Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο επηρεάζει το ΧΑ η κρίση στη Συρία

Στον ρυθμό των «τυμπάνων πολέμου» που ηχούν στη Μέση Ανατολή οι αγορές. Σήμα από την κίνηση σε Ασία και Ευρώπη αναμένει το Χρηματιστήριο. Ποιες μετοχές δίνουν σήμα long. Τα κρίσιμα επίπεδα για τους δείκτες.

Πόσο επηρεάζει το ΧΑ η κρίση στη Συρία

Υπό την σκιά της συντονισμένης επιχείρησης ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας στην Συρία "ξεκινούν" από αύριο Δευτέρα οι "αγορές" σε...πολεμικό κλίμα. Εύλογο το ερώτημα για την πρώτη αντίδραση τους αλλά και οι απαντήσεις που θα δοθούν για το...επόμενο "χτύπημα".

Το "κλείσιμο" των αγορών την Παρασκευή το βράδυ, με τον S&P 500 χαμηλότερα κατά 0,29% στις 2.656,30 μονάδες, τα συμβόλαια του VIX κάτω από τα 17,92 παραπέμπουν σε προεξόφληση του "πρώτου πυραυλικού χτυπήματος" αλλά με ζητούμενο το το πως θα κινηθούν στη συνέχεια. Ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της επίθεσης στη Συρία, ανέλυε το Stratfor, σε ενδελεχές άρθρο (το πρωί του Σαββάτου), την ώρα που η Ρωσία προειδοποιούσε πως οι ενέργειες των ΗΠΑ δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες. Η αρθρογραφία, ο σχολιασμός και η εικοτολογία που "ανεβαίνει" στα διάφορα (κυρίως ) αμερικανικά δίκτυα εστιάζουν στο ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο "χτύπημα", εάν και πως θα μπορούσαν να υπάρξουν...παράθυρα για διπλωματικές κινήσεις και αποκλιμάκωση των ενεργειών αλλά και ακραία σενάρια (ειδικά σε υπέρ συντηρητικά sites των ΗΠΑ). Το κλίμα, που αποτυπωνόταν λ.χ στο Breitbart.com είναι ενδεικτικό (Trump Bombs Syria Over Crimes of a Monster...).

Προς ώρας συστήνεται ψυχραιμία, καθώς ο Mike Pompeo ορκίζεται υπουργός εξωτερικών την Τετάρτη (πρέπει να μπει υπογραφή, όπως μου θυμίζει ένας φίλος), την Τρίτη-Τετάρτη καταπλέει το αεροπλανοφόρο Harry Trouman με τα αντιτορπιλικά και 60 Tomahawk και έπεται συνέχεια (; ). Η ψυχραιμία των αγορών και συγκεκριμένων δεικτών- "ευαισθητήρων"- δείχνουν, πως μέχρι ότου ξεκαθαρισθούν οι προθέσεις των Δυτικών για το πώς θα κινηθούν στη συνέχεια θα επιχειρηθεί να γίνει μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης. Από τις κινήσεις προεξόφλησης (ειδικά των αμερικανικών) επενδυτικών οίκων θα προδιαγραφεί κατ΄ αρχήν η βραχυπρόθεσμη τάση, οι κινήσεις των traders μέχρι και την συνεδρίαση της Παρασκευής.

Για τον δείκτη σημείο αναφοράς των αγορών, τον S&P 500, όπως "μετρά" έμπειρος αναλυτής η αδυναμία υπέρβασης συγκεκριμένων αντιστάσεων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, μίας κατ΄ αρχήν σημαντικής διόρθωσης, με πρώτο σημείο τις 2.645 και επόμενο προς τις 2.582 μονάδες. Ωστόσο η συμπεριφορά του SPX (μείον 4,92% κάτω από το 18) δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μίας εξίσου σημαντικής ανοδικής διόρθωσης. Το αυξημένο volatility, σε κάθε περίπτωση είναι...εξασφαλισμένο.

