Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Ανθρακες» η προσπάθεια ανάκαμψης

Εχασε όλα τα πρωϊνά κέρδη και έκλεισε με οριακά αρνητικό πρόσημο ο ΓΔ. Κερδισμένη της ημέρας η Motor Oil (+7%) λόγω MSCI. Πτώση για Σαράντη (5%) και Φουρλή (4,4%) λόγω Τουρκίας. Κάμψη 1,3% για τον τραπεζικό δείκτη.

ΧΑ: «Ανθρακες» η προσπάθεια ανάκαμψης

Συνεδρίαση για γερά στομάχια η σημερινή, με εκ προοιμίου πλεονέκτημα για τους long και μερική κατοχύρωση θέσεων από την πλευρά των short.

Ημέρα αυξημένης μεταβλητότητας με εναλλαγή προσήμου, με δύο προσπάθειες για αντίδραση αλλά και με πωλήσεις στα τελευταία λεπτά και στο διάστημα της δημοπρασίας.

Οριακά αρνητικός ο Γενικός Δείκτης στις 720,32 μονάδες, με απώλειες 1,335 στις 735,42 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 1.904,51 με το ισχνό 0,13% ο FTSE25.

H σημαντική διόρθωση των τελευταίων ημερών, αυτή την φορά με την επιδείνωση της κρίσης στην Τουρκία, είχε φέρει σε χαμηλότερα επίπεδα τιμές μετοχών, υψηλότερα αποδόσεις ομολόγων και αυξημένη μεταβλητότητα σε αναδυόμενες αγορές. 

Με ένα σερί τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων για τον Dow Jones στην Wall ήταν θέμα χρόνου και αφορμών για να διορθώσουν ανοδικά οι αγορές, σήμερα-αύριο προεξοφλούνταν πως θα ακολουθούσε αντίδραση. Ευτυχώς για το ΧΑ η επιχείρηση ανοδικής διόρθωσης ξεκίνησε σήμερα, κερδίζοντας έτσι την αυριανή αργία (και το...κενό της Τετάρτης) με ορίζοντα την λήξη των Παραγώγων, την Παρασκευή.

Στις ξένες αγορές κυρίως δύο ήταν οι αφορμές για να επιχειρηθεί η αναστροφή, η δέσμευση της Ρώμης πως θα μειώσει το ιταλικό χρέος και η εκτίμηση πως η Άγκυρα θα έκανε ένα βήμα πίσω κατ΄αρχήν στο θέμα του αμερικανού πάστορα.

Ανοδικό το ξεκίνημα από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο με την Αθήνα να ακολουθεί από τις 10.30΄σταδιακά.

Υψηλότερα οι μετοχές, κυρίως οι τραπεζικές, λίγο χαμηλότερα η απόδοση των κρατικών ομολόγων δίνοντας ευκαιρία στους αγοραστές να ανέβουν λίγο υψηλότερα. Ωστόσο ενώ στην Φρανκφούρτη ο DAX ακολούθησε μετά τα πρώτα 15΄- 30΄ σταθερά καθοδική πορεία, από τις 12.461,82 έως και 100 μονάδες χαμηλότερα (ενισχύοντας την εκτίμηση όσων θεωρούν πως υπάρχει πρόβλημα...) στην Αθήνα έγινε μεν μία... κοιλιά με τον Γενικό Δείκτη να περνά στο διάστημα 14.00-14.10΄ σε αρνητικό έδαφος μέχρι το χαμηλό ημέρας των 719,22 μονάδων, σημείο απ΄όπου ενεργοποιήθηκαν εκ νέου αγορές με αποτέλεσμα την αισθητή επανάκαμψη προς τις 720 μονάδες, στις 16.35΄. Σε εκείνο το σημείο της συνεδρίασης βγήκαν και πάλι λίγες πωλήσεις που αποδόθηκαν- στο μεγαλύτερο μέρος τους- σε κατοχύρωση θέσεων trading και λόγω της αυριανής αργίας.

Αυξημένες οι συναλλαγές (πάντα σε σύγκριση με το μέσο όρο των τελευταίων εβδομάδων/εξαιρούμενων των πακέτων στη μετοχή του ΟΤΕ), ανάλογος ο τζίρος με το 50% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, ενδεικτικό των intraday κινήσεων που γίνονται αυτές τις ημέρες.

Σε αυτό διευκόλυνε και η ενισχυμένη μεταβλητότητα για τραπεζικές και μη μετοχές. Συνολικά συναλλαγές 24,816 εκατ. μετοχών, τζίρος 36,658 με τα 10,055 στην Alpha Bank και τα 5,309 εκατ. στην Motor Oil. Στα 4,786 στη μετοχή της Eurobank (πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας) και άλλα 2,243 στον ΟΤΕ. Στην Eurobank έγινε και το μοναδικό πακέτο της ημέρας για 4.096.774 μετοχές στα 0,77 ευρώ συνολικής αξίας 3.154.516 ευρώ.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδικό χάσμα και αγορές από υψηλές τιμές στην δεύτερη βαρύτερη εισηγμένη/μετοχή του ΧΑ, την Coca Cola (βαρύτητα 10,48% στον ΓΔ) από τα 29,70 να αντιδρά έως τα 30,16 για να γράψει τελική τιμή νωρίτερα στα 29,40 ευρώ.

