Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανώμαλη προσγείωση του ΓΔ στις 770 μονάδες

Σε χαμηλό ημέρας και 5,5 μηνών το Χρηματιστήριο Πρωταγωνιστής στην πτώση ο τραπεζικός κλάδος με απώλειες 3,4% παρά την ανάκαμψη των τιμών των ελληνικών ομολόγων. Ρευστοποιήσεις σε ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Lamda Development.

ΧΑ: Ανώμαλη προσγείωση του ΓΔ στις 770 μονάδες

Συνεδρίαση - ψυχρολουσία η σημερινή στο Χ.Α., με τους βασικούς δείκτες να ξεκινούν με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης και να ολοκληρώνουν την συνεδρίαση με αρνητικά πρόσημα και στα χαμηλά ημέρας.

Απόλυτα προβληματισμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες του χώρου, με αρκετούς από αυτούς να διερωτώνται "αν όχι και σήμερα, τότε πότε;".

Και αυτό διότι αν στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, το Χ.Α. είχε σαν "άλλοθι" τις ανοδικές διαθέσεις που συνέχιζαν να επιδεικνύουν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, σήμερα που δεν υπήρξαν τέτοια μηνύματα (στο 4,26% η απόδοση του 10ετους τίτλου), προς τι η τόσο αρνητική εικόνα, με τους εν δυνάμει πωλητές να παίρνουν τον έλεγχο της Αγοράς, μετά τις 12.19.

Κάποιοι θα αναφέρουν την επιφυλακτική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, όμως εκεί οι πιέσεις οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στις Αυτοκινητοβιομηχανίες, που ξεκίνησαν από την Ασία και επεκτάθηκαν και στην Ευρώπη, μετά το δημοσίευμα της "The Wall Street Journal" σύμφωνα με το οποίο "η Κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλλει νέους δασμούς ύψους έως και 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, επικαλούμενη την προστασία της Εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ".

Τόσο η ψυχολογία των ενεργών παικτών στο Χ.Α., όσο και η "μεγάλη εικόνα" του ταμπλώ είναι εξαιρετικά κακές και ασφαλώς και δεν αποτελεί είδηση ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε και όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Μάλιστα το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη σηματοδοτεί νέα χαμηλά 5,5 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 15/12/2017 (767,57 μονάδες).

Σαν μόνη λογικοφανής αιτία για την συνεχιζόμενη "επικράτηση" των πωλητών, πλην των λόγων που αναλυθεί λεπτομερώς σε προηγούμενα σχόλια, δείχνει αυτή των "διακριτικών εκροών", που πιθανότατα να έχουν ξεκινήσει εν όψει επερχόμενων αλλαγών στους δείκτες MSCI.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σχετική αύξηση του τζίρου και η καθοριστική "παρέμβαση" των εν δυνάμει πωλητών, οι οποίοι μέσω των τελικών δημοπρασιών, "έκλεισαν" στο χαμηλό ημέρας 11 τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

"Σήμερα αναμένεται η έγκριση του SLA στο Eurogroup, με την προσδοκία το επόμενο να λάβει αποφάσεις για το Ελληνικό χρέος και το μεταμνημονιακό οδικό χάρτη, εξελίξεις που μπορεί να ευνοήσουν το Χ.Α., στο βαθμό που δεν συντρέξουν αρνητικά δεδομένα από το εξωτερικό περιβάλλον" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η χθεσινή πτώση δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο στην εικόνα του Γενικού Δείκτη, ο οποίος συσσωρεύει κοντά σε κρίσιμες διαγραμματικές στηρίξεις. Η υποχώρηση των περιθωρίων Διύλισης πίεσε την κερδοφορία της ΜΟΗ αν και μερικώς τουλάχιστον αυτό έχει προεξοφληθεί από την Αγορά. Πάραυτα δεν μπορούν να αποκλειστούν ορισμένες πιέσεις. Μέση τιμή στόχος των αναλυτών στα 22,13ευρώ/μτχ" τόνιζε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός του δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης αναρριχόμενος μέχρι τις 902,11 μονάδες, για να ακολουθήσει σταθερή πλαγιολισθητική κίνηση μέχρι το χαμηλό των 851,42 μονάδων (-3,53%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 854,16 (-3,22%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 852,24 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,44% και σε χαμηλά 28 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 13/4 (843,11 μονάδες).

