Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι λόγοι της αντίδρασης κόντρα στο διεθνές κλίμα

Με οριακά κέρδη έκλεισε ο Γενικός Δείκτης κόντρα στα αρνητικά πρόσημα στην ΕΕ και τη βουτιά στο άνοιγμα της Wall Street. Ποιο ρόλο έπαιξαν τα ομόλογα και ο τραπεζικός δείκτης. Περιορισμένος ο όγκος συναλλαγών.

ΧΑ: Οι λόγοι της αντίδρασης κόντρα στο διεθνές κλίμα

Ανοδικής χροιάς ήταν και η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο, προς έκπληξη όλων, να προσπαθεί και να πετυχαίνει να κινηθεί "contrarian" στο επιφυλακτικό διεθνές κλίμα, με τους Ευρωπαϊκούς δείκτες να κινούνται μόνιμα στο "κόκκινο" και την Wall Street να ξεκινά την σημερινή συνεδρίαση, με, τουλάχιστον, αξιοπρόσεκτες απώλειες.

Αιτία της επιστροφής των πωλητών στις Διεθνείς Αγορές, η "επίσημη έναρξη του Εμπορικού πολέμου" μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με απρόβλεπτες προεκτάσεις και συνέπειες για το Παγκόσμιο Εμπόριο και την Οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε ακόμη περισσότερο την ένταση στη διευρυνόμενη διένεξη με την Κίνα στο πεδίο του Εμπορίου, δημοσιοποιώντας έναν κατάλογο 1300 εισαγόμενων Κινεζικών προϊόντων, στα οποία εννοεί να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς ύψους 25% προκειμένου να αναγκάσει το Πεκίνο να αλλάξει στάση και πρακτική σε ότι αφορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

"Η Κίνα θα επιβάλει επιπλέον δασμούς 25% σε 106 Αμερικανικά προϊόντα", όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο "CCTV", ενώ η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου θα ανακοινωθεί άλλη στιγμή.

Σύμφωνα με το Κινεζικό Υπουργείο Οικονομικών, "η αξία των Αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθεί δασμός 25% ανέρχεται σε $50 δισ.".

Ασφαλώς η "ερώτηση του εκατομμυρίου" είναι που βρήκε τα "καύσιμα" προκειμένου να κινηθεί "ανάποδα" το Ελληνικό Χρηματιστήριο, έστω και με ιδιαίτερα περιορισμένο τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 19/3, 31,43 εκατ.) και πόσοι από τους σημερινούς αγοραστές θα κρατήσουν "χαρτιά" περισσότερο από μία συνεδρίαση, όταν ακολουθούν οι αργίες

Παρασκευής και Δευτέρας, λόγω του Ορθόδοξου Πάσχα και όταν οι Διεθνείς Αγορές θα είναι σε πλήρη λειτουργία;

Οι αφορμές από τις οποίες "πιάστηκε" σήμερα το Χ.Α. και ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έστω και αν υποχώρησε σημαντικά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά ήταν η σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα (στο 4,10% η απόδοση του 10ετους), κάτι που φάνηκε και στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ, που διενήργησε ο ΟΔΔΗΧ και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,07%, έναντι 1,19% της αμέσως προηγούμενης έκδοσης, στο γεγονός ότι τα γνωστά "short", Ξένα, χαρτοφυλάκια, μείωσαν μερικώς τις θέσεις τους (η Marsall Wace μείωσε χαμηλότερα του 0,50% την καθαρή αρνητική θέση της στην Eurobank) και βέβαια η επιστροφή των δημοσιευμάτων, για σχέδια που αφορούν την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους.

Μένοντας στο τελευταίο, "η Ελλάδα υλοποίησε, πραγματικά, αποφασιστικά μεταρρυθμιστικά βήματα. Η Οικονομία αναπτύσσεται πάλι, η ανεργία πέφτει", δήλωσε εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενος σε δημοσίευμα σχετικά με σχέδιο ελαφρύνσεων για το Ελληνικό χρέος. "Στόχος είναι να ολοκληρωθεί καλά το πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο είναι σε εξέλιξη", συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Όλαφ Σολτς.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μικτές θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν οι πρωινές εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών.

"Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να επηρεαστεί από τη μεταβλητότητα της Wall Street, που οδήγησε σε ανοδική κίνηση τους δείκτες. Η βελτίωση της τεχνικής εικόνας και η Τραπεζική αφύπνιση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επανάληψης της προσπάθειας για ανοδική κίνηση, με αβέβαιο, ωστόσο, το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη" ανέφερε το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Το χθεσινό ενδοσυνεδριακό μάζεμα της Αγοράς θα μπορούσε να ανακόψει τις πιέσεις για σήμερα και αύριο, εκτός και αν τα Διεθνή Χρηματιστήρια κινηθούν πολύ διαφορετικά. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εταιρειών είναι ικανοποιητικά και σε επίπεδο πωλήσεων και σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας. Για το επόμενο διάστημα η επιλογή εταιρειών θα επικεντρώνεται καταρχήν, σε εκείνες που έχουν την δυνατότητα να παράγουν λειτουργικές ταμειακές ροές, ώστε να καλύπτουν τα επενδυτικά τους σχέδια (με την προϋπόθεση - επενδυτικά έξοδα > αποσβέσεων), αλλά και να προσφέρουν μερισματική απόδοση 2% κατ ελάχιστο" τόνιζε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

Και σήμερα την ανοδική αντίδραση την οδήγησε ο Τραπεζικός κλάδος, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +1,91% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 800,35 (-0,02%) και 822,38 μονάδων (+2,73%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 815,32 (+1,85%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 815,78 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,91%.

Τεχνικά, για τον, "ταλαιπωρημένο", κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, μόνο η επιβεβαιωμένη υπέρβαση των 802 και 817 μονάδων (με φίλτρο δύο συνεδριάσεων), αφήνει περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας για πιθανή αντίδραση μέχρι τις 850 μονάδες. Όμως για την ουσιαστική βελτίωση της εικόνας απαιτούνται κλεισίματα υψηλότερα των 900 μονάδων (ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "περισσότερα μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια με εξασφαλίσεις επί ακινήτων επιδιώκει να πωλήσει η Τρ. Πειραιώς, μέσω του εν εξελίξει διαγωνισμού με την κωδική ονομασία 'Amoeba', επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, που είχαν κυκλοφορήσει αμέσως μετά την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών. Όπως προκύπτει από την παρουσίαση των εταιρικών αποτελεσμάτων χρήσης 2017, η Τράπεζα αύξησε την 'περίμετρο' του προς πώληση χαρτοφυλακίου. Ο αριθμός των ακινήτων, που αποτελούν τις εξασφαλίσεις των προς πώληση δανείων, διαμορφώθηκε, πλέον, στα 1.737, ενώ με βάση τις πληροφορίες από το 'teaser' ανέρχονταν σε 1.370.

Επιπρόσθετα, ο αριθμός των Επιχειρήσεων, τα δάνεια των οποίων βγαίνουν προς πώληση αυξήθηκε από 125 σε 180. Σύμφωνα με στελέχη της Αγοράς, η εντός ισολογισμού ονομαστική αξία των δανείων, που βγαίνουν σε πώληση, προσεγγίζει πλέον τα 2 δισ. ευρώ, ενώ αρχικά ήταν 1,6 δισ. ευρώ".

"Η πρόοδος σε βασικές Ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τον Ιούνιο, θα κρίνει αν η Χώρα θα επιτύχει τον στόχο για την άντληση 2 δισ. ευρώ από το συγκεκριμένο πρόγραμμα φέτος. Το διάστημα μέχρι τον Ιούνιο είναι ένα αρκετά κρίσιμο διάστημα, που ουσιαστικά θα αποτυπώσει σε έναν σημαντικό βαθμό και την επιτευξιμότητα των 2 δισ.", δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος, σε συνέντευξή του στο Reuters.

"Η προκήρυξη διαγωνισμών για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, καθώς και ποσοστού στα Ελ. Πετρέλαια φέτος, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Χώρας. Οι διαγωνισμοί για το 17% της ΔEH και για μειοψηφικά ποσοστά σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα προκηρυχθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους", είπε.

