Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοκαρισμένη η Κίνα από το εμπορικό «bullying» των ΗΠΑ

Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Οι ΗΠΑ προωθούν επιπλέον δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα $200 δισ. Το Πεκίνο καταγγέλλει στον ΠΟΕ τις μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ.

Σοκαρισμένη η Κίνα από το εμπορικό «bullying» των ΗΠΑ

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε πως δεν μπορεί να αποδεχθεί τους προτεινόμενους επιπλέον αμερικανικούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα ύψους 200 δισ. δολαρίων, τονίζοντας πως θα κάνει διάβημα στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα ύψους 200 δισ. δολαρίων, μετά την αποτυχία των προσπαθειών τους να διαπραγματευτούν μια λύση στην εμπορική διαμάχη, όπως ανέφεραν στο Reuters Αμερικανοί ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Robert Lighthizer δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς ύψους 10% στις επιπλέον κινεζικές εισαγωγές, κίνηση που αναμένεται να κλιμακώσει περαιτέρω την εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν πως μια δίμηνη διαδικασία θα επέτρεπε να υπάρξει ένας δημόσιος σχολιασμός επί των προτεινόμενων δασμών, προτού οριστικοποιηθεί ο σχετικός κατάλογος.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, που δήλωσε «σοκαρισμένο» από τις τελευταίες εμπορικές ενέργειες των ΗΠΑ, είπε πως αυτές βλάπτουν την Κίνα, τον κόσμο αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε πως η Κίνα θα πρέπει να «απαντήσει».

Απηύθυνε έκκληση στον υπόλοιπο κόσμο να διασφαλίσει τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου, να αντιταχθεί από κοινού στο εμπορικό «bullying», ενώ γνωστοποίησε πως θα κάνει αμέσως καταγγελία στον ΠΟΕ κατά της μονομέρειας των ΗΠΑ.

«Οι αμοιβαίες αυξήσεις των τελωνειακών δασμών σε μεγάλη κλίμακα ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην καταστροφή του σινοαμερικανικού εμπορίου», τόνισε νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ένα φόρουμ στο Πεκίνο ο Λι Τσενγκάνγκ, υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας.

Για τον Λι Τσενγκάνγκ, η μοναδική ορθή επιλογή στη σχέση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον είναι η συνεργασία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποφασιστικότητα της κινεζικής κυβέρνησης να βελτιώσει το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον και να υποστηρίξει το πολυμερές εμπορικό σύστημα δεν θα καμφθεί.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ μπορεί να επιβάλουν μονομερώς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας άνω των 500 δισ. δολαρίων -περίπου όσο ήταν συνολικά οι κινεζικές εισαγωγές πέρυσι.

Την περασμένη εβδομάδα, επιβλήθηκαν επιπρόσθετοι δασμοί σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων. Το μέτρο συνδεόταν με τη διένεξη γύρω από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Το Πεκίνο ανταπέδωσε αμέσως, αναγγέλλοντας τελωνειακούς δασμούς ίσης αξίας.

Η νέα κλιμάκωση στην εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας δημιουργεί αρνητικό κλίμα στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον δείκτη Shanghai Composite να καταγράφει απώλειες περίπου 1,9% και τον Nikkei περίπου 1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v