Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα blue chips έβγαλαν τις άμυνες

Αντίδοτο στην πτώση του τραπεζικού κλάδου βρήκε η αγορά σε δεικτοβαρείς μετοχές της βιομηχανίας και των κατασκευών. Κάμψη για Εθνική, Alpha, Eurobank, «αντοχές» από Πειραιώς. Αμετάβλητος ο ΓΔ, περιορίστηκε ο τζίρος.

ΧΑ: Τα blue chips έβγαλαν τις άμυνες

Συνεδρίαση δύο όψεων, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρώτη του νέου μήνα, που ξεκίνησε με διαθέσεις αναρρίχησης προς υψηλότερα επίπεδα, όμως στην πορεία εμφανίστηκαν διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών στο Τραπεζικό ταμπλό, ο κλαδικός δείκτης του οποίου ερχόταν από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 11,17% και νέα υψηλά 8μηνου.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε μη Τραπεζικά blue chips και λίγες μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και η μη αναμενόμενη συρρίκνωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), που προβλημάτισε πολύ περισσότερο από την ελεγχόμενη υποχώρηση στις μετοχές του Τραπεζικού κλάδου.

Η μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας, επανέφερε σε επιφυλακτικότερη θέση πολλούς από τους εγχώριους αναλυτές, οι οποίοι στις πρωινές τους εκτιμήσεις μπορεί να μην απέκλειαν κάποιο ελεγχόμενο "pull back" στο Τραπεζικό ταμπλό, ή και μίνι διόρθωση στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αλλά και αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων μετά την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα χρήσης 2017, όμως όλοι υπερτόνιζαν την αυξητική τάση της μικτής αξίας συναλλαγών.

Μικτά τα μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων, με την απόδοση του Αμερικανικού 10ετους να παραμένει στα πρόσφατα χαμηλά (στο 2,96%), περιμένοντας τους σημερινούς "χρησμούς" της Fed, ενώ ευδιάκριτη αύξηση σημειώθηκε στις αποδόσεις των Ελληνικών τίτλων (στο 3,91% η απόδοση του 10ετους τίτλου), παρά τα εκ διαμέτρου αντίθετα μηνύματα από την σημερινή δημοπρασία.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,70%, από 1,07% στην αμέσως προηγούμενη έκδοση.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το ταμπλό των Τραπεζικών μετοχών, ο κλαδικός τους δείκτης μπορεί να ξεκίνησε με ανοδική "ουρά" αναρριχόμενος μέχρι τις 1039,95 μονάδες (+0,86%), όμως από εκεί και πέρα τον έλεγχο πήραν οι εν δυνάμει πωλητές και ο δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1007,39 μονάδες (-2,30%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1009,44 (-2,10%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και στις 1005,66 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,46%.

Για τον εν λόγω δείκτη, η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να δικαιώσει όσους υποστήριζαν ότι η υπέρβαση με την πρώτη των 1031 μονάδων, σε κλείσιμο, εμπεριείχε υψηλό βαθμό δυσκολίας. Σύμφωνα με τους ίδιους, αλλά και τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 972 μονάδες και η διόρθωση δεν επιτρέπεται να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 927 - 920 μονάδων.

Για την περίπτωση της Εθνικής (-4,62% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), χάθηκε η πρώτη στήριξη στα 0,3370 και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 0,3180 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "εντός της εβδομάδας κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, που πουλάει η Εθνική Τράπεζα, με τα στελέχη του ομίλου να αισιοδοξούν ότι θα κινηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα».

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ που ανήκουν σε τέσσερις Επιχειρηματικές Οικογένειες, οι οποίες δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες στην Βαριά Βιομηχανία και στον κλάδο Εμπορίας Αυτοκινήτου καθώς και ενός Μεγαλοξενοδόχου πιάστηκαν στο 'ραντάρ' του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) οι Επόπτες του οποίου σύστησαν στις Ελληνικές Τράπεζες να τα ανασύρουν από το συρτάρι και να προχωρήσουν με γοργό ρυθμό την τακτοποίησή τους.".

Εν τω μεταξύ, μέσα στον μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία διερεύνησης ενδιαφέροντος για την πώληση από την Τράπεζα Πειραιώς του Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν", στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχει αναλάβει με το πλάνο αναδιάρθρωσης η Τράπεζα για την αποεπένδυσή της από μη χρηματοοικονομικές δραστηριότητες.

