Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πρόωρη… Ανάσταση για τα ελληνικά χαρτιά

Με ορμή και οδηγό τον τραπεζικό κλάδο έκλεισε το χρηματιστήριο τη συνεδρίαση, στη σκιά της ταχείας αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα. Πρωταγωνιστές σε άνοδο Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Εθνική, Βιοχάλκο, Folli Follie.

ΧΑ: Πρόωρη… Ανάσταση για τα ελληνικά χαρτιά

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, στον απόηχο του χθεσινοβραδινού "come back" της Wall Street και με τις βοήθειες των σημαντικών, σημερινών, κερδών των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων.

Σημαντικό στήριγμα στην ψυχολογία των λίγων αγοραστών, έδωσε και η νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετους να διαμορφώνεται, μετά από πολύ καιρό, χαμηλότερα του 4% (στο 3,98% την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Αν και το "κόκκινο" είναι το παραδοσιακό χρώμα των ημερών, σήμερα σύσσωμος ο FTSE25 "ντύθηκε στα πράσινα" και με την βοήθεια των τελικών δημοπρασιών που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας 10 τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου), έδωσε το πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο για τον Γενικό Δείκτη, που ήταν, μετά από εννέα συνεδριάσεις, η επιστροφή υψηλότερα των 800 μονάδων, παρά την σχετική υποχώρηση του Τραπεζικού κλάδου από τα υψηλά ημέρας, αλλά και τις "δεύτερες σκέψεις" που μπορεί να επικράτησαν σε πολλούς traders, για το "αν έπρεπε να μείνουν με αυξημένες θέσεις, εν όψει των συνεχόμενων αργιών που έρχονται λόγω του Ορθόδοξου Πάσχα και με ανοιχτές τις Διεθνείς Αγορές".

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, στα υψηλά ημέρας, η μετοχή της Alpha Bank (+2,86%) έφθασε μέχρι τα 1,91 ευρώ (+5,06%), της Εθνικής (+4,05%) μέχρι τα 0,283 ευρώ (+4,20%), της Eurobank (+2,40%) μέχρι τα 0,818 ευρώ (+3,35%) και της Πειραιώς (+7,12%) μέχρι τα 2,824 ευρώ (+8,03%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά και το σημερινό κλείσιμο, έχουν δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ενώ για την Πειραιώς το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στα 2,868 ευρώ.

Επίσης, για όσους συνεχίζουν να θεωρούν τον τίτλο της Εθνικής "σηματωρό" του Τραπεζικού ταμπλώ, το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 0,28 - 0,2810 όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ των 30 ημερών, είναι μία πρώτη θετική ένδειξη.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο Τραπεζικός δείκτης αναρριχόμενος μέχρι τις 849,75 μονάδες (+4,16%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 846,12 (+3,72%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 844,8 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,56%.

Για τον εν λόγω δείκτη, η διαδοχική υπέρβαση των 802 και 817 μονάδων (ημερήσιο "stop short"), δημιουργεί προϋποθέσεις ανοδικής διαφυγής υψηλότερα των 850 μονάδων, κάτι που μπορεί να βάλει σε "σκέψεις" όσους διατηρούν "απαισιόδοξες" θέσεις. Στις 905 μονάδες, το απόλυτο "stop short".

Από την άλλη, αν ο ΔΤΡ δεν πετύχει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 850 μονάδων, η τελευταία ανοδική αντίδραση θα είναι στα πλαίσια του "retest", πριν αυτός επιστρέψει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "το σύνολο, σχεδόν, των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει με το πλάνο αναδιάρθρωσης ολοκλήρωσε η Eurobank, μετά τη μεταβίβαση της Ρουμανικής 'Bancpost' και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών στην 'Banca Transilvania'.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "στην αναζήτηση 100.000 Δανειοληπτών 'κόκκινων' στεγαστικών δανείων βρίσκονται οι Τράπεζες, με στόχο να τους προτείνουν σειρά ρυθμίσεων, ωστόσο έως σήμερα αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό. 

