Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θνησιγενής η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Μαζεύονται τα αρχικά κέρδη του ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να κινείται στα επίπεδα των 725 μονάδων. Ανοδος υψηλότερη του 5% για τη μετοχή της Motor Oil. Mε θετικό πρόσημο Eθνική, Coca Cola, Πειραιώς, Jumbo. Aπώλειες για Σαράντη, Alpha, ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Θνησιγενής η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Ούτε σήμερα; δύσκολο το έργο των long για ακόμη μία συνεδρίαση, καθώς η αναλαμπή στα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια δεν είχε την αναμενόμενη διάρκεια με συνέπεια το "γύρισμα" του DAX από την αρχική υψηλή τιμή των 12.461,82 κατά σχεδόν 100 μονάδες να είναι η αφορμή για να ενεργοποιηθούν- και πάλι- οι short από Παρίσι, Μιλάνο μέχρι Μαδρίτη παρασύροντας και την Αθήνα λίγο χαμηλότερα των 720 μονάδων.

Τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη στα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια περιορίστηκαν όταν μετά τις 12.30-13.00 δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου έδωσαν το μήνυμα πως (τουλάχιστον) για σήμερα δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια θεαματική ενέργεια από την πλευρά της Αγκυρας. Χάνοντας αυτό το πλεονέκτημα οι αγοραστές στο πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης έδωσαν τη θέση τους στους πωλητές και μένει πλέον να δούμε την εξέλιξη της συνεδρίασης προς το κλείσιμο της.

Ενδεικτικό του κλίματος το benchmark 10ετές ιταλικό που μετά την απομάκρυνση του από το υψηλό 2μηνου υποχώρησε έως τα 3,023% για να αρχίσει να (ξανά) "τσιμπάει" εδώ και μία ώρα προς τα 3,068%.

Εκ προοιμίου γνωστό στους traders πως οι αγορές είναι σε φάση αυξημένης μεταβλητότητας, με ότι αυτό δημιουργεί ευκαιρίες αλλά και παγίδες, με την ελληνική να χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία.

Ενθαρρυντικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τους αγοραστές έως τις 721,87 αλλά στη συνέχεια και σταδιακά μετά τις 12.30΄να χαμηλώνουν τον πήχη, καθώς ενεργοποιήθηκαν πωλητές πρώτα στην Alpha Bank και μέσα σε 30΄ σε αρκετές μετοχές του δείκτη.

Μία εξήγηση, που μας δόθηκε από τους ανθρώπους της αγοράς αφορούσε στις αλλαγές στους δείκτες MSCI, την ένταξη της Motor Oil στον "μεγάλο δείκτη", την υποβάθμιση της Folli Follie στον Mid Cap που για λόγους τους οποίους αναφέραμε νωρίτερα δημιούργησε έναν προβληματισμό και περιορισμένης έκτασης πωλήσεις.

Συνέπεια αυτών η οπισθοχώρηση του ΓΔ προς τις 719,11 μονάδες αν και η δυσάρεστη έκπληξη ήρθε- και σήμερα- από το "γύρισμα" του τραπεζικού κλάδου. Από τις 764,37 και το θετικό πρόσημο σταδιακά στις 730,03 και το μείον 1,07% με την Alpha να διορθώνει έως τα 1,568 από τα 1,695 ευρώ, απόρροια συγκριτικά αυξημένων πωλήσεων την τελευταία ώρα. Με μικρότερες απώλειες η Eurobank, με θετικό πρόσημο η Εθνική (1,59%) και η Πειραιώς (0,35%).

Σε όλη αυτή την διάρκεια της διολίσθησης της αγοράς υπέρ των long λειτουργούν η βαριά Coca Cola και η Motor Oil. Εως τα 30,16 ευρώ με απόδοση κοντά στο 4% η μετοχή της πρώτης, έως τα 18,88 ευρώ με 5,25% της δεύτερης στηρίζοντας- επί της ουσίας- την συντήρηση του ΓΔ πάνω από τις 720 και του FTSE25 υψηλότερα των 1.910 μονάδων στο κρίσιμο 10λεπτο (14.25-14.30) που η αγορά έφτασε σε οριακή απόσταση από το αρνητικό έδαφος.

Στα 22 εκατ. ευρώ ο τζίρος (στις 14.38΄) σημαντικά αυξημένος (σε όρους καθαρής αξίας συναλλαγών) και σε σχέση με τον μέσο όρο, στις 43/30 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

Μεγαλύτερη απόδοση για Motor Oil και Coca Cola με συνολικό τζίρο, κοντά στα 5 εκατ., και για ΙΑΣΩ, ΕΛΤΕΧ- Ανεμος, Centric κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v