Η σημερινή εικόνα του ΔΤΡ, στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη, καθώς η τεχνική ανάλυση "υπαγόρευε" άμεση και δραστική μείωση θέσεων (τουλάχιστον από τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια), σε περίπτωση που ο εν λόγω δείκτης έδινε κίνηση χαμηλότερα των 873 μονάδων, κάτι που αν επιβεβαιωνόταν και με κλείσιμο (που συνέβη) θα επιδείνωνε δραματικά την τεχνική του εικόνα.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "νέο διαγωνισμό για την πώληση του 99,28% της Ρουμανικής θυγατρικής της, 'Banca Romaneasca' 'τρέχει' η Εθνική Τρ., έχοντας, εκ νέου, ως Χρηματοοικονομικό Σύμβουλο την Credit Suisse και ως Διεθνή Νομικό Σύμβουλο την Freshfields Bruckhaus Deringer. O διαγωνισμός βρίσκεται στη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υπογραφής συμβάσεων εμπιστευτικότητας, με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την ολοκλήρωσή του ως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "την επιτακτική ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος υπογραμμίζει το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης. Στο κείμενο αναφέρεται ρητά ότι εφεξής δεν θα υπάρξει καμία Κρατική στήριξη στις Τράπεζες, οι οποίες καλούνται να θωρακίζουν διαρκώς τα κεφάλαιά τους αλλά και τη ρευστότητα. Κάθε 3μηνο υποχρεούνται να καταθέτουν σχέδια χρηματοδότησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία από την πλευρά της θα πρέπει να συνεχίσει την παρακολούθηση υλοποίησης των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο να διασφαλιστεί το πλάνο που έχουν καταθέσει στον SSM. Επίσης, κάθε τρίμηνο η Τράπεζα της Ελλάδος θα δίνει λεπτομερή αναφορά στους Θεσμούς για την υλοποίηση των στόχων των Τραπεζών, αλλά και για τους λόγους που κάποια Τράπεζα δεν κατάφερε να πιάσει τον στόχο. Οι Τράπεζες καλούνται να αξιοποιήσουν όλα τα Νομοθετικά Εργαλεία, όσον αφορά την ενεργή διαχείριση των NPLs".

Εν τω μεταξύ, σε τέσσερις με πέντε μήνες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, εκτός απροόπτου, η επιλογή του επόμενου διευθύνοντα συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, καθώς εδώ και περίπου 20 μέρες έχει δοθεί εντολή στον Σύμβουλο με τον οποίο συνεργάζεται εδώ και χρόνια η Τράπεζα, την Egon Zehnder, να ξεκινήσει τη διαδικασία εξεύρεσης Υποψηφίων. Με δεδομένο ότι μεσολαβεί Καλοκαίρι και ο Αύγουστος θεωρείται "νεκρός" μήνας, πηγές εκτιμούν ότι η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο.

Συνεχίζοντας με άλλες ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "υπό αίρεση παραμένει η μείωση του αφορολογήτου εμπροσθοβαρώς από το 2019, μαζί με την περικοπή των συντάξεων και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αυτό το οποίο θα δώσει την τελική ετυμηγορία. Παρά τις πληροφορίες που διοχετεύτηκαν σχετικά με την εξάλειψη των σχετικών πιέσεων, το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν, διατηρεί σχεδόν αμετάβλητη την πρόβλεψη πιθανής μείωσης και του αφορολογήτου από το 2019, ενώ ξεκαθαρίζει από τις πρώτες κιόλας γραμμές ότι 'η επιτυχία της ανάκαμψης θα απαιτήσει τη διατηρήσιμη εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών για αρκετά χρόνια', κάνοντας αναφορά στην τεχνική βοήθεια η οποία θα συνεχίσει να παρέχεται στην Ελλάδα.

