Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: «Μάχες» στις 850 μονάδες

Εντονότερη έναντι των ευρωαγορών η πτωτική κίνηση στο ΧΑ. Υποχωρούν οι τραπεζικές μετοχές, με τους επενδυτές να «κλειδώνουν» βραχυπρόθεσμα κέρδη. «Βαρίδια» για τον ΓΔ ΟΤΕ και Coca Cola. «Αντέχουν» Folli, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

XA: «Μάχες» στις 850 μονάδες

Ηπια πτωτικές τάσεις στην Ευρώπη, βαθύτερη η διόρθωση στο ΧΑ.

Στον ρυθμό των χθεσινών (μη) αποφάσεων της Fed, της οπισθοχώρησης της Wall Street και των εταιρικών αποτελεσμάτων, τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διολισθαίνουν χαμηλότερα. Ο δείκτης-αναφοράς, για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο DAX, κατά 0,19% χαμηλότερα στις 12.780 μονάδες.

Στο ΧΑ, η διόρθωση δεικτών και μετοχών βαθύτερη, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί -λίγο μετά τις 11:14- οριακά κάτω από τις 850 μονάδες. Παραπέμπω στην επισήμανση/προειδοποίησή μας (στο προσυνεδριακό σχόλιο) πως σύμφωνα με μέτρηση έγκυρου αναλυτή «...η δοκιμασία των 850 μον. παραμένει το πιθανότερο σενάριο για αυτές τις συνεδριάσεις», δηλαδή σήμερα-αύριο/τελευταία της εβδομάδας. 

Συνεπώς, με αυτή τη «μέτρηση» ως γνώμονα (ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις...), προσεγγίζουμε την αγορά, βραχυπρόθεσμα, μέχρι και το «κλείσιμο» της Παρασκευής.

Με καθοδικό χάσμα το ξεκίνημα και εμβάθυνσή του σταδιακά, με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο στην πλειονότητα των κλάδων με συνέπεια το... κοκκίνισμα δεικτών, μετοχών, στη διάρκεια της πρώτης ώρας.

Από τον τραπεζικό κλάδο, όπου εύλογα η μηνιαία απόδοση του 24,04% (η υψηλότερη από κάθε άλλη κλαδική στην ευρωζώνη) είναι μία πρώτης τάξεως αφορμή για «κλείδωμα» μέρους θέσεων που αποκτήθηκαν από τα επίπεδα αρχών Απριλίου. Αλλωστε το ζητούμενο, δηλαδή η συντήρηση των τρεχουσών τιμών κοντά στα επίπεδα τιμών της τρίτης αμκ -προσώρας- επιτυγχάνεται. Στα 2,108 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στο 0,3262 της Εθνικής, στο 1,014 της Eurobank και στα 3,48 της Πειραιώς (η προσαρμοσμένη τιμή της τρίτης αμκ στα 6 ευρώ). 

Το 51% του μάλλον μέτριου τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με το 50% των συναλλαγών στη μετοχή της Εθνικής και τη μεγαλύτερη αξία σε ΕΤΕ και Αlpha Βank.

Λογικά και με γνώμονα την τεχνική προσέγγιση, ο ΔΤΡ έχει περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης από το χαμηλό των 992 προς τις 980-970 μονάδες, συνεκτιμώντας πως τα νεότερα για τα stress tests (θα ανακοινωθούν νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου) έχουν προεξοφληθεί και αφομοιωθεί στο ράλι επαναφοράς πάνω από τις 1.000 μονάδες.

Απώλειες σχεδόν 1,10% και για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς οι πωλήσεις εκτείνονται από τον τραπεζικό κλάδο μέχρι τα blue chips. Στις 2.182 μονάδες νωρίτερα ο FTSE25 και ένα σημαντικό σημείο αναφοράς/στήριξης είναι διαμορφωμένο προς τις 2.165 μονάδες.

Σε μόλις 2+1 μετοχές του δείκτη δεν υπερισχύουν οι πωλητές, σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, FF Group και Jumbo, που είναι χωρίς μεταβολή στα 15,14 ευρώ.

Σημαντικό βάρος για τον δείκτη το μείον 1,92% για τη μετοχή του ΟΤΕ και το μείον 1,46% της Coca Cola, δηλαδή των δύο βαρύτερων της αγοράς, με συνολική στάθμιση στο περίπου 20% (για τον ΓΔ).

Στις 18/64 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με ξεκάθαρο πλεονέκτημα οι πωλητές, αλλά ενθαρρυντική ένδειξη για τους αγοραστές το ότι στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης ο τζίρος μόλις προσέγγιζε τα 5,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης ενθαρρυντικό το ότι το future του S&P 500 «βλέπει» άνοιγμα από 0,23% υψηλότερα και από τις 2.634 μονάδες. 

Να επαναλάβω την αναφορά/προειδοποίησή μας (από το προσυνεδριακό σχόλιο) για Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη.

Στα υπόψη: Σε οριακά τεχνικά σημεία και ο S&P 500 και ο DAX, σύμφωνα με έγκυρο αναλυτή, θα πρέπει να επιδειχθεί η μέγιστη δυνατή προσοχή σε αυτές τις συνεδριάσεις, στην περίπτωση που κερδηθούν (ή χαθούν) πολύ κρίσιμες στηρίξεις.

Συνεπώς, σήμερα-αύριο, προσοχή, μεγάλη προσοχή στην πορεία αυτών των δύο δεικτών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v