Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται καταλύτης για τις ελληνικές μετοχές

Σε υψηλότερα επίπεδα o ΓΔ στο ξεκίνημα, με τις τράπεζες σε ρόλο οδηγού. Στο Eurogroup της Πέμπτης κοιτούν οι επενδυτές, ελπίζοντας σε ειδήσεις που θα διαμορφώσουν την εικόνα. Ο ρόλος των αλλαγών στον MSCI και οι μετοχές που διαφοροποιούνται.

Ζητείται καταλύτης για τις ελληνικές μετοχές

Ευτυχώς που η Wall Street παραμένει επί της ουσίας... αδιόρθωτη. Άλλη μία συνεδρίαση-χαμένη ευκαιρία για τους long η χθεσινή, καθώς το θετικό διεθνές κλίμα, μετά τη συμφωνία Ουάσιγκτον-Πεκίνου, είχε περιορισμένο αντίκτυπο στο ΧΑ, καταδεικνύοντας παθογένειες και αδυναμίες, με συνέπεια να μην επιτευχθεί καν «κλείσιμο»" του ΓΔ πάνω από τις 786 μονάδες. 

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, συνολική εικόνα αποκαρδιωτική καθώς οι long εμφανίστηκαν αδύναμοι να δημιουργήσουν μόχλευση σε μεγαλύτερο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα να περιοριστούν -τελικά- σε συγκεκριμένες, μόλις πέντε, μετοχές. Σε Coca Cola, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με τη μετοχή της ΔΕΗ να λογίζεται ως διαφορετική -λόγω trading- περίπτωση. 

Ο τραπεζικός κλάδος-κλειδί προβληματικός, με τον δείκτη χαμηλότερα και των 890 μονάδων, με αρκετές πωλήσεις, και με τις 4 μετοχές κάτω από την τιμή της τρίτης αμκ, την ώρα που η εικόνα της αγοράς ομολόγων δημιουργούσε αμφίσημες εκτιμήσεις. 

Σταθερά ανοδική η πορεία της απόδοσης όλων των χρονικών σειρών, με το σημείο αναφοράς 10ετές με νέα επιβάρυνση στα 4,526% και μόνη ίσως ενθαρρυντική ένδειξη το ότι δεν ακολούθησε με το ίδιο/ανάλογο μεγάλο ποσοστό τη νέα επιδείνωση του ιταλικού αλλά και του πορτογαλικού (δευτερευόντως του ισπανικού). Αλλά ακόμη και έτσι, η καμπύλη των τελευταίων 10 ημερών καθιστά αποτρεπτική την οποιαδήποτε σκέψη για νέα έκδοση ομολόγου, με τη Rothschild εύλογα προβληματισμένη για το τι μέλλει γενέσθαι.

Από τις τελευταίες, ίσως, ελπίδες των long να υπάρξει, μεθαύριο Πέμπτη, κάποια θετική εξέλιξη στο θέμα του χρέους, που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς είναι από τις λίγες που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τάση, να αναστρέψουν το κλίμα. Εχει τονισθεί πολλές φορές πως, καλώς ή κακώς, οι «αγορές» επιθυμούν την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ότι διευκολύνονται από μία «υβριδική» μορφή/πλαίσιο εποπτείας/γραμμή για μετά τις 20 Αυγούστου. Μέχρι στιγμής, ούτε Βερολίνο-ΔΝΤ έχουν συγκλίνει τόσο όσο να θεωρείται πως θα υπάρξει -στο τέλος- απόφαση παραμονής από το Ταμείο, αλλά ούτε η Αθήνα δείχνει να αποδέχεται ένα πλαίσιο εγγύησης, όπως θα ήθελαν οι αγορές.

Αυτά συν τους άλλους, λίγο-πολύ γνωστούς, λόγους σε συνδυασμό με τις αλλαγές στους δείκτες MSCI συντηρούν ένα κλίμα μείωσης θέσεων στην πλειονότητα των blue chips και της ενίσχυσής τους σε πολύ λιγότερα. Το ισοζύγιο και λόγω MSCI παραμένει αρνητικό για τους long, με το αποτέλεσμα να αποτυπώνεται τις τελευταίες ημέρες στο ταμπλό. 

Το ζητούμενο για το ΧΑ, για την Αθήνα, είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος, για αυτό και το Eurogroup της Πέμπτης θα μπορούσε να αποβεί καταλυτικό για την περαιτέρω πορεία της αγοράς, για την στάση κατ' αρχάς των βραχυπρόθεσμων. 