Από τις 40 σελίδες του επικαιροποιημένου μνημονίου προκύπτει με σαφήνεια ότι οι δεσμεύσεις δεν τελειώνουν σε καμία περίπτωση με τη λήξη του τρίτου προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου, αλλά εκτείνονται - κυρίως μέσω του Μεσοπρόθεσμου, αν και όχι αποκλειστικά - έως και το 2022".

Οι τελευταίες ελπίδες των αναλυτών, για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, έχουν "κρεμαστεί" στις ανακοινώσεις του σημερινού Eurogroup, με αρκετούς από αυτούς να ελπίζουν πως οποιαδήποτε αναφορά, θετικής απόχρωσης, για το Ελληνικό χρέος, θα μπορούσε να αλλάξει επί το θετικότερον την κακή εικόνα στο ταμπλώ του Χ.Α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, περίμεναν, για σήμερα, συσσώρευση της Αγοράς περιμένοντας τις ειδήσεις που θα βγαίνουν από τις Βρυξέλλες και αντ΄ αυτού είδαν τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, να συνεχίζουν τις "δοκιμαστικές βουτιές", προς νεότερα χαμηλά (!)

"Δεν θα δούμε σήμερα την τελική συμφωνία για το Ελληνικό χρέος. Χρειάζεται ωστόσο να το έχουμε αυτό, ένα ισχυρό πακέτο που θα πείθει τις Αγορές και θα δίνει στην Ελλάδα την δυνατότητα να επενδύσει στο μέλλον της", ξεκαθάρισε ο Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και αυτός συνέχισε τις κακές "εμφανίσεις" του, ακολουθώντας την "πεπατημένη" των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη μέρα σημειώθηκαν επιθετικές πωλήσεις στον τίτλο της Folli Follie Group (-24,88% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και με τους ρευστοποιούντες να "φοβούνται τα χειρότερα".

Απόλυτα θετική έκπληξη από τον τίτλο της Σαράντης (+4,26%), ο οποίος σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, αν και από σήμερα διαπραγματευόταν χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,2800 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,23800 ανά μετοχή).

Παραμένει σημαντικό "κίνητρο" η διανομή δωρεάν μετοχών σε αναλογία 1ν/1π (split). Ο τίτλος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αρκετά κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ το ημερήσιο "stop long" εντοπίζεται στα 13,90 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση για την ΔΕΗ (-3,35%), ο τίτλος της οποίας βρέθηκε να υποχωρεί έως και -6,78%. Επιβεβαιωμένα κλεισίματα χαμηλότερα των 2,02 ευρώ, απαιτούν άμεσες κινήσεις μείωσης θέσεων, Το ημερήσιο "stop short" κατέβηκε στα 2,25 ευρώ και η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 2,38 ευρώ.

Συνεχίζεται η "contrarian" κίνηση από την Τέρνα Ενεργειακή (+0,97%), ο τίτλος της οποίας συμπλήρωσε τρεις ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις. Απόλυτα σημαντική η ζώνη αντίστασης 5,30 - 5,35 ευρώ. Το ημερήσιο "stop long" παραμένει στα 4,94 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με ελάχιστες συναλλαγές, συμπλήρωσαν οι Κρέκα (+19,61%) και Βιοτέρ (+18,95%), προσπαθεί πλαγιοανοδικά η Γενική Εμπορίου (+0,80%), αργή αναρρίχηση από την ΚΛΜ (+0,26%), ενώ προσπάθησαν να αντιδράσουν μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις οι Κυριακούλης (+3,07%) και Frigoglass (+0,56%).

