Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούμενο η αύξηση τζίρου

Γιατί το stock picking στο Χρηματιστήριο θα συνεχιστεί. Σε τράπεζες και κατασκευαστικό κλάδο στραμμένη η προσοχή. Αναγκαία η αύξηση του τζίρου συναλλαγών. Θετικό το κλίμα στις ξένες αγορές.

ΧΑ: Ζητούμενο η αύξηση τζίρου

Εκαναν το 3 στα 3 οι αγοραστές, με το ΧΑ να κερδίζει λίγους πόντους πάνω από τις 760 μονάδες και τη «δεύτερη ταχύτητα» της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να δίνει την απαραίτητη μόχλευση για να... αφυπνισθεί ένα μέρος της αγοράς.

Στις διεθνείς αγορές συντηρείται το ήπια θετικό κλίμα, με τη Wall Street και την Ευρώπη στον ρυθμό (κυρίως) των εταιρικών αποτελεσμάτων και με τον S&P 500 οριακά χαμηλότερα στις 2.797 μονάδες.

Στο ΧΑ, οι... υποσχέσεις που είχε αφήσει η αγορά στη συνεδρίαση της Παρασκευής συντηρήθηκαν χθες Δευτέρα, με τους βασικούς δείκτες να επιβεβαιώνονται τεχνικά, την αξία συναλλαγών να ενισχύεται σε στοιχειωδώς ανεκτά επίπεδα και τους traders να επικεντρώνονται σε stock picking κινήσεις, που εντέλει ήταν αποτελεσματικές.

Στις 765,71 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 2.029,51 ο FTSE25 και στις 854,05 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με συναλλαγές 16,621 εκατ. μετοχών, τζίρο 30,612 εκατ. ευρώ, το 15% στον τραπεζικό κλάδο και στις 67/27 μετοχές η σχέση ανοδικών/πτωτικών. Σε γενικές γραμμές και με δεδομένη την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν ενθαρρυντική και συντήρησε τις... υποσχέσεις για κάτι καλύτερο.

Στα 30,612 εκατ. η αξία των συναλλαγών, αλλά τα σχεδόν μισά αφορούσαν στα πακέτα που έγιναν για λογαριασμό της πλευράς Καλλιτσάντση στη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συντηρώντας (κατ' αρχάς) το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον τόσο για τις εξελίξεις στον όμιλο όσο ευρύτερα στον κλάδο των κατασκευών. Η χθεσινή κινητικότητα στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα έμμεσα επηρέασε και τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (σχετική ανάρτησή μας στον Εκηβόλο), φέροντας στο προσκήνιο τις τρεις εταιρείες (ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Τέρνα Ενεργειακή), συνεκτιμώντας πως στις δύο τελευταίες μετοχές πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστηριακός παράγων, μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, εκτιμούσε το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η εικόνα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση χωρίς να υπάρχει -ακόμη- η δέουσα συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου.

Χαμηλή πτήση για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ πάνω από τις 850 και με ζητούμενη την υπέρβαση (τουλάχιστον) των 860 μονάδων σε κλείσιμο σήμερα.

Μεθοδική μετακύλιση θέσεων σε blue chips, με εναλλαγές σε μετοχές από τη «δεύτερη ταχύτητα» του δείκτη, μπορεί να συντηρήσουν την ενθαρρυντική τάση για λίγο υψηλότερα.

Coca Cola και ΟΤΕ, που ξεκίνησαν την ανοδική διόρθωση αρχικά και περισσότερο η Coca Cola και στη συνέχεια ο ΟΤΕ, κάλυψαν την αγορά την προηγούμενη εβδομάδα, υποστήριξαν τις κινήσεις των long παικτών.

Χθες η μετοχή της Coca Cola υποχώρησε 0,74% στα 30,96 ευρώ, «μετρώντας» άνοδο 2,52% σε εβδομαδιαίο διάστημα, ενώ του ΟΤΕ ενισχύθηκε 0,93% στα 10,89 ευρώ, «μετρώντας» άνοδο 2,16% στο ίδιο διάστημα, σε μία λίγο ως πολύ αναμενόμενη κίνηση.

Ωστόσο οι ενθαρρυντικές ενδείξεις ήρθαν χθες από μετοχές-σηματωρούς όπως είναι οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Viohalco, Jumbo και με μία ομάδα τίτλων (ΤΙΤΑΝ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια) να λειτουργούν ως... εφεδρείες.

Κοινή η εκτίμηση πως το stock picking θα συνεχιστεί, με το ενδιαφέρον σε δύο μέτωπα, κατασκευών και υγείας-ακτοπλοΐας, με ορίζοντα τις γ.σ. του ΕΛΛΑΚΤΩΡα (την προσεχή Τετάρτη 25/7) και του ομίλου MIG (την Παρασκευή 27/7) απ' όπου θα προκύψουν εξελίξεις για συγκεκριμένες εισηγμένες.

Η πλαγιοανοδική κίνηση των τελευταίων τριών συνεδριάσεων διευκολύνει τις κινήσεις στη μεσαία κεφαλαιοποίηση (λ.χ. Intralot, Νηρέας) και χαμηλότερα (Σελόντα, Trastor, Profile κ.α.).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v