Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αψιμαχίες στις 860 μονάδες

Ηπιες διακυμάνσεις και μέτριος τζίρος στο Χρηματιστήριο. Στο +4% η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Κέρδη καταγράφουν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Coca Cola, Tιτάνας, Αegean. Aπώλειες για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank.

ΧΑ: Αψιμαχίες στις 860 μονάδες

Ανοδικά έχουν ξεκινήσει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε ανάλογο ρυθμό και το ΧΑ «δοκιμάζεται» στις 860 μονάδες.

Με την προσοχή στραμμένη στη Fed, στα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και στις εξελίξεις στις ευρωαγορές, οι long έχουν τον πρώτο λόγο, ξεκινώντας στη Φρανκφούρτη από τις 12.614 προς τις 12.715 μονάδες. Ανοδικά στο Παρίσι ο CAC στις 5.526 μον., με κέρδη 0,57% στις 7.565 μον. ο FTSE 100 στο Λονδίνο, καθώς «φουντώνουν» παρασκηνιακά οι διεργασίες με επίκεντρο το Brexit.

Σε αυτό το θετικό κλίμα, στο ΧΑ οι αγοραστές έχουν μεν προβάδισμα, πλην όμως κινούνται πολύ προσεκτικά καθώς η αγορά είναι ήδη εντός «διακεκαυμένης ζώνης», με τον Γενικό Δείκτη να «δοκιμάζεται» στο εύρος των 850-860 μονάδων. Νωρίτερα ο ΓΔ αντέδρασε έως τις 863,48 μονάδες, επίπεδα όπου ενεργοποιήθηκαν περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις. Οπως σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιο, θα χρειαστούν αρκετά για να γίνει η υπέρβαση με την πρώτη, με τους αναλυτές να θεωρούν ως πιθανότερο το ενδεχόμενο μίας πρώτης μικρής διόρθωσης/οπισθοχώρησης, προτού οι long επιχειρήσουν να κινηθούν υψηλότερα.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα- Παρασκευή, θα φανεί κατά πόσον οι 850-860 μον. θα μπορούσε να είναι σημείο αναφοράς και εκκίνησης ή άνω όριο της τελευταίας ανοδικής διόρθωσης. Προσώρας οι 850 μον. είναι για τον ΓΔ σημείο στήριξης (από σημείο αντίστασης, μέχρι πρόσφατα).

Περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση θέσεων στον τραπεζικό κλάδο, μετακύλιση μέρους της ρευστότητας προς τα blue chips, με εμφανείς τις πρώτες κινήσεις των αγοραστών σε συγκεκριμένους τίτλους.

Ενα rotation από τράπεζες σε blue chips θα ήταν μία απολύτως φυσιολογική κίνηση σε μία ανοδική αγορά (σε μηνιαία μέτρηση), μέχρις ότου επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις, ανασυνταχθούν οι δυνάμεις των long και επιχειρηθεί το επόμενο βήμα προς τις 880 μονάδες.

Ετσι η μικρή οπισθοχώρηση για τον ΔΤΡ προς τις 1.025-1.020 μονάδες θα πρέπει να συνεκτιμηθεί στο πλαίσιο ενός (μηνιαίου) retest για τον κλάδο-κλειδί και οδηγό της τελευταίας ανοδικής διόρθωσης.

Συνεπώς η κίνηση του FTSE25 προς τις 2.215 μονάδες εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για αλλαγή θέσεων και διεύρυνση του... παιχνιδιού προς μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που είχαν υποαποδώσει τον Απρίλιο, έναντι του τραπεζικού κλάδου, έναντι της αγοράς.

Πρώτες στη σχετική κατάταξη αξίας συναλλαγών οι Πειραιώς, Εθνική, Eurobank και Alpha Bank, ενώ ακολουθούν Ικτίνος (σχετική αναφορά μας στον Εκηβόλο), ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, Jumbo, FF Group, Intralot, ΔΕΗ.

Στα 12,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 11:20, μεγαλύτερος του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας, χαμηλότερος της Δευτέρας. Το 64% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο.

Στις 43/26 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v