Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχες πέριξ των 800 στο Χρηματιστήριο

Σε αρνητικό έδαφος περνά ο Γενικός Δείκτης, υποχωρώντας κάτω από τις 800 μονάδες παρά τη σταθεροποίηση στις διεθνείς αγορές. Πτωτικό γύρισμα για τις τραπεζικές μετοχές. Μόχλευση σε small και mid caps, ράλι για Κέκροψ.

Μάχες πέριξ των 800 στο Χρηματιστήριο

Αντοχές στα μεγάλα και μόχλευση στα μεσαία-μικρά.

Σταθεροποιητικά ξεκίνησαν νωρίτερα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα στο ΧΑ να διαμορφωθούν από νωρίς μεικτές τάσεις, με τους traders να κρατούν στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και να «τρέχουν» σε συγκεκριμένους τίτλους της μεσαίας-χαμηλότερης.

Σε αυτή την κατηγορία μετοχών έχει εστιασθεί από νωρίς το ενδιαφέρον των traders, με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου να κάνει δεκτή την αίτηση αναίρεσης της Κέκροψ κατά του Δημοσίου. Με το... καλημέρα, λοιπόν, έως το 1,84 ευρώ η μετοχή της εισηγμένης (18%), έως το 1,33% της Ιντρακάτ, ενώ ανοδικά επηρεάζονται και η Ιντρακόμ και πολύ λιγότερο η Intralot.

Εύλογα η εξέλιξη με αφορμή την Κέκροψ λειτουργεί καταλυτικά για εκείνο το τμήμα της αγοράς που υποστηρίζεται κυρίως από ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, εγχώριους επενδυτικούς και χρηματιστηριακούς πόλους. Κατά την εκτίμηση χρηματιστηριακού παράγοντα, η περίπτωση της Κέκροψ είναι σαν το... αλάτι, που έρχεται την κατάλληλη στιγμή να... νοστιμίσει μία... άγευστη αγορά. Ή τουλάχιστον ένα μέρος της, που ωστόσο προκαλεί αίσθηση στο κοινό και στα συμφέροντα όπου απευθύνεται.

Η καλή εικόνα στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία (και) εξ αφορμής αυτής της εξέλιξης θερμαίνει το ενδιαφέρον κυρίως εγχώριων επενδυτικών σχημάτων και παικτών και για άλλες μετοχές αυτής της ομάδας.

Στο 43/21 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετά τα πρώτα 50' της συνεδρίασης και αφού νωρίτερα -κατά τις 10:55- ο Γενικός Δείκτης περνούσε σε θετικό έδαφος.

Για να συμβεί αυτό είχαν προηγηθεί: το σταθεροποιητικό ξεκίνημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η ψυχραιμία πωλητών - αγοραστών λ.χ. στη Φρανκφούρτη, με ενδεικτική την κίνηση του DAX προς τις 12.298 μονάδες, η επιβεβαίωση των στηρίξεων για τους βασικούς δείκτες -με τον ΓΔ να αντιδρά αμέσως μετά την υποχώρησή του προς τις 796 μον.-, την ενεργοποίηση εντολών αγοράς σταδιακά μετά τις 10:55 σε περισσότερες από 14 μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη.

Σε συνδυασμό με το ανοδικό «γύρισμα» του τραπεζικού κλάδου-κλειδιού, από τις 822 προς τις 832 μονάδες ο ΔΤΡ, το κλίμα βελτιώθηκε αισθητά, σε σημείο που λίγο μετά τις 11:15, με πωλητές/σε αρνητικό έδαφος ήταν μόλις 3 από τις μετοχές του FTSE25.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v