Στην αγορά πετρελαίου το αργό κινήθηκε με εβδομαδιαία κέρδη 8,6%, παραμένοντας στο υψηλότερο σημείο από το 2014. Είναι προφανές, πως η τιμή του ενισχύθηκε σημαντικά ακριβώς λόγω των ανησυχιών για στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ καθώς και από την έκθεση της Διαρκούς Υπηρεσίας Ενέργειας που ανέφερε ότι η παγκόσμια προσφορά υποχωρεί προς τον μέσο όρο 5ετίας.

Στα ευρωπαικά χρηματιστήρια την Παρασκευή συμπληρώθηκε ένα ανοδικό σερί, τριών συνεχόμενων εβδομάδων, με τους επενδυτές να εστιάζουν και στα εταιρικά αποτελέσματα. Τριών εβδομάδων άνοδος, με κέρδη 1,65% για τον DAX σε διάστημα της τελευταίας με συνέπεια να υπάρχει περιθώριο για μία εύλογη διόρθωση.

Προφανώς από νωρίς το πρωί της Δευτέρας οι "αγορές" θα στέλνουν το μήνυμα τους, με την προσοχή στραμμένη κυρίως στην Wall Street που επηρεάζει από Τόκυο, Σανγκάη και στη συνέχεια Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο φτάνοντας μέχρι την Αθήνα.

Στα καθ΄ ημάς, στο ΧΑ, μετά το 'κλείσιμο" της Παρασκευής στις 810,93 μονάδες για τον ΓΔ ο Θανάσης Σταυρόπουλος έκανε λόγο για...χτίσιμο απόστασης από τις 800 μονάδες. Είναι προφανές, πως η ασφάλεια της απόστασης θα δοκιμασθεί από νωρίς και ανάλογα από την εικόνα των ευρωπαικών χρηματιστηρίων, που ξεκινούν νωρίτερα. Σηματωρός ο DAX (στις 12.442,68 μον.).

Σημεία αναφοράς και πρώτες κρίσιμες στηρίξεις για τον ΓΔ, στην περίπτωση αρχής με καθοδικό χάσμα οι 801 και οι 797 μονάδες.

Ωστόσο για το ΧΑ η όλη κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, καθώς όπως σημείωνε η Μαρίνα Μάνη, η ένταση στο Αιγαίο, οι φόβοι και οι σχεδιασμοί της Αθήνας σε σχέση με την Τουρκία προσθέτουν μία επιπλέον παράμετρο ρευστότητας. Το αρνητικό είναι, πως το κλίμα έχει βαρύνει σε μία πολύ ιδιαίτερη συγκυρία για την Αθήνα, την ώρα που επιχειρείται να μπει στην τελική ευθεία η έξοδος προς τις αγορές, με την οικονομία κυριολεκτικά επί ξυρού ακμής και τους σχεδιασμούς των δανειστών να διαμορφώνονται και ανάλογα με τις ευρύτερες εξελίξεις.

Μην διαφεύγει της προσοχής μας η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ (20-22/4) η ανακοίνωση των στοιχείων του 2017 (από τα οποία θα κριθεί και το ενδεχόμενο επίσπευσης κατά ένα χρόνο νωρίτερα επώδυνων μνημονιακών δεσμεύσεων κ.λ.π) και στα μέσα της εβδομάδος οι επαφές των ελλήνων τραπεζιτών με την επικεφαλής του SSM.

Περνούν τον κάβο των stress tests οι τράπεζες, σημείωνε νωρίς την Παρασκευή η Αναστασία Παπαιωάννου με την αγορά να έχει λίγο ως πολύ προεξοφλήσει μάλλον ενθαρρυντικές ενδείξεις. Ενδεικτικό το ότι η τελευταία προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης, ξεκίνησε με μοχλό τον κλάδο-κλειδί, με τον ΔΤΡ από τις 768,98 της 3 ης Απριλίου να αντιδρά έως τις 872,66 (10/4) και σε αμέσως επόμενη φάση έως τις 860,50 μονάδες. Συνεπώς ένα στοιχειώδες εύρος διακύμανσης το έχουμε, μεταξύ 765 έως 875 μονάδων, αρκετό για την πρώτη αποτίμηση της αγοράς, από Δευτέρα.

