Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πρώτα ορόσημα του μήνα στο ΧΑ

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς, με ορίζοντα τις ανακοινώσεις του Σαββάτου για τα stress tests. Οι κρίσιμες ζώνες για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE 25. Η προσοχή και στα μηνύματα από τις ξένες αγορές.

Τα πρώτα ορόσημα του μήνα στο ΧΑ

Επιτόκια Fed και εταιρικά αποτελέσματα εκτός, χρέος και προσπάθειες για SLA, εντός. Με τον... αέρα του 9,96% για τον ΓΔ και του 31,35% για τον ΔΤΡ που μας άφησε ο Απρίλιος, ξεκινάει από σήμερα Τετάρτη 2 Μαΐου ο δύσκολος δρόμος για έναν πολύ σημαντικό μήνα για τις αγορές και καθοριστικό για την «ελληνική υπόθεση». 

Η χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street έφερε κάποια στιγμή τον S&P 500 στα όρια των 2.630 μονάδων, περιοχή όπου δόθηκαν «μάχες» μεταξύ short και long. Προφανώς η εικόνα της Wall Street, η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ, η πολιτική της Fed για τα επιτόκια, η δασμολογική πολιτική Τραμπ (θα φανεί εάν θα άρει ή θα παρατείνει την περίοδο... χάριτος προς την Ευρώπη, έληγε χθες Τρίτη 1 Μαΐου), τα εταιρικά αποτελέσματα θα δώσουν τον ρυθμό από τη Νέα Υόρκη στο Τόκιο μέχρι τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι, φτάνοντας στην Αθήνα. 

Τελικά στη Wall Street επήλθε «τεχνολογική» ανάκαμψη, ενώ ο benchmark S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,25%, στις 2.654 μονάδες. Πάντως οι traders επικεντρώνονται στη διήμερη συνεδρίαση της Fed για τα επιτόκια. 

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης επιχείρησε χθες να αποκρυπτογραφήσει την κατάσταση στις αγορές, εστιάζοντας στις κινήσεις Fed και ECB, ενώ ο Στέφανος Κοτζαμάνης ανέλυσε τον χάρτη των ετήσιων αποτελεσμάτων των εισηγμένων.  

Στο ΧΑ, η... άνοιξη έχει ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου, δίνοντας καλοκαιρινές θερμοκρασίες ειδικά στον τραπεζικό κλάδο και οδηγώντας την τελευταία εβδομάδα σε... συστοιχία ενθαρρυντικών ενδείξεων. Από την υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου μέχρι την υποχώρηση του 10ετούς κάτω από το όριο του 4% και τη συντήρησή του για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα χαμηλότερα, με τιμές και προς το 3,8%, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια. 

Κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, σήμερα-Παρασκευή, σε έναν κύκλο τριών συνεδριάσεων με καταληκτική την αξιολόγηση του ελληνικού outlook από τον καναδικό οίκο DBRS, τα stress tests και την αυλαία για τα εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, με τον Μυτιληναίο να ξεκινάει τον... χορό. 

Για τον Μάιο, που χρηματιστηριακά ξεκινάει σήμερα, με τον ΓΔ από τις 858,22 μον., με τον ΔΤΡ από τις 1.031,07, με τον FTSE25 από τις 2.213,55 και από τις 1.323,48 για τον FT Mid Cap, οι οιωνοί είναι με τους long αλλά η παράδοση με τους short. 

Για να δούμε ποιοι θα κάνουν τελικά ταμείο, με την Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο, να έχει ένα ορόσημο προς το Eurogroup στις 24 του μηνός και την προοπτική επίτευξης μίας τεχνικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του. 

Ωστόσο, κατ' αρχάς εστιάζουμε μέχρι και την Παρασκευή καθώς δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο δοκιμασίας των 850 μονάδων, για τον ΓΔ, αυτή τη φορά ως στήριξη. Σε ενδεχόμενη ανοδική συνέχιση, σήμερα, οι δυνάμεις των δύο πλευρών πολύ πιθανά να δοκιμασθούν προς την περιοχή των 868-870 μονάδων, όπου και είναι διαμορφωμένη μία ισχυρή αντίσταση. Σύμφωνα με έγκυρο αναλυτή «...είναι απλά ζήτημα χρόνου, η δοκιμασία των 850 μον., ως στήριξη πλέον» και με γνώμονα αυτή την προσέγγιση προέχει για σήμερα η ανάπτυξή μας στο ταμπλό. 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, που μετά το εβδομαδιαίο 8,52% (και 31,35% σε μηνιαίο) δικαιούται μίας οπισθοχώρησης προς τις 980-970 μονάδες, αν όχι σε αυτές τις 3 συνεδριάσεις ίσως από την προσεχή εβδομάδα. Ωστόσο δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, ειδικά για σήμερα, μίας περαιτέρω έκτασης του ΔΤΡ προς τις 1.045-1.050, προτού ενεργοποιηθούν πωλήσεις προκειμένου να «κλειδωθούν» διψήφιες υπεραξίες. 

Για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, εύλογο το ερώτημα πότε θα αναλάβουν από τις τράπεζες τα blue chips και σε ποια εξ αυτών θα στηριχθεί η επόμενη προσπάθεια των long να οδηγήσουν το ΧΑ προς τις 880 μονάδες. Σε πρώτο ή σε δεύτερο χρόνο, θα φανεί. 

Για τον δείκτη, όπως «μετρά» έγκυρος αναλυτής «...η υπέρβαση της εξαιρετικά ισχυρής αντίστασης των 2.214-2.217 μονάδων με την πρώτη προσπάθεια και χωρίς να προηγηθεί χρονική ή ποσοτική διόρθωση, είναι μάλλον απίθανη». Για να συμπληρώσει «...ως πιθανότερο σενάριο φαντάζει αυτό της βραχυπρόθεσμης διόρθωσης μέχρι τις 2.190, ίσως και έως τις 2.165 μονάδες». 

Αντε και καλό μήνα (και) χρηματιστηριακά. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v