Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο

Απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο στην αρχή της συνεδρίασης. Στο -3% η μετοχή της Folli Follie. Ανάσες έδωσε στην αγορά η χθεσινή συνεδρίαση, ωστόσο οι επενδυτές προβληματίζονται για τη συνέχεια. Ποιες μετοχές έδωσαν τον τόνο στη συνεδρίαση.

Πτωτικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο

Καλοδεχούμενη η 2ήμερη ανοδική διόρθωση, αλλά χρειάζονται περισσότερα για να αλλάξει το κλίμα και η εβδομαδιαία τάση.

Εως τις 802 μονάδες η χθεσινή διερευνητική κίνηση του ΓΔ, αλλά με το «κλείσιμο» στις 797,65 μονάδες συμπληρώθηκαν 6 συνεχόμενες συνεδριάσεις με τον δείκτη χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων. Και λέω ψυχολογικού γιατί οι ουσιαστικές αντιστάσεις για τον ΓΔ είναι πάνω από το χθεσινό ενδοσυνεδριακό υψηλό, προς τις (κλιμακωτά) 808 και 813 μονάδες, με σημείο αναφοράς, σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, των 827 μονάδων. Συνεπώς καλή η... ανάσα αλλά δεν αρκεί για να πειστούν οι long πως η διόρθωση ολοκληρώθηκε στο τελευταίο χαμηλό των 779,75 μονάδων. Πρακτικά η τάση μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση βρίσκεται επί... ξυρού ακμής, με σχεδόν ισόποσες πιθανότητες για υπερίσχυση είτε των long είτε των short. 

Οι ξένες αγορές, δηλαδή κυρίως η Wall Street, και οι εξελίξεις που σχετίζονται με την τέταρτη αξιολόγηση και χρέος/παραμονή ή μη του ΔΝΤ θα διαμορφώσουν την τακτική των traders και των επενδυτών. 

Στα των αγορών, ειδικά στη Νέα Υόρκη ενθαρρυντική θεωρήσαμε χθες το πρωί την υπέρβαση για τον S&P 500 των 2.727 μονάδων, αλλά διόρθωσε λίγο στις 2.724,44 μονάδες, που πρακτικά σημαίνει ότι χρειάζονται άλλα 2-3 κλεισίματα. Ενδεχομένως με τη συνεδρίαση της Παρασκευής να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού πηγαίνει τεχνικά ο S&P 500. 

Στα καθ' ημάς ήταν αρκετή για αφορμή μία δήλωση ενός αξιωματούχου πως «...οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, συμπεριλαμβανόμενων των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου». Ενα ΘΑ ενός αξιωματούχου ήταν η αφορμή για να αντιδράσει ο... καθ' ύλην αρμόδιος κλάδος, ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να αντιδρά έως τις 932,16, για να κλείσει όμως στις 909,91 μονάδες.

Trading σε εύρος σχεδόν 50 μονάδων, με το 49% του τζίρου να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, δηλαδή στα περίπου 35 εκατ. Από αυτά, τα 17,4 εκατ. έγιναν στην Alpha Bank και στην προσπάθεια να (ξανα)πιάσει τα 2 ευρώ, της τρίτης ΑΜΚ. Το bet βγήκε με υψηλή τιμή ημέρας στα 2,05 και τελική στα 2 ευρώ, πιθανότατα σήμερα θα φανεί εάν η μετοχή μπορεί για πάνω από τα 2,05 ή θα κινδυνεύσει με υπαναχώρηση προς το 1,985 ευρώ. Για την Alpha Bank και τη Eurobank ήρθε χθες η αναβάθμιση της αξιολόγησής τους από τη Moody's, εξέλιξη που ενδεχομένως να επιχειρηθεί να αποτιμηθεί σήμερα. 

Σημαντική η προσπάθεια αναστροφής για την... ταλαιπωρημένη μετοχή του ΟΤΕ, με συναλλαγές από τα 10,58 έως τα 10,97, με τελική τιμή στα 10,90 και τζίρο παρά κάτι 6 εκατ. ευρώ. Πάντως η JP Morgan, που επιμένει ουδέτερη για τις ελληνικές μετοχές, επιλέγει αυτήν του ΟΤΕ. 

Η Credit Suisse βλέπει καθαρή έξοδο στις αγορές αλλά η σημασία βρίσκεται στη λεπτομέρεια, όπως εύστοχα την αποτυπώνει η Ελενα Λάσκαρη στο σχετικό θέμα της για τον ΟΔΔΗΧ την προοπτική έκδοσης 1ετούς εντόκου, πως «...την αναγκαιότητα ή μη μίας προληπτικής γραμμής θα την υπαγορεύσουν τελικά οι αγορές...». Και με τον χρόνο της ολοκλήρωσης του τρίτου μνημονίου αρκετά μπροστά και με την Ιταλία σε κατάσταση «βρασμού», οποιαδήποτε πρόβλεψη/εκτίμηση ενέχει σημαντικό ρίσκο. 

Συνεπώς, step by step, με τους μεν long να επιδιώκουν επαναφορά πάνω από τις 800 και υπέρβαση τουλάχιστον των 808 και 813 μονάδων και τους δε short με βλέψεις προς τις 885 μονάδες. 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, όπως φάνηκε -για πολλοστή φορά- χθες αλλά και σημαντική τη συνδρομή μετοχών ειδικού βάρους ενός ΟΤΕ, που έδωσε την πρώτη ενθαρρυντική ένδειξη με την κίνηση προς τα 10,97 ευρώ (στα 10,90 η τελική), όπως και η μεστή αντίδραση των σηματωρών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, Jumbo, το γύρισμα της Viohalco αλλά και η εικόνα των Μυτιληναίου, ΤΙΤΑΝ, Folli Follie. 

Στις 70/43 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Ανεμος σταθερά στο προσκήνιο, με κινητικότητα σε J&P Αβαξ, ΥΓΕΙΑ, Cenergy αλλά και σε F G Europe, MERKO, Lykos, Κέκροψ κ.α. από τη χαμηλότερη κατηγορία. 

Τεχνικά για τον FTSE25, ενθαρρυντικό, σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, η διάσπαση των δύο ΚΜΟ 30 εβδομάδων, αλλά το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η υπέρβαση σε εβδομαδιαία βάση του απλού ΚΜΟ 200 εβδομάδων (2.127) και της αντίστασης των 2.147 μον.

Συνεπώς, καλοδεχούμενη η 2ήμερη... ανάσα αλλά οι traders είναι με το... δάκτυλο στο πληκτρολόγιο!  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v