Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί «ξύπνησαν» οι αγοραστές στο XA

Η ταυτόχρονη αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα και το +3,1% για τον τραπεζικό κλάδο. Ποιες «ειδήσεις» τόνωσαν το κλίμα στην αγορά. Η αδυναμία υπέρβασης των 800 μονάδων και η τεχνική εικόνα.

Γιατί «ξύπνησαν» οι αγοραστές στο XA

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις, όμως, το κυριότερο είναι ότι συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, έστω και αν σήμερα δοκίμασε τιμές υψηλότερα του 800, παίρνοντας σημαντικές βοήθειες από τις δηλώσεις Ευρωπαίου Αξιωματούχου.

Ο αξιωματούχος δήλωσε βέβαιος ότι όλες οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ανεξάρτητα με το αν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ με χρηματοδότηση, ή όχι και αυτό το τελευταίο έδωσε "πλεονέκτημα" στους αγοραστές.

Η σημερινή προσπάθεια αντίδρασης, είχε στην "θέση του οδηγού" τον Τραπεζικό κλάδο, πρώτον γιατί ο κλαδικός του δείκτης ερχόταν από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 11,22% και δεύτερον διότι η ψυχολογία των λίγων αγοραστών πήρε "καύσιμα" ενθάρρυνσης από την σχετική αποκλιμάκωση των αποδόσεων, στην Αγορά ομολόγων (στο 4,41% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους), ενώ η σημερινή αντίδραση συνοδεύτηκε από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων.

Από εκεί και πέρα όμως, όλα δείχνουν πως αν δεν υπάρξει η είδηση - καταλύτης, η Εγχώρια Αγορά δύσκολα μπορεί να διεκδικήσει, στο άμεσο μέλλον, σημαντικά υψηλότερες τιμές, όσον αφορά τους βασικούς της δείκτες και το όποιο ενδιαφέρον θα εξαντλείται στο ημερήσιο trading και σε απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις που θα αφορούν λίγους τίτλους, από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.

Οι λόγοι που ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλά, ασφαλώς και δεν είναι λίγοι:

1) Το ενδεχόμενο να ολοκληρώνεται ο πολυετής ανοδικός κύκλος στις Διεθνείς Αγορές.

2) Η, πιθανή, μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, εξέλιξη που θα δυσκολέψει την έξοδο στις Αγορές.

3) Η μεταμνημονιακή εποχή, χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης.

4) Η επιστροφή σε ανοδική τάση, των αποδόσεων των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων.

5) Η επιφυλακτικότητα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία.

6) Η επιστροφή του Χ.Α. σε σαφώς χαμηλότερες συναλλαγές, παρά τις όποιες ανοδικές εξάρσεις.

7) Η συνεχιζόμενη "χαμηλή ορατότητα", όσον αφορά το "σήριαλ" της Folli Follie Group.

8) Το αναμενόμενο rebalancing στους δείκτες MSCI, που θα φέρει εκροές, στις περισσότερες των περιπτώσεων, λόγω εισαγωγής μετοχών της Κίνας στους δείκτες της Morgan Stanley.

9) Η περίπου παντελής απόσυρση των αγοραστών, από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

"H σημερινή συνεδρίαση είναι ενδεχόμενο να κινηθεί στη λογική του επιτόπιου τροχάδην, αν δεν υπάρξουν νεότερα δεδομένα. Είναι, ωστόσο, πιθανό να επηρεαστεί θετικά από την ανοδική κίνηση της Wall Street, λόγω και της απομάκρυνσης του κινδύνου Εμπορικού πολέμου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ανοδικής αντίδρασης του Γενικού Δείκτη. Fourlis και Motor Oil ανακοινώνουν αποτελέσματα 1ου τριμήνου" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις, η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Παραμένουμε επιφυλακτικοί για μία ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, ακόμη και στην περίπτωση που η τακτοποίηση των θεμάτων της 4ης αξιολόγησης κυλήσει ομαλά. Ο λόγος αποδίδεται στην αύξηση του ρίσκου της Χώρας μας, λόγω Ιταλίας, στην γενικότερη πίεση που ασκείται στις Αναδυόμενες Αγορές λόγω της ανόδου του Δολαρίου, με παράλληλή αύξηση του Δολαριακού κόστους δανεισμού, αλλά και στην αναθεώρηση των δεικτών του MSCI λόγω εισαγωγής μετοχών της Κίνας σε αυτούς. Ως σημαντικότερη αντίσταση και όριο ενδεχόμενης ανοδικής αντίδρασης ορίζεται η περιοχή των 810 - 815 μονάδων" τόνιζε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

