Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Η αντίδραση και οι νέοι πονοκέφαλοι

Σε δοκιμασία αναμένεται να τεθεί η χθεσινή αντίδραση της εγχώριας αγοράς, μετά την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. Σε ποια blue chips επικεντρώνουν την προσοχή τους οι επενδυτές και πώς διαμορφώνεται η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο.

XA: Η αντίδραση και οι νέοι πονοκέφαλοι

Έκανε το 4x4 η Wall Street, συνέχισαν υψηλότερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τα εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο, πήραν μικρές... ανάσες οι long στο ΧΑ. Με τη συνδρομή της Coca Cola (στα 30,20 ευρώ με 3,64%) και βοήθειες από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ακόμη 2-3 δεικτοβαρείς δυνάμεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να διαμορφωθεί στις 755,33 μονάδες, ο Δείκτης Τραπεζών στις 840,47 και ο FTSE25 στις 1.997,50 μονάδες. Συναλλαγές στα 26,4 εκατ. ευρώ (το 33% στις τράπεζες), μέγεθος μέτριο αλλά σαφώς βελτιωμένο από το αρνητικό... ρεκόρ της Δευτέρας. 

Κάτι κινήθηκε, επιτέλους, και στο ΧΑ και αφού στις διεθνείς αγορές η ανοδική αντίδραση διαρκεί για 4-6 συνεδριάσεις, που πρακτικά σημαίνει πως σήμερα ενδεχομένως να είναι μία μέρα επιβεβαίωσης των επιπέδων που κατακτήθηκαν σε αυτό το διάστημα. 

Η προσοχή των αγορών στρέφεται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, την ώρα που η Κίνα εμφανίζεται σοκαρισμένη από το εμπορικό bullying των ΗΠΑ, σε μία καμπή της Wall Street που ο S&P 500 συνέχισε στις 2.793, ο Russell 2000 κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό, με τη συνέχεια -βραχυπρόθεσμα- να προοιωνίζεται θεαματική. Τα εταιρικά αποτελέσματα θα είναι ένα κριτήριο για τις κινήσεις των traders, ωστόσο εάν προκύψει κάποια εξέλιξη στο διήμερο για το ΝΑΤΟ, που θα αλλάζει τα δεδομένα, ενδεχομένως να επιχειρηθεί να αποτιμηθεί από τις αγορές. Το ενδεχόμενο μίας μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών είναι πολύ πιθανό σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη και ίσως η αφορμή να δοθεί από αυτό το... μέτωπο. 

Στο ΧΑ, ακριβώς στο όριο, ενεργοποιήθηκαν χθες εντονότερα δυνάμεις long παικτών, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί -για την ώρα- η δοκιμασία των «χαμηλών έτους», να γίνουν 2-3 βηματάκια προς την κατεύθυνση της ανοδικής διόρθωσης, αλλά για να έχουν συνέχεια, θα πρέπει σήμερα οι 754 μον. να λειτουργήσουν σαν στήριξη για τον ΓΔ. 

Για το ΧΑ θα μετρήσει (και) η ανακοίνωση από την Κομισιόν της έκθεσής της για τη μεταμνημονιακή εποχή, με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου να σημειώνει νωρίτερα -μεταξύ άλλων- πως θα συστήνεται η μη άμεση επιστροφή στις αγορές. Ειδικά αυτό έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν και πώς θα επηρεάσει σήμερα την αγορά ομολόγων, δεδομένης της νέας χθεσινής υποχώρησης του 10ετούς στο 3,854%, με χαμηλό ημέρας στο 3,821%. 

Σε επίπεδο δεικτών πάντα, χθες ήταν η σειρά της Coca Cola να διαμορφώσει την τάση, να... σπρώξει την αγορά υψηλότερα, ωστόσο θα χρειαστούν από σήμερα κιόλας και άλλες δεικτοβαρείς δυνάμεις, ικανές να συντηρήσουν την τάση για πάνω από τις 760 μονάδες. ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έχουν ο μεν πρώτος επιβεβαιώσει τα 10,20 ως στήριξη, ενδεχομένως να επιχειρηθεί να κινηθεί πέραν των 10,80 ευρώ, ο δε δεύτερος έχει «τρέξει» ήδη ένα 4,34% σε διάστημα εβδομάδας. 

Το «κλειδί» είναι στον τραπεζικό κλάδο και κατά την εκτίμησή μας, μόνο με επαναφορά του ΔΤΡ υψηλότερα των 860 μονάδων θα μπορούσε να κερδηθεί -βραχυπρόθεσμα- το στοίχημα για τους long. 

Τι βλέπει για μετοχές και ομόλογα η JP Morgan μετρούσε χθες ο Γιώργος Α. Σαββάκης, με τον οίκο να προεξοφλείται πως θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αγορά ελληνικού χρέους, όταν θα έρθει η ώρα για την έκδοση ενός νέου ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ. Ο αμερικανικός οίκος δίνει τιμή-στόχο για τον S&P 500 τις 3.000, εμφανίζεται «ταύρος» για μετοχές διεθνώς και «αρκούδα» για ομόλογα. 

Από τον τραπεζικό κλάδο, ισχυρότερη η Eurobank (1,66%), η Alpha Bank όμως έκανε 1,01% με αυξημένο τζίρο 3,189 εκατ. (τον δεύτερο μεγαλύτερο, μετά τον ΟΠΑΠ με 3,644 εκατ.), ενώ η Πειραιώς (με 0,29% ) ήταν η τρίτη από τις τέσσερις συστημικές με θετικό πρόσημο. Στο μείον η Εθνική, όπου σύμφωνα με τις εξελίξεις, «κλειδώνει» ο CEO του ομίλου. 

Στις 840,47 μονάδες ο ΔΤΡ με υψηλό ημέρας τις 850,14 και χαμηλό τις 834,47 μονάδες, θα πρέπει σήμερα να επιβεβαιωθεί η στήριξη και σήμερα-αύριο να διαφανεί η δυνατότητα κίνησης υψηλότερα των 850, προς τις 860 μονάδες.  

Τράπεζες αλλά και ΟΤΕ μπορεί να δώσουν κίνητρα στους long να κινηθούν υψηλότερα, με την προϋπόθεση πως σε ενδεχόμενη υποχώρηση σήμερα, να επιβεβαιωθούν οι βραχυπρόθεσμες (ημερήσιες) στηρίξεις. 

Σχεδόν 1,5/1 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 60/39 μετοχές και αρκετές από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία να εντυπωσιάζουν (Ικτίνος, Quality, Flexopack, Profile, Attica Group, Foodlink, Τράστορ κ.ά.).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v