Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Οι προσδοκίες των long και τα δύο σενάρια της ανόδου

Προσπάθεια κίνησης πάνω από τις 850 μονάδες για το Γενικό Δείκτη. Οδηγός ο τραπεζικός κλάδος. Οι προσδοκίες ενόψει ενός «καυτού» σε εξελίξεις Μαΐου για τα ελληνικά θέματα. Τα όρια αντίστασης και στήριξης για τους βασικούς δείκτες.

XA: Οι προσδοκίες των long και τα δύο σενάρια της ανόδου

Εβδομάδα 4 συνεδριάσεων αυτή που ξεκινά, με το ΧΑ από τις παρυφές των 850 μονάδων και με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, προσβλέπει σήμερα σε ένα θετικό «κλείσιμο» μηνός Απριλίου.

Ας δούμε 2-3 λεπτομέρειες που μετά την τραπεζική υπεραντίδραση της Παρασκευής προσδίδουν ιδιαίτερο χρώμα, σήμερα, τελευταία συνεδρίαση του μηνός. 

Η κατά 1,61% ανοδική αντίδραση του ΓΔ, κυρίως το 6,93% του ΔΤΡ, συμβάλλουν στην άνοδο των stops στις 821 και στις 911 μονάδες αντίστοιχα, ενώ για τον FTSE25 στις 2.118 μονάδες. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Εάν και η σημερινή συνεδρίαση κλείσει με θετικό πρόσημο, οι long θα έχουν «μαξιλάρι» ενόψει ενός Μαΐου που αναμένεται ότι θα είναι μεστός συγκινήσεων και ανατροπών. 

Για τον τραπεζικό κλάδο έγινε η διαφορά που χρειάζονταν οι long, δηλαδή να καταγραφεί «υψηλό έτους» -κάτι που είχε συμβεί εδώ και καιρό για τους ΓΔ και FTSE25. Θυμίζω πως για τον ΓΔ έχουν σημειωθεί οι 895 και για τον 25άρη οι 2.262 μονάδες. Το σημαντικό όμως προκύπτει ακριβώς από τη συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου-κλειδί, καθώς είχε να συμβεί 2 και πλέον χρόνια να είναι σε θέση οδηγού ο τραπεζικός κλάδος. 

Το τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό επιχειρήσαμε να το προσεγγίσουμε στο σχόλιό μας της Κυριακής, μεταφέροντας τις δύο κύριες τάσεις που επικρατούν στην αγορά. Η πρώτη θέλει την υπεραντίδραση του τραπεζικού κλάδου ως ποντάρισμα κινήσεων προεξόφλησης όσων θεωρούν πως θα υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις για το χρέος σε εύλογο χρόνο και που σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των stress tests θα δικαιολογούν υψηλότερες τιμές. Τα αποτελέσματα των stress tests τα έχει προεξοφλήσει και αποτυπώσει στην άνοδο προς τις 980 μονάδες (του ΔΤΡ) η αγορά, οι long. Αυτό που δεν έχει προεξοφληθεί είναι μία ουσιαστική διέξοδος για το χρέος σε χρόνο κοντινό.

Η δεύτερη τάση σχετίζει την κίνηση της Παρασκευής με ένα εσπευσμένο short covering χαρτοφυλακίων που από τα μέσα Μαρτίου «έπαιζαν κόντρα» τον τραπεζικό κλάδο, διατηρώντας μέχρι και τελευταία σημαντικές short θέσεις στις μετοχές των συστημικών ομίλων. 

Είτε η μία τάση ισχύει είτε η άλλη, η ουσία είναι πως οι long έχουν πλεονέκτημα για σήμερα, τελευταία συνεδρίαση Απριλίου, με τον ΓΔ στο 8,81% και στο 28,70% για τον ΔΤΡ. Σημειωτέον πως η απόδοση του ΔΤΡ είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλο χρηματιστήριο της Ευρωζώνης για τον Απρίλιο, πάντα σε «μέτρηση» του αντίστοιχου κλαδικού δείκτη. 

«Δεν κοστίζει δεκάρα στους Γερμανούς η ελάφρυνση χρέους...» σημείωνε το Stern, ενώ σε ανάλογο κλίμα ήταν και ένα από τα κύρια άρθρα του Der Spiegel. Βλέπει κάτι το συστημικό περιοδικό, που δεν το γνωρίζουν ακόμη ακριβώς οι αγορές; αισθάνονται οι Γερμανοί πως στο τέλος θα υποχρεωθούν να αποδεχθούν ένα σχέδιο για το χρέος που προωθούν Παρίσι-Βρυξέλλες, δευτερευόντως η Φρανκφούρτη, και που ξεκάθαρα έχει τις ευλογίες της Ουάσινγκτον; Εάν ναι, θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα ενεργότερη στήριξη του «αμερικανικού παράγοντα». Για τις 4 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση του ελληνικού outlook από την DBRS και μετά από αρκετό καιρό, στις 20 Ιουλίου, από την Standard & Poor's. Ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες να έχουμε εκθέσεις/αναλύσεις από ξένους επενδυτικούς οίκους για τις τράπεζες. Θα δείξει. 

Με ορίζοντα πέραν της 30ής Απριλίου -από μεθαύριο Τετάρτη, 2 Μαΐου- η τάση είναι long, όσο ο ΓΔ είναι πάνω από τις 767 μον. και το ΧΑ υπεραποδίδει συγκριτικά με τις ξένες αγορές. 

Από τις θέσεις μας, long είναι οι Alpha Bank, OTE, Μυτιληναίος, Motor Oil, Lamda Development, Grivalia, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Sarantis, Αεροπορία Αιγαίου αλλά και ΚΡΙ ΚΡΙ, Intralot, Ιντρακάτ κ.α. 

Στα τεχνικά, σύμφωνα με τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη, για τον  FTSE25 αντίσταση οι 2.250 και στήριξη στις 2.155 μονάδες. 

Για τον ΓΔ, η υπέρβαση της διακεκαυμένης ζώνης των 850-860 ενισχύει την κίνηση προς τις 886. Κοντινή στήριξη στις 836 μονάδες. 

Δείκτης benchmark για τις διεθνείς αγορές ο S&P 500 (στις 2.669,91 μον. και 1,10% για τον Απρίλιο). Το stop έχει ανέβει στις 2.613, στις 2.695-2.710 κύρια αντίσταση που απαιτεί αυξημένη προσοχή. Μόνο πειστική υπέρβασή της δίνει και πάλι πλεονέκτημα στους long, ειδάλλως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ταλαιπωρίας προς τη στήριξη των 2.627 μονάδων.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v