές του διαθέσεις διαφεύγοντας από το εύρος τιμών 800 - 850 μονάδων, με το "breakout" (ανοδική διάσπαση) να δίνει ανοδικό στόχο στις παρυφές των 900 μονάδων και το "breakdown" (πτωτική διάσπαση) να κατευθύνει τον Δείκτη προς τις 750.

Με δεδομένα τα σχεδόν 100% κέρδη του Γενικού Δείκτη από το χαμηλό του 2016, η παρούσα φάση της Αγοράς χαρακτηρίζεται ως φυσιολογική συσσώρευση (consolidation) εντός επιθετικού ανοδικού ράλι, το οποίο με τη σειρά του διορθώνει μέρος των πτωτικών υπερβολών που προκάλεσε στη Λεωφόρο Αθηνών η δημοσιονομική "Οδύσσεια" των τελευταίων ετών και η οποία έλαβε χώρα ως συνέχεια της Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης εμπιστοσύνης που αυτή προκάλεσε στα Επενδυτικά χαρτοφυλάκια και τις οικονομικές προσδοκίες.

Δυστυχώς θα επαναλάβουμε ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο δε μπόρεσε να επωφεληθεί από τα κολοσσιαία προγράμματα Νομισματικής στήριξης που "έτρεξαν" οι Κεντρικές Τράπεζες και τα οποία είναι αυτά που ουσιαστικά στήριξαν Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη, Τόκιο κλπ.

"Τώρα που σταδιακά τα προγράμματα αυτά περιορίζονται, ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να καταβάλει υπέρογκες προσπάθειες, για να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες ρευστότητας, με το δεκαετές Κρατικό ομόλογο πάντως να δίνει θετικά μηνύματα" τονίζει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Nikkei (-0,87%).

Υποχωρούν από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά και γυρίζουν σε αρνητικό πρόσημο τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ με αξιοπρόσεκτες απώλειες κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις πως ο πληθωρισμός αυξάνεται προς τον στόχο της Τράπεζας (περίπου 2%), παρά την αισιοδοξία της πως η πορεία του είναι ανοδική", δήλωσε από τη Φρανκφούρτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Τo Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο "DIW", ανέβασε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Γερμανικής Οικονομίας το 2018, στο 2,4%, υπολογίζοντας μέτρα που θα μειώσουν την οικονομική επιβάρυνση στα Νοικοκυριά από το νέο μεγάλο συνασπισμό Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Reuters, η πρόβλεψή του συμπίπτει με την εκτίμηση της Κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, το "DIW" ανέβασε την πρόβλεψη για ανάπτυξη και του 2019, στο 1,9%.

Όπως δήλωσε, "τα εμπορικά εμπόδια ήταν ο βασικός κίνδυνος για τη Γερμανία, της οποίας η Οικονομία βασίζεται στις εξαγωγές".

"Η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης ήταν πιο αδύναμη από την αναμενόμενη τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω της απότομης πτώσης στην παραγωγή Ενέργειας", σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η παραγωγή στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ υποχώρησε 1%, σε μηνιαία βάση, τον Ιανουάριο, ενώ σε ετήσια βάση ήταν σε άνοδο 2,7%. Οι οικονομολόγοι δημοσκόπησης του Reuters ανέμεναν 0,4% μηνιαία πτώση και ετήσια αύξηση 4,7%.

Αλλάζοντας Ήπειρο, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ είχαν απώλειες 0,1% τον Φεβρουάριο, με υποχώρηση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, στην πρώτη φορά από το 2012 που συμβαίνει αυτό.

Οι οικονομολόγοι δημοσκόπησης του MarketWatch, ανέμεναν 0,4% αύξηση στις πωλήσεις.

Οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ κατέγραψαν μικρή άνοδο κατά 0,2% τον Φεβρουάριο, ενώ οι οικονομολόγοι δημοσκόπησης του MarketWatch ανέμεναν 0,1% άνοδο τον προηγούμενο μήνα, μετά το 0,4% του Ιανουαρίου.

