Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάτω από τις 780 ο Γενικός Δείκτης

Σε χαμηλότερα επίπεδα ο ΓΔ, με τους πρωινούς αγοραστές στις τράπεζες να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Υποχωρούν Πειραιώς, Eurobank, ΕΤΕ. Ανοδος για Alpha. Εντείνονται οι πιέσεις για Folli, που καταγράφει διψήφιες απώλειες.

ΧΑ: Κάτω από τις 780 ο Γενικός Δείκτης

Σημαντική η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση, καθώς με επίκεντρο το Eurogroup φαίνεται πως δρομολογούνται εξελίξεις που αρέσουν στις αγορές.

Εν μέσω νευρικών ευρωπαϊκών αγορών -αλλά με το Μιλάνο να ανακάμπτει λίγο, μετά την έγκριση για σχηματισμό κυβέρνησης- και ανοδικής Wall Street, στο ΧΑ οι «μάχες» αυτών των ημερών θα καθορίσουν σε ικανό βαθμό την έκβαση του «πολέμου».

Από το προσυνεδριακό σχόλιο εστιάσαμε και στο ρεπορτάζ της Ελενας Λάσκαρη για το τι ζητούν οι δανειστές στο επικαιροποιημένο MoU, με παράγοντες της αγοράς να διακρίνουν πίσω από αυτό το αποτέλεσμα μίας win win συμφωνίας ΔΝΤ - Βερολίνου που έχει και τα θετικά της και τα αρνητικά της για την αγορά.

Στα θετικά (για τις αγορές πάντα), η βεβαιότητα πως εντέλει το ΔΝΤ όχι μόνο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα αλλά θα έχει και αναβαθμισμένο εποπτικό ρόλο στην «επόμενη ημέρα», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για αγορές μετοχών, τράπεζες, ομόλογα.

Η εκτίμηση των ιδίων παραγόντων είναι πως εντέλει η Αθήνα αποφεύγει και την προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά τον ρόλο του εγγυητή από την 20ή Αυγούστου και μετά τον αναλαμβάνει το ΔΝΤ, η Ουάσιγκτoν.

Με αυτά τα νεότερα, η συνεδρίαση ξεκίνησε με κινήσεις από την πλευρά των long, οι οποίοι εστίασαν από τις πρώτες κιόλας εντολές στον τραπεζικό κλάδο. Εύλογα ο κλάδος που επηρεάζεται πρώτα και άμεσα από τις όποιες αποφάσεις (αφορούν στο χρέος, στη μεταμνημονιακή εποπτεία κ.λπ.) είναι ο τραπεζικός, κάτι που αποτυπώνεται στην κινητικότητα που καταγράφεται στα πρώτα 35'-40', στο 35% της αξίας συναλλαγών και στην αντίδραση του κλαδικού δείκτη έως τις 895 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος σε μάλλον μέτρια επίπεδα, περίπου στα χθεσινά, θυμίζοντας όμως πως αυξήθηκαν μετά τις 14:00-14:30 της συνεδρίασης.

Εως τις 789,41 μονάδες ο ΓΔ, έως τις 2.073,70 μονάδες ο FTSE25, που μαζί με τον ΔΤΡ μπορεί να μην έπιασαν τις πρώτες αντιστάσεις, ωστόσο απομακρύνθηκαν κάπως από τις σημαντικές στηρίξεις. Θα φανεί στη συνέχεια, κυρίως δε στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Από τον τραπεζικό κλάδο, περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής και μεγαλύτερος τζίρος στον τίτλο της Alpha Bank.

Σε ανοδική τάση όλο και περισσότερες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς συν τω χρόνω η αγορά καταλαβαίνει την ουσία των όσων έχουν προκύψει, και όπως προαναφέραμε είναι αυτά που ήθελαν οι αγορές.

Ενδεικτικά στις 11:05, από τα 21 μη τραπεζικά του δείκτη, με πωλητές ήταν η Αεροπορία Αιγαίου, τα ΕΛΠΕ και ο ΟΛΠ και αυτά με μικρές απώλειες. Παράλληλα, συνεχίζεται η ταλαιπωρία στα Folli, με τον τίτλο να καταγράφει απώλειες άνω του 5%.  

Οι long αποκτούν και πάλι προβάδισμα και πλέον το εβδομαδιαίο «κλείσιμο» μπορεί να είναι πάνω από την περιοχή των 803 μονάδων. Με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v