Στα blue chips η εικόνα σαφώς βελτιωμένη ωστόσο στο κλείσιμο της Παρασκευής χρειάστηκε η επιστράτευση της Coca Cola που με 5,22% (!) στα 30,45 ευρώ (με τζίρο σχεδόν 400 χιλιάδων ευρώ) για να διαμορφωθεί ο FTSE25 στις 2.101,12 μονάδες.

Για τους 2 βασικούς δείκτες, στα διαγράμματα που παρατίθενται είναι εμφανή τα τεχνικά σημεία, και προς τα κάτω και προς τα άνω όρια τους. Κατά πάσα βεβαιότητα θα μας χρειαστούν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Από τις μετοχές του δείκτη, σε διάστημα εβδομάδος σήμα long έχουν των ΑΔΜΗΕ, Viohalco (ασθενές), Grivalia, ΔΕΗ, Coca Cola (ασθενές, θα υποχωρήσει στην περίπτωση που επανέλθουν ανοδικά είτε οι τράπεζες είτε άλλα blue chips ή συνδυαστικά), ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ (ισχυρό), Lamda Development, Jumbo, Μυτιληναίος (το ισχυρότερο από τα 21 blue chips του δείκτη), ΟΠΑΠ (ισχυρό), ΟΤΕ (ισχυρό), Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ.

Από τη μεσαία κατηγορία, σε εβδομαδιαία μέτρηση πάντα, ανάλογη ένδειξη διαμορφώνεται για Cenergy, J&P Αβαξ, ΕΛΤΕΧ- Ανεμος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΑΘ, Ιντρακόμ, Intralot, ΚΛΜ, MLS, Intrakat και Πλαίσιο.

Συγκριτικά για ακόμη μία εβδομάδα η μεσαία κεφαλαιοποίηση (και συγκεκριμένες μετοχές χαμηλότερων κατηγοριών) είχαν καλύτερη εικόνα απ΄ ότι της μεγάλης, και των blue chips. Ενα από τα βασικά πλεονεκτήματα αυτών των κατηγοριών η χαμηλή έως μηδενική έκθεση τους σε ξένα funds και θέσεις ξένων, ο μεγαλύτερος έλεγχος (μικρότερο, πιο ελεγχόμενο free float, συγκέντρωση βασικών μετόχων, χαμηλό κόστος μόχελυσης/στήριξης κ.λ.π).

Συνεπώς για αύριο, Δευτέρα, κλίμα θα έχουμε από το...άνοιγμα των ευρωπαικών χρηματιστηρίων, την εικόνα των άλλων αγορών (κυρίως πετρελαίου/αργού), τεχνικά σημεία, επίσης έχουμε και ψυχραιμία που θα χρειαστεί.

Προφανές, πως τα επόμενα βήματα των Δυτικών, η ενδεχόμενη ανάληψη πρωτοβουλιών για εκτόνωση της κατάστασης, ο χρόνος (εκτιμώμενη διάρκεια), η ένταση της κρίσης θα διαμορφώνουν την τάση ανάλογα, από αύριο κιόλας.

Στα συν των traders, η απόλυτη συναίσθηση πως οι "αγορές" έχουν εισέλθει εδώ και καιρό σε μία "νέα εποχή" μεγαλύτερης μεταβλητότητας, πιο σύντομων κύκλων συνακόλουθα πολύ πιο αυξημένου επενδυτικού ρίσκου.

Θα το επαναλάβω για...πολλοστή φορά, από τις αρχές Φεβρουαρίου η Wall Street μας έχει δείξει/προιδεάσει (και προετοιμάσει) για το πού πηγαίνουμε.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v