Μένοντας στα Ελ. Πετρέλαια (-0,26%), η εισηγμένη ενημέρωσε ότι "σε συνέχεια της από 20 Μαρτίου 2018 ανακοίνωσής της, καθώς και της ενημερωτικής επιστολής που έλαβε από τους βασικούς μετόχους της, Paneuropean Oil and Industrial Holdings (συμφερόντων ομίλου Λάτση) και ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΑΙΠΕΔ και η ΡΟΙΗ υπέγραψαν στις 3 Απριλίου Μνημόνιο Κατανόησης για την από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μέσω ανοιχτής διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας. Σημειώνεται ότι εκ του προαναφερθέντος ελάχιστου προς πώληση ποσοστού, 20% αντιστοιχεί σε συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 30,1% σε συμμετοχή της ΡΟΙΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας".

Αναφέρεται επίσης ότι η σχετική πρόσκληση για την υποβολή εκδήλωσης Ενδιαφέροντος από τους Υποψήφιους Επενδυτές πρόκειται να αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΤΑΙΠΕΔ.

Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ο τίτλος κινείται σε ένα εύρος μεταξύ 8,22 (ενδοσυνεδριακό υψηλό 22/3) και 7,74 ευρώ (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 8/3). Το ημερήσιο "stop short" ανέβηκε στα 8,22 ευρώ, ενώ καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 7,70 ευρώ, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 7,48 ευρώ, πράγμα που δείχνει δύσκολο εν όψει εξελίξεων.

Από εκεί και πέρα, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αιφνιδίασε τους περισσότερους από τους παράγοντες της Αγοράς, που μπορεί να πέτυχαν οι προβλέψεις τους για χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, όμως ελάχιστοι ήταν αυτοί που περίμεναν το Χ.Α. να βρει "δυνάμεις" ανεξάρτητης κίνησης, κόντρα στα αρνητικά πρόσημα των Διεθνών Αγορών, έστω και αν απέχει σημαντικά το τεχνικά ζητούμενο που είναι το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 800 μονάδων (συμπληρώθηκαν οκτώ συνεδριάσεις χαμηλότερα από το εν λόγω όριο).

Σύμφωνα με τους ίδιους, "θα χρειαστεί ένα καλύτερο μίγμα ειδήσεων αλλά και ενεργοποίηση περισσότερων επενδυτών που θα έχουν διάθεση τοποθετήσεων μεσομακροχρόνιου ορίζοντα, προκειμένου να ξεπεραστούν κρίσιμα τεχνικά σημεία".

Παραμένοντας στον μη Τραπεζικό 25αρη, "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Τιτάνας (+1,97% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που δείχνει να απέχει ελάχιστα από το ημερήσιο "stop short" το οποίο εντοπίζεται στα 20,85 ευρώ.

Τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες πέντε, αθροίζει η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,21% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Το "stop" στο ημερήσιο "short", έχει αποκτήσει "απόσταση ασφαλείας", καθώς εντοπίζεται στα 5,33 ευρώ.

Συνεχίζουν να είναι λίγα τα άξια αναφοράς, όσον αφορά τις "συγκινήσεις" που προσφέρουν οι χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Έτσι, για τους "λάτρεις της αδρεναλίνης", συνεχίζονται οι τοποθετήσεις σε Βιοτέρ (+18,83%), Pasal (+19,8%), Euromedica (+16,67%), Λιβάνη (+19,54%).

Επιλεκτικές τοποθετήσεις στον Λύκο (+2,22%) λόγω αξιοπρόσεκτης μερισματικής απόδοσης, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ιντρακάτ (+0,85%), ενώ ο Ελλάκτωρας συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση (-3,59%) και η Ιντρακόμ (-1,61%) πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και οκτώ πτωτικές στις τελευταίες εννέα.

Όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα που απευθύνονται σε λιγότερο "νευρικούς" επενδυτές, για να τεθεί αυτός, εκ νέου, σε ανοδικό βηματισμό χρειάζονται, κατά σειρά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 786 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), κίνηση που θα ανοίξει τον δρόμο προς την επόμενη αντίσταση των 801 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

β) Η υπέρβαση των 810 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), της σημαντικής αντίστασης στις 829 μονάδες και της "διακεκαυμένης" ζώνης στις 850 - 860 μονάδες.

