Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλούνται οι 810 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Εντείνονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Στο -2,8 ο κλαδικός δείκτης, πτώση άνω του 3% για Eurobank. Ανοδική κίνηση για ΔΕΗ, Coca Cola, Σαράντη. Οι επόμενες στηρίξεις.

Απειλούνται οι 810 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Τραπεζοβαρής η διόρθωση στο ΧΑ, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί σχεδόν 3%, επιβαρύνοντας περισσότερο το ούτως ή άλλως βαρύ κλίμα. Είτε ως αφορμή είτε όχι, η επανάκαμψη του ΔΝΤ δημιουργεί αρνητικό κλίμα για τον κλάδο, σε σημείο που ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νικόλας Καραμούζης με άρθρο του στην WSJ ζητούσε επί της ουσίας από το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Σε χρηματιστηριακά γραφεία λόγος γίνεται εκτός από τον ρόλο του ΔΝΤ, σε 2-3 επιμέρους, που και αυτά με τη σειρά τους επιτείνουν την κατάσταση. Ενας από τους λόγους που αναφέρονται από χρηματιστές είναι η επικείμενη παύση διαπραγμάτευσης του λεγόμενου... δικαιώματος της Εθνικής, του ADR στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. 

Σε κάθε περίπτωση, είτε ως αφορμή είτε ως αίτιο, το ΔΝΤ έχει γείρει τον τραπεζικό κλάδο ξεκάθαρα προς την πλευρά των πωλητών, με εμφανείς τις κινήσεις τους από χθες και εντεινόμενες σήμερα. 

Με τον ΔΤΡ στο μείον 2,85%, στις 839 μονάδες, θα ήταν μη φυσιολογικό να αυτονομείται και μάλιστα σε αυτή τη συγκυρία, η πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με συνέπεια ο μεν FTSE25 να χάνει έδαφος προς τις 2.085 μονάδες, ο δε Γενικός Δείκτης προς τις 814. Η απώλεια και των 818 μονάδων για τον ΓΔ επέτεινε τις κινήσεις των πωλητών, καθώς η αμέσως επόμενη στήριξη είναι στις 809 μονάδες, τελευταίο ανάχωμα προς τις σημαντικές 800 μονάδες.

Με επιταχυνόμενο ρυθμό οι εντολές πώλησης, σταδιακά μετά τις 14:00-14:15, με αποτέλεσμα μέσα σε 30' ο τζίρος (που αφορούσε κυρίως πωλήσεις) να ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ. Τα σχεδόν 4 εκατ. ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί στις μετοχές των συστημικών τραπεζών, ενισχύοντας την αρχική προσέγγιση, καθώς στον τίτλο της Eurobank οι πωλητές πιέζουν μέχρι το 0,752 ευρώ, στης Εθνικής μέχρι το 0,2688 ευρώ, ενώ ανάλογα σημαντικές είναι οι απώλειες για την Alpha Bank, στο 1,823 ευρώ. Συγκριτικά με μείον 1,83% στα 3,424 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς σημειώνει τη μικρότερη υποχώρηση.

Με τις τράπεζες υπό πίεση, η συνολικότερη εικόνα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης είναι... αναπόφευκτη, με μόνον 5 μετοχές να κινούνται κόντρα στο ρεύμα, ΔΕΗ, Coca Cola, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ.

Μέχρι πριν λίγο στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη εμφανής ήταν η προσπάθεια να μετριασθούν οι επιπτώσεις που δημιουργούνται από τη μεγάλη τραπεζική υποχώρηση. Ετσι, σε αρκετά blue chips έχουν ενεργοποιηθεί εντολές αγοράς σε χαμηλότερες τιμές, προκειμένου να ανασχεθεί η πτωτική τάση.

Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών σε τίτλους των ΑΔΜΗΕ, Αεροπορίας Αιγαίου, Viohalco, ΓΕΚ/Τέρνα, Grivalia, Lamda Development, EXAE, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, FF Group, οι απώλειες να είναι μικρότερες από αυτές του δείκτη.

Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα στη μεσαία κατηγορία, με 9 στις 20 μετοχές του δείκτη το πρόσημο να είναι είτε θετικό είτε χωρίς μεταβολή. Με αγοραστές σε ΕΥΑΘ, Ανεμο, Ικτίνο, Πλαίσιο, MLS, MIG.

Η σχέση ανοδικών/πτωτικών από το αρχικό 1/1 έχει βαρύνει σε 1/2. Κόντρα στη διόρθωση οι μετοχές με μεγαλύτερη απόδοση των Foodlink, Creta Farms, Attica Group, Δρομέας κ.α.

Στις 14:50 η αξία των συναλλαγών ήταν στα 24 εκατ. ευρώ, την ώρα που το κλίμα στην Ευρώπη ήταν ήπια ανοδικό. Ενδεικτικά ο DAX με 0,32% αντιδρούσε στις 12.275 μονάδες, ενώ ανοδικά ήταν και τα futures στη Wall Street.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v