Από την άλλη και την ώρα που η Mermeren (+3,22%) ολοκλήρωσε και την σημερινή συνεδρίαση σε νέα ιστορικά υψηλά, απολύτως βραχύβια αποδείχθηκε η χθεσινή ανοδική αντίδραση της ΕΚΤΕΡ (-5,43%), συνεχίζει την "νότια" κίνηση ο Άβακας (-3%) και την διόρθωση από το πρόσφατο υψηλό των 24,60 ευρώ (κλείσιμο 16/5) η Autohellas (-4,20%), πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Intralot (-4,35%), ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι MIG (-7,96%) και Ιντρακόμ (-2,37%).

Από το κακό στο χειρότερο, οδεύει η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, από την ζώνη 805 - 810 διέρχονται ο εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων και οι δύο ΚΜΟ 30 εβδομάδων, οπότε το εγχείρημα για πιθανή υπέρβασή της θα αποκτήσει αυξημένη σημασία και θα δώσει το πρώτο αγοραστικό σήμα, με το αμέσως επόμενο να δίνεται με την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 828 μονάδων.

Σε περίπτωση που οι πωλητές συνεχίσουν να δείχνουν ισχυρότεροι, απόλυτα κρίσιμη η στήριξη στις 767 και 750 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,52%), ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών στις 2064 και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών στις 2074 μονάδες, με την υπέρβασή τους να είναι στα πρώτα ζητούμενα.

Πρώτο "stop short" στις 2110 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και αμέσως επόμενο στις 2127 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Η καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 2030 μονάδων, αν αυτή επιβεβαιωθεί και από την αυριανή συνεδρίαση, αποτελεί τον "σηματωρό" για την ραγδαία επιδείνωση της ήδη προβληματικής, τεχνικά, εικόνας.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το 'Ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης' της Κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν ενθουσιάζει ιδιαίτερα τις Αγορές ομολόγων, αλλά και τους Συμμετέχοντες στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, που παρουσιάζει μια καταθλιπτική εικόνα, με μειωμένους όγκους και πίεση στις τιμές αρκετών εισηγμένων" επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Στο συνδυασμό των πολλών ανοικτών θεμάτων, που ταλανίζουν εδώ και καιρό την Ελληνική Οικονομία και κρυβόντουσαν με διάφορες δικαιολογίες, προστέθηκε και η αναξιοπιστία των δημοσιευμένων οικονομικών στοιχείων μεγάλων Ελληνικών εταιρειών, με διεθνή παρουσία και Ξένους μετόχους.

Μετά από τόσες μέρες η διοίκηση της ΦΦΓΚΡΠ δεν έχει παράσχει ακόμα αναλυτικά και πειστικά στοιχεία για την ακρίβεια των οικονομικών στοιχείων της. Αύριο λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την κατάθεση στοιχείων και αναμένουμε με αγωνία την εξέλιξη του "δράματος".

Η γεωπολιτική αναταραχή αναζωπυρώνεται με διαφορά φάσης, κάθε φορά σε άλλα πεδία και η νευρικότητα που προκαλεί η Συγκυβέρνηση λαϊκιστών στην Ιταλία, δεν λέει να κοπάσει. Η άνοδος των spread Κρατικών ομολόγων του Νότου συντηρούν την ανησυχία.

Η πολυπόθητη έξοδος από τα μνημόνια, τελικά δεν φαίνεται τόσο εύκολη και καθαρή όσο την φανταζόταν η Ελληνική Κυβέρνηση, αφού τα προαπαιτούμενα δεν έχουν κλείσει, το ΔΝΤ συνεχίζει να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις και οι Γερμανοί θέλουν πρόσθετη εποπτεία χωρίς λεφτά, ενώ κανείς δεν μας εξηγεί ποιο θα είναι το πρόσθετο κόστος χρηματοδότησης από τις Αγορές…

Οι επιπτώσεις στην καμπύλη επιτοκίων του Ελληνικού χρέους αρχίζει να γίνεται αντιληπτή, παραμένοντας το 10ετες ομόλογο πέριξ του 4,30%. Η πολιτική όξυνση δεν βοηθά ιδιαιτέρως, αλλά ακόμα και η εκλογολογία δεν δημιούργησε αντανακλαστικά αντίδρασης.