Χρηματιστηριακός παράγων εκτιμούσε πως σήμερα-Πέμπτη θα μπορούσε να σημειωθούν επιλεκτικές κινήσεις στη λογική της προεξόφλησης της όποιας απόφασης ληφθεί στο Eurogroup, ωστόσο το κρίσιμο διάστημα θα είναι από την Πέμπτη-Παρασκευή μέχρι και τη συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης (31 Μαΐου) και Παρασκευής (1ης Ιουνίου), οπότε θα κορυφωθούν οι κινήσεις λόγω MSCI.

Από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης έχει αναλυτική αποτίμηση της κατάστασης, με τις νέες σταθμίσεις για Ελλάδα και τον κίνδυνο εκροών. Το σημαντικό είναι πως στο έγκυρο ρεπορτάζ του Γιώργου, οι ενδεχόμενες/πιθανές εκροές υπολογίζονται σε 45 εκατ. δολάρια, απαντώντας επί της ουσίας σε... αναφορές και... εκτιμήσεις για πολλαπλάσιες, ορισμένες μάλιστα ανεβάζοντάς τες σε περισσότερες των 100 εκατ. ευρώ.

Η χθεσινή -ή μάλλον και η χθεσινή- αδυναμία της αγοράς προβλημάτισε ακόμη περισσότερους, καθώς στη μεν Wall Street επιτυγχανόταν ο στόχος της υπέρβασης των 2.727 μον. για τον S&P 500, νωρίτερα στο ΧΑ δεν κατέστη δυνατή η κατοχύρωση καν των 786 μονάδων. 

Ο FTSE25 στις 2.063,12 μονάδες, την ώρα που ζητούμενο για την αποκατάσταση της αρνητικής εικόνας ήταν (και παραμένει) η υπέρβαση της περιοχής των 2.137-2.157 μον., με έμπειρο αναλυτή να εκτιμά πως δύσκολα θα επιτευχθεί απουσία θετικού καταλύτη, ειδικά αν επαληθευτούν τα σενάρια περί αποχώρησης του Ταμείου από το πρόγραμμα. 

Συνεπώς άλλη μία συνεδρίαση με την αγορά στα «ρηχά», με τον ΓΔ από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Τρίτης να «κλείνει» χαμηλότερα του ορίου των 800 μονάδων, με τον ΔΤΡ να «μετρά» έξι συνεχόμενα αρνητικά «κλεισίματα» (στο ίδιο διάστημα που το 10ετές περνούσε το όριο του 4%) και με λιγοστά blue chips να έχουν θετική εβδομαδιαία διακύμανση.

Για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, οι εξελίξεις στη Folli Follie παραμένουν στο επίκεντρο, με την εισηγμένη να αναμένεται να απαντήσει στην ΕΚ για τα διαθέσιμα έως την Παρασκευή, σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ της Πένυς Κούτρα, την ώρα που «τρέχει» και η προθεσμία για να απαντηθούν τα ερωτήματα που έχει θέσει η Fosun.  

Σε 5+1 μετοχές η επικέντρωση χθες των long, και δευτερευόντως σε Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, Lamda Development, ενώ εάν δεν «έβαζε πλάτη» η Coca Cola (στα 30,13 υψηλό ημέρας, με άνοδο 2,38%), η διαμόρφωση των δεικτών θα γινόταν χαμηλότερα. Με απόδοση 2,69% σε εβδομαδιαία και με 6,09% σε μηνιαία μέτρηση, η Coca Cola είναι αυτή που σε μεγάλο βαθμό περιορίζει 1,87 και 7,13% αντίστοιχα τις απώλειες για τον ΓΔ. Στα ίδια διαστήματα που για τον ΔΤΡ οι απώλειες είναι 6,70% και 9,24% αντίστοιχα. 

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ευτυχώς που «τρέχουν» οι εξελίξεις στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα για την ΕΛΤΕΧ-Ανεμος και από χθες για MIG-ΥΓΕΙΑ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μόχλευση σε ένα μέρος του FT Mid Cap. Στα περίπου 1,2 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών σε αυτές τις 4 μετοχές και μάλιστα σε σημαντική αντίδραση και των 4 προς υψηλότερες τιμές. 

Στις 51/59 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με αρκετές πέραν αυτών των 4 μετοχών να παρουσιάζουν ενδιαφέρον/κινητικότητα. 

Συνεχίζει ανοδικά η FoodLink, από την εποχή που η εισηγμένη ενισχύθηκε με την παρουσία της πλευράς Κάτσου, επωφελήθηκε από τις εξελίξεις στον κλάδο το ΙΑΣΩ, με λιγότερες συναλλαγές Lavipharm, Byte, Λάμψα κ.α. σημείωσαν υψηλότερες τιμές. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v