Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: «Ξαναβλέπει» τις 800 μονάδες

Διευρύνονται τα κέρδη του Χρηματιστηρίου, ενώ ανεβάζει ταχύτητες και ο τζίρος. Ανοδος υψηλότερη του 3% για Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, OTE. Mε θετικό πρόσημο ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ. Απώλειες για Σαράντη, Grivalia, Μotor Oil.

XA: «Ξαναβλέπει» τις 800 μονάδες

Ενθαρρυντικό το δεύτερο ήμισυ της σημερινής συνεδρίασης καθώς, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, οι long όχι μόνο διατηρούν αλλά ενισχύουν τον έλεγχό τους σε τράπεζες και blue chips.

Προς αυτή την κατεύθυνση διευκολύνουν από νωρίς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη συνέχεια σταδιακά οι προσδοκίες των traders ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης αλλά και η θετική εικόνα που αποτυπώνεται στα futures στη Wall Street.

Σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες, η συνεδρίαση, που ξεκίνησε με μικρό ανοδικό χάσμα (από τις 784,94 μον.), συνεχίστηκε σε σταθερά ανοδικό ρυθμό και πέραν τις 14:00-14:30, επίμαχο διάστημα όπου οι short αναλάμβαναν δράση, με συνέπεια την ενεργοποίηση πωλήσεων/πιέσεων και την κλίση προς αρνητικό έδαφος και χαμηλότερες τιμές. Είναι ενδεικτικό πως στις τελευταίες συνεδριάσεις πλειστάκις το «κλείσιμο» κύριων δεικτών/βασικών μετοχών πραγματοποιούνταν στα χαμηλά ημέρας.

Σε διαφορετική τάση σήμερα οι traders, σταδιακά μετά τις 14:30 ενίσχυσαν τις θέσεις τους, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υπερβεί τις 790 μονάδες, με τον Δείκτη Τραπεζών να αντιδρά 2,36% και να επανέρχεται πάνω από το όριο των 900 ενώ ο FTSE25 με 0,80% ενισχύθηκε προς τις 2.080 μονάδες.

Ετσι στις 15:45 και οι 3 βασικοί δείκτες ήταν πάνω από τα ελάχιστα όρια (όπως αυτά είχαν τεθεί στο αμέσως προηγούμενο σχόλιό μας), με τον τραπεζικό κλάδο, μετά από καιρό, σε διαδικασία αναστροφής και -επιτέλους- μετά από συνεδριάσεις με σημαντικές κινήσεις από τα ισχυρά χέρια σε μετοχές-σηματωρούς όπως είναι λ.χ. του ΟΤΕ.

Καταλυτική η συνεισφορά στις κινήσεις των long η αναστροφή για τη μετοχή του Οργανισμού, που μετά την Coca Cola έρχεται να στηρίξει τις προσπάθειες των αγοραστών. Κατά 2,26% αντιδρά η μετοχή προς τα 10,87 ευρώ, την ίδια ώρα που στην Coca Cola ενεργοποιούνται ρευστοποιήσεις έως 0,63% χαμηλότερα. Μέχρι χθες ήταν η Coca Cola αρωγός των long, από σήμερα πρέπει να συνδράμει ο ΟΤΕ, με «βλέψεις» επαναφοράς πάνω από τα 11 ευρώ.

Το σημαντικό είναι πως blue chips-σηματωροί που έδωσαν από χθες-Παρασκευή σήμα long επιβεβαιώνουν σήμερα την τεχνικότητά τους. Ενδεικτική η περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που οδεύει προς τα «υψηλά» της, η ΤΕΝΕΡΓ, η Jumbo, τα ΕΧΑΕ, ενώ «ανάσες» δίνει και το 3,38% στα 7,65 ευρώ της μετοχής της Folli Follie.

Κινητικότητα και στη μεσαία κατηγορία, με αυξημένες συναλλαγές/τζίρους σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΥΓΕΙΑ, αλλά και σε MIG, Intralot, οι δύο τελευταίες με πωλητές. Συγκριτικά αυξημένος τζίρος και σε Πλαίσιο, Cenergy, J&P Αβαξ, Attica Bank.

Στις 60/48 η σχέση ανοδικών/πτωτικών και με μεγαλύτερη άνοδο για Attica Bank, Πειραιώς, MERKO, FG Europe, FF Group, ΓΕΒΚΑ, Byte, Minoan Lines κ.α.  Στις 15:50 ο τζίρος στα 40 εκατ., με τον ΓΔ κατά 1,05% υψηλότερα προς τις 795 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v