Η συνεχιζόμενη προκλητικότητα των Γειτόνων εξ Ανατολών, καλά κρατεί και αναμένουμε πέραν της επανεκλογής του νέο- Σουλτάνου και τις επιπτώσεις στη Τουρκική Οικονομία, που αρχίζουν να γίνονται μη ελέγξιμες και επώδυνες για τους Γείτονες.

Το "σοκ" της Χρηματιστηριακής Αγοράς από την ιστορία της ΦΟΛΙ, θα πάρει χρόνο και προσπάθεια από όλους τους Συντελεστές της, ώστε να ξεπεραστεί χωρίς περαιτέρω απώλειες. Εξάλλου όπως είχαμε αναφέρει και σε πρόσφατα σχόλιά μας, οι αποτιμήσεις αρκετών εταιρειών δεν μπορούν χαρακτηριστούν πλέον φθηνές, ή "ευκαιρίες", ως αναφορά τα θεμελιώδη μεγέθη τους και θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τα ratio με βάση τις νέες αποτιμήσεις, αλλά και τα εκτιμώμενα κέρδη του 2018.

Ο Τραπεζικός κλάδος και ο δείκτης Τραπεζών, "έλυσε" καθοδικά και επιβεβαίωσε τον σχηματισμό "ώμο – κεφάλι - ώμο" και η έγκυρη διάσπασή του δίνει στόχους μεταξύ 845 και 800 μονάδων. Τεχνικά, για αναίρεση του καθοδικού σεναρίου πρέπει να δοθούν πειστικά κλεισίματα, με όγκο, άνω των 935 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης χάνοντας τις 795 μονάδες σε ημερήσιο γράφημα, αυξάνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση του κρίσιμου επιπέδου των 770 μονάδων. Το γεγονός ότι παραμένει κάτω από τον εκθετικό μέσο όρο των 200 ημερών (794,64) μας δημιουργεί ανησυχία και απώλεια των 770 μονάδων ανοίγει ακόμα χαμηλότερη στοχοθέτηση πέριξ των 730 και 700 μονάδων. Αντιδράσεις μέχρι τις 830 μονάδες πρέπει να εκλαμβάνονται ως τεχνικές αντιδράσεις.

Αντίστοιχα έγκυρη διάσπαση των 2050 στον FTSE25 μεγαλώνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση των 2030 μονάδων, με τελικό στόχο εκπλήρωσης τις 2000 και 1970 μονάδες. Η διάσπαση του εκθετικού κινητού μέσου όρου 200 ημερών (2064,20), επιβαρύνει την τεχνική εικόνα του δείκτη.

Συμπερασματικά, η Ελληνική Οικονομία έχασε μια χρυσή ευκαιρία τα προηγούμενα 3 έτη, να κάνει τα απαραίτητα άλματα εκμεταλλευόμενη το καλό διεθνές περιβάλλον. Δυστυχώς μετά από σχεδόν 10 έτη κρίσης, τα δομικά προβλήματα τόσο της Ελληνικής Οικονομίας όσο και της Χρηματιστηριακής Αγοράς "μπαλώθηκαν" και δεν λύθηκαν. Με εξαίρεση την προσπάθεια μεμονωμένων Ελληνικών εξωστρεφών εταιρειών, η πλειοψηφία δεν έχει μεταλλαχτεί, απλώς έχει καλυφθεί πίσω, κυρίως, από την μείωση του λειτουργικού κόστους και την βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων.

