Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά μετά… τζίρου στο Χρηματιστήριο

Σε κίνδυνο το ψυχολογικό όριο των 700 μον. μετά τη σημερινή συνεδρίαση. Ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και δεικτοβαρή blue chips έφεραν τον ΓΔ στις 707 μον. Εξαίρεση η Motor Oil που ξεπέρασε την ΕΤΕ σε κεφαλαιοποίηση.

Βουτιά μετά… τζίρου στο Χρηματιστήριο

Διαστάσεις μίνι sell off σε επί μέρους blue chips λαμβάνει η πτώση στο ΧΑ, καθώς η αγορά βρίσκεται σε μέγγενη πωλητών από αναδυόμενες αγορές, λόγω MSCI και διεθνούς αβεβαιότητας.

Ξεπέρασε σε χρηματιστηριακή αξία την Εθνική η Motor Oil, ενώ στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν και οι 3 βασικοί δείκτες. Παράλληλα, καταγράφεται ανησυχητικές ρευστοποιήσεις στον ΟΤΕ έως τα 10,38 ευρώ.

Προτελευταία συνεδρίαση σήμερα στο ΧΑ, πριν την ολοκλήρωση (και ) του τρίτου μνημονίου και την έξοδο της ελληνικής οικονομίας στις αγορές και η εικόνα στην Λεωφόρο Αθηνών απογοητευτική από όλες τις απόψεις.

Εξωγενείς αλλά και εσωτερικοί παράγοντες συνέθεσαν ένα πιεστικά πτωτικό μείγμα με συνέπεια να φτάσουν στις 6 οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει πάνω σχεδόν 6,2% σε διάστημα εβδομάδος.

Προσπάθεια για συμμάζεμα των απωλειών επιχειρήθηκε μετά τις 17.00 με αποτέλεσμα ο ΓΔ με χαμηλό ημέρας στις 709,60 να διαμορφωθεί τελικά στις 707,77 (χαμηλό ημέρας) , ο ΔΤΡ με χαμηλό στις 726,43 στις 724,78 και με χαμηλό στις 1.132,33 ο FTSE25 να κλείσει στις 1.869,87 μονάδες.

Ωστόσο η... επιθετικότητα των short στα τελευταία λεπτά και δη στις δημοπρασίες "βύθισε" εκ νέου δείκτες, μετοχές χαμηλότερα. Ενδεικτικό το γεγονός, πως και οι 3 βασικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στο χαμηλό ημέρας.

Συναλλαγές 25,3 εκατ. μετοχών, τζίρος 43,8 εκατ. ευρώ, με το 29% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο. Μεγάλος τζίρος (σε διόρθωση των μετοχών ) σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Grivalia, Μυτιληναίο, Jumbo αλλά και σε ΤΙΤΑΝ, Viohalco, Coca Cola, ΕΛΠΕ, Intralot, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.

Το αρνητικό σερί, που ξεκίνησε με την απώλεια των 760-750 μονάδων παραπέμπει στην ανάλογης έντασης διόρθωση που σημειώθηκε στα μέσα Μαίου όταν χάθηκε το όριο των 800 μονάδων για τον ΓΔ.

Ακολούθησε ένα διάστημα παρατεταμένης συσσώρευσης (28 Ιουνίου- 3/6 Αυγούστου) στην διάρκεια του οποίου οι όποιες θετικές ειδήσεις "καίγονταν", τα δε funds παρέμεναν απλοί θεατές ή αδιαφορούσαν για το αφήγημα της Αθήνας για καθαρή έξοδο στις αγορές.

Από τη μία η συντήρηση της κρίσης στην Ιταλία (σταθερά πάνω από το 3% το ιταλικό 10ετές) από την άλλη η όξυνση της κρίσης στην Τουρκία σε συνδυασμό με τον εμπορικό "πόλεμο" οδήγησαν ορισμένα funds σε μείωση θέσεων τους σε μετοχές ελληνικών εταιρειών. Αρχικά η ιταλική παράμετρος, εδώ και λίγες μέρες η τουρκική για να βρεθούν οι μετοχές (κυρίως ) του FTSE25 στη δίνη ρευστοποιήσεων χαρτοφυλακίων που μειώνουν θέσεις σε αναδυόμενες αγορές. Στους πωλητές των αναδυόμενων προστέθηκαν από την Τρίτη και αυτοί που λόγω ένταξης της Motor Oil στον δείκτη MSCI Greece και της υποβάθμισης της (σε αναστολή διαπραγμάτευσης) Folli Follie στον MSCI Small Cap ενεργοποίησαν κυκλικά ρευστοποιήσεις σε μετοχές του δείκτη. Ετσι στο στόχαστρο βρέθηκαν, την Τρίτη, η Alpha Bank, σήμερα οι τίτλοι των Eurobank αλλά και ΟΠΑΠ, ΟΤΕ ενώ από το πτωτικό ρεύμα παρασύρθηκαν μετοχές και των Μυτιληναίου, ΤΙΤΑΝ, Viohalco, Jumbo κ.α.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εμφανίζονταν απογοητευμένοι σημειώνοντας πως ακόμη και η θετική-έκπληξη της διπλής αναβάθμισης από τον οίκο Fitch δεν είχε διάρκεια μεγαλύτερη των 30-45' την Δευτέρα.

Από την άλλη κερδισμένοι αυτής της εβδομάδος οι short και όσοι παίκτες είχαν ποντάρει στο ενδεχόμενο διόρθωσης του δείκτη προς τις 1.890 μονάδες, στοίχημα που τους βγαίνει αφού αύριο ημέρα- λήξης των ΣΜΕ μηνός Αυγούστου θα κάνουν ταμείο με 40-60 μονάδες, διόλου άσχημη επίδοση.

