Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εκανε το 3 στα 3 απουσία... πωλητών

«Επιασε» τις 765 μονάδες ο ΓΔ με απόντα τα ξένα χαρτοφυλάκια και τον «καθαρό» τζίρο να απογοητεύει. Ξεχώρισε η Eurobank από το τραπεζικό ταμπλό. Πονταρίσματα στις κατασκευές. Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια.

ΧΑ: Εκανε το 3 στα 3 απουσία... πωλητών

Καθαρά ανοδική η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας και τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση υψηλότερα των 750 μονάδων, αλλά και 44 συνεδριάσεις χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή κίνηση του Δείκτη σε "πράσινο φόντο", σε ένα "εντυπωσιακό" εύρος λίγο μεγαλύτερο των 4,5 μονάδων, δεν είχε την υποστήριξη των Ευρωπαϊκών Αγορών, όπου επικράτησαν τα μικτά πρόσημα, ούτε τα θετικά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων (στο 3,81% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Ήταν μία συνεδρίαση με λίγους αγοραστές και απόλυτα απόντες τους πωλητές και αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνει και ο τζίρος, ο οποίος ενισχύθηκε σημαντικά από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές (η καθαρή αξία συναλλαγών χαμηλότερα των 14 εκατ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 15.30 και μετά από πέντε ώρες συνεδρίασης, η μικτή αξία συναλλαγών βρισκόταν στα 8,9 εκατ., από τα οποία τα 0,8 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΜΟΗ), ενώ από το ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης 3350 τεμ. είχε διακινήσει ο ΟΛΠ, 3979 η ΕΕΕ, 5840 η ΑΡΑΙΓ, 5745 η ΛΑΜΔΑ, 5922 η ΜΠΕΛΑ, 7180 ο ΣΑΡ και 9776 κομμάτια η ΕΥΔΑΠ (!)

Όλα τα παραπάνω βλέπουν οι παράγοντες της Αγοράς και διερωτώνται "τι θα γίνει τον Αύγουστο".

"Οι επιδόσεις των Αμερικανικών εταιρειών για το 2ο τρίμηνο, αναμένεται να έχουν τον απόηχό τους στην Αμερικανική Αγορά και κατ΄ επέκταση και σε όλα τα Χρηματιστήρια. Στο τέλος της εβδομάδος αναμένεται η τακτική αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P και η λήξη των ΣΜΕ του τρέχοντα μήνα, με τη θετική ψυχολογία να πιθανολογεί συνέχιση της ανοδικής κίνησης στο Χ.Α." ανέφεραν οι πρωινές εκτιμήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η συντήρηση του καλού κλίματος στο εξωτερικό διατηρεί τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. σε μία συσσώρευση, από την οποία θα απαιτηθεί αύξηση του τζίρου για να υπάρξει διαφυγή. Κατοχύρωση των 770 - 775 μονάδων, ενδεχομένως να τροφοδοτήσει σενάρια για υψηλότερα επίπεδα, χωρίς να έχουμε αυξημένες προσδοκίες στην παρούσα φάση. Το ανοδικό όριο που έχουμε τοποθετήσει στην περιοχή των 800 -820 μονάδων, από τότε που ανακοινώθηκε η απόφαση για την επιμήκυνση του χρέους, παραμένει ενεργό" τόνιζε στις δικές της εκτιμήσεις η Merit Sec.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, αξίζει αναφοράς ότι οι τίτλοι των Alpha Bank (+0,31%) και Εθνικής (-0,08%) "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο" οι Eurobank (+2,51%), Πειραιώς (+0,15%), αλλά και ο Τραπεζικός δείκτης.

Ο τελευταίος έφθασε να αναρριχάται μέχρι τις 856,59 μονάδες (+1,01%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 851,07 (+0,36%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 854,05 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,71%.

Για τον εν λόγω δείκτη είναι θετική ένδειξη η παραμονή υψηλότερα των 838 μονάδων, όμως παραμένει ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 867 μονάδες, για να επιστρέψουν τα σενάρια επαναπροσέγγισης των 919 μονάδων.

Για όσους traders ασχολούνται με τον τίτλο της Εθνικής, που θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 0,2720 ευρώ (ημερήσιο "stop short"), μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 0,2890 ευρώ. Σημαντική η στήριξη στα 0,2520 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "σε μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις 'κόκκινων' και προβληματικών, ως προς τον χρόνο καθυστέρησης, στεγαστικών δανείων προχωρούν η μία μετά την άλλη οι Τράπεζες, με αυστηρά όμως εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και προειδοποιούν πως όσοι δεν ρυθμίσουν, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να έρθουν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό. Οι Δανειολήπτες που δυνητικά μπορούν να πάρουν ρύθμιση εκτιμώνται στις 300.000 χιλιάδες: 100.000 έχουν στεγαστικό σε 'βαριά' καθυστέρηση, δηλαδή πάνω από 1 χρόνο και βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, ενώ περίπου 200.000 αδυνατούν - 3 μήνες και άνω - να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις τους. 

