Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια για τις 840 στο Χρηματιστήριο

Μικρά κέρδη καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν στο προσκήνιο, με άνοδο άνω του 2% για τον κλαδικό δείκτη. Βαρίδι για τον FT 25 η Coca Cola. Πτώση και για Folli Follie. Στα όρια του 4% το 10ετές.

Προσπάθεια για τις 840 στο Χρηματιστήριο

Χωρίς σημαντική διαφοροποίηση, σε σχέση με το τελευταίο σχόλιό μας, κινούνται Ευρώπη και ΧΑ.

Στον ρυθμό των εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και της ανακοίνωσης οικονομικών στοιχείων σταθεροποιούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά και την τελευταία ανοδική κίνησή τους. Οριακά θετικός ο DAX στη Φρανκφούρτη, στις 12.586 μονάδες. Σε μικρή άνοδο παραπέμπουν τα futures στη Wall Street, με ενδεικτικό το 0,14% του S&P 500 προς τις 2.717 μονάδες. Τεχνικά, απόλυτα εναρμονισμένη με το βραχυχρόνιο εβδομαδιαίο long σήμα ο 500άρης δείκτης.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ η προσοχή έχει εστιασθεί σε περισσότερο... ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, από τα «τουρκικά» μέχρι αυτά που σχετίζονται με την αξιολόγηση, το χρέος και αφορούν βεβαίως και τους ελέγχους αντοχής των συστημικών τραπεζών.

Στις 14:45, στο συν οι 3 από τους 4 βασικούς δείκτες (υποχωρεί ο Mid Cap) ενώ ο ΓΔ διαμορφώνεται στις 839 (0,24%), ο ΔΤΡ στις 960 (2,05%) και ο FTSE25 κατά 0,31% στις 2.162 μονάδες.

Συνεπώς, μέχρι νεωτέρας, συντήρηση κεκτημένων, μετρημένες κινήσεις από τις δύο πλευρές, με τον τραπεζικό κλάδο σταθερά στο επίκεντρο, με τον ΔΤΡ στις 956 μονάδες και απόδοση 15,90% σε εβδομαδιαίο και -από τη Δευτέρα- θετική 9,18% από την αρχή του έτους.

Αντιστρόφως της πορείας του ΔΤΡ η κλίση για το 10ετές, που μάλιστα νωρίτερα έκανε τιμές και στα 3,997%, επιστρέφοντας προς τα χαμηλά επίπεδα στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το 49% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, μετά τη συγκέντρωση των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, καθώς σήμερα δίνεται περισσότερος χώρος σε blue chips και συγκεκριμένα σε μετοχές των ΟΤΕ, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, FF Group, Jumbo, Intralot αλλά και Coca Cola, Viohalco, ΔΕΗ, Αεροπορία Αιγαίου, MIG, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.

Στον τραπεζικό κλάδο, στα σημαντικά της συνεδρίασης η συντήρηση για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση της μετοχής της Εθνικής πάνω από το 0,30 ευρώ, την τιμή της τρίτης αμκ. Η ΕΤΕ είναι αυτή που ακολουθεί την Alpha Bank στην επαναφορά, όπως είχε συμβεί και στον τελευταίο κύκλο που είχε κάνει ο κλάδος.

Μεικτές οι τάσεις στα blue chips, με ενθαρρυντική την κινητικότητα σε μετοχές όπως του Μυτιληναίου ή της Αεροπορίας Αιγαίου αλλά και άλλων σηματωρών.

Στον Μυτιληναίο, η μετοχή ξαναπερνά το όριο των 10 ευρώ και πριν από λίγο έφτανε στα 10,10 ευρώ, δηλαδή 0,28 χαμηλότερα του υψηλού των 10,38 της 1ης Φεβρουαρίου.

Στην ΑΡΑΙΓ, εμφανής η ανοδική προδιάθεση, από τη στιγμή που περνά τα 9,20-9,30 ευρώ, με αυξανόμενες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του δείκτη παραμένει προβληματική η διαγραμματική εικόνα για τη μετοχή του FF Group και του ΤΙΤΑΝα (τους χαρακτηρίζαμε... αδύναμους κρίκους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στο προσυνεδριακό σχόλιό μας).

Στη μεσαία κατηγορία, κινητικότητα σε J&P Αβαξ, Πλαστικά Θράκης, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Attica Bank.

H σχέση ανοδικών/πτωτικών υπέρ των δεύτερων, καθώς 64 υποχωρούν. Από τις 41 με θετικό πρόσημο ξεχωρίζει η άνοδος με αυξημένες συναλλαγές της Profile (στο 1,33 ευρώ, με 6,44%) που από την αρχή του έτους έχει απόδοση 87,32%.

Στις 14:45 ο τζίρος στα 33,8 εκατ. και με την Coca Cola χαμηλότερα 1,56%, στα 28,45 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v