Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάτω από τις 850 υποχωρεί ο ΓΔ

Πτωτικό το ξεκίνημα με τον ΓΔ να υποχωρεί κάτω από τις 850 μονάδες. Κυρίαρχο το stock picking στη χθεσινή συνεδρίαση. Κρίσιμη η πορεία των αγορών για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Η εικόνα σε μεγάλη, μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση.

ΧΑ: Κάτω από τις 850 υποχωρεί ο ΓΔ

Με οριακά αρνητικό πρόσημο αλλά χωρίς ανησυχίες, η πρώτη συνεδρίαση του Μαΐου.  Την ώρα που στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι traders εστίαζαν στα εταιρικά αποτελέσματα και στη Fed, οι long ωθούσαν στη Φρανκφούρτη τον DAX κατά 1,51% υψηλότερα στις 12.802 μονάδες, στο Μιλάνο τον ΜΙΒ κατά 1,19% στις 24.265 μονάδες. 

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η χθεσινοβραδινή εικόνα στη Wall Street, με τον S&P 500 να ξαναδοκιμάζει σημαντικές τεχνικά περιοχές, μετά τη λίγο ως πολύ προεξοφλημένη κίνηση της Fed να μην αλλάξει τα επιτόκια αλλά στέλνοντας σήμα πως είναι σε τροχιά για νέα αύξηση τον Ιούνιο. Εχουν χρόνο μέχρι τότε οι αγορές, με σχεδόν δεδομένο πως θα μεσολαβήσουν πολλά ενδιαφέροντα και για τους short και για τους long. 

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ οι εμπλεκόμενοι προτίμησαν να κάνουν κράτει, ορισμένοι «κλείδωσαν» μέρος των θέσεών τους, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, άλλοι μετακύλισαν ρευστότητα προς επιλεγμένα blue chips ενώ δεν έλειψαν ούτε και χθες οι κινήσεις στα μεσαιο-μικρά. 

Συναλλαγές 47,1 εκατ. μετοχών, τζίρος 57,6 εκατ., με το 49% της αξίας συναλλαγών να αλλάζει χέρια στον τραπεζικό κλάδο. 

Σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 62/61, ισοπαλία μεταξύ των δύο πλευρών, όπως άλλωστε σε... ισοπαλία (βολική για αμφότερους) παρέπεμπε συνολικά η χθεσινή συνεδρίαση. 

Εκ προοιμίου αναμενόμενη η εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς από το πρώτο σχόλιο είχε δοθεί η εκτίμηση πως η άμεση συνέχιση της ανοδικής κίνησης συγκέντρωνε τις λιγότερες πιθανότητες και ότι το σενάριο μίας μικρής οπισθοχώρησης ήταν το πιθανότερο. Δεδομένης της επιβεβαίωσης της «μέτρησης» του έγκυρου αναλυτή, το ακολουθούμε και για σήμερα-αύριο. 

Για τον Γενικό Δείκτη, η δοκιμασία των 850 μονάδων παραμένει το πιθανότερο σενάριο για αυτές τις συνεδριάσεις, μόνο που το πρώτο stop long θα τεθεί στις 846 μον., για τον ίδιο λόγο που στην προηγούμενη διόρθωση είχε τεθεί στις 797 και όχι στις 800 μον., γεγονός που αποδείχθηκε σωτήριο. 

Για τον Δείκτη Τραπεζών, θεωρείται πιθανή η δοκιμασία της στήριξης των 972 μονάδων (ίσως και των 920), συνεκτιμώντας πως ο ΔΤΡ με το χθεσινό κλείσιμό του στις 1.005 μον. «μετρούσε» κέρδη 28,12% σε μηνιαίο διάστημα. 

Ο FTSE25 όντως δοκιμάσθηκε και απέτυχε να υπερβεί την κρίσιμη αντίσταση των 2.214-2.217 μον., περιοχή όπου ανακόπηκε η ορμή των αγοραστών. Σήμερα-αύριο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο δοκιμασίας των 2.190 μον. 

Ωστόσο, με τον ΔΤΡ σε κλίση, καθώς οι traders φυσιολογικά «κλειδώνουν» μέρος των θέσεών τους και στις 4 συστημικές τραπεζικές (ωστόσο, χθες η Πειραιώς ήταν συγκριτικά πιο ανθεκτική), θα απαιτηθεί διεύρυνση των κινήσεων των long σε περισσότερες μετοχές-σηματωρούς και blue chips. 

Ικανοποιητική η σχέση, καθώς στις 14 από τις 21 υπερίσχυσαν οι αγοραστές, συγκεκριμένα σε ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Grivalia, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή και ΤΙΤΑΝ. Ενθαρρυντικό το ότι σε 4 μετοχές 3 ισχυρών ομίλων, η αντίδραση ήταν ισχυρή και με συγκριτικά υψηλό τζίρο, σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Ενεργειακή, Μυτιληναίο και ΤΙΤΑΝ. Ενδειξη ενθαρρυντική για τις διαθέσεις των ισχυρών χεριών και θετική η μετά από καιρό μεστή ανοδική διόρθωση της μετοχής του ΤΙΤΑΝα. Σε Motor Oil, Jumbo και δευτερευόντως σε ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, FF Group, Coca Cola, αγοραστές θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν σήμερα-αύριο, προσφέροντας πολύτιμες στηρίξεις στους δείκτες. 

Από τη μεσαία κατηγορία, λίγα πράγματα, καθώς ξεχώρισαν ΕΛΛΑΚΤΩΡ (4,85%) και Cenergy (2,55%).  Συνεχίζεται η κινητικότητα στα μεσαιο-μικρά, με σήμα long για Medicon, Κρητών Αρτος, Περσεύς, Intertech, Τζιρακιάν κ.ά. 

Στα υπόψη κάτι που πέρασε στα... ψιλά χθες, η απαλλαγή από εισφορά αλληλεγγύης, τα κέρδη από το swap κρατικών ομολόγων. Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 1,137 δισ. μέσω 6μηνου εντόκου, με επιτόκιο στο 0,70% (από 1,07%), με τον δείκτη κάλυψης στις 2,84 φορές. Χαμηλότερα, για ακόμη μία μέρα, του ορίου του 4% του 10ετές, πλην όμως ταυτόχρονα με τη διόρθωση για τις τραπεζικές μετοχές, η απόδοσή του «πήρε» λίγο προς τα 3,92%.     

Σε οριακά τεχνικά σημεία και ο S&P 500 και ο DAX, σύμφωνα με έγκυρο αναλυτή, θα πρέπει να επιδειχθεί η μέγιστη δυνατή προσοχή σε αυτές τις συνεδριάσεις, στην περίπτωση που κερδηθούν (ή χαθούν) πολύ κρίσιμες στηρίξεις. 

Συνεπώς, σήμερα-αύριο, προσοχή, μεγάλη προσοχή στην πορεία αυτών των δύο δεικτών.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v