Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόκκινη» εβδομάδα στο ΧΑ

Εκαναν το 5 στα 5 οι πωλητές με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει και σήμερα στα χαμηλά ημέρας. Στο στόχαστρο οι τράπεζες εν μέσω νέων πιέσεων στα ομόλογα. Ανέκαμψε με άνοδο 8% η Folli Follie. Τα σινιάλα για την αγορά.

«Κόκκινη» εβδομάδα στο ΧΑ

Είθισται οι συνεδριάσεις που συνοδεύονται από λήξεις συμβολαίων στην Αγορά Παραγώγων, να χαρακτηρίζονται από αξιοπρόσεκτο volatility, όμως αυτά που συνέβησαν στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό μετά τις 14.00 και αφού είχαν λήξει στα συμβόλαια Μαϊου στο Χ.Π.Α., είναι τουλάχιστον άξια αναφοράς.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη παίρνοντας την "σκυτάλη" από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και στον απόηχο των Κυβερνητικών δηλώσεων σύμφωνα με τις οποίες έως το Σάββατο θα έχει κλείσει το "SLA", αλλά και των Θεσμών που δήλωναν εντυπωσιασμένοι από την πρόοδο που κάνει η Κυβέρνηση για να κλείσει η δ' αξιολόγηση μέχρι το επόμενο Eurogroup και να επιτευχθεί τεχνικό "SLA".

Παίρνοντας την συνεδρίαση "step by step" μέχρι και τις 13.45 που σταμάτησαν οι συναλλαγές για να επανεκκινήσουν στις 14.00, όλα έδειχναν μία σχετικά ήσυχη μέρα, ενώ ο τζίρος έφθανε στα 21,3 εκατ., από τα οποία τα 2,3 εκατ. αφορούσαν τις μέχρι εκείνη την στιγμή προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ).

Ο Γενικός Δείκτη είχε κινηθεί μεταξύ 785,63 (-0,07%) και 793,14 μονάδων (+0,88%) και στις 13.45 διέκοψε τις συναλλαγές στις 787,27 μονάδες (+0,14%).

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, στις 13.45 βρέθηκε στις 902,77 (+0,10%), έχοντας κινηθεί στο εύρος μεταξύ 923,38 (+2,38%) και 899,94 μονάδων (-0,22%).

Μετά τις 14.00 και απολύτως ξαφνικά οι αγοραστές εμφάνισαν επιθετικότερες κινήσεις, με σκοπό να αποτρέψουν τους πωλητές να πιστωθούν και πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να καταγράψει νεότερα υψηλά, κάτι το οποίο δεν κατόρθωσε ο πιο "δυσκίνητος" Τραπεζικός δείκτης.

Όμως οι εν δυνάμει πωλητές δεν είχαν πει τον τελευταίο τους λόγω και παίρνοντας ψυχολογικά "καύσιμα" από τα νέα, αρνητικά, μηνύματα, από την Αγορά ομολόγων, εξαπέλυσαν εντυπωσιακή επίθεση στο Τραπεζικό ταμπλό, με αποτέλεσμα ο Τραπεζικός δείκτης να υποχωρήσει μέχρι τις 889,84 μονάδες (-1,34%), ενώ ο τίτλος της Alpha Bank (-2,15%), προς στιγμήν, έχασε και το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ, υποχωρώντας μέχρι και τα 1,989 ευρώ (-2,69%).

"Ατού" των πωλητών, το νέο κύμα πωλήσεων στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, που είχε σαν αποτέλεσμα την αναρρίχηση της απόδοσης του 10ετούς και υψηλότερα από το κρίσιμο επίπεδο του 4,50% (στο 4,54% την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Συμπερασματικά, όλα δείχνουν ότι στην παρούσα φάση η συγκυρία δεν δείχνει θετική για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου "υπάρχουν πολλές ανησυχίες, οι οποίες έχουν κάνει τους Επενδυτές επιφυλακτικούς".