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., απόλυτα συγκρατημένοι - προβληματισμένοι, δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας την απόλυτη απουσία των Ξένων χαρτοφυλακίων, αλλά και των εγχώριων "κωδικών λιανικής", τονίζοντας ότι με αυτούς τους τζίρους δεν πρόκειται να "συγκινηθεί" έστω και ένα χαρτοφυλάκιο, από όσα παραμένουν εκτός Αγοράς, ακόμα και αν ο Δείκτης συμπληρώσει και άλλες συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (!).

Ερχόμενοι στο μη Τραπεζικό ταμπλό υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα ασφαλώς και συνηγορεί υπέρ των αγοραστών, καθώς με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι Αεροπορία Αιγαίου (-1,43%), ΕΕΕ (-0,74%), Ελ. Πετρέλαια (-0,43%), Τιτάν (-0,71%) και Motor Oil (-1,13% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και αμετάβλητος ο τίτλος του Σαράντη.

Από την θετική πλευρά, παραμένει σε πλαγιοκαθοδική πορεία από τα 9,40 ευρώ (κλείσιμο 7/6), αλλά συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, σήμερα κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, ο τίτλος της Μυτιληναίος (+1,78%). Σε περίπτωση συνέχισης της αντίδρασης, το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στα 8,70 ευρώ. Αν επιστρέψουν οι πωλητές, καλό θα ήταν να μην διασπαστεί η στήριξη στα 8,39 - 8,00 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα και ο τίτλος της Viohalco (+1,78%). Το ημερήσιο "stop short" στα 3,17 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 3,30, 3,52 και 3,79 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, σημαντική η στήριξη στα 2,80 ευρώ.

Υποχώρησε σημαντικά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 5,58 ευρώ (+7,31%), όμως συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,46%) χωρίς να έλθει σε επαφή με το "κόκκινο". Η μετοχή χρειάζεται προσοχή καθώς μπήκε μέσα στην δύσκολη ζώνη 5,30 - 5,60 ευρώ. Το ημερήσιο "stop long" έχει ανέβει στα 4,955 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επέστρεψαν οι αγοραστές σε Νηρέα (+5,42%), Ελλάκτωρα (+3,45% και σημαντικά "πακέτα") και Intralot (+3,20%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Mevaco (+1,55%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Σελόντα (+3,10%, είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), τρεις οι συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις για τα Πλ. Θράκης (+0,90%) και τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για την CPI (-2,34%).

Χωρίς να επιφέρουν θεματικές μεταβολές, οι τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, δείχνουν να βελτιώνουν την εικόνα των βασικών δεικτών.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 762 μονάδων, αφήνει "χαραμάδες αισιοδοξίας" για κίνηση προς τις 790 μονάδες που είναι και το σημαντικό μας επίπεδο. Το 752 κοντινή και το 742 κύρια στήριξη.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πάντα σύμφωνα με τα ίδια διαγράμματα, οι 2070 μονάδες είναι το ημερήσιο "make or break". Το 1990 κοντινή σημαντική στήριξη.

"Τα θεμελιώδη μεγέθη του ομίλου Quest κινήθηκαν κατά το 2017 στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 ετών, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε 436,45 εκατ. και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας σε 6,36 εκατ., έναντι 388,22 εκατ. και 2,40 εκατ. αντίστοιχα το 2016", σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της VRS.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο "σκαρφαλώνοντας" μέχρι τις 766,71 μονάδες (+0,63%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 764,4 (+0,33%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 765,71 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,70%.

Ο τζίρος στα 30,6 εκατ., από τα οποία τα 16,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΠΕΙΡ, ΜΟΗ), ενώ ο τίτλος του Ελλάκτωρα απέσπασε το 52,8% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ.

Δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης η μετοχή της ΕΕΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Lamda Development και στο χαμηλό ημέρας η Motor Oil.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές, έναντι 31 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Τι έγινε στις ξένες αγορές

Μόνο ο δείκτης Hang Seng (+0,05%) διεσώθη με θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο Shanghai Composite (-0,61%). Οι Αγορές στην Ιαπωνία παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας. 

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street. Σημαντικές απώλειες για το Πετρέλαιο, ήπιες μεταβολές για Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία, με βραδύτερο ρυθμό επεκτάθηκε η Κινεζική Οικονομία το β’ τρίμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας, η Οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,7% το β’ τρίμηνο σε ετήσια βάση, όσο προέβλεπαν οι αναλυτές, ωστόσο ήταν λίγο χαμηλότερη από το 6,8% του α’ τριμήνου.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, κέρδη προ φόρων, περίπου, 700 εκατ. ευρώ αναμένει το δεύτερο τρίμηνο η Deutsche Bank, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Σύμφωνα με το CNBC, τα καθαρά κέρδη θα φτάσουν σχεδόν τα 400 εκατ. ευρώ. "Τα αποτελέσματα είναι αρκετά υψηλότερα από το μέσο όρο εκτιμήσεων. Τα έσοδα του ομίλου θα είναι περίπου 6,6 δισ. ευρώ" , σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα. Η Deutsche Bank αναμένεται να δημοσιεύσει αποτελέσματα στις 25 Ιουλίου.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης με τον υπόλοιπο Κόσμο, μειώθηκε τον Μάιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το πλεόνασμα, όμως, με τις ΗΠΑ συνέχισε να διευρύνεται σε σύγκριση με πέρυσι.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης με τον υπόλοιπο Κόσμο μειώθηκε στα 16,9 δισ. ευρώ τον Μάιο, από 18 δισ. τον Απρίλιο, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ διευρύνθηκε στα 54,8 δισ. ευρώ τους πρώτους πέντε μήνες της χρονιάς, από 48,1 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, αύξηση κατά 0,5% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο, μετά το άλμα του αναθεωρημένου 1,3% (από 0,8% προηγουμένως) τον Μάιο. Η ανάγνωση ήταν σε συμφωνία με τις προβλέψεις.