Ο ετήσιος πληθωρισμός χονδρικής αυξήθηκε στο 2,8%, αλλά παραμένει χαμηλότερα από το πρόσφατο υψηλό του 3,1%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "άλλο ένα μικρό βήμα προς την κανονικότητα, χαρακτηρίζουν παράγοντες της Αγοράς ομολόγων τη σημερινή έκδοση εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας, από την οποία, μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές, αναμένεται να αντληθεί συνολικά 1 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο 1,25% κρίνεται παραπάνω από ικανοποιητικό, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι το ομόλογο λήξης 2019 κυμαίνεται σε απόδοση μεταξύ 1,4 – 1,5%. Η πτώση του επιτοκίου στο 1,25% συνδέεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με την ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης, επί των ανταγωνιστικών προσφορών, κατευθύνεται σε Ξένα χαρτοφυλάκια.

Από την άλλη και σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της ίδιας, "το 'σούπερ' μέρισμα των 614,2 εκατ. ευρώ της Τράπεζας της Ελλάδος έδωσε 'βαθιά ανάσα' στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο, ενώ και η υποεκτέλεση των δαπανών κατά 310 εκατ. ευρώ, συνέβαλε στην εκτίναξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του Κρατικού προϋπολογισμού στα 2,752 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 1,307 δισ. ευρώ. Η αντίστοιχη επίδοση του πρώτου διμήνου του 2017 έδειχνε πρωτογενές πλεόνασμα 2,135 δισ. ευρώ".

Τα τέσσερα μέτωπα τα οποία κρίνουν, κατά πολύ, τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα αναλύει η Nomura.

Όπως αναφέρει ο Οίκος, "το δεύτερο τρίμηνο θα είναι κρίσιμο για τη Χώρα, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των 'stress tests' για τις Τράπεζες, ενώ αναμένεται ακόμη η ολοκλήρωση των συζητήσεων για το χρέος και η απόφαση για το πλαίσιο εποπτείας της μεταμνημονιακής περιόδου".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και εν μέσω αλλαγών προσήμων, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 830,15 (+0,10%) και 820,25 μονάδων (-1,09%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 823,59 (-0,69%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 823,82 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,66%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 41,3 εκατ., από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ), ενώ ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών απέσπασε το 26% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης και Eurobank.

Αν δεν υπήρχε η σχετική κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, θα μπορούσε να είναι και χειρότερη η τελική εικόνα με 43 ανοδικές μετοχές, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

----ΧΠΑ

Συνεχίστηκαν οι πτωτικές συνεδριάσεις και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων διατήρησαν σε ικανοποιητικά επίπεδα τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.

Σημαντική η αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (162.177 συμβόλαια).

Στα 6.240 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.722 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.436, 2.600 για τον Μάρτιο, 1.809 για τον Απρίλιο, 25 για τον Μάιο και 2 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.112) κινήθηκε μεταξύ 2.100,5 και 2.125,75 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Χαμηλός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.000 ΟΠΑΠ, 7.000 Eurobank, 9.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.523), Εθνική (45.819), MIG (50.742), Alpha Bank (8.541), Πειραιώς (10.102), ΔΕΗ (3.416), ΟΤΕ (693), ΟΠΑΠ (1.263), Ελλάκτωρα (3.104), Τέρνα Ενεργειακή (2.868), Intralot (6.911), ΑΔΜΗΕ (2.042), Μυτιληναίο (3.172), Viohalco (1.867), Cenergy (1.209), Lamda Development (1.149), Ιντρακόμ (1.038), ΕΧΑΕ (1.680), Ελ. Πετρέλαια (1.062), Jumbo (161), ΕΥΔΑΠ (399), ΓΕΚ (1.739), Folli Follie Group (344), Τρ. Αττικής (510), ΟΛΠ (388), Motor Oil (180), Τιτάνα (164).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 25.082, Eurobank 19.035, Εθνική 73.191, Alpha Bank 10.244.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                            Name of Issuer                NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,64%
2018-02-28
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
 
 
 
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,71%
 
2018-03-05
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,50%
2018-02-28

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 10.266.673 τεμ., (από 10.231.673 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 94.042.105 τεμ. (90.742.105), Πειραιώς 13.090.738 τεμ. (13.160.738), ΔΕΗ 3.124.397 τεμ. (3.124.397), Eurobank 21.453.156 τεμ. (21.655.704), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v