Μεταφερόμενοι στις μη Τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, συνέντευξη στο Bloomberg παραχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ριχάρδος Λαμπίρης με κύριο αντικείμενο τα Ελ. Πετρέλαια. Ανέφερε ότι "η επικείμενη πώληση πλειοψηφικού ποσοστού των ΕΛΠΕ, ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών υψηλής ποιότητας».

Ο τίτλος των ΕΛΠΕ (+3,34%), ερχόμενος από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 8,18 ευρώ (+5,14%). Αν σημειωθεί ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 8,22 ευρώ (ημερήσιο "stop short"), δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις κίνησης προς την επόμενη αντίσταση των 8,60 ευρώ.

Τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις, "μετρούσε" ο τίτλος της Viohalco (+4,73%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα στο "πράσινο". Ο τίτλος παραμένει "short" σε ημερήσιο, με "stop" τα 3,55 ευρώ. Τα 3,26 - 3,30 κοντινή στήριξη και τα 3,44 ευρώ κοντινή αντίσταση.

Προσπάθησε και με τις βοήθειες και των τελικών δημοπρασιών, πέτυχε την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση ο τίτλος του Τιτάνα (+1,20% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Το κλείσιμο υψηλότερα των 20,85 ευρώ (ημερήσιο "stop short") αν αυτό επιβεβαιωθεί, ανοίγει τον δρόμο προς τις επόμενες αντιστάσεις στα 21,60 και 22,15 ευρώ.

Τέσσερις συνεδριάσεις χρειάστηκαν, προκειμένου η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+7,16% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) να επιστρέψει υψηλότερα των 5,00 ευρώ. Προσοχή στην αντίσταση των 5,33 ευρώ, ανοδική διάσπαση της οποίας δίνει ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ενημέρωσε πως στις 30/3/2018 η "Reggeborgh Invest" απέκτησε, μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής, δικαιώματα ψήφου άνω του ορίου του 5%. 

Μεταφερόμενοι στα "χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ", έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Λιβάνης (+19,23%), πάντα με ελάχιστες συναλλαγές, ενώ στην Euromedica (0%), ο μόνιμος αγοραστής συνεχίζει να στηρίζει τις θέσεις του.

Αντέδρασαν ανοδικά μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η ΕΛΧΑ (+6,45%) και μετά από τέσσερις πτωτικές οι Cenergy (+5,51%) και Ιντρακόμ (+5,99%).

Τουλάχιστον εντυπωσιακή η πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,06 ευρώ (κλείσιμο 20/2) στον Περσέα (+0,64%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Frigoglass (+3,55%, αλλά με σημαντικές εντολές πώλησης στην περιοχή των 0,18 ευρώ) και για την Ιντρακάτ (+2,52%), ενώ κάτι κινήθηκε στην Μοτοδυναμική (+1,27%), όμως βγαίνει προσφορά παρά το γεγονός ότι ο τίτλος διαπραγματεύεται με, ευδιάκριτα, μονοψήφιο p/e, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα κέρδη του 2017 (!)

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, το κλείσιμο οριακά υψηλότερα των 801 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), έστω και με τις "βοήθειες" των τελικών δημοπρασιών, αφήνει κάποιες πρώτες "χαραμάδες" αισιοδοξίας.

Απαιτείται, η υπέρβαση των 810 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), της σημαντικής αντίστασης στις 829 μονάδες και της "διακεκαυμένης" ζώνης στις 850 - 860 μονάδες.

Από εκεί και ψηλότερα, ο Δείκτης ανακτά σταθερά ανοδικό προσανατολισμό, ενώ θα σημειωθεί και αξιοπρόσεκτο κλείσιμο "short" θέσεων.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, σενάριο διόλου απίθανο αν σε αυτό συνηγορήσουν και οι Διεθνείς Αγορές, η πρώτη στήριξη στις 775 και 764 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και η αμέσως επόμενη στις 750 μονάδες.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,36%), για να ισχυριστούμε με σχετική ασφάλεια ότι ολοκληρώθηκε το τελευταίο πτωτικό κύμα, χρειάζεται η επιβεβαιωμένη υπέρβαση των αντιστάσεων στις 2082 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2129 μονάδες.