Ξεκινώντας από την περίπτωση της Folli Follie και σήμερα ο τίτλος "είδε" και τα δύο πρόσημα, καθώς κινήθηκε μεταξύ 7,16 (-3,24%) και 7,77 ευρώ (+5%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, "την Παρασκευή 25 Μαΐου λήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, η προθεσμία που έχει δώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Folli Follie, προκειμένου να δημοσιοποιήσει αναλυτικά στοιχεία των Τραπεζικών λογαριασμών της, όπου απεικονίζονται τα διαθέσιμα κεφάλαια της μητρικής και των θυγατρικών της. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο αίτημα διατυπώθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή την προηγούμενη εβδομάδα, με την ένδειξη του επείγοντος. Η εταιρεία ζήτησε παράταση έως τις 28 Μαΐου 2018 (ημέρα που συμπίπτει με την αργία του Αγίου Πνεύματος), η οποία δεν έγινε δεκτή και ως εκ τούτου οι απαντήσεις αναμένεται να διαβιβασθούν έως το τέλος της εβδομάδας".

Για το επικείμενο rebalancing, λόγω MSCI, επιστρέφει με νέα στοιχεία ο Γιώργος Σαββάκης, σύμφωνα με τα οποία, "αλλαγή σελίδας στις Αναδυόμενες Αγορές ξεκινάει με το rebalancing των δεικτών MSCI στο τέλος του μήνα. Η αιτία είναι η περίληψη των Κινεζικών μετοχών τύπου 'Α' στους δείκτες MSCI Emerging Markets. Οι αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα η νέα στάθμιση της Κίνας στον δείκτη MSCI Emerging Markets, από την 1η/6, να αυξηθεί κατά 1,4%, από το 31%%, στο 32,4%, με μειώσεις στις περισσότερες από τις 23 λοιπές Αναδυόμενες Αγορές, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα. Σημαντική αύξηση θα έχει επίσης το Κατάρ, μικρότερη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οριακή η Αίγυπτος.

Αναλυτικότερα, αναφορικά με τις πιθανές εισροές - εκροές των Ελληνικών μετοχών, για την Alpha Bank προβλέπονται εκροές 2,56 εκατ. μετοχές, για τη Eurobank εκροές 3,43 εκατ. μετοχές, για τη Folli-Follie Group εκροές 971 χιλ. μετοχές, για την Εθνική Τράπεζα εκροές 10,12 εκατ. μετοχές, για τον ΟΠΑΠ εκροές 412 χιλ. μετοχές, για τον ΟΤΕ εκροές 452 χιλ. μετοχές, για την Πειραιώς 523 χιλ. μετοχές και για τον Τιτάνα 85 χιλ. μετοχές. Για την Jumbo, λόγω της αύξησης του συντελεστή συμμετοχής των Ξένων Επενδυτών στο (FIF) προβλέπονται εισροές 167 χιλ. μετοχές".

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από αρκετές συνεδριάσεις, ο κλαδικός του δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 932,16 μονάδες (+5,62%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 920,04 (+4,24%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 909,91 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,10% και σπάζοντας το πτωτικό σερί των προηγούμενων έξι συνεδριάσεων.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, οι 939 μονάδες δείχνουν να έχουν μετατραπεί σε αξιοπρόσεκτη αντίσταση, ενώ μεσολαβεί και η αντίσταση 932 μονάδες.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η πρώτη στήριξη στις 907 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 880 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η αμέσως επόμενη στις 875 - 873 μονάδες.

