Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διατηρούν το προβάδισμα οι αγοραστές

Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, συνεχίζει ανοδικά το Χρηματιστήριο. Κέρδη υψηλότερα του 3% για Eurobank, Alpha Bank. Mε θετικό πρόσημο Πειραιώς, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ. Απώλειες καταγράφουν Folli Follie, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ.

ΧΑ: Διατηρούν το προβάδισμα οι αγοραστές

Με ήπιο ανοδικό ρυθμό δείχνει να ολοκληρώνεται χρηματιστηριακά η εβδομάδα. Από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Αθήνα, οι long έχουν μικρότερο ή μεγαλύτερο προβάδισμα.

Η προσοχή στραμμένη στο... συριακό «μέτωπο» και τις όποιες κινήσεις της αμερικανικής πλευράς μέσα στο Σ/Κ, δηλαδή πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης τη Δευτέρα.

Οριακά θετικό άνοιγμα «δείχνουν» τα futures του S&P 500 στη Wall Street, διευκολύνοντας σε σημαντικό βαθμό τις κινήσεις των traders. Στις 12.497 μονάδες ο DAX με εβδομαδιαία άνοδο 2,09%, στις 5.329 o CAC με απόδοση 1,35% στο ίδιο διάστημα.

Στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης στην περιοχή των 813 μονάδων, κατά 1,43% υψηλότερα με το κλείσιμο της Πέμπτης 5 Απριλίου.

Και ενώ στις ευρωπαϊκές αγορές τα εταιρικά αποτελέσματα είναι αυτά που, εκτός των... γεωπολιτικών, καθορίζουν τη βραχυπρόθεσμη στάση των traders, στην ελληνική οι παίκτες κινούνται με γνώμονα (και) την τέταρτη αξιολόγηση, κυρίως όμως τη μεγάλη συζήτηση για το χρέος και τα stress tests.

Εξ αυτών, και κυρίως λόγω του χρέους, κλάδος-οδηγός έχει αναδειχθεί ο τραπεζικός, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τα blue chips και δευτερευόντως για ένα σημαντικό μέρος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Κατά 3,25% συνεχίζει σήμερα υψηλότερα ο Δείκτης Τραπεζών, προς τις 860 μονάδες, «γυρνώντας» ήδη -από χθες- σε θετικό πρόσημο. Απόδοση 1,54% για τον ΔΤΡ σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Το 48% του μάλλον μέτριου τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, δηλαδή περί τα 24 εκατ. ευρώ. Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής (το σχεδόν 60%! των συνολικών), μεγαλύτερος τζίρος στον τίτλο επίσης της ΕΤΕ.

Αναλυτικότερα, στη μετοχή της Eurobank (οδηγός της αγοράς, σε αυτή τη φάση) συναλλαγές γίνονται στα 0,845-0,87 ευρώ. Στα 0,274-0,282 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με σημείο αναφοράς το 0,28 ευρώ. Νωρίτερα στην αγορά ομολόγων, το 10ετές στα 4,008%.

Θετικό το πρόσημο για τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη, καθώς στο συν είναι oι 16 από τις 21 και με πωλητές οι 5 μετοχές. Μεγαλύτερες οι απώλειες, 2,12%, για τη μετοχή της FF Group και με 1,86% για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Με απώλειες και οι OTE, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil, με τη μετοχή του Οργανισμού οριακά στο να «γυρίσει» σε θετικό πρόσημο.

Από τα υπόλοιπα blue chips μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου σημειώνεται για τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ (2,57%), ΕΧΑΕ (2,60%), Αεροπορίας Αιγαίου (1,35%).

Υπεραποδίδει και σήμερα η μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον FTSEM κατά 1,55% στις 1.275 μονάδες. Μεγαλύτερη άνοδος για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Cenergy, ΕΥΑΘ, MIG, ΚΛΜ, Intralot κ.α.

Στις 14:20 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 55/43. Μεγαλύτερη άνοδος για μετοχές των Euromedica, Creta Farms, Παΐρης, Παπουτσάνης, Ιντραλότ, ΚΛΜ κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v