Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση ανασύνταξης στο ΧΑ

Αρνητικό γύρισμα στην αγορά, με τον ΓΔ να υποχωρεί προς τις 780 μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Στο κόκκινο τράπεζες και Folli, ανοδικά οι ΔΕΗ, Coca Cola. Αντιδρούν υψηλότερα MIG - Υγεία από τα mid caps.

Επιχείρηση ανασύνταξης στο ΧΑ

Μεικτές οι τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προσπάθεια επαναφοράς στο ΧΑ.

Ναι μεν η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας δημιουργεί ένα κατ' αρχάς θετικό κλίμα στις αγορές, με τις ασιατικές να αντιδρούν θετικά, πλην όμως οι εξελίξεις στην Ιταλία και οι σημαντικές απώλειες του ΜΙΒ στο Μιλάνο εξακολουθούν να... σκιάζουν τις ευρωαγορές. Μικρές απώλειες 0,28% για τον DAX στη Φρανκφούρτη, προς τις 13.077 μονάδες, κέρδη 0,55% για τον CAC στο Παρίσι, προς τις 5.643 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ επιχειρείται προσπάθεια αντίδρασης με σκοπό την επαναφορά (κατ' αρχάς) πάνω από τις 786 μονάδες.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

 

Από την αρχή της συνεδρίασης, από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα, οι αγοραστές ώθησαν μετοχές και δείκτες σταδιακά λίγο υψηλότερα. Με ανοδικό χάσμα, από τις 786,59 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, που μέχρι νωρίτερα παρέμενε σε διακύμανση σε στενό εύρος μόλις 3-4 μονάδων. Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το 48% της αξίας συναλλαγών να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο, που παραμένει και «κλειδί» για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος σε τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και FF Group, Motor Oil, ΔΕΗ και ΥΓΕΙΑ, Intralot, Αεροπορίας Αιγαίου, ΕΛΤΕΧ- Ανεμος κ.ά.

Ενδιαφέρουσα μεν η προσπάθεια επαναφοράς για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, εξίσου άξια αναφοράς η κινητικότητα σε επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας κατηγορίας. Ενδεικτική η υπεραπόδοση για ακόμη μία συνεδρίαση του δείκτη FT Mid Cap έναντι του FTSE25 και του ΓΔ.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, στις τράπεζες αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνται στη μετοχή της Εθνικής, όπου και ο μεγαλύτερος τζίρος. Στα 0,2826-0,2906 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ που εκ θέσεως μπορεί να διαμορφώσει τάση. Ζητούμενο για την ΕΤΕ η επαναφορά προς το 0,30 ευρώ της τρίτης αμκ. Στόχος που, προσώρας, επιτυγχάνεται για τη μετοχή της Alpha Bank καθώς είναι σε διαπραγμάτευση στα 2,012-2,052 ευρώ, της μόνης από τις τέσσερις συστημικές τραπεζικές που είναι σε επίπεδα τιμών υψηλότερα της τρίτης αμκ.

Πέραν του τραπεζικού κλάδου, προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος επιχειρείται και στα blue chips, αξιοποιώντας το SLA με το βλέμμα στο Eurogroup της Πέμπτης. Κοινό μυστικό στην αγορά πως κάτι πιο ουσιαστικό σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του χρέους θα διευκόλυνε περισσότερο την προσπάθεια των long να επαναφέρουν το ΧΑ πάνω από το όριο των 800 μονάδων.

Μετοχή-ερωτηματικό, μετά το... άδειασμα της Παρασκευής (καθότι έγινε με πολύ υψηλές συναλλαγές/τζίρους) ο ΟΤΕ, κυμαίνεται στα 10,55-10,70 ευρώ αλλά με σταθερή την προσφορά από ξένα funds. Σε αντίθεση με τον ΟΤΕ συγκριτικά καλύτερη η εικόνα για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 9,275 ευρώ, ενώ κατά 2,42% αντιδρά η μετοχή της ΔΕΗ.

Στα 7,39-7,41 ευρώ η μετοχή της Folli Follie.

Από τη μεσαία κατηγορία, η προσοχή στραμμένη στο δίδυμο MIG - ΥΓΕΙΑ, καθώς υπεραποδίδει με υψηλούς τζίρους, ενώ κινητικότητα παρατηρείται και στο άλλο... δίδυμο ΕΛΛΑΚΤΩΡ - ΕΛΤΕΧ Ανεμος.

Ξαφνιάζει αρνητικά το μείον 5,56% για τη μετοχή της J&P Αβαξ.

Στις 11:30 η αξία των συναλλαγών στα 6,1 εκατ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v