Οι "short" θέσεις θα αρχίσουν να κλείνουν με την υπέρβαση των 2157 μονάδων, όμως μόνο με την υπέρβαση των 2200 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) τίθενται οι βάσεις για νέα υψηλά.

Σε περίπτωση επιστροφής της Αγοράς στο "κόκκινο", η καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 1996 μονάδων, θα ανοίξει την "καταπακτή" για τις 1965 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, δίνοντας εβδομαδιαία κέρδη 2,64% για τον Γενικό Δείκτη και 7,62% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου και οι δύο δείκτες παραμένουν στο "κόκκινο", με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες 0,15% και τον Τραπεζικό απώλειες 3,58%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η επαφή του Γενικού Δείκτη με το επίπεδο στήριξης των 770 μονάδων, έφερε, διαγραμματικά, την αναμενόμενη ανοδική αντίδραση, αφήνοντας, προς το παρόν, στην άκρη το σενάριο καθοδικής καταστρατήγησης και κίνησης προς την περιοχή των 745 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η εμφάνιση δυναμικής μέσα στη ζώνη των 793 με 805 μονάδων, για να μπορέσουμε να πούμε ότι αρχίζουμε και διακρίνουμε στο βάθος τα επίπεδα των 814 και 830 μονάδων. Ιδιαίτερο διαγραμματικό ρόλο θα παίξει η αποτύπωση ενός έντονα ανοδικού "candlestick" πάνω από τη καθοδική γραμμή τάσης (805 μονάδες), που διέπει από τις αρχές του Φλεβάρη τη μεσοπρόθεσμη καθοδική κίνηση της Αγοράς.

Όπως είχαμε αναφέρει, η πολύ καλή ζώνη στήριξης των 2017 με 2000 μονάδων, για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δημιούργησε το κατάλληλο ανοδικό "σκαλοπάτι" για την περιοχή των 2065 - 2080 μονάδων.

Από εκεί και έπειτα για να μπορέσει ο δείκτης να ανέβει έως το πολυαναφερόμενο σημείο αντίστασης των 2135 μονάδων, θα πρέπει με ισχυρό τζίρο συναλλαγών να περάσει χωρίς πισωγύρισμα το επίπεδο των 2080 μονάδων. Έντονα ανοδικά μηνύματα θα μπορούσε να περάσει και ο Relative Strength Index (RSI) με την είσοδό του άνω των 55 μονάδων δείκτη.

Λίγο πριν έρθει στο οπτικό του πεδίο το σημείο "σύγκρουσης" των 715 μονάδων, ο Τραπεζικός Δείκτης κατάφερε να "στρίψει ανοδικά το τιμόνι" αναπτερώνοντας βραχυχρόνια το ηθικό των αγοραστών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, "διαγραμματικά, έτσι όπως έχει εξελιχθεί η τελευταία κίνηση των Τραπεζών το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στην επιτυχή, ή μη ανοδική διάσπαση της περιοχής των 840 - 850 μονάδων, καθώς μπορεί να ξεκλειδώσει την 'πύλη' για το όριο των 900 μονάδων".

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex (+1,75%). Κλειστές παρέμειναν σήμερα οι Αγορές σε Χονγκ Κονγκ, Κίνα και Ταϊβάν λόγω αργίας.

