ΧΑ: Κρατούν μικρό προβάδισμα οι αγοραστές

Κίνηση πέριξ των 770 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, με τη ΔΕΗ να δίνει τον τόνο με άνοδο άνω του 4% και τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο. Συνεχίζεται το stock picking στην αγορά, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup.

ΧΑ: Κρατούν μικρό προβάδισμα οι αγοραστές

Μέτριες συναλλαγές, ικανοποιητικότερος ο αριθμός των επιμέρους μετοχών που επιχειρείται ανοδική διόρθωση.

Βελτιωμένο, έστω και βραχυπρόθεσμα, το κλίμα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα futures στη Wall Street να «δείχνουν» οριακά θετικό ξεκίνημα, με ενδεικτικό το 0,22% του S&P 500 από τις 2.772 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές αγορές σε θετικό έδαφος -ενδεικτικό το οριακό 0,09% για τον DAX στις 12.688 μον.- ενόψει της σημαντικής συνεδρίασης για την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ και παρά τις ενισχυμένες ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ οι long έχουν ανακτήσει από νωρίς ένα μικρό προβάδισμα, χωρίς ωστόσο να αλλάζει κάτι στη γενικότερη τάση που παραμένει πτωτική σε μηνιαία μέτρηση.

Υποτονικό το επενδυτικό ενδιαφέρον, χωρίς ιδιαίτερη ανταπόκριση από την πλευρά των ξένων επενδυτών και funds, μόλις λίγες ημέρες μετά το Road Show στη Νέα Υόρκη και μόλις μία πριν το αυριανό κρίσιμο Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το 34% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητική κινητικότητα σε επιλεκτικές μετοχές, με το stock picking να παραμένει από τις ελάχιστες επενδυτικές επιλογές.

Εάν υποτεθεί πως το χρηματιστήριο λειτουργεί (και) ως προεξοφλητικός μηχανισμός, η σημερινή εικόνα της συνεδρίασης είναι αποθαρρυντική ενόψει της αυριανής συνάντησης, που υποτίθεται πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε «τελική λύση» (σύμφωνα και με την πλευρά Μέρκελ). Πρακτικά στις μέτριες συναλλαγές, στη συμμετοχή των ξένων, στην ενεργότερη παρουσία των funds αποτυπώνονται οι μάλλον περιορισμένες προσδοκίες των αγορών για την έκβαση του Eurogroup και κατά πόσον τα αποτελέσματα/αποφάσεις του θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για ουσιαστική βελτίωση του κλίματος.

Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται, τουλάχιστον, στο χρηματιστηριακό ταμπλό και γι' αυτό η ισχνή ανοδική διόρθωση θεωρείται περισσότερο σαν μία αντίδραση αγοράς που είναι εγκλωβισμένη σε πτωτικό κανάλι παρά ενός χρηματιστηρίου που περιμένει και επενδύει σε κάτι το ουσιαστικότερο.

Στα 4,355% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, σταθερά πάνω από το όριο του 4% και σε μία συγκυρία που «τσιμπημένοι» είναι οι τίτλοι και των άλλων χωρών του Νότου (της Γαλλίας συμπεριλαμβανόμενης, στο 0,707%).

Συνεπώς σε αυτό το περιβάλλον δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να περιμένει καλύτερη εικόνα στο ΧΑ, ει μη μόνον αυτή την... αναλαμπή προς τις 775 μονάδες (*).

Πάνω από τις 890 μονάδες, με ποσοστό 1,05% ο ΔΤΡ, με την Πειραιώς να διατηρεί τη συγκριτικά ισχυρότερη (σε ημερήσιο) τάση. Εως τα 3,075 ευρώ νωρίτερα η μετοχή.

H αδυναμία ουσιαστικότερης κίνησης οδηγεί την πλειονότητα των traders και δευτερευόντως των επενδυτών σε κινήσεις stock picking, κάτι που αποτυπώνεται στο ταμπλό.

Τόσο από τη μεγάλη όσο από τη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν επιμέρους μετοχές, την ώρα που η σχέση ανοδικών/πτωτικών παραμένει υπέρ των πρώτων με 48/36.

Aπό τον FTSE25 -στην περιοχή των 2.022 μον.- ξεχωρίζει σταθερά η ΔΕΗ από την αρχή και της σημερινής συνεδρίασης με τιμές έως τα 2,074 ευρώ και αντίδραση της τάξεως του 5,15% σε διάστημα εβδομάδος.

Προσπάθεια επανάκτησης μέρους του χαμένου εδάφους για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -με αγορές έως τα 5,14 ευρώ-, για Viohalco -έως τα 3,21 ευρώ (και συνολικότερη κίνηση των μετοχών του ομίλου, κατά 3,90% η ΕλβάλΧαλκόρ)-, για Jumbo -έως τα 13,74-, για Μυτιληναίο -έως τα 8,84-, για Fourlis -έως τα 6 ευρώ.
Από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία ξεχωρίζουν Cenergy, Ικτίνος, Ιντρακόμ, Ιντρακάτ, ΥΓΕΙΑ, Νηρέας αλλά και Autohellas, Flexopack κ.α. και μάλιστα η τελευταία με συναλλαγές... 6μήνου.

(*) σχετική ανάρτηση νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v