Για τους επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικούς τίτλους, "οδηγίες προς traders" δίνει, μέσω της στήλης, το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από την Alpha Bank (+0,45%), το ημερήσιο "stop long" στα 1,981 ευρώ και η αμέσως επόμενη στήριξη στα 1,86 ευρώ. Οι πρώτες αντιστάσεις στα 2,02 - 2,06 και 2,16 ευρώ.

Για την Εθνική (+2,69%), το ημερήσιο "stop short" στα 0,316 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 0,306 ευρώ. Επόμενη, σημαντική, στήριξη στα 0,275 ευρώ.

Για την Eurobank (+5,56%), το ημερήσιο "stop short" στα 1,028 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η πρώτη στήριξη στα 0,935 και η αμέσως επόμενη στα 0,875 ευρώ.

Για την Πειραιώς (+8,05%),το ημερήσιο "stop short" στα 2,90 ευρώ, επίπεδο στο οποίο ολοκλήρωσε σήμερα την συνεδρίαση. Αντίθετα, κλείσιμο χαμηλότερα των 2,65 ευρώ θα απαιτήσει σημαντική μείωση θέσεων.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "το βάρος της προσπάθειας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να μεταφερθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, αλλά κυρίως το 2019, με αιχμή τα επιχειρηματικά και δευτερευόντως τα στεγαστικά. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι τον Σεπτέμβριο, όταν οι Τράπεζες θα υποβάλουν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τους νέους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα φανεί αυτή η στροφή με στοχευμένες κινήσεις.

Το ζητούμενο, όμως, για τις Τράπεζες είναι η εξασφάλιση καλύτερης τιμής στα πακέτα πώλησης, επιδίωξη που, όπως υπογραμμίζουν Τραπεζικές πηγές, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, 'τα νέα πακέτα πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία θα βγουν στην Αγορά μετά το Φθινόπωρο του 2018, θα διαφέρουν σημαντικά από τις συναλλαγές που έχουν γίνει έως σήμερα, ή βρίσκονται στην τελική ευθεία για να ολοκληρωθούν'. 'Τα πρώτα πακέτα των κόκκινων καταναλωτικών δανείων ήταν το εύκολο τμήμα της διαδρομής', ανέφερε στο 'Euro2day.gr' Υψηλόβαθμο Στέλεχος Τράπεζας".

Πρώτο θέμα του Eurogroup της Πέμπτης είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με την ατζέντα που δημοσιοποίησε ο Μάριο Σεντένο. Όπως αναφέρεται, "οι Υπουργοί Οικονομικών θα λάβουν υπόψη την πρόοδο με την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM, στη βάση της ενημέρωσης από την αποστολή των Θεσμών στην Αθήνα. Παράλληλα θα συνεχιστεί η συζήτηση για τη στρατηγική αναφορικά με το χρέος".

"Κατά 15 δισ. ευρώ περίπου αυξήθηκε το Δημόσιο χρέος Κεντρικής Κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο του έτους", σύμφωνα με τα στοιχεία στο σχετικό δελτίο που δημοσιεύει το Υπουργείο Οικονομικών.

Το Δημόσιο χρέος Κεντρικής Διοίκησης αυξήθηκε στα 343,74 δισ. ευρώ, από 328,7 δισ. ευρώ στα τέλη του 2017. Η αύξηση του χρέους οφείλεται, κυρίως, στην εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, καθώς τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης αυξήθηκαν στα 238,1 δισ. ευρώ, αλλά και στις πράξεις repos, που αυξήθηκαν στα 22,5 δισ. ευρώ, από 14,93 δισ. ευρώ.

Τα συνολικά δάνεια ανέρχονται στα 275,95 δισ. ευρώ (από 263,3 δισ. το προηγούμενο τρίμηνο) ενώ τον Κρατικό κορβανά "βαραίνουν" και εκδόσεις ομολόγων - βραχυπρόθεσμων τίτλων ύψους 67,78 δισ. ευρώ.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (-5,95% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή από σήμερα διαπραγματεύθηκε στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,55 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,4675 ανά μετοχή).
Επίσης, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επέστρεψαν σε συναλλαγές οι ομολογίες της εταιρείας "Sunlight".

"Καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,61%) παίρνοντας σημαντικές βοήθειες και από τις επιλεκτικές τοποθετήσεις, λόγω επικείμενης εισόδου στον δείκτη MSCI Small Cap.

Αν ο τίτλος υπερκεράσει τα 5,58 ευρώ, οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 5,64 και 6,35 ευρώ.

Πρώτη στήριξη στα 5,36 ευρώ και αμέσως επόμενη στα 5,07 και 5,02 ευρώ (ημερήσιο "stop long").
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, ξαφνική εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος για την FG Europe (+6,93%), επτά ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες οκτώ για την Byte (+1,59%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Centric (+1,07%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Cenergy (+4,69%, είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Λύκος (+3,33%), ενώ όλο και ψηλότερα αναρριχάται η Pasal (+16,16%).

Από την άλλη, σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η Mermeren, καθώς τα αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που δημοσίευσε η εισηγμένη, επανέφεραν τους αγοραστές.

Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ανήλθαν στα 8,697 εκατ. ευρώ (τα 8,616 εκατ. από εξαγωγές), από 5,11 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2016, το λειτουργικό κέρδος στα 5,2 εκατ. ευρώ, από 1,729 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και τα καθαρά κέρδη στα 4,57 εκατ. ευρώ από 1,488 εκατ. ευρώ (!)

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως το καθαρό περιθώριο κέρδους έφθασε το 52% στο α΄ τρίμηνο.

Επίσης στο πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη κάλυψαν, περίπου, το 43% των συνολικών, καθαρών, κερδών της προηγούμενης χρήσης, που σημειώθηκε ρεκόρ κερδών (!)

Κάτι πήγε να αλλάξει, όσον αφορά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, όμως η αξιοσημείωτη υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, άφησε "εκκρεμότητες" για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, παραμένουν οι αρνητικές ενδείξεις όσο αυτός επιμένει σε κλεισίματα χαμηλότερα των 800 - 810 μονάδων. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, οι επόμενες αντιστάσεις στις 815 και 821 - 826 μονάδες.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, πρώτη στήριξη στις 783 - 775 και αμέσως επόμενες στις 767 και 750 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,53%), μεγάλο ζητούμενο για την μερική αποκατάσταση της "τραυματισμένης" εικόνας, η υπέρβαση της ζώνης 2137 - 2157, με ενδιάμεση αντίσταση στις 2118 - 2028 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 2075 - 2064 και 2040 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Με το 'κουτί της Πανδώρας', αρχετυπική μορφή της Ελληνικής Μυθολογίας, δείχνει να θέλει να μοιάσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο" σύμφωνα με την άποψη του Δημήτρη Τζάνα.

Όπως με το άνοιγμα του πώματος του πιθαριού ξεχύθηκαν όλα τα δεινά στην Ανθρωπότητα, καθώς η Πανδώρα παρέβη την εντολή του Δία να μην το πράξει, έτσι και το Χρηματιστήριο διαρκώς επηρεάζεται δυσμενώς από εξελίξεις που διαταράσσουν το ήδη χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης που υφίσταται για την προοπτική του και τις επενδυτικές επιλογές που περιλαμβάνει.

Μετά λοιπόν από την υπόθεση της Folli-Follie για την οποία ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει αυστηροποιήσει τη στάση της απέναντί της, με την αποτίμησή της να εξισώνεται σχεδόν με το ταμείο της, αλλά και τις εκροές σε συνέχεια της μείωσης της στάθμισης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο δείκτη MSCI Standard Greece, ήταν η σειρά των αρνητικών μηνυμάτων από την αναρρίχηση των αποδόσεων των Ιταλικών ομολόγων, επηρεάζοντας και τα Ελληνικά 10ετή (ήδη στο 4,4%).

