Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση πάνω από τις 850 στο Χρηματιστήριο

Με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, η ανοδική προσπάθεια για τον Γενικό Δείκτη στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα. Ξεχωρίζουν Εθνική και Πειραιώς. Βοήθειες και από Coca Cola, ΟΠΑΠ. Συνεχίζει ανοδικά η ΜΟΗ. Πιέσεις για ΔΕΗ, Σαράντη.

Κίνηση πάνω από τις 850 στο Χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση για τον Απρίλιο και το ήπια ανοδικό κλίμα που από νωρίς επικρατεί στις διεθνείς αγορές επηρεάζει ανάλογα και την ελληνική.

Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, με την απόδοση του 10ετούς σταθερά χαμηλότερα του 4% και τα futures του S&P να παραπέμπουν σε «ανοδικό άνοιγμα», οι long διατηρούν το πλεονέκτημα που είχαν από τις τελευταίες συνεδριάσεις, ειδικότερα δε από την Παρασκευή.

Στον τραπεζικό κλάδο επικεντρώνεται η προσοχή των βραχυπρόθεσμων παικτών- εξού το 68% του συνολικού τζίρου-, με τον ΔΤΡ προς τις 1.035 μονάδες, με αποτέλεσμα να συντηρούνται τα αγοραστικά αντανακλαστικά και σε μία μεγάλη ομάδα blue chips. Στον ανοδικό ρυθμό και ένα μέρος της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας.

Με κεκτημένη ταχύτητα από την Παρασκευή οι traders ενισχύουν τις long θέσεις τους στον τραπεζικό κλάδο, φθάνοντας στο 32,08% τη μηνιαία απόδοση, για τον Απρίλιο. Οπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας πρόκειται για το υψηλότερο (κλαδικό) ποσοστό χρηματιστηρίου της Ευρωζώνης, για τον μήνα που ολοκληρώνεται σήμερα.

Στο 2,62% ο ΔΤΡ, χαμηλότερα στα 3,902% το 10ετές, με premium και οι 2 σειρές (τρέχουσα/επόμενη) για τα ΣΜΕ του δείκτη στα Παράγωγα. Αυξημένες και οι θέσεις σε Συμβόλαια μετοχών, με το βάρος στην Εθνική και λιγότερο σε Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank.

Από τη μέχρι πριν λίγο εικόνα σε υποκείμενη αγορά και ΧΠΑ δεν φαίνεται να γίνονται κινήσεις κάλυψης θέσεων πώλησης από funds που διέθεταν ισχυρές short θέσεις στις τραπεζικές μετοχές.

Στις 2.220 μονάδες ο FTSE25, με 1,19% έναντι 1,10% του ΓΔ και 0,77% του FT Mid Cap.

Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης συναλλαγών οι μετοχές των 4 συστημικών, ενώ ακολουθεί ο Ικτίνος καθώς νωρίτερα άλλαξε χέρια ένα πακέτο για 100.000 μετοχές στα 4 ευρώ. Το μίνι... placement στη μετοχή του Ικτίνου ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενο μετά το ανοδικό κρεσέντο της εταιρείας. Στα 4,24 ευρώ το νέο ιστορικό υψηλό για τη μετοχή της μαρμαροβιομηχανίας, με την πλευρά των μεγαλομετόχων (οικογένεια Χαϊδά) να δίνει ένα μικρό ποσοστό σε δυνατές υψηλές τιμές. Στην προοπτική μίας τέτοιας κίνησης είχε προϊδεάσει η στήλη με συχνές αναφορές της.

Τον Ικτίνο ακολουθούν ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, αλλά και ΟΤΕ, Motor Oil, Coca Cola, TITAN, FF Group, Τεχνική Ολυμπιακή (επίσης με αυξημένες συναλλαγές, έως και 13,66% υψηλότερα στα 2,33 ευρώ), ενώ κινητικότητα σημειώνεται σε Lamda Development, Viohalco, MIG, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.

Δεδομένης της σπουδαιότητας που έχει για μερίδα αναλυτών η διακεκαυμένη ζώνη των 850-860 μονάδων, η συνέχεια προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα.

Προσώρας, την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, ο ΓΔ κυμαίνεται στο εύρος των 850-858,88 μονάδων.

Οι συναλλαγές στα 14,2 εκατ. μετοχές -με 8,9 στην Εθνική-, ο τζίρος στα 15 εκατ. (αυξημένος σε σχέση με τον μέσο όρο των 48,82 εκατ. της τελευταίας εβδομάδας).

Στις 60/29 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v