Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πήραν το πάνω χέρι οι πωλητές

Πιέσεις για τον Γενικό Δείκτη, που υποχωρεί κάτω από τις 780 μονάδες. Η πτώση και οι αγορές στα χαμηλά για τις τραπεζικές μετοχές, οι πιέσεις στην Πειραιώς και οι μετοχές που βάζουν «πλάτες». Νέα διψήφια βουτιά για Folli Follie.

Χρηματιστήριο: Πήραν το πάνω χέρι οι πωλητές

Συνεδρίαση déjà vu της χθεσινής η σημερινή. Ο νέος γύρος πωλήσεων/ισχυρών πιέσεων στη μετοχή του Folli Follie ήταν η αφορμή για να αναθεωρήσουν την αρχική στάση τους οι traders και σταδιακά να ακολουθήσουν με ρευστοποιήσεις σε αρκετά blue chips.

Στη διάρκεια της εμβάθυνσης της διόρθωσης για τη μετοχή του Folli Follie κυκλοφόρησαν σε χρηματιστηριακά γραφεία... πληροφορίες πως Βερολίνο και ΔΝΤ δεν φτάνουν σε τελική συμφωνία, αφορμή που στάθηκε ικανή για νέες πωλήσεις/πιέσεις, αυτή τη φορά στον τραπεζικό κλάδο.

Ετσι ο μεν Γενικός Δείκτης από τις αρχικές 794,05 βρέθηκε σχεδόν 20 μονάδες χαμηλότερα, δοκιμάζοντας το τελευταίο χαμηλό της Δευτέρας, στις 779,76 μονάδες. Η στιγμιαία υποχώρηση του δείκτη λίγο χαμηλότερα φαίνεται πως σήμανε συναγερμό στα desks, ενεργοποιώντας αντανακλαστικά προγράμματα πωλήσεων.

Ωστόσο από αυτές τις χαμηλές τιμές τόσο σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου όσο και σε blue chips βγήκαν αγορές, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι μέχρι τότε μεγαλύτερες απώλειες. Ολα αυτά μέσα σε 30', με την αγορά να δείχνει για πολλοστή φορά το πόσο ευαίσθητη είναι σε ζητήματα εμπιστοσύνης/αξιοπιστίας και έξωθεν πιέσεων.

Εχει τονισθεί πολλές φορές από τη στήλη πως, καλώς ή κακώς, η περίπτωση Folli Follie λειτουργεί σαν ένα είδος... σηματωρού αξιοπιστίας (σε μία αγορά, οικονομία με ούτως ή άλλως χαμηλό βαθμό rating), που όσο περνά ο καιρός και δεν βγαίνει σαφές συμπέρασμα, τόσο λειτουργεί επιβαρυντικά για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, για τις εισηγμένες που έχουν έκθεση στο ξένο κεφάλαιο. Παράλληλα δείχνει το πόσο ευμετάβλητη είναι η στάση των traders, πόσο ευμετάβλητη είναι η τάση βασικών δεικτών, μετοχών. Στα περίπου 5 εκατ. η αξία των συναλλαγών σε αυτό το επίμαχο 30λεπτο, με τις συναλλαγές να επιταχύνονται στη διάρκειά του αλλά να επιβραδύνονται σταδιακά μετά τις 14:20, όταν άρχισε να μαζεύονται οι απώλειες.

Στις 14:30 ο ΓΔ υποχωρεί 0,44% στις 782 μονάδες, με τον ΔΤΡ να έχει τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα -από τις 902 στις 874 και μετά προς τις 880 μονάδες και με τον FTSE25 στις 2.058 μονάδες.

Συνεχής η εναλλαγή του σκηνικού, κυρίως στα blue chips που μετά τις 14:20 άρχισαν να επανακάμπτουν, με αποτέλεσμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Jumbo, Sarantis, Μυτιληναίος και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ να είναι σε διαπραγμάτευση με θετικό πρόσημο.

Σημαντική η κίνηση στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ έως τα 10,83 και 9,56 ευρώ, με αγοραστές το τελευταίο 15λεπτο.

Ωστόσο η ευμεταβλητότητα παραμένει, η... ζημιά για τους long έγινε, σχεδόν πανομοιότυπα με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Στις 14:35΄ο τζίρος ήταν στα 26,4 εκατ. ευρώ, στις 41/68 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v