Διατηρούμε αυξημένα αντανακλαστικά και υπομονή, επιλέγοντας να ασχοληθούμε με εταιρείες που παρουσιάζουν διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία και εξωστρέφεια, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι (Πολιτικό και Κρατικό Προσωπικό – Επιχειρηματίες και Κοινωνία), πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο δρόμος μπορεί να γίνει πολύ δύσκολος, αν δεν προσέξουμε τόσο τις παρενέργειες στην Ελληνική Οικονομία, από καιροσκοπικές πολιτικές κινήσεις, όσο και την αστάθεια που εμφανίζει το διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

"Ελπίζουμε δε, να μην έχει εφαρμογή στη περίπτωση μας η παραφρασμένη λαϊκή παροιμία "Στον καταραμένο (χρηματιστηριακά) Τόπο, τον Μάη μήνα βρέχει (πωλήσεις)" αναφέρει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex (+0,93%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-1,11%).

Αρνητικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, με τις πιέσεις να εντείνονται μετά την είδηση για ακύρωση της Συνόδου ΗΠΑ - Β. Κορέας.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, κέρδη για Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου στη Γερμανία, έδειξαν ότι σε τριμηνιαία βάση διαμορφώθηκε στο 0,3%, ενώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, ήταν 2,3%. Σύμφωνα με τα μη εποχικά στοιχεία το τελικό ΑΕΠ πρώτου τριμήνου ήταν 1,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία.

Το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του "GfK", θα φτάσει στις 10,7 μονάδες, από 10,8 που ήταν τον Μάιο.

Η πρόγνωση είναι χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, οι οποίοι κάνουν λόγο για 10,8 μονάδες.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στον τομέα της Μεταποίησης στη Γαλλία ήταν σταθερή τον Μάιο, σύμφωνα με την Αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία.

Η Γαλλική επιχειρηματική εμπιστοσύνη ήταν αμετάβλητη στις 109 μονάδες τον Μάιο, από τον Απρίλιο, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μικρή υποχώρηση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί τα Κράτη Μέλη της Ευρωζώνης, που έχουν μεγάλο χρέος, ότι τυχόν χαλάρωση της δημοσιονομικής τους πολιτικής θα μπορούσε να προκαλέσει πωλήσεις των ομολόγων τους από τους Επενδυτές.

Η προειδοποίηση έρχεται μόλις λίγες ώρες αφότου ο Τζουζέπε Κόντε έλαβε εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης από τον Σέρτζιο Ματαρέλα.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι Αξιωματούχοι της Fed επιβεβαίωσαν ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν τα επιτόκια σύντομα, αν δεν αλλάξουν οι προοπτικές της Αμερικανικής Οικονομίας.

"Παρόλο που ο πληθωρισμός έπιασε τον στόχο του 2% οι τραπεζίτες δεν είναι βέβαιοι ότι θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για μεγάλο διάστημα", όπως αναφέρουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Επιπλέον μερίδα Αξιωματούχων υποστήριξε ότι "μια κίνηση άνω του 2%, θα μπορούσε να βοηθήσει στην εδραίωση των πιο μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό σε επίπεδο που να συμβαδίζει με τον στόχο της Fed".

Στις 234.000 αυξήθηκαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐου. Την προηγούμενη εβδομάδα (πριν την τελευταία μέτρηση) οι αιτήσεις είχαν ανέλθει στις 223.000, ενώ οι συγκλίνουσες προβλέψεις των αναλυτών προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσουν στις 220.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Ενώ όλες οι Πλευρές συμφωνούν ότι έχει έλθει η ώρα να τελειώσουν τα μνημόνια στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι Πιστωτές εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμοι να δώσουν στη Χώρα την πλήρη ελευθερία που έδωσαν στις άλλες Χώρες που πέρασαν από αντίστοιχη διαδικασία", αναφέρει σε δημοσίευμά του το "Politico".