Το αποτέλεσμα είναι η εμφανής υποχώρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και η καθημερινή αποεπένδυση σε επιλεγμένους τίτλους με εναλλασσόμενο τρόπο. Η διαδικασία περιλαμβάνει τόσο τους Τραπεζικούς τίτλους, για τους οποίους ακυρώθηκαν οι προσδοκίες σε συνέχεια των θετικών αποτελεσμάτων των "stress tests" αλλά και τους Δεικτοβαρείς τίτλους, παρά τις θετικές προοπτικές που ενσωματώνουν οι περισσότεροι από την πιθανολογούμενη βελτίωση των μεγεθών τους για το 2018.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 800 μονάδες, με ορατή την απειλή να κινηθεί προς το χαμηλό του έτους (762 μονάδες στις 3/4), ενώ στις τελευταίες συνεδριάσεις επιδίδεται στο …επιτόπιο τροχάδην, με τη μεταβλητότητα να τον περιορίζει σε ελεγχόμενο εύρος.

Τίθεται ευλόγως το ερώτημα αν είναι δυνατή η αλλαγή αυτού του σκηνικού, καθώς η παρούσα αρνητική ψυχολογία τείνει να επηρεάζεται αρνητικά από οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη, ενώ οι όποιες θετικές (π.χ. βελτιωμένα εταιρικά αποτελέσματα) αδυνατούν να διεγείρουν τα αγοραστικά αντανακλαστικά. Υπό προϋποθέσεις, η απάντηση είναι θετική. Θα πρέπει ωστόσο να υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις που να αφορούν τα της διευθέτησης του χρέους και η οριοθέτηση ενός μεταμνημονιακού οδικού χάρτη, που να διαμορφώνει προσδοκίες επανεκκίνησης της Οικονομίας με ρυθμούς μεγέθυνσης που να υπερβαίνουν αισθητά το εκτιμώμενο +1,5% - +2% για φέτος.

Επί του παρόντος, η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να δώσει άλλη μια μάχη με το χρόνο, για να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα μέχρι τις 15/6, όπως προβλέπει το SLA που συμφωνήθηκε.

Στο εξωτερικό, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία οδήγησαν μεν σε εκτόξευση τις αποδόσεις των Ιταλικών ομολόγων, αλλά δεν ανησυχούν ακόμη τις Αγορές, καθώς η ισχύς του Προέδρου της Χώρας λειτουργεί αποτρεπτικά για τη πρόκληση αστοχιών στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής. Από την άλλη πλευρά, η ανακωχή ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, μεταθέτει τα αρνητικά σενάρια Εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο Υπερδυνάμεων, με τη ρητορική Ερντογάν για την ανάγκη …μείωσης (!) των επιτοκίων για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός, να αποτελεί πηγή ανησυχίας για την Τουρκική Οικονομία.

"Με αυτά τα δεδομένα, οι Αγορές παραμένουν ψύχραιμες, με τις Ευρωπαϊκές να αναρριχώνται επωφελούμενες από το αδύναμο Ευρώ, που διευκολύνει τη βελτίωση των μεγεθών των εξωστρεφών εταιρειών" τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+0,60%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον ASX 200 (-0,70%).

Θετικός ο βηματισμός στην Ευρώπη, ενώ με μικτές διαθέσεις και μικρές μεταβολές ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, "η Κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να άρει την απαγόρευση που έχει επιβάλει σε Αμερικανικές εταιρείες, ως προς την προμήθεια εξαρτημάτων και λογισμικού στην Κινεζική εταιρεία 'ZTE", ανέφεραν η "The Wall Street Journal", στον λογαριασμό της στον Κινεζικό Ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης "Weibo"--το Κινεζικό Twitter--καθώς και δύο πηγές ενήμερες για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η "Wall Street Journal" ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, η "ZTE" θα κληθεί να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διοίκησής της και στο διοικητικό της συμβούλιο.

Εξάλλου οι δύο πηγές που μίλησαν στο Reuters, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν διότι οι Διμερείς συνομιλίες έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα, διευκρίνισαν ότι "σε αντάλλαγμα, η Κίνα αναμένεται να άρει τους δασμούς που επιβάλλει σε Αμερικανικά Αγροδιατροφικά Προϊόντα και να αγοράζει περισσότερα στο εξής".