Από εκεί και ψηλότερα, ο Δείκτης ανακτά σταθερά ανοδικό προσανατολισμό, ενώ θα σημειωθεί και αξιοπρόσεκτο κλείσιμο "short" θέσεων.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, σενάριο διόλου απίθανο, η πρώτη στήριξη στις 764 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και η αμέσως επόμενη στις 750 μονάδες.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,56%), για να ισχυριστούμε με σχετική ασφάλεια ότι ολοκληρώθηκε το τελευταίο πτωτικό κύμα, χρειάζεται η επιβεβαιωμένη υπέρβαση της πρώτης αντίστασης στις 2041 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), της ζώνης 2051 - 2067 την οποία οριοθετούν οι δύο ΚΜΟ των 30 εβδομάδων και των επόμενων αντιστάσεων στις 2082 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2129 μονάδες.

Οι "short" θέσεις θα αρχίσουν να κλείνουν με την υπέρβαση των 2157 μονάδων, όμως μόνο με την υπέρβαση των 2200 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) τίθενται οι βάσεις για νέα υψηλά.

Σε περίπτωση επιστροφής της Αγοράς στον έλεγχο των "short", η καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 1996 μονάδων, θα ανοίξει την "καταπακτή" για τις 1965 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει κάτω από τις 800 μονάδες στις 8 τελευταίες συνεδριάσεις, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο επίπεδο λειτουργεί, πλέον, ως προφανής διαγραμματική αντίσταση, σε μία Αγορά που ούτως ή άλλως επιβαρύνεται και από τη βραχυχρόνια πτωτική τάση στα μεγάλα Ξένα Χρηματιστήρια" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Οι μετοχές - "σηματωροί" του Τεχνολογικού τομέα των ΗΠΑ, που οδήγησαν τα τελευταία χρόνια την ανοδική κούρσα σε Nasdaq και S&P 500, δείχνουν να "μένουν από οξυγόνο", γεγονός που μειώνει τη διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο.

Πλέον αναζητούνται οι νέοι "leaders" μεταξύ των ξένων τίτλων και κλάδων, με την ορατότητα να είναι περιορισμένη, με δεδομένο το μεγάλο ράλι των τελευταίων ετών σε Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη.

Οι συντηρητικοί asset managers δε θα θέλουν σε καμία περίπτωση να είναι οι πρώτοι που θα πιάσουν το "μαχαίρι που πέφτει", μαντεύοντας ποιο θα είναι το τοπικό χαμηλό της εν εξελίξει διορθωτικής κίνησης. Βεβαίως, τίτλοι με θετικά θεμελιώδη θα προσφέρουν ευκαιρίες σε όσους αφήσουν από τα μάτια την όντως υψηλή βραχυπρόθεσμη διακυμανσιμότητα.

Τόσο η ρητορική όσο και οι πρακτικές που παραπέμπουν σε κλίμα Εμπορικού πολέμου, επηρεάζουν αρνητικά τις προβλέψεις κερδοφορίας εταιρειών - κολοσσών, που αποκομίζουν σημαντικό μέρος των κερδών τους από διεθνείς εξαγωγικές δραστηριότητες. Ακόμη και κλάδοι που φαίνεται να μένουν έξω από το "κάδρο" των κυρώσεων, θα επηρεαστούν καθώς θα μειωθεί το διαθέσιμο επενδυτικό budget όσων εταιρειών πλήττονται απευθείας από αυτές.

Κερδισμένα από την αυξημένη αβεβαιότητα θεωρούνται παραδοσιακά τα Παράγωγα επί του δείκτη μεταβλητότητας "VIX", τα Κρατικά Γερμανικά ομόλογα και ο Χρυσός.

Σε κάθε περίπτωση θα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, σύμφωνα και με την έκφραση "σκυλί που γαβγίζει δε δαγκώνει", που κάποιοι Ξένοι αναλυτές αρχίζουν να εκτιμούν ότι ισχύει για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας το ενδιαφέρον θα στραφεί στα στοιχεία από την Αγορά Εργασίας των ΗΠΑ και ότι αυτά συνεπάγονται για την επιτοκιακή πολιτική και τις επιχειρηματικές προσδοκίες στη μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη.

