Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπαθεί για λίγο υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης

Προς τις 790 μονάδες επιχειρεί να κινηθεί ο Γενικός Δείκτης, με βασικό όπλο την ανοδική κίνηση των τραπεζικών μετοχών και τον ΟΤΕ. Ελαφρά καλύτερη η εικόνα σε ό,τι αφορά τον όγκο συναλλαγών. Η προσοχή στο Eurogroup.

Προσπαθεί για λίγο υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης

Ηπια ανοδική τάση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανάλογο ξεκίνημα στο ΧΑ. Ευνοϊκό το κλίμα για τους long σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, διευκολύνει τους ομολόγους του από την αρχή της συνεδρίασης στην Αθήνα.

Με μικρό ανοδικό χάσμα, το άνοιγμα για τον ΓΔ, από τις 784,94 μονάδες, με επαναφορά των αγοραστών στον τραπεζικό κλάδο και προσπάθεια αναστροφής της τάσης στα blue chips. Αποτέλεσμα, η συνακόλουθη αντίδραση για την πλειονότητα των κλαδικών δεικτών και δη των κύριων, με τον τραπεζικό από τις 884 μονάδες να ενισχύεται κατά 20 μονάδες, ξεπερνώντας το όριο των 900 και με τον FTSE25 από τις 2.063 να αντιδρά προς τις 2.179 μονάδες.

Καλοδεχούμενη από τους long η προσπάθεια με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και σε συγκεκριμένες εισηγμένες της μεγάλης κατηγορίας. Ωστόσο συνεκτιμάται το γεγονός πως έχουν προηγηθεί συνεδριάσεις με ανάλογο ξεκίνημα, που στη συνέχεια κατέληξαν σε πωλήσεις/πιέσεις και σταδιακή κλίση δεικτών, μετοχών χαμηλότερα.

Γι' αυτό εξαρχής ζητούμενο είναι ένα θετικό «κλείσιμο» σήμερα, με τον ΓΔ πάνω (τουλάχιστον) από τις 786 μονάδες, τον ΔΤΡ υψηλότερα των 890 και τον FTSE25 όχι χαμηλότερα των 2.070 μονάδων. Μόνο σε αυτή την περίπτωση (ή σε συνδυασμό «κλεισιμάτων» για τους κύριους δείκτες) θα μπορούσε να θεωρηθεί πως έχει γίνει ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της αρνητικής εικόνας που διαμορφώνεται τον Μάιο.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, ανάλογα των χθεσινών, με το 33% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και ένα συγκριτικά ικανό μερίδιο σε μετοχές των ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Intralot, Motor Oil, Αεροπορία Αιγαίου κ.ά

Από τα blue chips ενθαρρυντική η προσπάθεια αναστροφής που επιχειρείται στη μετοχή του ΟΤΕ. Με υψηλό τζίρο και μετά από σημαντικές απώλειες σε εβδομαδιαία και μηνιαία μέτρηση οι αγοραστές ανεβαίνουν προς τα 10,80 ευρώ. Ενα ελάχιστο βήμα στην προοπτική επαναφοράς πάνω από τα 11 ευρώ, που για να επιτευχθεί θα χρειαστεί αυξημένες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο.

Κινητικότητα και σήμερα στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς μετά τη χθεσινή πειστική αντίδραση σήμερα συνεχίζει υψηλότερα έως τα 5,47 ευρώ, επιβεβαιώνοντας πλήρως την τεχνικότητα της κίνησης που περιγράφαμε χθες (στον Εκηβόλο).

Αυξημένες συναλλαγές και στη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, που λόγω αποκοπής μερίσματος διαμορφώνεται έως 4,95% χαμηλότερα από τα 8,78 ευρώ. Λίγο πριν τις 12:00, ο τζίρος στα 7,5 εκατ. ευρώ, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 50/27 μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v