"Με ρυθμό 3,9% θα 'τρέξει' η Παγκόσμια Οικονομία το 2018 και 2019", σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ, ωστόσο το Ταμείο προειδοποιεί πως η οικονομική επέκταση δεν είναι πλέον τόσο ομαλή και πως οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις αυξάνονται.

Όπως επισημαίνει, ο ρυθμός επέκτασης της Οικονομίας φαίνεται πως κορυφώθηκε σε ορισμένες Μεγάλες Οικονομίες και η ανάπτυξη δεν είναι τόσο συγχρονισμένη. Στις ΗΠΑ, η βραχυπρόθεσμη δυναμική ενισχύεται και το Αμερικανικό Δολάριο έχει ανατιμηθεί κατά περίπου 5% τις τελευταίες εβδομάδες.

Για την Ευρωζώνη, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, αντανακλώντας τις αρνητικές "εκπλήξεις" στην οικονομική δραστηριότητα στις αρχές του 2018.

Στις Αναδυόμενες και Αναπτυσσόμενες Οικονομίες, οι προοπτικές ανάπτυξης επίσης εμφανίζονται πιο άνισες, εν μέσω αυξανόμενων Πετρελαϊκών τιμών, υψηλότερων αποδόσεων στις ΗΠΑ, κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων και πιέσεων στα Νομίσματα ορισμένων Οικονομιών με πιο αδύναμα θεμελιώδη. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ έχουν υποβαθμιστεί για την Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Ινδία, ενώ αντιθέτως έχουν αναβαθμιστεί για ορισμένες Πετρελαιοεξαγωγικές Χώρες.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα ρίσκα έχουν γίνει πιο πτωτικά, ακόμα και βραχυπρόθεσμα. Οι προσφάτως ανακοινωθείσες και αναμενόμενες αυξήσεις δασμών από τις ΗΠΑ και τα αντίμετρα των Εμπορικών Εταίρων, έχουν αυξήσει την πιθανότητα κλιμάκωσης και διατήρησης εμπορικών ενεργειών. Αυτές θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη και να πιέσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, τόσο λόγω των άμεσων επιπτώσεών τους στην κατανομή πόρων και στην παραγωγικότητα, όσο και μέσω της αύξησης της αβεβαιότητας και των επιπτώσεων στις επενδύσεις.

Τι λένε οι αναλυτές

"Ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα με προσδοκίες ότι ο Δείκτης μπορεί να δοκιμάσει κίνηση προς στις 790 μονάδες" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Οι Οίκοι συνεχίζουν τις αναβαθμίσεις με τον S&P να μας "πηγαίνει" στο "Β". Η καθυστέρηση εκταμίευσης της δόσης δεν επηρέασε αρνητικά, με τα νέα να φαίνεται ότι κινούν ανάποδα, λόγω χαμηλού τζίρου, την Αγορά.

Το spread στα Ελληνικά ομόλογα συνεχίζει την πλαγιοπτωτική του πορεία, ενώ το Χρηματιστήριο δείχνει ότι δεν έχει επωφεληθεί ούτε από αυτό, ούτε από την άνοδο του τελευταίου διαστήματος στις Ξένες Αγορές.

Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο αν θα γίνουν εκλογές, ή όχι μέσα στο 2018, μιας και είναι και το μόνο νέο που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την Αγορά.

Μένει να δούμε αν η αγορά μας επιφυλάσσει μία Καλοκαιρινή ανοδική κίνηση προς το 800, μετά από μεγάλο διάστημα χαμηλών τζίρων και πλάγιας συσσώρευσης.

"Στα 'intraday' γραφήματα και σύμφωνα με την άποψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, έχουμε πάρει αγοραστικά σήματα μετά από αρκετές συνεδριάσεις, παρόλα αυτά χρειάζεται αύξηση του τζίρου αν θέλουμε και πάλι να δοκιμάσουμε το πολύ σημαντικό 800 επίπεδο".

Tα παράγωγα

Δεν υπάρχει σχόλιο από την Αγορά Παραγώγων, καθώς στο Η.Δ.Τ. που δημοσίευσε το Χ.Α. την Δευτέρα 16/7, ήταν τα στοιχεία από το Η.Δ.Τ. της Παρασκευής 13/7 (!)

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:                                                                                

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,76%
2018-05-24
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,19%
 
2018-05-23
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17
 
Oceanwood Capital Management LTD
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
.
 
0,57%
 
2018-07-11
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v