Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Δεν έφτασε η ανάσα από τα παράγωγα

Σταθεροποιητική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, που έχασε τα ισχυρά κέρδη που εμφάνισε μετά τη λήξη της σειράς παραγώγων. Κέρδη ως 16% για τη μετοχή της Folli Follie. Με θετικό πρόσημο Viohalco, Eurobank, Eθνική, Μυτιληναίος.

Χρηματιστήριο: Δεν έφτασε η ανάσα από τα παράγωγα

Συνεδρίαση χαμηλών τόνων μέχρι τις 14:00, με ταχύτερους ρυθμούς σταδιακά από τις 14:15 και μετά, με τη λήξη της σειράς Παραγώγων μηνός Μαΐου να επιβεβαιώνει την επιφυλακτικότητα που δείχνουν τις τελευταίες εβδομάδες traders και επενδυτές.

Ωστόσο, μετά τη λήξη των παραγώγων, η άνοδος επιταχύνθηκε και έγινε εντονότερη όταν η μετοχή της FF Group έφτασε έως και 16,35% υψηλότερα, στα 7,97 ευρώ.

Είναι η πρώτη συνεδρίαση μετά από δύο εβδομάδες (Παρασκευή 4ης Μαΐου) που η συγκεκριμένη μετοχή παίρνει μία τόσο δυνατή... ανάσα, επηρεάζοντας ανάλογα τη στάση αρκετών traders σε όλο και περισσότερες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στάση αναμονής στις ευρωπαϊκές αγορές, με ενδεικτική την οριακή υποχώρηση του DAX στις 13.115 μονάδες αλλά και με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς κατά 3,50% υψηλότερα, στα 2,188%.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως για το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις στην Ιταλία θα λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την Ευρώπη, επηρεάζοντας άμεσα και την ελληνική αγορά.

Η Ιταλία έβαλε... φρένο στον ΟΔΔΗΧ, εκτιμά ο Στρατηγικός Αναλυτής, εξέλιξη που μεταθέτει για εύθετο χρόνο το εγχείρημα της έκδοσης ενός νέου ομολόγου. Ενδεικτικό το ότι νωρίτερα (στις 14:15) η ελληνική 10ετία διαμορφωνόταν στο 4,503%, με ήπια τάση αποκλιμάκωσης εδώ και 1-2 ώρες.

Πάνω από τις 790 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, υψηλότερα των 905 ο Δείκτης Τραπεζών, ενώ και ο FTSE25 αντιδρά 0,68% στις 2.078 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος σε μάλλον μέτρια επίπεδα μ-έχρι τις 14:00-14:30-, με το 30% στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά αυξημένο σε ΟΤΕ, FF Group, Motor Oil, Coca Cola, αλλά και Jumbo, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΑΝ κ.α., αλλά μετά τις 14:20 σταδιακή ενίσχυση της συναλλακτικότητας και της ροής εντολών, με τους αγοραστές να έχουν προβάδισμα.

Eνδεικτικό το ότι το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 14:20 (και αφού είχε ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία για τα Παράγωγα), με τους long να ανεβάζουν ταχύτητα, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να συνεχίσει προς τις 795 μονάδες. Στην περιοχή των 910 μονάδων ο ΔΤΡ, στις 2.082 ο FTSE25.

Θέμα της συνεδρίασης, το «γύρισμα» για τη μετοχή του FF Group, καθώς από τα αρχικά χαμηλά (έως μείον 4,25%) των 6,56 ευρώ αντέδρασε έως τα 7,85 ευρώ (13,85%), διαμορφώνοντας εύρος διακύμανσης σχεδόν 20% ενδοσυνεδριακά. Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν τη θεαματική αναστροφή της τάσης στις εξελίξεις που γίνονται παρασκηνιακά στον ελληνικό όμιλο. Αναμφίβολα η σημαντική, προς το θετικότερο, αλλαγή τάσης για τη μετοχή διευκολύνει τις κινήσεις των long παικτών, βελτιώνοντας εν μέρει την αρνητική ψυχολογία που «ταλαιπωρεί» το ΧΑ από την Παρασκευή της 4ης Μαΐου.

Από τον τραπεζικό κλάδο, περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής, μεγαλύτερος τζίρος στην Alpha Bank.

Εμφανής η βελτίωση του κλίματος (μετά τη λήξη στο ΧΠΑ και το ανοδικό «γύρισμα» της FF Group), που αποτυπώνεται στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ενδεικτικό το ότι στις 14:30, σε μόλις δύο μετοχές του δείκτη υπερίσχυαν οι πωλητές, σε ΕΧΑΕ και Jumbo.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v