Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Εντείνονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, που υποχωρεί κάτω από τις 820 μονάδες. Στις τραπεζικές μετοχές οι μεγαλύτερες πιέσεις, πτώση άνω του 4% για Εurobank. Βοήθειες σε FTSE 25 από Coca Cola και ΔΕΗ, που κινούνται ανοδικά.

Νέες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Προσεκτικό το θετικό ξεκίνημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επιφυλακτικό στο ΧΑ. Εως τις 12.300 μονάδες, νωρίτερα, ο DAX στη Φρανκφούρτη, θυμίζοντας τη χθεσινή επισήμανσή μας πως το γερμανικό χρηματιστήριο «κρατήθηκε» τρεις συνεδριάσεις λόγω της υπεραπόδοσης των βαριών RWE και Ε.ΟΝ (με αφορμή το deal των δύο ομίλων).

Σε θετικό πρόσημο και τα futures του S&P στη Wall Street, που πρακτικά διαμορφώνει ένα σχετικά θετικό κλίμα στα εκτός. Χρήσιμο θα ήταν ένα ανοδικό «γύρισμα» στη Wall Street, πιθανότατα να διευκόλυνε και το GREK (*).

Τα εντός είναι αυτά που -σε αυτή τη φάση της αγοράς- λειτουργούν ως τροχοπέδη για το ΧΑ, με το πιο τελευταίο να αφορά στην... επαναφορά του ΔΝΤ στις πάγιες ενστάσεις του για επίσπευση του αφορολόγητου και επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες για τις συστημικές τράπεζες.

Ετσι το αρχικό μείον, με το που άνοιξε η συνεδρίαση, στον τραπεζικό κλάδο ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενο, ωστόσο η προσπάθεια αντίδρασης μετά την υποχώρηση του ΔΤΡ έως τις 857 μονάδες ήταν ενθαρρυντική. Τουλάχιστον όσο κερδίζονται χρόνος και... μονάδες πάνω από τις 821 για τον ΓΔ.

Οπως και χθες περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με μεγαλύτερο σε Alpha Bank και ΟΤΕ. Εύλογα στη μετοχή του Οργανισμού καθώς σήμερα θα φανεί εάν θα προχωρήσει η διαδικασία για την πώληση του 5% και ποιες είναι οι διαθέσεις της Deutsche Telekom. Στο εύρος των 11,36-11,45 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή του Οργανισμού, με τους πωλητές να έχουν προβάδισμα από τις πρώτες κιόλας εντολές.

Στις 857-868 ο ΔΤΡ, με τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί υπό πίεση, ειδικότερα μάλιστα μετά τις τελευταίες αναφορές για τις αιτιάσεις του Ταμείου. Ο ΔΤΡ κλίνει σταθερά από τη Δευτέρα και την κορυφή των 910 μονάδων, με τις 820 μονάδες να θεωρούνται ως η τελευταία στήριξη για τους long, σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Συνεκτιμώντας το αυριανό triple witching, είναι πολύ πιθανό η εβδομαδιαία τάση για τον κλάδο να αποσαφηνισθεί αύριο, μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, σταδιακά μετά τις 14:15. Μέχρι τότε ό,τι κερδίζεται για τον ΔΤΡ πάνω από τις 850 και ακόμη καλύτερα τις 860 μονάδες είναι θετικό.

Στις τράπεζες εστιάζεται το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος, με τον τζίρο στο 41% του συνολικού και τους κλάδους τηλεπικοινωνιών και τροφίμων-ποτών να έπονται.

Υπέρ των αγοραστών η ανοδική κίνηση για τη μετοχή της Coca Cola προς τα 28,44 ευρώ και μάλιστα με αυξημένο τζίρο, κάτι που είχε να γίνει για αρκετές συνεδριάσεις. Συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος και σε Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Jumbo, Viohalco, Attica Group, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Cenergy, Creta Farms κ.α. Για τη μετοχή της τελευταίας να σημειωθεί πως ο τζίρος της πρώτης ώρας (75.248 ευρώ) αντιστοιχεί σε συνολικό... μηνιαίο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Στο 1/1, μοιρασμένη, η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με Δρομέα, Foodlink, Creta Farms, Attica Group κ.α. με απόδοση μεγαλύτερη του 2%. Στα υπόψη και η νέα ανοδική προσπάθεια για τη μετοχή του Attica Group, με παράγοντες της αγοράς να προεξοφλούν θετική ετυμηγορία της Επιτροπής Ανταγωνισμού στη συγχώνευση/απορρόφηση της HSW από το Attica Group.

Στις 11:35 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 5,4 εκατ. ευρώ.

(*) διάγραμμα και «μέτρηση» του GREK, στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v