Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγόμενες πιέσεις στο XA

Πτώση καταγράφει το ΧΑ καθώς επιβαρύνεται σταδιακά το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο -2,5% η μετοχή της Folli Follie. Στο κόκκινο Πειραιώς, Eurobank, Εθνική, Coca Cola, Jumbo. Κέρδη για ΕΛΠΕ, Σαράντη, Αegean. Xαμηλός ο τζίρος.

Εισαγόμενες πιέσεις στο XA

Με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή στραμμένη σε Ρώμη και Μιλάνο. Νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε κατά 1,04% προς τις 13.034 μονάδες, την ίδια ώρα που στο Μιλάνο ο ΜΙΒ έχανε 1,85%, με τις ισχυρότερες πιέσεις να δέχονται οι τραπεζικές μετοχές (UniCredit, Mediobanca, Intesa San Paolo κ.α.).

Στο μείον και τα futures του S&P 500 στη Wall Street, να «δείχνουν» άνοιγμα από 0,58% χαμηλότερα, στις 2.710 μονάδες.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, το μείον 0,69% για τον ΓΔ (στις 11:05) μπορεί να ήταν συγκριτικά ηπιότερο, ωστόσο ακόμη είναι αρχή και το μεγαλύτερο μέρος των εντολών των ξένων δεν έχει δοκιμασθεί στο σύστημα, συνακόλουθα οι όποιες αντοχές των αγοραστών.

Ούτως ή άλλως, σε κλίση και οι 4 βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με ενθαρρυντική προσώρας- ένδειξη τον καταμερισμό των απωλειών εξίσου σε τράπεζες και blue chips. Μέχρι τις 11:10 η πίεση στο ταμπλό δεν ήταν μόνο τραπεζοβαρής, καθώς κατανεμόταν σε πολλές μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη.

Προς τις 790 μονάδες ο ΓΔ, με σημείο αναφοράς/στήριξης (όπως έχει δοθεί από το προσυνεδριακό σχόλιο) στις 785 μονάδες. Χαμηλότερα κατά 0,65% ο ΔΤΡ, κατά 0,75% ο FTSE25, με το 52% του τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο και ένα συγκριτικά σημαντικό μέρος σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, FF Group, Coca Cola, Jumbo, Viohalco, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Από τον τραπεζικό κλάδο, με απώλειες οι 3- αλλά με ελεγχόμενη προσφορά- και μόνη την Εθνική με αγοραστές στο 0,2908 ευρώ. Στα blue chips, υπερτερούν μεν οι πωλητές αλλά και οι αγοραστές έχουν παρουσία σε αρκετά, ενώ η προσφορά που βγαίνει απορροφάται σε λογικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Με πωλητές και στο μείον οι 2 βαρύτερες μετοχές του ΧΑ, ο ΟΤΕ στα 10,79 και η Coca Cola στα 29,92 ευρώ, ενώ αντίρροπα επιχειρείται να λειτουργήσουν ΕΛΠΕ, Motor Oil και δευτερευόντως ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή.

Στις 24/37 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών, με τον τζίρο (στις 11:15) στα 5,05 εκατ. ευρώ.

Η συνεδρίαση έχει δρόμο και όσο το κλίμα εκτός ευνοεί τους πωλητές, θα πρέπει να δούμε την αγορά (τουλάχιστον) μετά τις 13:30-14:00, για να έχουμε πιο σαφή εικόνα για τις διαθέσεις των ξένων. Μέχρι τότε πιθανότερο είναι το σενάριο της δοκιμασίας των 790 (με χαμηλότερη τιμή/στήριξη στις 785 μονάδες).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v