Σύμφωνα με τους ίδιους, "το θέμα με τη Folli Follie και η τελευταία εξέλιξη που έχει να κάνει με τη 'Fosun', η οποία ζητάει εξηγήσεις από τη διοίκηση της εισηγμένης, την ώρα που ανακοινώνει και αύξηση του ποσοστού της στην ΦΦΓΚΡΠ, ασφαλώς και παρατείνει την νευρικότητα της Επενδυτικής Κοινότητας, ενώ η κρίση αξιοπιστίας θα έχει σαν συνέπεια αρκετές μετοχές στο Χ.Α. να 'ενσωματώσουν' στις αποτιμήσεις τους ένα ρίσκο αποτύπωσης των μεγεθών τους, σε μια λογική που θα βασίζεται περισσότερο στην αδυναμία εξακρίβωσης κάποιων δεδομένων, αυξάνοντας τον βαθμό ευαισθησίας καθολικά στις ανακοινώσεις που σχετίζονται με το θέμα και ειδικά σε όσες έχουν αρνητικό άκουσμα".

Από την άλλη η πορεία της Αγοράς ομολόγων δείχνει πως μία έξοδος από τα μνημόνια, χωρίς κάποια προληπτική γραμμή, μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εξελίξεις.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε σημαντικά και από την ανακοίνωση της Εθνικής Πανγαία, η οποία ανέβαλε τη μεγάλη ομολογιακή έκδοση ύψους 400 εκατ. που είχε προγραμματίσει, επικαλούμενη "τις ευμετάβλητες και δυσμενείς συνθήκες των Αγορών".

Τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα έχουν δεχθεί πιέσεις στις τελευταίες μέρες και Ξένοι διαχειριστές είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας την μη διάθεση υποχώρησης από τα πολυετή υψηλά, της απόδοσης του Αμερικανικού 10ετους (στο 3,09% η απόδοση την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Συμπερασματικά, στην παρούσα φάση τα μετοχικά χαρτοφυλάκια θα πρέπει να διατηρούν, τουλάχιστον, ικανοποιητική ρευστότητα, ανάλογα πάντα με το προφίλ ρίσκου του κάθε Επενδυτή, ενώ συνεχίζει να δημιουργεί "αρνητικό ήχο" η απόσυρση των αγοραστών, από όλο και περισσότερες μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Εν τω μεταξύ, τίποτα δεν δείχνει, μέχρι τώρα, πως ο Τραπεζικός θα είναι ο κλάδος που θα ηγηθεί της επόμενης ανοδικής κίνησης, φέρνοντας τους δείκτες προς νέα, βραχυπρόθεσμα, υψηλά, ή βοηθώντας τον Γενικό Δείκτη να επιστρέψει σημαντικά υψηλότερα των 800 μονάδων.

"Η προσδοκία για συμφωνία (SLA) στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους Δανειστές μέχρι το Σάββατο, είναι πιθανό να αποτελέσει τον θετικό καταλύτη που θα αντιρροπήσει το αρνητικό κλίμα που μεταδίδεται από την Αγορά των ομόλογων, των Ιταλικών και των Ελληνικών" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Στο κρίσιμο σημείο των 900 μονάδων βρίσκεται ο Τραπεζικός δείκτης, ενώ η απόδοση του 10ετούς σκαρφάλωσε υψηλότερα. Οι εξελίξεις στο εξωτερικό είναι εκείνες που πιθανότατα θα κατευθύνουν τον Γενικό Δείκτη, ωστόσο μια διαφαινόμενη ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης θα βοηθούσε σημαντικά το κλίμα στην παρούσα φάση. Βραχυπρόθεσμα, καθοριστική η στήριξη της Αγοράς στην περιοχή των 780 - 770 μονάδων, η οποία αποτελεί το κάτω όριο του ανοδικού καναλιού εντός του οποίου διαπραγματεύεται ο Δείκτης από το ιστορικό χαμηλό των 440 μονάδων, τον Φεβρουάριο του 2016" τόνιζε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, ο κλαδικός του δείκτης βρέθηκε στις 17.00 στις 890,82 μονάδες (-1,23%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση, εκ νέου, στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 888,54 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,48% (!)

