Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μια ανάσα από τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Διευρύνονται τα κέρδη του Χρηματιστηρίου, ενώ συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα. Θετικό το κλίμα στις ξένες αγορές. Ανοδος υψηλότερη του 4% για Πειραιώς, ΔΕΗ, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Με θετικό πρόσημο Eurobank, Coca Cola, OΠΑΠ, ΟΤΕ.

ΧΑ: Μια ανάσα από τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Ισχυρή ανοδική «διόρθωση» από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα, με τα futures του S&P 500 στη Wall Street να παραπέμπουν σε θετικό ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Ενδεικτικά για τον DAX, η κατά 2,18% αντίδραση οδηγεί τον δείκτη -και πάλι- πάνω από τις 12.180-12.200 μονάδες. Ενδειξη ενθαρρυντική, αν μη τι άλλο, ωστόσο μη... δεσμευτική για τη βραχυπρόθεσμη τάση, δεδομένης της κεκτημένης ταχύτητας/μεταβλητότητας που χαρακτηρίζει τις αγορές.

Για... λίγο δεν επιτυγχάνεται -μέχρι τώρα- η επαναφορά του ΧΑ υψηλότερα των 800 μονάδων, εξέλιξη που θα προσέδιδε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις (από την Τρίτη του Πάσχα, 10 Απριλίου, και με γνώμονα τις δύο αργίες που μεσολαβούν για το ελληνικό χρηματιστήριο).

Στην περίπτωση που σήμερα ο Γενικός Δείκτης «έκλεινε» πάνω από τις 801 μονάδες (κλασική περίπτωση/περιοχής ΚΜΟ200), τότε θα μπορούσε να ειπωθεί ότι οι αγοραστές των τελευταίων ημερών όντως προσβλέπουν στις εξελίξεις για το χρέος. Καθοριστικό το τελευταίο 10ήμερο του μηνός, με την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 20-22 Απριλίου και 5 μέρες αργότερα το σημαντικό Eurogroup.

Αν και πρώιμες, ακόμη, οι όποιες εκτιμήσεις για μία λογική προεξόφλησης, είναι αυτή που οδηγεί ορισμένους στην ανάληψη ρίσκου και έκθεσης, ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο και διευρύνοντας τις κινήσεις στα blue chips. Από κοντά, αφορμής δοθείσης, η συνακόλουθη κινητικότητα στα μεσαία-χαμηλότερα στρώματα του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Αξιοσημείωτες οι κινήσεις και στα ελληνικά ομόλογα. Οι αποδόσεις συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά, με εκείνη του 10ετούς τίτλου να επιστρέφει σε επίπεδο χαμηλότερο του 4%.

Ισχυρή η αντίδραση για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και για το σύνολο των επιμέρους κλαδικών. Κάτι που αποτυπώνεται τόσο στη συναλλακτική εικόνα όσο στην απόδοση των επιμέρους μετοχών.

Για τη μετοχή της Πειραιώς η ισχυρότερη κίνηση, με 5,97%, ακολουθούν Alpha Bank, Εθνική και Eurobank. Από τα blue chips, ισχυρή η επαναφορά για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, ενδεικτικό πως μόνο στην Grivalia υπερισχύουν οι πωλητές.

Κινητικότητα και σημαντική άνοδος για Μυτιληναίο, ΕΛΠΕ, Viohalco, FF Group, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ.

Στην περιοχή των 1.255 μονάδων ο FTSEM, με μόλις τον Fourlis σε αρνητικό πρόσημο. Για AsCo, Cenergy, MIG και Ιντρακόμ, ΥΓΕΙΑ, τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικής μεταβολής.

Στις 15:25, ο ΓΔ απείχε μόλις 1,05 μονάδες από τη σημαντική περιοχή των 801, στόχο που ενδεχομένως να «πιάσει» προς το κλείσιμο της συνεδρίασης. Ο τζίρος στα 36 εκατ.-ικανοποιητικός για σήμερα, δεδομένων των αργιών και επαναλειτουργία του ΧΑ την Τρίτη. Στις 83/24 μετοχές η σχέση ανοδικών/πτωτικών, καλή αναλογία για τελευταία συνεδρίαση εβδομάδας.

Σε ενδεχόμενο «κλείσιμο» των δεικτών στα τρέχοντα επίπεδα, για τον ΓΔ οριακά παρά κάτι στις 800, η απόδοση εβδομάδας θα διαμορφωνόταν στο 2,48%. Κλάδος-κλειδί και μοχλός της εν εξελίξει ανοδικής διόρθωσης ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να «μετρά» 7,67% στο ίδιο διάστημα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v