Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eπιφυλακτική άνοδος στο Χρηματιστήριο

Διατηρούνται τα κέρδη στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 715 μονάδων. Με θετικό πρόσημο ΔΕΗ, Τιτάνας, Fourlis, Coca Cola, Εurobank, OΠΑΠ, Jumbo. Απώλειες για Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς. Η προσοχή και στα παράγωγα.

Eπιφυλακτική άνοδος στο Χρηματιστήριο

Νέο γύρο πιέσεων στην τουρκική λίρα πυροδοτούν οι δηλώσεις Τραμπ για νέες κυρώσεις κατά της Αγκυρας. Σχεδόν αντανακλαστική η πίεση στα ομόλογα των χωρών του ευρώ-νότου, με το ελληνικό 10ετές να επιβαρύνεται νωρίτερα έως το 4,377% .

Στο μείον και τα futures του S&P στην Wall Street με την τάση να έχει "γυρίσει" σε short από long που ήταν πριν από 2,5-3 ώρες.

Αναπόφευκτη η συνακόλουθη οπισθοχώρηση των βραχυπρόθεσμων long και στο ΧΑ, με συνέπεια λίγο μετά τις 12.25΄-12.30΄ να ενεργοποιηθούν σταδιακά λίγες εντολές πώλησης σε τραπεζικές μετοχές και blue chips. 

Βασικοί δείκτες, μετοχές συντηρούνται μεν σε θετικό πρόσημο πλην όμως η διαφαινόμενη αδυναμία υπέρβασης των 723 μονάδων (σε κλείσιμο) επανέφερε τους αγοραστές σε θέση άμυνας, ορισμένους δε εξ΄αυτών σε ρευστοποίηση μέρους των θέσεων τους.

Συγκριτικά σε ικανοποιητικά επίπεδα συναλλαγές/τζίρος, υψηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων εβδομάδων, με το 31% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και σημαντικό μερίδιο σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Motor Oil. 

Εικόνα διόρθωσης στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτικό το "γύρισμα" του DAX στην Φρανκφούρτη. Από την τοπική κορυφή, των 12.244,67 μον. στην αρχή της συνεδρίασης, και σταδιακά μετά τις 11.50΄ υπερίσχυσαν οι πωλητές με συνέπεια ο δείκτης να...χαμηλώσει μέχρι τις 12.176 απ΄όπου επιχειρείται εδώ και 15΄-20΄ να αντιδράσει. 

Ανάλογη η τάση σε Παρίσι, σε Μιλάνο με τις ευρωπαϊκές αγορές να ακολουθούν την πορεία των τουρκικών δεικτών. 

Σε αυτή την βραχυπρόθεσμη κίνηση των αγορών, οι traders κινούνται με γνώμονα και την λήξη της απλής σειράς μηνός Αυγούστου στα Παράγωγα. 

Χωρίς αυξημένες συναλλαγές, στο ΧΠΑ, "κλείνουν" 1.458 Συμβόλαια τρέχουσας σειρά με μικρό premium και μετακυλύονται άλλα 1.778 ΣΜΕ στην επόμενη.

Στο διάστημα της δημοπρασίας, το ενδιαφέρον παρέμεινε υποτονικό, όπως και όλη αυτή την εβδομάδα, καταδεικνύοντας την επιφυλακτικότητα, αδιαφορία της πλειονότητας των funds, επενδυτών. 

Στις 731 μονάδες νωρίτερα ο ΔΤΡ, ξεκινώντας από τα χαμηλά των 727,99, αντιδρώντας έως τις 745,51 για να διολισθήσει νωρίτερα κατά 14 μονάδες χαμηλότερα. 

Ανάλογη διακύμανση για τον ΓΔ και τον FTSE25 καθώς βραχυπρόθεσμοι παίκτες παίρνουν μέρος των θέσεων τους, παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε Τουρκία και (δευτερευόντως) σε Ιταλία. 

Με θετικό πρόσημο οι 24 μετοχές του δείκτη, αλλά με τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη να έχουν περιορισθεί. Με μικρές απώλειες (0,36%) η μετοχή της Εθνικής.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν (και συναλλακτικά) οι μετοχές των ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, MIG, Intralot, Cenergy, ΕΛΛΑΚΤΩΡ όλες με θετικό πρόσημο. 

 Στις 52/30 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, στα 17,9 εκατ. η αξία των συναλλαγών.    

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v