Στα καθ' ημάς, το σκηνικό έντασης με Γειτονικές Χώρες δε διευκολύνει την εισροή Ξένων Επενδυτικών Κεφαλαίων, ενώ και η τάση δείχνει προς τα κάτω όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει κάτω από τον εκθετικό μέσο όρο 30 ημερών, που σήμερα βρίσκεται στις 809 μονάδες. Υπέρβαση του συγκεκριμένου επιπέδου αναμένεται να ανοίξει το δρόμο προς τις αντιστάσεις των 840 - 850 μονάδων.

"Σε περίπτωση νέας απώλειας του χθεσινού χαμηλού (767 μονάδες), η πτωτική τάση θα επιβεβαιώσει το momentum της, κάτι που σε συνδυασμό με το δύσκολο κλίμα στις Διεθνείς Αγορές θα δημιουργήσει ένα απαιτητικό 'κοκτεϊλ' για όσους υποστηρίζουν το ανοδικό σενάριο" τονίζει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον "Αυστραλό" ASX 200 (+0,16%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-2,19%).

Αρνητικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE.

Υποχωρεί το Πετρέλαιο, κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, μικρή αύξηση κατέγραψε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Eurostat.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ αυξήθηκε στο 1,4% σε ετήσια βάση, από 1,1% τον Φεβρουάριο, όσο ανέμεναν οι αναλυτές.
Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,3%, από 1,2% τον προηγούμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται πως ο στόχος που έχει θέσει η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι λίγο χαμηλότερα του 2%.

Σε ξεχωριστή της ανακοίνωση, η Eurostat δημοσιοποίησε τα στοιχεία για την ανεργία στην Ευρωζώνη, η οποία υποχώρησε σε νέο χαμηλό εννέα ετών τον Φεβρουάριο, στο 8,5%, από 8,6% τον Ιανουάριο.

Αλλάζοντας Ήπειρο, τον Μάρτιο ο Ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ δημιούργησε 241.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την έκθεση ADP για την ανεργία. Η μέτρηση διαμορφώθηκε κοντά στις προβλέψεις.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε μείωση της τιμής - στόχου για την μετοχή της Τιτάν προχώρησε η HSBC. Η νέα τιμή ορίστηκε στα 27 ευρώ ανά μετοχή, από 28 ευρώ προηγουμένως.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 788,57 μονάδες (+1,17%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 781,7 (+0,29%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 781,14 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,22%.

Ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 37,4 εκατ., από τα οποία τα 4,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΓΡΙΒ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΟΤΕ απέσπασαν το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΛΑΜΔΑ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του, οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΟΛΠ, Viohalco, Lamda Development και Folli Follie Group.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 44 πτωτικών, ενώ σε 10 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού με θετικά πρόσημα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν αισθητά τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (34.004 συμβόλαια).

Στα 8.673 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.824 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 846, 816 για τον Απρίλιο, 30 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.029,25) κινήθηκε μεταξύ 2.022,75 και 2.047,75 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (30.000 Eurobank, 5.202 ΕΕΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.004), Εθνική (14.093), MIG (7.196), Alpha Bank (2.977), Πειραιώς (2.160), ΔΕΗ (326), ΟΤΕ (126), Μυτιληναίο (272), Viohalco (161), Ελλάκτωρα (205), Cenergy (234), Intralot (634), ΟΠΑΠ (237), Τέρνα Ενεργειακή (468), ΕΧΑΕ (291), Ελ. Πετρέλαια (209).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 67.851, Eurobank 35.093, Εθνική 149.896, Alpha Bank 15.835, Μυτιληναίο 10.252, Πειραιώς 15.128.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                           Name of Issuer                NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,64%
2018-02-28
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,82%
 
2018-03-29
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,71%
 
2018-03-05
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 12.961.098 τεμ., (από 12.961.098 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 102.245.547 τεμ. (101.995.647), Πειραιώς 14.388.534 τεμ. (14.371.283), ΔΕΗ 5.117.023 τεμ. (3.117.023), Eurobank 39.814.635 τεμ. (39.814.635).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v