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ήδη αποφασίσει ότι η Ελλάδα θα υπόκειται σε μεγαλύτερους ελέγχους από την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Ενώ οι άλλες Χώρες δέχονται δυο ελέγχους ετησίως από την Κομισιόν και τον ESM, η Ελλάδα θα υπόκειται σε καθεστώς "αυξημένης εποπτείας" με τέσσερις ελέγχους ετησίως.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι "οι Δανειστές χρησιμοποιούν τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση χρέους, για να επιβάλλουν νέους όρους στην Αθήνα".

"Το δίλημμα του Τσίπρα" επιγράφεται σχόλιο της Γερμανικής "Handelsblatt". Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα, "ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μπορεί να ταξιδέψει με χαλαρή διάθεση στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς μετά από οκτώ χρόνια 'δράματος' κανείς δεν έχει όρεξη να παρατείνει την Ελληνική 'τραγωδία', προσθέτοντας μία ακόμη πράξη.

Όταν μάλιστα στην Ιταλία ίσως ανέβει πολύ σύντομα η 'αυλαία' για την επόμενη 'τραγωδία".

Σύμφωνα με την "Handelsblatt", το αναπτυξιακό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα απευθύνεται πρωτίστως στην (εκλογική) πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία η Κυβέρνηση υπόσχεται βελτιωμένο ελάχιστο μισθό και υψηλότερες κοινωνικές παροχές, αλλά δεν πρόκειται να πείσει τους Παίκτες των Χρηματαγορών, από τις οποίες η Ελλάδα θέλει να επαναχρηματοδοτηθεί από τον Αύγουστο".

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 794,05 μονάδες (+1,16%), όμως από εκεί και πέρα τον έλεγχο της τάσης τον πήραν οι πωλητές, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να υποχωρήσει μέχρι τις 772,31 μονάδες (-1,61%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 774,9 (-1,28%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας των 770,89 μονάδων, με ημερήσιες απώλειες 1,79%.

Ο τζίρος "ψήλωσε" στα 56,6 εκατ., από τα οποία τα 4,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΚΑΡΕΛ), ενώ ΠΕΙΡ, ΟΤΕ και ΑΛΦΑ, απέσπασαν το 40,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από το σύνολο των μετοχών του FTSE25, μόνο οι ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Viohalco, Grivalia, Lamda Development, Motor Oil, Folli Follie Group, ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 37 ανοδικές μετοχές, έναντι 88 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η αξιοσημείωτη μεταβλητότητα αύξησε τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (68.281 συμβόλαια).

Στα 8.457 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.222 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.428, 2.293 για τον Ιούνιο και 135 για τον Ιούλιο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.034,75) κινήθηκε μεταξύ 2.028 και 2.084,75 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, γύρισε σε υπερτίμηση 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.880), Εθνική (27.336), MIG (10.169), Alpha Bank (12.171), Πειραιώς (6.263), ΔΕΗ (588), Intralot (987), Folli Follie Group (1.043), ΟΤΕ (454), Μυτιληναίο (325), ΟΠΑΠ (213), Viohalco (315), Τέρνα Ενεργειακή (238), Ελλάκτωρα (159), ΓΕΚ (266), Ελ. Πετρέλαια (281).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 71.059, Eurobank 24.322, Εθνική 170.680, Alpha Bank 24.327, Πειραιώς 23.544, ΔΕΗ 10.539, Ελλάκτωρα 10.349, ΑΔΜΗΕ 10.090.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                          Name of Issuer                     NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,24%
 
2018-04-30
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 15.647.121 τεμ., (από 15.288.121 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 100.888.063 τεμ. (100.888.063), Πειραιώς 17.348.240 τεμ. (17.348.240), ΔΕΗ 5.436.926 τεμ. (5.486.926), Eurobank 19.713.955 τεμ. (19.917.955), Folli Follie Group 2.394.740 τεμ. (2.879.106).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v