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουκίντο Κουρόντα είπε ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για το πότε η BoJ θα μειώσει το πρόγραμμα κινήτρων, την ώρα που ο πληθωρισμός είναι μακριά από τον στόχο του 2%.

Προς το παρόν όπως είπε, σύμφωνα με το Reuters, δεν έχει φτάσει το σωστό timing. Ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο στην Ιαπωνία για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

"Ρωσία και Ιαπωνία προειδοποίησαν πως θα μπορούσαν να προβούν σε αντίποινα κατά των δασμών των ΗΠΑ σε Χάλυβα και Αλουμίνιο, επιβάλλοντας κυρώσεις ύψους σχεδόν $1 δισ. συνδυαστικά", σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Η Ρωσία ανέφερε πως το Αμερικανικό σχέδιο θα προσθέσει δασμούς ύψους $538 εκατ. στις ετήσιες εξαγωγές της και η Ιαπωνία ορίζει το ποσό στα $440 εκατ., ενώ και οι δυο Χώρες είπαν πως έχουν δικαίωμα να επιβάλουν ισόποσα κόστη στις Αμερικανικές εξαγωγές, χωρίς όμως να προσδιορίζουν τα Αμερικανικα Προϊόντα που μπορεί να μπουν στο "στόχαστρο".

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, σημείωσε ότι "αναμένει πως η Βρετανική Οικονομία θα ανακάμψει, μετά την αδύναμη έναρξη χρονιάς". Όπως μεταδίδει και το Reuters, με αυτή τη δήλωσή του διατηρεί την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέγγισε τις ΗΠΑ για να ξεκινήσουν έναν διάλογο σχετικά με την ενίσχυση του ελεύθερου και δίκαιου Εμπορίου εντός του πλαισίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και είναι στο χέρι της Ουάσιγκτον να ανταποκριθεί", δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας αναβάθμισε ο Οίκος "Scope Ratings" σε "B+" από "Β-", ενώ αναβάθμισε και το outlook της αξιολόγησης σε "θετικό" από "σταθερό", τονίζοντας:

Πρώτον, την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, με σταθεροποίηση των μακροοικονομικών δεικτών και ισχυρή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τις αδυναμίες στη Φορολογική και Δημόσια διοίκηση.

Δεύτερον, τη βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων, στα πρωτογενή πλεονάσματα και στη δημιουργία "μαξιλαριού" ρευστότητας που θα στηρίξει τη βιώσιμη επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις Αγορές.

Τρίτον, τις μειωμένες αβεβαιότητες πολιτικής, δεδομένου ότι τόσο ο Επίσημος Τομέας της Ευρωζώνης παραμένει δεσμευμένος να χορηγήσει πρόσθετη ελάφρυνση χρέους αν χρειαστεί, όσο και ότι όλα τα μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα στηρίζουν τη συνέχεια της συμμετοχής στην Ευρωζώνη.

"Βρώμικη" έξοδο από το πρόγραμμα προβλέπουν οι αναλυτές της JP Morgan, καθώς επιμένουν στην εκτίμησή τους ότι θα υπάρξει μια προληπτική πιστωτική γραμμή.

Ο επόμενος καταλύτης θα είναι μια πιθανή ανακοίνωση για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από τα μέσα Αυγούστου. Με βάση αυτό το βασικό σενάριο η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις καθαρές αγορές τίτλων ύψους 30 δισ. ευρώ το μήνα, μόνο μέχρι το Σεπτέμβριο.

Οι Τράπεζες παραμένουν ο πιο φθηνός τομέας με δείκτη τιμής/λογιστικής αξίας (P/BV) 0,3x με βάση τα στοιχεία τετάρτου τριμήνου, ενώ τα "stress test" έδειξαν ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για νέα χρηματοδότησή τους.