Εννοείται ότι η νέα πίεση των τιμών συντηρεί όλα τα επιφυλακτικά δεδομένα, για την τεχνική εικόνα του ΔΤΡ.

Πιο συγκεκριμένα, η καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 903 μονάδων (ημερήσιο "stop long"), έδωσε επιβεβαιωμένο σήμα εξόδου ακόμα και στους τελευταίους, τυχόν εναπομείναντες, αισιόδοξους. Δυστυχώς, η αμέσως επόμενη, σημαντική στήριξη εντοπίζεται πολύ χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στις 811 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενα δάνεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ονομαστικής αξίας 800 εκατ. ευρώ, βγάζει προς πώληση η Alpha Bank".

Από την άλλη, "το θέμα του Ελληνικού προγράμματος προσαρμογής βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup. Εκεί οι Θεσμοί θα ενημερώσουν για το πού βρίσκονται τα πράγματα και τότε, θα μπορέσουμε κι εμείς πάλι να ενημερώσουμε για την κατάσταση. Πέρα από αυτό δεν υπάρχουν νεότερα". Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να εξευρεθεί λύση τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στα μη Τραπεζικά "χαρτιά" του FTSE25, άλλη μία συνεδρίαση - επίδειξη μεταβλητότητας για την μετοχή της Folli Follie Group (+8,03%), που κινήθηκε μεταξύ 6,56 (-4,23%) και 8,03 ευρώ (+17,23%). Εννοείται ότι μέχρι η Αγορά να αποκτήσει μεγαλύτερη "ορατότητα", ο τίτλος ενδείκνυται μόνο για τους "λάτρεις της αδρεναλίνης" (!)

Τέσσερις πτωτικές και μία οριακά θετική, στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, "μετρά" ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (-0,58%). Αν ο τίτλος διασπάσει καθοδικά τη στήριξη στα 1,70 ευρώ (σημερινό κλείσιμο στα 1,71 ευρώ), θα "ανοίξει η καταπακτή" για κίνηση σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Το ημερήσιο "stop short" στα 1,89 ευρώ.

Παρά τις συνεχιζόμενες αγορές από τους βασικούς Μετόχους, σήμερα έδωσε ανοδική αντίδραση ο τίτλος του Τιτάνα (+0,71%), ενώ είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Επόμενη, σημαντική, αντίσταση στα 22,40 - 22,50 ευρώ και το ημερήσιο "stop long" στα 21,05 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,75%), που συνεχίζει να παίρνει επιλεκτικές βοήθειες και λόγω της επικείμενης εισόδου στον MSCI Small Cap.

Ο εν λόγω τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "long" με το "stop" στα 5,02 ευρώ. Ενδιάμεση στήριξη στα 5,07 ευρώ και αμέσως επόμενη στα 4,88 ευρώ. Σημείο - κλειδί η υπέρβαση των 5,36 ευρώ, αν ο τίτλος θέλει να κινηθεί προς το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 6,00 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, οι μετοχές των Πλ. Θράκης (+0,41%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα από κέρδη χρήσεως 2017 και από κέρδη προηγούμενων χρήσεων, €0,047059 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : €0,04 ανά μετοχή).

