Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Kίνηση προς τις 815 μονάδες

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα. Στο +3,3% η μετοχή της Εθνικής. Ανοδος για Eurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Alpha Bank. Aπώλειες σημειώνουν Coca Cola και Μotor Oil.

ΧΑ: Kίνηση προς τις 815 μονάδες

Με προσεκτικές κινήσεις οι traders οδηγούν το ΧΑ προς τις 810-815 μονάδες. Ηπια ανοδικό το κλίμα, από νωρίτερα, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, περιορισμένης έκτασης πωλήσεις σε επιμέρους μετοχές και εμφανής η προσπάθεια εξισορρόπησης των αγορών, με το βλέμμα στραμμένο -πάντα- στις εξελίξεις στο... συριακό μέτωπο.

Η χθεσινοβραδινή εικόνα της Wall Street έδινε από νωρίτερα ελαφρύ προβάδισμα σε όσους traders ήθελαν να δοκιμάσουν λίγο υψηλότερες τιμές σε Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.α., με την τάση να μεταφέρεται από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι την Αθήνα.

Ετσι το άνοιγμα της συνεδρίασης έγινε με μικρό ανοδικό χάσμα, από τις 807,17 μονάδες, συνεχίστηκε έως τις 811,01 μονάδες, όπου και φάνηκε να σταθεροποιείται, με τον ΓΔ κατά 0,59% υψηλότερα. Σε αυτά τα επίπεδα η εβδομαδιαία απόδοση για τον ΓΔ διαμορφώνεται στο 1,25% , ενώ ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ο μέσος όρος της αξίας συναλλαγών στις προηγούμενες 3 συνεδριάσεις εμφανιζόταν αυξημένος στα 66,31 εκατ. ευρώ. Στοιχείο που έχει τη σημασία του, καθώς παραπέμπει κυρίως σε αγορές στη διάρκεια της ανοδικής διόρθωσης από τα τελευταία χαμηλά των 785 μονάδων.

Θετική η εικόνα για τις μετοχές του FTSE25, με την πλειονότητα σε θετικό έδαφος -αν και σε αρκετές ο τζίρος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα-, με αποτέλεσμα ο δείκτης να διαμορφώνεται στις 2.086 μονάδες.

Στο σχετικό διάγραμμα φαίνεται πως όσο ο δείκτης παραμένει πάνω από τις 2.050 μονάδες, οι long έχουν περιθώρια κινήσεων, με πρώτη σημαντική αντίσταση στις 2.120 αλλά και stop στις long θέσεις, στις 1.988 μονάδες.

Ισχυρότερη η τάση για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς σε αυτόν επικεντρώνεται -αυτή την περίοδο- το βραχυπρόθεσμο... ποντάρισμα όσων προσβλέπουν σε θετική έκβαση των επαφών που θα έχουν την προσεχή εβδομάδα Νουί - Έλληνες τραπεζίτες. Περνούν τον κάβο των stress tests οι τράπεζες και στο χρηματιστηριακό ταμπλό καταγράφεται απόδοση 2,37% για τον ΔΤΡ, που συνεχίζει προς τις 850 μονάδες, ενώ το 52% του μέτριου τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στις συστημικές μετοχές. Εύλογο το ερώτημα έμπειρων ανθρώπων της αγοράς, τι θα γίνει στην περίπτωση που οι ενδείξεις για τους ελέγχους αντοχής είναι θετικές, πρακτικά δε πώς θα κινηθούν οι short στον κλάδο Marshall, OceanWood, Lansdowne.

Παράλληλα θα πρέπει να ιδωθεί ο εκ νέου υψηλότατος τζίρος χθες στη Νέα Υόρκη στο GREK. Το αν... προετοιμάζονται θέσεις στον τραπεζικό κλάδο από ισχυρά σπίτια του εξωτερικού (ή όχι) λογικά θα πρέπει να αρχίσει να αποτυπώνεται στο ταμπλό. Ας το έχουμε στα υπόψη μας.

Κατά την εκτίμησή μου, στον τραπεζικό κλάδο παίζεται το βραχυπρόθεσμο στοίχημα, ο κλάδος θα δείξει εάν το ΧΑ θα μπορούσε να υπερβεί τις 830 μονάδες, σε πρώτη φάση.

Από τις μετοχές του δείκτη, με αρνητικό πρόσημο είναι οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, Coca Cola, Motor Oil, Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και FF Group. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι μέσω δεικτοβαρών μετοχών επιχειρείται ο... έλεγχος της ανοδικής διόρθωσης. σε πλαίσιο που τεχνικά δεν θα αποκλίνει από το βασικό σενάριο.

Στις 38/31 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με ικανοποιητική κινητικότητα για μετοχές της μεσαίας κατηγορίας. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η πρωτοβουλία της ΕΧΑΕ για το 1ο Athex Mid Cap Conference, την Πέμπτη 26 Απριλίου. Πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση, που -επιτέλους- ανοίγει ένα παράθυρο επενδυτικής εξωστρέφειας για αξιόλογες εισηγμένες από τον μεσαίο χώρο.

Στα 6,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος, στην πρώτη ώρα συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v