Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντίδραση μετά τη βουτιά 6x6

Η απουσία πωλητών επιτρέπει στην εγχώρια αγορά να πάρει ανάσες μετά την συνεχή υποχώρηση στις παρυφές των 700 μονάδων. Παράλληλη ανοδική κίνηση για τράπεζες και δεικτοβαρή blue chip με το βλέμμα και στα παράγωγα.

ΧΑ: Αντίδραση μετά τη βουτιά 6x6

Η επάνοδος των long, σήμερα τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος και προτελευταία με την χώρα σε μνημόνιο. Συνεπώς, σημειολογικά σημαντική η σημερινή συνεδρίαση, που "κολλάει" και με την λήξη της απλής σειράς μηνός Αυγούστου στα Παράγωγα.

Από την περιοχή των 1.890 μονάδων η προσπάθεια αντίδρασης για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ως μίας από τις τελευταίες πριν τη μεγάλη διόρθωση του FTSE25 προς τις 1.872 και 1.815 μονάδες με τους traders να διακινδυνεύουν μία contra κίνηση μετά το πτωτικό σερί των 6 αρνητικών συνεδριάσεων που "δοκίμασε" το ΧΑ με μία σημαντική υποχώρηση δεικτών, μετοχών.

Η απουσία ουσιαστικών πωλήσεων στα πρώτα 40΄της συνεδρίασης δίνει μεγαλύτερα πατήματα στους αγοραστές να εντείνουν τις κινήσεις τους με τον ΓΔ να αντιδρά 2,02% προς τις 721 μονάδες.

Στην περίπτωση, που όντως η ευρύτερη ζώνη των 1.890 επιβεβαιωθεί, σε κλείσιμο, ως στήριξη τότε- υπό προϋποθέσεις- είναι εφικτή η κίνηση του δείκτη προς τις 1.940 μονάδες. Πρωτίστως όμως θα πρέπει να σημειωθεί πειστική υπέρβαση των 1.900-1.905 μονάδων σήμερα.

Στα προηγούμενα σχόλια μας σημειώναμε, πως οι short μέσα σε λίγες συνεδριάσεις είχαν κέρδος 50-60 μονάδων και ενδεχομένως να έκλειναν τις θέσεις τους (στα ΣΜΕ Αυγούστου) πέριξ των 1.890 μον. κάτι που θα έδινε στη συνέχεια περιθώριο απόδοσης 20 μονάδων για τους long. Παρότι οι συναλλαγές στα Παράγωγα παραμένουν υποτονικές- όμως ελαφρώς ενισχυμένες τις τελευταίες ημέρες- χρηματιστηριακοί αναλυτές θεωρούν σημαντική τη σημερινή λήξη, καθώς είναι η τελευταία "μνημονιακή" και για το ΧΠΑ.

Από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης έχει περιγράψει τα stops και τις άμυνες της αγοράς, που ζητούμενο είναι να βγουν (κατ΄αρχήν) σήμερα, και από Δευτέρα- Τρίτη βλέπουμε.

Συνολική η προσπάθεια για ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο, από τον τραπεζικό κλάδο μέχρι το σύνολο των blue chips, την πλειονότητα των μετοχών της μεσαίας κατηγορίας, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών να διαμορφώνεται- στα πρώτα 35΄- στις 44/7 μετοχές.

Σχεδόν 2% η αντίδραση για τον ΔΤΡ προς τις 740 μονάδες, κατά 1,59% για τον FTSE25 που περνά οριακά τις 1.900 και με 1,55% για τον ΓΔ που ανακάμπτει προς τις 720 μονάδες. Συναλλαγές και τζίρος χαμηλότερος των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων αλλά (μάλλον) μεγαλύτερος του μέσου όρου των τελευταίων εβδομάδων (εξαιρούμενων των πακέτων στον ΟΤΕ).

Ενδειξη, πως λιγοστοί traders έχουν, όντως, κλείσει θέσεις τους στην περιοχή των 1.890 και... ανεβαίνουν λίγο υψηλότερα και ενδεχομένως να επιχειρούν ένα μικρό ποντάρισμα στην επικείμενη έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Ούτως ή άλλως οι απώλειες και για τους τρεις βασικούς δείκτες ήταν, μέχρι και εχθές, μεγάλες και δικαιολογούν μία- έστω- τεχνικής μορφής ανοδική διόρθωση.

Από τα 10,38 στα 10,62 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, από τα 9,08 στα 9,20 ο τίτλος του ΟΠΑΠ, από τα 29,23 στα 29,42 η Coca Cola ενώ ανάλογα ικανοποιητική μεταβλητότητα παρουσιάζουν και οι μετοχές των Μυτιληναίου, Jumbo, Viohalco, TITAN , Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ κ.ά.

Ενδεικτικό το ότι στις 11.10΄ οι 24 από τις 25 μετοχές του δείκτη ενισχύονταν λιγότερο ή περισσότερο, με μόνο τον Fourlis σταθερό στα 5,30 ευρώ. Σταδιακά μετά τις 11.10΄ οι long εντείνουν τις αγορές τους με αποτέλεσμα ο ΓΔ να ενισχύεται σχεδόν 2% περνώντας τις 720 μονάδες. Πάνω από τις 1.906 ο FTSE25.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v