Επίσης, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασαν σήμερα οι Περσέας (+3,66%) και Δρομέας (+5,93%), διέκοψε το σερί των τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων ο Νηρεύς (+0,59%), ενώ τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Centric (+4,46%), μετά το -13,07% της 15/5.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Άνεμο (+3,39%) και Byte (+9,09%), επέστρεψαν οι αγοραστές σε Ιατρικό Αθ. (+3,45%) και Χαϊδεμένο (+8,81%, μετά την ανακοίνωση για επιστροφή κεφαλαίου 0,02 ευρώ), τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες πέντε για την Lavipharm (+9,19%), ενώ τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Frigoglass (+14,44%), αλλά είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Το "πενταρέ" των πτωτικών συνεδριάσεων, αλλά και τα συνεχόμενα κλεισίματα στα χαμηλά ημέρας, δείχνουν να κλείνουν κάθε "παράθυρο" αισιοδοξίας, όσον αφορά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, τελευταίο "οχυρό" των "buyers" οι πανθομολογούμενες 767 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις στις 790, 812 και 827 μονάδες (ημερήσιο "stop short").

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,64%), η επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 1998 μονάδες.

Οι αντιστάσεις στις 2068, 2090, 2120 και 2158 μονάδες (ημερήσιο "stop short").

Από εκεί και πέρα η σημερινή συνεδρίαση ολοκλήρωσε την χρηματιστηριακή εβδομάδα, όπου οι πωλητές πέτυχαν το απόλυτο 5 στα 5, ενώ συμπληρώθηκε και τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 4,81% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 10,62%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε απώλειες 2,44%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης μείωσε τα κέρδη στο +1,41%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

- Κώστας Φέγγος

"Το Πάσχα φέτος έπεσε νωρίς και ο Μάιος δεν φαίνεται να πηγαίνει καλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις Εμπόρων. Ο Κόσμος ξόδεψε τα χρήματά του το Πάσχα και τώρα κάνει συντήρηση" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Όσο για το Χρηματιστήριο, κάθε φορά που προσπαθούμε να βγούμε από τη μιζέρια, που μας ταλανίζει την τελευταία δεκαετία, κάτι γίνεται και ξαναβάζουμε το κεφάλι μέσα.

Η υπόθεση της Follie δείχνει ότι παρά την υπερ-ρύθμιση που υπάρχει στην Ελληνική Αγορά, δεν υπάρχουν δομές που να εξασφαλίζουν πως οι ρυθμίσεις εξασφαλίζουν την αξιοπιστία και όχι μόνο τη γραφειοκρατία.

Ενώ όλη τη βδομάδα αμφισβητείτο η αξιοπιστία της Αγοράς και των οικονομικών στοιχείων των εταιρειών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς "έριξε γερά πρόστιμα" για μια υπόθεση του 2011!!!

Με όλα αυτά, πάλι κινούμαστε στα σημαντικά επίπεδα των 780 μονάδων του Γενικού Δείκτη και οι Τράπεζες (πλην Alpha Bank) πάλι κάτω από τις τιμές των αυξήσεων.

Η αξιολόγηση προχωράει και από ότι φαίνεται το ορόσημο του Αυγούστου δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Οπότε μέχρι τότε θα έχουν γίνει οι αναβαθμίσεις που περιμένουμε και θα έχει προσφερθεί ότι βοήθεια είναι να προσφερθεί από το εξωτερικό.

Η Αγορά έχει αρχίσει να συζητάει και προεκλογικά σενάρια, αλλά και αυτά θετική αποδοχή φαίνεται να έχουν, σε αντίθεση με προηγούμενες συγκυρίες.

Ζήτημα για τον Μάιο παραμένει να μην δούμε απογοητευτική κατάρρευση των τιμών. Σύντομα πρέπει να αρχίσουν να βγαίνουν και καλά νέα.

"Φυσικά στην Ελλάδα ποτέ δεν ξέρεις, τονίζει με νόημα η πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Η αδυναμία διακράτησης του επιπέδου στήριξης των 814 με 810 μονάδων, έχει σπρώξει τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων, εγείροντας, πλέον, θέμα επαφής με τα χαμηλά των 767 μονάδων" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Άμεσο ζητούμενο για το στρατόπεδο των “buyers”, η διαγραμματική επαναφορά του Δείκτη άνω της περιοχής των 805 μονάδων με ισχυρή ενίσχυση στο τζίρο συναλλαγών.

