Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νωχελικές κινήσεις σε στενό εύρος

Σε επιμέρους μετοχές, όπως αυτές των MIG, Υγεία μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με CVC, περιορίζεται το ενδιαφέρον στο χρηματιστήριο. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο και ποια blue chips πιέζονται.

ΧΑ: Νωχελικές κινήσεις σε στενό εύρος

Συνεδρίαση υπό τον ήχο... τυμπάνων εμπορικού πολέμου στην παγκόσμια οικονομία, αλλά με τις ασιατικές αγορές να έχουν αντιδράσει ψύχραιμα νωρίτερα. Σε ανάλογο ρυθμό με τις αγορές της Ασίας οι ευρωπαϊκές, από νωρίς στη Φρανκφούρτη ο DAX στην περιοχή των 12.470 μονάδων, στο Παρίσι ο CAC πέριξ των 5.380, την ώρα που τα futures του S&P 500 στη Wall Street «δείχνουν» ανοδικό ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Στο ΧΑ, μετά το χθεσινό... κατόρθωμα των αγοραστών -στην πρώτη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο για τον Ιούλιο...-, οι πρώτες κινήσεις πραγματοποιήθηκαν σε στενό εύρος, μεταξύ 745-748 μονάδων. Περιορισμένες συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με τον μέσο όρο (εβδομαδιαίο) στα μόλις 32 εκατ. (μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση), με το 46% να γίνεται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά σημαντικά μερίδια σε μετοχές των MIG, ΥΓΕΙΑ αλλά και ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Viohalco κ.λπ.

Προφανώς το θέμα της ημέρας, αντικείμενο συζήτησης στα χρηματιστηριακά γραφεία, η αιφνιδιαστική -όπως εξελίχθηκε- συμφωνία MIG -CVC για το ΥΓΕΙΑ αργά χθες τη νύχτα. Η ολοκλήρωση του deal, με το fund να έχει προσφέρει 0,95 ευρώ/μετοχή, έχει δημιουργήσει από τις πρώτες κιόλας εντολές ισχυρή ζήτηση και για τις δύο μετοχές, με τη MIG κατά 5,66% στο 0,112 και το ΥΓΕΙΑ κατά 4,67% στο 0,896 ευρώ.

Χρηματιστηριακός παράγων σημείωνε πως συμφωνίες όπως η συγκεκριμένη μπορεί να δημιουργήσουν προϋποθέσεις μόχλευσης, έστω σε επιμέρους κλάδους, ωστόσο καταδεικνύουν τις αλλαγές που συντελούνται σε τομείς της οικονομίας, του επιχειρείν, εξελίξεις που συνήθως αποτυπώνονται και χρηματιστηριακά.

Η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, ο ανάλογος τζίρος, η ισχυρή απόδοση και των δύο μετοχών ενισχύουν τη λογική του stock picking σε μία αγορά που σε επίπεδο δεικτών ακολουθεί μία βασανιστική πλαγιοκαθοδική κίνηση.

Οριακές απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη και αυτόν της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με σημεία στήριξης στις 840 και 1.958 (σε ωριαίο για σήμερα). Αναλυτική προσέγγιση και των τεχνικών δεδομένων έχει κάνει από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ο οποίος παράλληλα επιχειρεί να ερμηνεύσει τη στάση αποχής που τηρούν οι ξένοι από τα ελληνικά assets.

Μεικτές τάσεις για τις 4 συστημικές τραπεζικές, με θετικό πρόσημο η Πειραιώς, με αρνητικό Εθνική και Alpha Bank, χωρίς μεταβολή η Eurobank. Μεγαλύτερες οι απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής, καθώς είθισται η ανακοίνωση μίας εισηγμένης για reverse split να ακολουθείται από ρευστοποιήσεις για λίγες συνεδριάσεις. Κατά 1,97% χαμηλότερα στο 0,2644 ευρώ η ΕΤΕ. Για την Αlpha Βank, ενδεχόμενη επιβεβαίωση του 1,87 ως στήριξη (εβδομαδιαία) θα μπορούσε να ενισχύσει την τάση προς το 1,95 ευρώ.

Από τα blue chips ερώτημα παραμένει ο ΟΤΕ, καθώς η μετοχή αντιδρά μεν από τις στηρίξεις των 10,20-10,30, πλην όμως μόνο με την υπέρβαση των 10,90 ευρώ θα απέφευγαν τον κίνδυνο οι long. Στο συν η μετοχή της Coca Cola, παρ' όλα αυτά η αγορά κλίνει χαμηλότερα καθώς μετά τις 11:10 ενεργοποιήθηκαν επιπλέον εντολές στη μετοχή της Εθνικής, με συνέπεια να διευρυνθούν οι απώλειες (2,67%), δημιουργώντας κλίμα υπέρ των short. Από εκείνο το διάστημα έγιναν πωλήσεις και στις μετοχές των Sarantis, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo. Στο μείον 2,03% και τα 13,50 ευρώ η μετοχή της τελευταίας, με μέτριες συναλλαγές.

Στο συν ο δείκτης FTMid Cap, λόγω της υπεραπόδοσης των MIG, ΥΓΕΙΑ αλλά και της επαναφοράς σε long τάση των Ικτίνου και Νηρέα.

Στις 11:18 ο τζίρος στα 2,7 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v