"Δεν υπάρχουν προδεσμεύσεις, ή αποφάσεις για το Ελληνικό χρέος", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ και επισήμανε ότι "το θέμα τώρα είναι η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος, αλλά και το πώς θα προχωρήσουμε μετά το τέλος του. Η Γερμανία βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Εταίρους της, με το Eurogroup και τους άλλους Διεθνείς Θεσμούς και οι αποφάσεις θα ληφθούν εγκαίρως πριν από το τέλος του προγράμματος".

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, "η προσοχή θα παραμείνει εστιασμένη στον Τραπεζικό κλάδο, καθώς πλησιάζουν οι ανακοινώσεις από τα Τραπεζικά "τεστ κοπώσεως", ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθεί αυξημένη κινητικότητα σε τίτλους εταιρειών που θα εξέλθουν από την κατηγορία "επιτήρησης", στον απόηχο των επικείμενων ανακοινώσεων του Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι από σήμερα και κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση και των μετοχών των εταιρειών "Μπουτάρης", "Euromedica", "Αλουμύλ", όπως και η διαπραγμάτευση των ομολογιών της εταιρείας "Sunlight".

Μεταφερόμενοι στο ταμπλό του μη Τραπεζικού 25αρη, μπορεί ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+0,70%) να μην ήταν αυτός που χάρισε τις πιο έντονες "συγκινήσεις", τουλάχιστον από πλευράς ημερήσιας απόδοσης, όμως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι η μετοχή συμπλήρωσε και έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (!) Ο τίτλος με την επιβεβαιωμένη υπέρβαση των 9,90 ευρώ, έδωσε ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 10,30 ευρώ και την πρώτη στήριξη στα 9,87 και 9,50 ευρώ.

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και τρεις αρνητικές στις τελευταίες τέσσερις, σήμερα ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+4,16%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Η επόμενη αντίσταση στα 5,37 - 5,41 ευρώ και το ημερήσιο "stop long" στα 5,01 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 5,13 - 5,07 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή της Μυτιληναίος (+1,60%) και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του εν όψει των αυριανών ανακοινώσεων, σύμφωνα με την Beta Sec., για τα αποτελέσματα α' τριμήνου χρήσης 2018. Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 10,38 ευρώ και αμέσως μετά η πολύ δύσκολη ζώνη 10,46 - 10,76 ευρώ. Το ημερήσιο "stop long" στα 9,75 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, ακόμα ένα ιστορικό υψηλό για την Mermeren (+5,02%), τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις, "μετράει" ο Fourlis (+1,02%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Τζιρακιάν (+4,55%), ενώ "ντουμπλάρισαν" τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Profile (+3,49%), Ευρ. Πίστη (+2,85%), ΑΝΕΚ (+8,54%) και Ιντεάλ (+10%).

Αντέδρασε μετά από τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις, ο Περσέας (+4,43%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Cenergy (+2,55%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές στον Ελλάκτωρα (+4,85%).

Από την άλλη, εμφάνιση πωλητή στην Creta Farm (-1,81%) και στην Τεχν. Ολυμπιακή (-4,89%), τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Δρομέα (-0,75%) και δεύτερη συνεχόμενη πτωτική για Q&R (-2,46%) και ΕΛΧΑ (-0,29%), ενώ διόρθωσε από τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά ο Ικτίνος (-2,68%).

Η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε νέα δεδομένα, όσον αφορά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αν οι αγοραστές επιμείνουν στην πλαγιοανοδική κατεύθυνση, η επόμενη, εξαιρετικά ισχυρή, αντίσταση εντοπίζεται στις 868 - 870 μονάδες. Σε περίπτωση που παραταθούν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, η πρώτη ζώνη στήριξης στις 850 - 846 και επόμενο "οχυρό" των αγοραστών στις 831 μονάδες. Σε περίπτωση ακρότητας, που διόρθωση θα επεκταθεί χαμηλότερα των 797 μονάδων, απαιτούνται άμεσες κινήσεις "stop long", ακόμα και για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο "αργά αντανακλαστικά".

