Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με κόπο κράτησε τα κέρδη το Χρηματιστήριο

«Μαζεύτηκε» η αρχική άνοδος του Χρηματιστηρίου καθώς οι αγοραστές έχασαν σταδιακά το momentum. Βαρίδι για το ΓΔ η μετοχή της Εθνικής με πτώση 3,5%. Κέρδη για ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Coca Cola, OΠΑΠ. Στο κόκκινο Πειραιώς, Eurobank Ανεβασμένος ο τζίρος.

Με κόπο κράτησε τα κέρδη το Χρηματιστήριο

Προτελευταία "μνημονιακή" συνεδρίαση και στο ΧΑ δεν κατέστη- ούτε σήμερα- μία στοιχειώδης έστω ανοδική διόρθωση. Το αρνητικό μείγμα, για ακόμη μία φορά, ισχυρό και υπέρ των short καθώς τόσο εξωγενείς όσο παράμετροι στο εσωτερικό δεν ευνοούν ουσιαστικές κινήσεις από την πλευρά των long. Κυρίως η "τουρκική παράμετρος" ήταν από τις εξωγενείς που επηρέασαν την στάση traders και επενδυτών από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα, ενώ από τις "εσωτερικού" η αβεβαιότητα για το κλίμα που θα συναντήσει η χώρα βγαίνοντας- από την Τρίτη- στις αγορές εξακολουθεί να λειτουργεί σε βάρος της αγοράς.

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος, με την λήξη της απλής σειράς μηνός Αυγούστου στα Παράγωγα να μην δίνει αφορμές στους αγοραστές για να ανοιχτούν με ένα premium μεγαλύτερο του 1% που και αυτό σταδιακά μετά τις 15.30΄ εξανεμίστηκε.

Η αντιπαράθεση Ουάσιγκτων- Αγκυρας, με νέες εκατέρωθεν απειλές, επηρέασε αρνητικά μετοχές, ομόλογα, ισοτιμίες ενισχύοντας την εκτίμηση όσων εξ΄αρχής θεωρούσαν πως αυτός ο "πόλεμος" δεν θα έχει σύντομο τέλος, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για μία ούτως ή άλλως βεβαρημένη κατάσταση στην Ευρώπη.

Η μικρή επανάκαμψη της τουρκικής λίρας, η περιορισμένη υποχώρηση του 10ετούς τους, έδωσε αρχικά αφορμές στους αγοραστές για να επιχειρήσουν ένα ανοδικό ξεκίνημα. Ενδεικτικά ο DAX αντέδρασε έως τις 12.244,67 μονάδες δημιουργώντας κλίμα και τάση που επηρέασε ανάλογα τις κινήσεις των traders στην Αθήνα. Στη συνέχεια της συνεδρίασης επιβαρύνθηκε εκ νέου η κατάσταση με συνέπεια το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης να διορθώσει έως 120 και πλέον μονάδες χαμηλότερα δοκιμάζοντας ενδοσυνεδριακά αντοχές και στηρίξεις. Πλέον και ο DAX εμφανίζει επιδεινούμενη- τεχνικά- εικόνα.

Η εκ νέου υποχώρηση της λίρας, η επιβάρυνση του 10ετούς- από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης- είχε σχεδόν αντανκλαστικά αντίκτυπο, κυρίως σε Μιλάνο και Αθήνα. Eως τα 3,168% το ιταλικό, έως τα 4,377% το ελληνικό, ενώ "τσίμπησαν" το πορτογαλικό, έως τα 1,871% και το ισπανικό έως τα 1,740%. Eως τα 21,360% (!) το τούρκικο, περίπου 15΄ πριν κλείσει η συνεδρίαση στο ΧΑ δεν άφηνε και πολλά περιθώρια για κάτι καλύτερο.

Μπορεί να μακρηγορώ και ενδεχομένως να κουράζω αλλά προσπαθώ όλην αυτήν την εβδομάδα να περιγράψω μία κατάσταση που εάν δεν μεταβληθεί άρδην θεαματικά μέσα στο ΣαββατοΚύριακο αναμφίβολα και θα επηρεάσει (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) τις πρώτες "μεταμνημονιακές" συνεδριάσεις από την Τρίτη και μετά. Καλές και κατανοητές οι προσπάθειες για καθησυχασμό αλλά δυστυχώς οι "αγορές" είναι αυτές που αποφασίζουν και επιβάλλουν σε κράτη ολόκληρα. 

Αυτή η εύλογη αβεβαιότητα, και λίγη ανησυχία, είναι που οδήγησε σήμερα τους traders να μην προχωρήσουν πέραν των 724,07 μονάδων για τον ΓΔ, των 745,51 για τον ΔΤΡ και των 1.916,15 μονάδων για τον FTSE25.