Ανοδικά με χάσμα και η αρχή για τη Motor Oil, από τα 18,36 για να ενισχυθεί έως σχεδόν 7% στα 19,16 για να διαμορφωθεί στο τέλος στα 19,18 ευρώ (υψηλό ημέρας, με απόδοση 7,03%). Με βαρύτητα στην στάθμιση του ΓΔ, στο 5,16%, η μετοχή συνέβαλε στην προσπάθεια των long.

Η έκταση της ανόδου της μετοχής αποδόθηκε στο ότι η αγορά μάλλον αιφνιδιάστηκε από την χθεσινή κίνηση της MS (περίμενε μάλλον για Νοέμβριο) να την εντάξει τώρα στον MSCI Greece (από τις 3 Σεπτεμβρίου) με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν μεγάλες εντολές αγοράς (και) από passive funds την ώρα που η Wood & Co υπολόγιζε σε 143 εκατ. τις δυνητικές εισροές στη μετοχή. Υψηλό το μέγεθος, που εκτιμά ο οίκος αλλά σίγουρα οι εισροές θα είναι αρκετές. Στα μέσα της συνεδρίασης μεταφέραμε (στον Εκηβόλο) τον προβληματισμό μερίδας επαγγελματιών για τι ποιες θα μπορούσαν να είναι ενδεχόμενες επιπτώσεις από τη μη δυνατότητα των funds να πουλήσουν μετοχές της Folli Follie. Σε εκείνο το διάστημα της συνεδρίασης "γύρισε" στο μείον ο ΔΤΡ (στις 730,03 μον.) με την Alpha Bank να δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση (χαμηλό στα 1,568 ευρώ).

Στα 35 εκατ. ο τζίρος, με τη μερίδα του λέοντος στην Alpha Βank (σχεδόν το 25% της συνολικής αξίας ), με δεύτερη τη Motor Oil, Πειραιώς και Εθνική να ακολουθούν και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο και Jumbo να συμπληρώνουν την δεκάδα. Με συγκριτικά αυξημένο τζίρο και οι τίτλοι των ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Viohalco, Intralot και Fourlis. Ο τελευταίος πιέστηκε προς τα 5,21 ευρώ (-4,4%), προφανώς λόγω Τουρκίας, όπως και η Σαράντης (απώλειες 5%).

Τεχνικά για τον ΓΔ η επιβεβαίωση των 723 μονάδων (ΚΜΟ 200 ημερών) δίνει ένα μικρό προβάδισμα στους long για Πέμπτη-Παρασκευή (με την προυπόθεση, πως θα κυλήσει ομαλά η Τετάρτη στις αγορές) θυμίζοντας πως η κίνηση του δείκτη έως τα όρια των 742 λογίζεται στο πλαίσιο μίας καθαρά τεχνικής και μόνον ανοδικής διόρθωσης. Και τίποτε περισσότερο, με σημαντική στήριξη στις 715 μονάδες.

Για τον FTSE25 οι μέχρι πρότινος στηρίξεις (1.945 και 1.950 ) θεωρούνται αντιστάσεις, ενώ για τον ΔΤΡ η υπέρβαση σε κλείσιμο των 745 μον. είναι προυπόθεση για ελάχιστη αποκατάσταση της "τραυματισμένης" εικόνας.

Από τα blue chips, για ΟΤΕ και Μυτιληναίο επιβεβαιώθηκαν, εν μέρει, οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί (στο προσυνεδριακό σχόλιο), ενώ πέραν της Motor Oil και της Coca Cola κινητικότητα και ικανοποιητική τελική απόδοση είχαν οι μετοχές των Jumbo και Τέρνα Ενεργειακής, ΟΠΑΠ.

Τελικός απολογισμός, μάλλον αποθαρρυντικός καθώς με θετικό πρόσημο διαμορφώθηκαν ΕΤΕ και Πειραιώς από τις τράπεζες και ΑΔΜΗΕ, Grivalia, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ και φυσικά Coca Cola και Motor Oil.

Σημαντική η στήριξη και από τη μετοχή της Jumbo (βαρύτητα 4,81%) καθώς έφτασε έως τα 13,44 και τελική τιμή στα 13,36 ευρώ.

Στις 41/38 η σχέση ανοδικών/πτωτικών- από την αρχική 50/7- με σημαντικότερη άνοδο για Centric, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, ΙΑΣΩ, Ιντρακόμ, Quality και αρκετές με αξία συναλλαγών χαμηλότερη των 1.000 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v