Βέβαια στατιστικώς ο σχηματισμός των τριών “black crows” candlesticks στην αρχή της εβδομάδας δεν είναι και ο καλύτερος οιωνός για τη συνέχεια.

Μάχη με το "μαξιλάρι" στήριξης των 2068 με 2060 μονάδων δίνει ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης προσπαθώντας να θέσει εν ενεργεία έναν βραχυχρόνιο ανοδικό στροφέα προς τις 2100 με 2120 μονάδες. Καθοδική λύση όμως του υπάρχοντος επιπέδου στήριξης θα δώσει τιμές πέριξ των 2017 με 2000 μονάδων.

Η δίχως ανοδικά "πολεμοφόδια" αντιμετώπιση των 1000 μονάδων στις 11 και 14 Μαΐου οδήγησε τον Τραπεζικό δείκτη σε μια άτακτη διαγραμματική οπισθοχώρηση προς το πολύ κρίσιμο επίπεδο στήριξης των 900 μονάδων.

Περιοχή, όπου χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς εάν τμηθεί καθοδικά με αύξηση στον όγκο συναλλαγών, μπορεί να φέρει βίαιη συνέχεια προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 830 μονάδων.

Αντιθέτως και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, η επιτυχής διακράτηση θα δώσει ανοδικές "αναπνοές" προς τις 940 με 950 μονάδες.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Με την Ελληνική Αγορά να δέχεται τις επιδράσεις της αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, μια ακόμη πτωτική εβδομάδα ολοκληρώθηκε στο Χ.Α." όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αυτή την φορά δεν ήταν η Folli – Follie που έφερε το νέο κύμα επιφυλακτικότητας στο Χ.Α. αλλά η Ιταλία. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία έχουν "οσμή" Ελλάδας από το 2015, βάζοντας ένα στοιχείο προβληματισμού στους Επενδυτές, ως προς τις προθέσεις του διαφαινόμενου Κυβερνητικού συνασπισμού. Η Ιταλία έχει σημαντικό ειδικό βάρος, ως προς το παραγόμενο ΑΕΠ (1,67 τρισ. ευρώ) της Ευρωζώνης, αλλά και ως προς το Κρατικό χρέος (2,14 τρισ. ευρώ) και οι όποιες αντανακλάσεις δεν περιορίζονται σε τοπικό επίπεδο, αλλά επηρεάζουν ευρύτερα την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια.

Η αύξηση των Ελληνικών επιτοκίων στο 10ετές ομόλογο ήλθε, κατά κύριο λόγο, από αυτή την αιτία και εκτός από την αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου της Χώρας, οδήγησαν και στην ματαίωση της δημόσιας προσφοράς του διεθνούς ομολόγου της Πανγαίας, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας.

Είναι διάχυτη πλέον η αίσθηση ότι υπάρχει ένα κλίμα επιφυλακτικότητας από διαφορετικές αφορμές, οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν πολύ αρνητικά για την Αγορά. Προς το παρόν η κατάσταση στην Ιταλία έχει υποβαθμιστεί με καθησυχαστικές δηλώσεις, χωρίς όμως να αλλάξουν το κλίμα θετικά, ενώ το "σήριαλ" της Folli – Follie δεν έχει δείξει κάποια στοιχεία εκτόνωσης, που θα έβαζαν την υπόθεση σε ένα διαφορετικό επίπεδο ρίσκου. Επιπλέον απουσιάζει το "αντίπαλο δέος", μια είδηση και ένα γεγονός προσμονής που θα δημιουργούσε νέες προσδοκίες και περισσότερο ενδιαφέρον στο Χ.Α.

