Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρατά το θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο

Ηπια ανοδικά συνεχίζει το ΧΑ, παρά τις πιέσεις στις ευρωαγορές και τα πτωτικά futures στη Wall Street. Κέρδη άνω του 2% για Πειραιώς, Alpha Bank, Αegean. Mε θετικό πρόσημο Εθνική, ΔΕΗ, Σαράντης. Απώλειες για ΟΠΑΠ, Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή. Χαμηλός ο τζίρος.

Κρατά το θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο

Σε νέα... βουτιά παραπέμπουν τα futures του S&P 500 στη Wall Street. Απώλειες 1,60% στις 2.571 μονάδες παρέπεμπαν νωρίτερα (*), την ίδια ώρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε 1,65% χαμηλότερα, προς τις 11.810 μονάδες. Σημείο αναφοράς για τους traders οι 11.700 μονάδες, καθώς σε ενδεχόμενη διάσπασή της ανοίγει... διάπλατα την κατηφόρα για πολύ χαμηλότερα. Θα δείξει.

Σε αυτό το έντονα πτωτικό -εκ νέου- κλίμα, είναι άξιον αναφοράς πως στο ΧΑ συντηρείται από την αρχή μέχρι και πριν λίγο το θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη. Σταθερά στο συν ο ΓΔ, με το υψηλό ημέρας στις 788,57 μονάδες στην αρχή της συνεδρίασης (στις 11:45)και το χαμηλό στις 779,56 (λίγο πριν τις 13:45).

Στην αρχή της συνεδρίασης, μέχρι και τις 11:30, πραγματοποιήθηκε αναλογικά το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου που στη συνέχεια μειώθηκε, καθώς ο αρχικά ταχύς ρυθμός εντολών επιβραδύνθηκε αισθητά, για να διαμορφωθεί νωρίτερα στα επίπεδα των 23 plus εκατ. ευρώ.

Στον τραπεζικό κλάδο, το 48% του μέτριου τζίρου, καθώς στις μετοχές των συστημικών επικεντρώνεται (από την Πέμπτη) η προσοχή των βραχυπρόθεσμων παικτών. Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, συντηρείται σήμερα λόγω του ενδιαφέροντος ορισμένων hedge funds αλλά και αγοραστών, οι οποίοι κινούνται με γνώμονα τη «μεγάλη συζήτηση για το χρέος». Η σταδιακή συγκεκριμενοποίηση των προτάσεων, των ενδεχόμενων μέτρων, των όσων θα αποφασισθούν (πριν το Eurogroup του Μαΐου) δημιουργούν μία ισχνή δυναμική. Μέχρι τώρα αρκεί για να καλυφθεί, για το ΧΑ, το έντονα πτωτικό «γύρισμα» των αμερικανικών futures και της νέας... βουτιάς στη Φρανκφούρτη.

Πάνω από το όριο των 800 μονάδων ο ΔΤΡ, με τις 3 από τις 4 μετοχές στο πράσινο, καθώς σήμερα υποχωρεί η Eurobank (η πρώτη που είχε αντιδράσει ανοδικά στη χθεσινή υποχώρηση). Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής, στο σχεδόν 50% των συνολικών, στα 4 εκατ. ο τζίρος στη μετοχή της Alpha Bank.

Συντήρηση δυνάμεων και άμυνα μέχρι νεωτέρας στα blue chips, στις 61/39 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, εικόνα σαφώς καλύτερη απ' ό,τι χθες.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η υπεραντίδραση για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου έως τα 9,15 (στα 9,38 ευρώ το υψηλό 52 εβδομάδων, από τις 16/3), ενθαρρυντική η κίνηση σε ΤΙΤΑΝα, FF Group, Jumbo, OTE, Lamda Development, Motor Oil, EXAE.

Από τη μεσαία κατηγορία, στις 1.245 υποχωρεί ο FTSEM, σε αρνητικό πρόσημο οι τίτλοι των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΘ, Πλαστικών Θράκης, Πλαίσιο, Intralot, MIG.  Από τις μετοχές με άνοδο ξεχωρίζουν Pasal, Euromedica, Centric, ΕΚΤΕΡ, Περσεύς κ.α.

Τεχνικά για τον ΓΔ ζητούμενο ένα «κλείσιμο» στις 786 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v