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,31%), δύσκολη δείχνει η υπέρβαση με την πρώτη και χωρίς να έχει μεσολαβήσει διόρθωση, της ζώνης 2.214 - 2.217, όπως έδειξε και η σημερινή συνεδρίαση. Πιθανό "pull back" μέχρι τις 2190 - 2165 μονάδες, δεν θα προκαλέσει ανησυχίες στις τάξεις των "buyers". Όμως κλείσιμο χαμηλότερα των 2132 μονάδων, μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση το ανοδικό momentum.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ιδιαίτερα εποικοδομητικός ο Απρίλιος για την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, με την τάση να γυρνά και πάλι σε ανοδική μετά το δύσκολο δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε υψηλό 3 μηνών, με το βλέμμα και πάλι στραμμένο προς το υψηλό τριών ετών των 900 μονάδων. Εξέχον κομμάτι της Αγοράς οι Τράπεζες, που με την υπαραπόδοσή τους έπαιξαν (επιτέλους) θετικό ρόλο για την επενδυτική ψυχολογία και με δεδομένη τη στάθμισή τους στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Το "έξυπνο χρήμα" φαίνεται να προεξοφλεί το επιτυχές κλείσιμο των "stress tests" και την αποφυγή άμεσης ανάγκης για Τραπεζικές ΑΜΚ. Το κλίμα συνεπικουρεί και η νέα αποκλιμάκωση της απόδοσης του Ελληνικού ομολόγου, που έπεσε εκ νέου κάτω από το 4%, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες και τις προκλήσεις της Γείτονος Χώρας.

Σε διεθνές επίπεδο, "ημέρα Fed" η σημερινή, με τη Νομισματική Αρχή των ΗΠΑ να ανακοινώνει τις αποφάσεις της για τα παρεμβατικά επιτόκια στη Χώρα, καθώς και τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη στη μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη. Το Δολάριο έχει τρέξει εντυπωσιακό σερί το τελευταίο διάστημα, εκμεταλλευόμενο την υπεραπόδοση των οικονομικών δεικτών στις ΗΠΑ, σε σχέση με αυτούς σε Ευρωζώνη, Βρετανία και Ιαπωνία. Επιπλέον εισροές κεφαλαίων στο Δολάριο προκαλούνται από το αυξανόμενο spread μεταξύ των Αμερικανικών και των υπόλοιπων Κρατικών ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Με τις Παγκόσμιες Αγορές να μην ξεμένουν ποτέ από θέματα, το επόμενο διάστημα θα δείξει αν θα έχει και πάλι ισχύ το χρηματιστηριακό ρητό "Sell in May and go away", που συνιστά στους Επενδυτές να αυξάνουν το ποσό των διαθεσίμων τους, καθώς η εποχικότητα του διαστήματος Μαϊου - Οκτωβρίου θεωρείται αρνητική.

Με την τιμή του Πετρελαίου σε υψηλά αρκετών ετών και λόγω των γεωπολιτικών ρίσκων στη Μέση Ανατολή, με την ΕΚΤ να μοιάζει μπερδεμένη, αναφορικά με τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση απόσυρσης των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης και με τον Αμερικανό Πρόεδρο να είναι όλο "εκπλήξεις", ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ότι η δεκαετής, σχεδόν, "bull market" της Νέας Υόρκης θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.

"Απαιτητική, φυσικά, η συγκυρία και για όσους (λίγους αν κρίνουμε από τους όγκους συναλλαγών) τοποθετούνται ακόμη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς αύξηση της μεταβλητότητας στο εξωτερικό θα επηρεάσει σημαντικά και τα εντός των τειχών τεκταινόμενα" τονίζει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτές διαθέσεις κινήθηκαν σήμερα οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον "Αυστραλό" ASX 200 (+0,58%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον "Κορεάτη" Kospi (-0,39%).

Θετικός ο βηματισμός στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα στην Wall Street που περιμένει τις ανακοινώσεις της Fed.

Πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται Ευρώ, Πετρέλαιο και Χρυσός.
Ξεκινώντας από την Ασία και την Κίνα, η δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 51,1 μονάδες τον Απρίλιο, από 51,0 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσαν η Caixin Media Co. και η Markit.

Οι παραγγελίες για εξαγωγές υποχώρησαν για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2016 και οι Επιχειρήσεις ανησυχούν για τις επιπτώσεις από τις εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η ανάπτυξη στον μεταποιητικό κλάδο της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον προηγούμενο μήνα. Ο τελικός PMI της IHS Markit για τον Απρίλιο έδειξε υποχώρηση, φτάνοντας στις 56,2 μονάδες, από 56,6 που ήταν τον Μάρτιο, σε χαμηλό 13 μηνών, ξεπερνώντας όμως τα προκαταρκτικά στοιχεία των 56 μονάδων. Ο δείκτης που μετράει την παραγωγή αυξήθηκε στις 56,2 μονάδες, από 55,9 που ήταν τον Μάρτιο.

Η οικονομική ανάπτυξη στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ επιβραδύνθηκε, όπως αναμενόταν στην έναρξη του 2018, σύμφωνα με τη Eurostat. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,4% στο πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το τελευταίο του 2017 και κατά 2,5% σε ετήσια βάση.