Το κλείσιμο και των 3 δεικτών ήταν καθ΄ όλα αποθαρρυντικό για τους long, αφού η βασικότερη προϋπόθεση/ζητούμενο, ένα κλείσιμο πάνω του ΓΔ από τις 723 μον. δεν επιτεύχθηκε. Τελικές τιμές για τον ΓΔ στις 710,35 και 0,36%, για τον ΔΤΡ στις 713,21 με απώλειες 1,60% και με θετικό πρόσημο 0,40% στις 1.877,36 για τον FTSE25.

Συνολικές απώλειες για τον ΓΔ 4,49% μέσα στην εβδομάδα και 7,19% σωρευτικά σε μέτρηση μηνός. Ακόμη χειρότερα για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς η νέα υποχώρηση έφθασε στο μείον 10,68% και σε 16,57% σε διάστημα μηνός.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός, που βάρυνε για ακόμη μία εβδομάδα την αγορά αλλά και τα blue chips να ακολουθούν σχεδόν άμεσα. Για τον κλάδο θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα κάτωθι: τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των υφιστάμενων μετοχών της Εθνικής είναι η Τετάρτη 22 Αυγούστου, θα ακολουθήσει ένα διάστημα (23-27) προσωρινής αναστολής και εκ νέου διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών (reverse split 10/1) από την συνεδρίαση της Τρίτης 28 του μηνός. Την αμέσως επομένη, Τετάρτη 29, η Πειραιώς ανακοινώνει πρώτη τα αποτελέσματα 6μηνου, ακολουθούν Alpha Bank και Eurobank και στις 31 Αυγούστου η Εθνική.

Σήμερα στον πολύπαθο κλάδο πραγματοποιήθηκαν συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, με την αξία τους να ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερος τζίρος σε Alpha Bank, ακολούθησαν Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Ωστόσο για ακόμη μία συνεδρίαση συναλλαγές/τζίρος έγιναν στα συνήθη blue chips, που πρακτικά σημαίνει ότι εδώ και μέρες σημειώνεται μείωση θέσεων με σταδιακές αγορές από όλο και χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Eίναι δε ενδεικτικό, πως από τις 25 μετοχές του δείκτη, για μόλις 2 σημειώθηκε θετικό πρόσημο- σε εβδομαδιαία μέτρηση- για τη Motor Oil μακράν με 10,43% και οριακά 0,30% για την Jumbo. Επίσης ενδεικτικό το γεγονός, πως παρά την υπεραπόδωση για τη μετοχή του ΟΤΕ, σήμερα έως τα 10,89 ευρώ, έχασε 4,62% σε διάστημα εβδομάδος.

Αυτή είναι η εικόνα της μεγάλης κατηγορίας, μόλις μία συνεδρίαση πριν την έξοδο στις αγορές, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις επόμενες 5 συνεδριάσεις.

Αποθαρρυντική η εικόνα και στη μεσαία κατηγορίας, όπου μετοχές όπως Intralot, MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α. που μέχρι τις 15.00-15.30΄ είχαν θετικό πρόσημο στη συνέχεια πιέστηκαν από πωλήσεις με συνέπεια να διαμορφωθούν χαμηλότερα.

Καταλυτική για τις αγορές η απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να απορρίψει την έφεση για απελευθέρωση του αμερικανού κληρικού, εξέλιξη που "βύθισε" τις αγορές από Κωνσταντινούπολη μέχρι Φρανκφούρτη.

Αρνητική για τα της αγοράς μας η υπόθεση της Folli Follie (η Πένυ Κούτρα σε ακόμη ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ της αναφέρθηκε σε όλο το ντόμινο εξελίξεων με τα ομόλογα της εταιρείας) καθώς αυτή την εβδομάδα- και λόγω- των αλλαγών στους δείκτες MSCI οδήγησε σε αναγκαστικές πωλήσεις τόσο σε άλλες μετοχές που είναι στον δείκτη MSCI Greece όσο και σε συμπληρωματικές θέσεις.

Ισοπαλία με 46 μετοχές εκατέρωθεν και μεγαλύτερη άνοδο για Παπουτσάνη, ΕΥΔΑΠ, Quality, OTE, ΟΛΠ, Αεροπορία Αιγαίου, Fourlis.

Συναλλαγές 35,088 εκατ. μετοχές, τζίρος 40,969 εκατ. ευρώ. Πακέτα αρκετά, με τα κυριότερα ένα για 8.511.837 μετοχές της Eurobank στα 0,70= 5,958 εκατ., δύο στην Jumbo για 25.000 στα 13,275 και για 30.816 στα 13,29= περίπου 740 χιλ. και ένα στον ΟΠΑΠ για 104.605 στα 9,08 = 949.813 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v