Αντ’ αυτού η παράταση στην συγκέντρωση ενδιαφέροντος στην Αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ και οι εκροές από τους δείκτες της Morgan Stanley, έβαλαν, εκ νέου, μια υποσημείωση επιφυλακτικότητας στο ήδη επιβαρυμένο οικονομικό προσκήνιο.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε πτωτική τάση, μετά την διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών και την παραμονή κάτω από την στήριξη των 800 μονάδων για τρεις συνεδριάσεις. Ο Δείκτης δεν φαίνεται να έχει δυνάμεις να βγάλει μια πειστική αντίδραση δύο συνεχόμενων συνεδριάσεων και τα έντονα ημερήσια ξεκινήματα, ή οι ενδοσυνεδριακές αναλαμπές, δεν έχουν ανάλογη συνέχεια με αποτέλεσμα τα κλεισίματα να βρίσκουν εκτεθειμένους συνεχώς τους βραχυπρόθεσμους αγοραστές.

Παρά την πτώση κάτω από τις 800 μονάδες οι τζίροι δεν έχουν σβήσει, ώστε να υπάρξει κάποια ένδειξη αντιστροφής, ενώ οι ταλαντωτές έχουν ακόμα περιθώριο υποχώρησης πριν εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών. Συμπερασματικά, η διαγραμματική εικόνα έχει επιβαρυνθεί, οι δείκτες είναι φορτισμένοι αρνητικά και η πορεία προς το χαμηλό έτους (767 μονάδες) δύσκολα μπορεί να ανακοπεί, αφού δεν μεσολαβεί κάποια ουσιαστική στήριξη τιμών από τα τρέχοντα επίπεδα.

Οι 800 μονάδες, εκτός από την ιδιότητα της βασικής αντίστασης τιμών, έχουν πλέον και το ρόλο του κομβικού σημείου αναφοράς για την αντιστροφή της τάσης και μόνο ένα κλείσιμο πάνω από την περιοχή αυτή, μπορεί να επαναφέρει κάποιου είδους αισιοδοξία.

Το Eurogroup της 24ης Μαΐου ξεχωρίζει από τα προγραμματισμένα οικονομικά γεγονότα της επόμενης εβδομάδας. Από πλευράς αποτελεσμάτων η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται πιο δραστήρια, καθώς πυκνώνουν οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για το α’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς: Την Δευτέρα μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΕΧΑΕ, την Τρίτη ακολουθούν Fourlis και Motor Oil, την Πέμπτη παίρνει την σκυτάλη η Τιταν και οι ανακοινώσεις ολοκληρώνονται την Παρασκευή με την Grivalia Properties.

Χωρίς το μέρισμα χρήσης (0,55 ευρώ ανά μετοχή) θα διαπραγματεύεται η Aegean την ερχόμενη Τρίτη, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η γ.σ. της Σαράντης με θέμα της έγκριση διανομής μερίσματος (0,28 ευρώ ανά μετοχή) και split της μετοχής (1 νέα για κάθε μία παλιά). "Γενικές συνελεύσεις με εγκρίσεις μερισμάτων την ίδια ημέρα έχουν ακόμα το Πλαίσιο (€0,07) και η Ευρωπαϊκή Πίστη (€0,12)" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι δείκτες στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+1,24%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Ινδικό Sensex (-0,86%).

Σε "κόκκινο φόντο" οι δείκτες στην Ευρώπη, ενώ με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές κινείται, μέχρι στιγμής, η Wall Street.

Οριακές οι μεταβολές για Πετρέλαιο και Χρυσό, μικρές πιέσεις στο Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, το Κινεζικό Υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν είναι αλήθεια πως η Κίνα έχει προτείνει να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμα της με τις ΗΠΑ κατά $200 δισ.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Lu Kang έκανε τα σχόλια στην καθιερωμένη ημερήσια ενημέρωση, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές και συνεχίζονται.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο Οίκος αξιολόγησης DBRS προειδοποίησε πως οι οικονομικές προτάσεις της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων μπορεί να θέσουν υπό απειλή την αξιολόγηση "ΒΒΒ" της Ιταλίας.

Οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων στην Γερμανία ενισχύθηκαν με αναπάντεχα γρήγορο ρυθμό τον Απρίλιο. Ο δείκτης σημείωσε ανοδική κίνηση κατά 2% τον Απρίλιο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κέρδη 1,8% και ενώ τον Μάρτιο είχε διαμορφωθεί στο 1,9%.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, σε μηνιαία βάση, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,5%, από 0,1% τον Μάρτιο και το αναμενόμενο 0,3%. Οι τιμές υποχώρησαν 0,1% τον Φεβρουάριο.

Αλλάζοντας Ήπειρο, το χρέος των Νοικοκυριών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά $63 δισ. ή 0,5%, στα $13,21 τρισ. το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με έκθεση της Fed.

"Αν και το χρέος των Νοικοκυριών αυξάνεται για πέντε χρόνια, η ανάπτυξή του είναι αργή σε σχέση με άλλες περιόδους, καθώς το στεγαστικό χρέος παραμένει σχετικά στάσιμο" αναφέρουν αναλυτές της Fed Νέας Υόρκης στην έκθεση.

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι σχετικά σφιχτές πιστωτικές συνθήκες έχουν συμβάλλει στην ήπια άνοδο του στεγαστικού χρέους.

Επιστροφή στο ΧΑ

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Τιτάν στα 22, από 22,4 ευρώ, θέτει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία υποβαθμίζει και τη σύσταση για τον τίτλο σε "neutral", από "accumulate".

"Ζημιές ύψους 2,3 εκατ. ευρώ θα ανακοινώσει η Fourlis το πρώτο τρίμηνο, έναντι ζημιών 3,3 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο", προβλέπει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 796,56 (+1,32%) και 785,17 μονάδες (-0,13%), στις 17.00 βρέθηκε στις 785,43 (-0,10%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας των 782,8 μονάδων, με ημερήσιες απώλειες 0,43%.

Ο τζίρος στα 67,9 εκατ., από τα οποία τα 9,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΚ), ενώ ΟΤΕ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης "είδαν" και τα δύο πρόσημα, όμως, μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Grivalia, Lamda Development, Jumbo και Πειραιώς.

Χειρότερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 58 πτωτικών, όμως 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%, οι περισσότεροι με ελάχιστες συναλλαγές.

-----ΧΠΑ

Δεν απέφυγε το τελικό αρνητικό πρόσημο και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνδυάστηκε με την λήξη των συμβολαίων Μαϊου.

Παρά το σημαντικό volatility, μικρή αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική καθίζηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (54.498 συμβόλαια).

Στα 7.971 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.295 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.928, 1.686 για τον Μάιο, 6.0777 για τον Ιούνιο και 165 για τον Ιούλιο, τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 2.057,25) κινήθηκε μεταξύ 2.048 και 2.090 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.104), Εθνική (31.007), MIG (2.187), Alpha Bank (9.338), Πειραιώς (3.044), ΔΕΗ (406), Intralot (492), Folli Follie Group (1.120), ΟΤΕ (888), ΓΕΚ (202), Μυτιληναίο (258), ΟΠΑΠ (184), Viohalco (175), Jumbo (121), Ελ. Πετρέλαια (103), Τέρνα Ενεργειακή (287).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 72.321, Eurobank 24.004, Εθνική 166.228, Alpha Bank 16.990, Πειραιώς 18.290, ΔΕΗ 10.495, Ελλάκτωρα 10.408, ΑΔΜΗΕ 10.322, Intralot 10.812.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                Name of Issuer              NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,24%
 
2018-04-30
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,90%
 
2018-05-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 14.228.258 τεμ., (από 14.095.162 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 101.856.034 τεμ. (101.321.578), Πειραιώς 17.348.240 τεμ. (17.348.240), ΔΕΗ 5.488.074 τεμ. (5.487.658), Eurobank 19.782.297 τεμ. (19.576.972), Folli Follie Group 2.449.766 τεμ. (2.449.766).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v