Θετικός ο βηματισμός στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, υποχωρούν χαμηλότερα Ευρώ και Χρυσός.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η εμπιστοσύνη των Ιαπωνικών Νοικοκυριών στην Οικονομία επιδεινώθηκε το Μάρτιο. Σύμφωνα με έρευνα της BoJ, ο δείκτης εμπιστοσύνης των Νοικοκυριών για την Οικονομία επιδεινώθηκε στο -12,4 το Μάρτιο, από το -11,9 το Δεκέμβριο, σημειώνοντας πτώση για πρώτη φορά σε πέντε τρίμηνα.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι Γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο το Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Φεβρουάριο, μετά την πτώση 3,5% του Ιανουαρίου, έναντι ανόδου 1,5% που ανέμεναν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

"Κατέβασε ταχύτητα" η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο σύνθετος PMI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017, στις 55,2 μονάδες, έναντι των 55,3 που ήταν η αρχική εκτίμηση και από 57,1 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Ο δείκτης PMI Υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 54,9 μονάδες, από 56,2 μονάδες (αρχική εκτίμηση), το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, ενώ ο δείκτης PMI νέων παραγγελιών υποχώρησε στο χαμηλό 14 μηνών των 55 μονάδων, από 56,3 τον προηγούμενο μήνα.

Με βραδύτερο του αναμενόμενου ρυθμό αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά μόλις 0,1% σε μηνιαία βάση και κατά 1,8% σε ετήσια βάση. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση 0,5% σε μηνιαία βάση και 2,1% σε ετήσια βάση.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος στα $57,6 δισ. το Φεβρουάριο, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου της Χώρας.

Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στα $56,7 δισ., οριακά υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν στις 242.000 την προηγούμενη εβδομάδα, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 11 Απριλίου 2018 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 13 Ιουλίου 2018.

Την πρόβλεψή της για σταθερή ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας καταγράφει η Wood, σε έκθεσή της στην οποία σημειώνει ότι αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,9% φέτος και 2,1% το 2019.

"Αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης συνάδουν με μια λογική και σταθερή ανάκαμψη, αλλά παραμένουν χαμηλότερα από τις προβλέψεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ για ανάκαμψη 2,4% φέτος και 2,5% του χρόνου", σημειώνει.

Σύμφωνα με την Wood, "η Ελλάδα θα εξέλθει και επίσημα από τα προγράμματα, ενώ το τελικό κύμα μέτρων λιτότητας που έχει σχεδιαστεί για το επόμενο έτος δεν αναμένεται να έχει αξιόλογη επίπτωση στο ΑΕΠ, καθώς λογικά θα αντισταθμιστεί από τα κέρδη ανταγωνιστικότητας και την συνεχιζόμενη Παγκόσμια ανάκαμψη".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 801,09 μονάδες (+2,55%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 800,21 (+2,44%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 801,18 (+2,57%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 801,14 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,56%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 51,8 εκατ., από τα οποία τα 6,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΕΧΑΕ, ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 64,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Grivalia, Lamda Development, Jumbo, Folli Follie Group.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 97 ανοδικές μετοχές, έναντι 22 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι, οι περισσότεροι με ελάχιστες συναλλαγές, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να ενισχύονται ελαφρώς στο συμβόλαιο του δείκτη και να παραμένουν σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (34.327 συμβόλαια).

Στα 8.936 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.673 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.447, 1.259 για τον Απρίλιο, 188 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.077) κινήθηκε μεταξύ 2.047 και 2.081 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.950), Εθνική (17.741), MIG (1.997), Alpha Bank (2.108), Πειραιώς (3.136), ΔΕΗ (1.015), ΟΤΕ (248), Μυτιληναίο (420), Ελλάκτωρα (265), Cenergy (117), Intralot (530), ΟΠΑΠ (602), Ελ. Πετρέλαια (292), ΓΕΚ (114), ΑΔΜΗΕ (136).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 67.497, Eurobank 35.435, Εθνική 156.262, Alpha Bank 15.418, Μυτιληναίο 10.219, Πειραιώς 15.127, Ελλάκτωρα 10.087, Intralot 10.207.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                         Name of Issuer                       NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,64%
2018-02-28
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,82%
 
2018-03-29
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,71%
 
2018-03-05
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 12.423.802 τεμ., (από 12.961.098 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 102.345.547 τεμ. (102.245.547), Πειραιώς 14.620.534 τεμ. (14.388.534), ΔΕΗ 5.417.023 τεμ. (5.117.023), Eurobank 39.814.635 τεμ. (39.814.635).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v