Με βάση τα παραπάνω ο Οίκος δηλώνει ευχαριστημένος με την "ουδέτερη" στάση του απέναντι στο Χ.Α., δεδομένου του προφίλ υψηλού ρίσκου και του μικρού μεγέθους της Αγοράς. Ένα βασικός κίνδυνος για το καλό σενάριο θα μπορούσε να είναι η πρόωρη διακοπή του "QE", κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον ανοδική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων της Περιφέρειας.

Σε ότι αφορά τις επιμέρους μετοχές ο ΟΤΕ αποτελεί το μόνο "top pick" του Οίκου. Η εταιρεία επιστρέφει σε ανάκαμψη το 2018 μετά από σχεδόν μια δεκαετία υποχώρησης. Οι αναλυτές της περιμένουν μεσοπρόθεσμα ισχυρή βελτίωση του cash flow και των επιστροφών στους Μετόχους.

"Η έξοδος από το πρόγραμμα τον Αύγουστο δείχνει πλήρως δικαιολογημένη και έγκαιρη, δεδομένου του τι έχει επιτευχθεί έως τώρα", σημειώνει η Credit Suisse, τονίζοντας ότι "υπάρχουν πολλές προκλήσεις: το χρέος είναι ακόμα στα όρια της μη βιωσιμότητας, σύμφωνα με τα κριτήρια του ΔΝΤ, υπάρχει τεράστιος όγκος 'κόκκινων' δανείων και αυτό χαρακτηρίζει τον Τραπεζικό τομέα, ενώ οι κοινωνικές ανισότητες είναι εμφανείς. Έτσι, η έξοδος από το πρόγραμμα πρέπει να συνοδευτεί από προσεκτικές αποφάσεις και σχεδιασμό, ώστε να είναι ομαλή και επιτυχημένη".

Στα 5 ευρώ, από 5,2 πριν, περικόπτει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της ΕΧΑΕ η IBG σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "Neutral".

Η IBG μειώνει τις εκτιμήσεις για το μέσο όρο του τζίρου του Χρηματιστηρίου το τρέχον έτος στα 70 εκατ., από 80 εκατ. ευρώ προηγουμένως.

Για το 2018 προβλέπει πλέον έσοδα ύψους 31,6 εκατ. και καθαρά κέρδη 6,7 εκατ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 802 μονάδες (+2,24%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 796,03 (+1,47%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 797,65 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,68%.

Ο τζίρος αυξήθηκε στα 71,2 εκατ., από τα οποία τα 15 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΥΔΑΠ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ, απέσπασαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ. Αντίθετα, δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο τίτλος της ΑΡΑΙΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, ΕΕΕ και Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας η Αεροπορία Αιγαίου.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 71 ανοδικές μετοχές, έναντι 46 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε από αισθητή αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (61.511 συμβόλαια).

Στα 9.068 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.797 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.466, 3.318 για τον Ιούνιο και 148 για τον Ιούλιο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.095,75) κινήθηκε μεταξύ 2.058,25 και 2.109,25 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (22.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.229), Εθνική (30.749), MIG (1.475), Alpha Bank (13.648), Πειραιώς (5.412), ΔΕΗ (364), Intralot (628), Folli Follie Group (261), ΟΤΕ (376), Μυτιληναίο (123), ΟΠΑΠ (453), Viohalco (109), Ελ. Πετρέλαια (273), Τέρνα Ενεργειακή (460), Ελλάκτωρα (161), ΓΕΚ (263), Jumbo (143).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 74.278, Eurobank 25.029, Εθνική 165.632, Alpha Bank 24.166, Πειραιώς 21.518, ΔΕΗ 10.451, Ελλάκτωρα 10.492, ΑΔΜΗΕ 10.312, Intralot 10.263.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                           Name of Issuer                NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,24%
 
2018-04-30
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 14.709.983 τεμ., (από 14.609.983 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 100.888.063 τεμ. (100.888.063), Πειραιώς 17.348.240 τεμ. (17.348.240), ΔΕΗ 5.487.674 τεμ. (5.487.674), Eurobank 19.917.955 τεμ. (19.958.297), Folli Follie Group 2.465.711 τεμ. (2.464.996).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v