Ήταν σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά πολύ χαμηλότερα από την αύξηση 0,7% των προηγούμενων τριών τριμήνων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 8,5% τον Μάρτιο.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι Εργοδότες στον Ιδιωτικό τομέα προσέθεσαν 204.000 υπαλλήλους στη μισθοδοσία τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου "ADP". Πρόκειται για τη μικρότερη άνοδο από τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι θα δημιουργηθούν 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

"H πρόσφατη άνοδος του Δολαρίου και του κόστους δανεισμού, οδήγησε στην πρώτη, μηνιαία, απόσυρση κεφαλαίων από τις πιο "Φτωχές Αναδυόμενες" Οικονομίες μετά το 2016", σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF).

Τo ΙΙF εκτιμά πως μόνο την περίοδο 15 με 26 Απριλίου $5,6 δισ. αποσύρθηκαν από τις Αγορές ομολόγων και μετοχών Αναδυόμενων Αγορών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι εκροές του Απριλίου εντοπίστηκαν κυρίως στην Ασία. Συγκεκριμένα, η νέα έκθεση του "IIF" υπολογίζει ότι οι Επενδυτές απέσυραν περίπου $7,8 δισ. σε χρέος και μετοχές, από τις Αγορές της Ασίας.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος επανήλθε τον Απρίλιο σε ανοδική τροχιά, συνεχίζοντας τη γενική θετική τάση των προηγούμενων μηνών, μετά την έντονη υποχώρησή του τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στις 103,6 μονάδες, από 99,8 τον Μάρτιο (και 104,3 τον Φεβρουάριο).

Η εξέλιξη αυτή, όπως υποστηρίζει το ΙΟΒΕ, είναι αποτέλεσμα της ανόδου των επιμέρους δεικτών σε όλους τους Επιχειρηματικούς Τομείς της Οικονομίας, πλην των Κατασκευών, αλλά και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

"Υψηλότερα των προβλέψεων κινήθηκαν τα κέρδη δ΄ τριμήνου 2017 της Τέρνα Ενεργειακή", τονίζει η Euroxx σε report.

Τα EBITDA της εισηγμένης διαμορφώθηκαν ανάλογα με τις προβλέψεις της χρηματιστηριακής. Παράλληλα η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η μερισματική απόδοση της διαμορφώνεται στο 5,1%.

Η Euroxx διατηρεί την τιμή - στόχο των 5,80 ευρώ και τη σύσταση "overweight" για τη μετοχή της εισηγμένης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 863,48 (+0,61%) και 855,34 μονάδων (-0,34%), στις 17.00 βρέθηκε στις 857,2 (-0,12%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 858,06 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,02%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 57,7 εκατ., από τα οποία τα 14,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΤΕ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΟΠΑΠ, απέσπασαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ΜΟΗ και ΟΤΕ δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης. Δεν "πάτησαν σε αρνητικό έδαφος" οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Grivalia, Σαράντης, Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Ελ. Πετρέλαια και Folli Follie Group.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Με σημαντική υποχώρηση, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση του μήνα στην Αγορά Παραγώγων, με αισθητή μείωση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (43.544 συμβόλαια).
Στα 8.719 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.485 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.686, 1.604 για τον Μάιο και 82 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.203,25) κινήθηκε μεταξύ 2.197,5 και 2.221 μονάδων και διατήρησε την υποτίμηση στο 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (120.789 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.541), Εθνική (22.981), MIG (4.657), Alpha Bank (5.677), Πειραιώς (3.801), ΔΕΗ (397), Μυτιληναίο (327), ΟΤΕ (195), Intralot (237), Ιντρακόμ (132), ΟΠΑΠ (113), Ελλάκτωρα (645), Ελ. Πετρέλαια (207), ΑΔΜΗΕ (157), ΓΕΚ (217), ΕΧΑΕ (119), Τέρνα Ενεργειακή (226), Viohalco (519).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 93.052, Eurobank 27.067, Εθνική 130.766, Alpha Bank 22.109, Πειραιώς 17.785, ΔΕΗ 11.538, Intralot 10.367, Ελλάκτωρα 11.367, Τρ. Αττικής 11.243.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                            Name of Issuer                   NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,24%
 
2018-04-30
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 13.183.352 τεμ., (από 13.133.352 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 97.851.361 τεμ. (98.087.822), Πειραιώς 17.358.929 τεμ. (17.358.929), ΔΕΗ 5.379.484 τεμ. (5.379.484), Eurobank 23.563.786 τεμ. (23.563.786).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v