Τεχνικά η απώλεια των 760-750 μονάδων ενεργοποίησε εντολές πώλησης, επέτεινε την διόρθωση που εύλογα μετά από μία συσσώρευση εβδομάδων θα ήταν βίαιη.

Αυξημένη η συναλλακτική δραστηριότητα, ανάλογος ο τζίρος πάνω από το μέσο όρο των προηγούμενων 2-3 εβδομάδων ένδειξη πως οι traders επέλεξαν να μειώσουν θέσεις σε τράπεζες και blue chips λίγα 24ωρα πριν την έξοδο στις αγορές.

Ο αυξημένος τζίρος αυτής της εβδομάδος, στον τραπεζικό κλάδο (σε αντίθεση με την προηγούμενη, όπου κυριάρχησε ο ΟΤΕ) και μάλιστα σε διόρθωση που ξεπέρασε το 10% (εβδομαδιαίο) ενισχύει όσους υποστηρίζουν πως ο κλάδος δεν είναι επενδύσιμος, ακόμη.

Σημειώναμε πως κρησάρα για τον κλάδο θα είναι το 3ήμερο 29-31 Αυγούστου οπότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα 6μηνου των Πειραιώς (29), Alpha Bank, Eurobank (30) και Εθνικής (31) με κλειδί την ανάκαμψη (ή όχι ) των προ προβλέψεων εσόδων.

Στο μείον και με σημαντικές απώλειες ο ΔΤΡ, πάνω από το απαγορευτικό 4,3% το 10ετές (κυρίως λόγω του αντίστοιχου ιταλικού) και πωλήσεις 10 εκατ. στον τραπεζικό κλάδο που δημιουργεί θεαματικές ανατροπές.

Αυτό γιατί στην διάρκεια της νέας διόρθωσης και των 4 συστημικών τραπεζών και της σημαντικής αντίδρασης της Motor Oil βρέθηκε ο όμιλος διύλισης πάνω από την Εθνική και σε απόσταση...αναπνοής από την Alpha Bank μετρώντας με όρους χρηματιστηριακής αξίας.

Αναλυτικότερα Alpha Bank με αποτίμηση 2,44 δισ, Εθνική 2,18, Eurobank 1,63 , στα 1,01 δισ Πειραιώς και Motor Oil στα 2,19 δισ.

Τζίρος διόρθωσης που είχε και ενδείξεις μίνι sell off σε ορισμένες περιπτώσεις καθώς funds έπαιρναν τα όποια αποτελέσματα τους, μείωναν τις θέσεις τους με ανοιχτές εντολές πώλησης. Δεδομένης της επιφυλακτικότητας των long οι τιμές πιέστηκαν εύκολα χαμηλότερα.

Εως τα 10,38 ευρώ στο χαμηλό ημέρας η μετοχή του ΟΤΕ με εβδομαδιαίες απώλειες 7,98% και..., έως τα 8,99 ο ΟΠΑΠ με μείον 4,68%, χαμηλότερα έως τα 29,04 η Coca Cola με 5,10% ενώ "χτυπήματα" δέχθηκαν επί μέρους τίτλοι του δείκτη και blue chips.

Ενδεικτικά στο επίκεντρο πωλήσεων οι μετοχές του ομίλου Viohalco, καθώς υποχωρούσε και η μετοχή της μητρικής στις Βρυξέλλες, του Μυτιληναίου με χαμηλή ημέρας στα 7,98 ευρώ (από τον Σεπτέμβριο του ΄17 είχε να γράψει το 7 μπροστά η μετοχή, έστω ενδοσυνεδριακά), του ΤΙΤΑΝα έως τα 19,18, των Ελληνικών Πετρελαίων έως τα 6,70 ευρώ.

Από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη διασώθηκαν Sarantis, Fourlis (συνέβαλε και η έγκαιρη ενημέρωση που έβγαλε η εταιρεία για την έκθεση της στην τουρκική αγορά), η Εθνική και η Πειραιώς από τον τραπεζικό κλάδο, η ΓΕΚ/Τέρνα (με φράγματα στα 5,04 ) και φυσικά η Motor Oil. Πάνω από το 8% η εβδομαδιαία άνοδος για τη μετοχή που δικαιολογημένα αναδεικνύεται σε MVP αυτού του κύκλου συνεδριάσεων.

Στη μεσαία κατηγορίας, αν και πολύ μικρότερης έκτασης πιέσεις ασκήθηκαν στις περισσότερες μετοχές του δείκτη. Στο στόχαστρο πωλητών ο ΕΛΛΑΚΤΩΡας, ορισμένοι απέδωσαν την διόρθωση έως τα 1,634 ευρώ σε ρευστοποιήσεις σε μετοχές εταιρειών του κλάδου, που ενεργοποιήθηκαν...αντανακλαστικά με την κατάρρευση της μετοχής της Atlantia στο χρηματιστήριο του Μιλάνου (σχετική ανάρτηση μας στον Εκηβόλο).

Με πωλητές σε ΚΡΙ ΚΡΙ, ΚΛΜ, Ιντρακόμ, Intralot, ΙντραΚάτ αλλά και σε ΕΛΤΕΧ- Ανεμος, ΟΛΘ, Τεχνική Ολυμπιακή κ.α.

Μετοχή της ημέρας, για τον FTSmall Cap ο Ικτίνος καθώς "ισοφάρισε" το ιστορικό υψηλό των 6 ευρώ.

Σχεδόν στο 1/3 η σχέση ανοδικών/πτωτικών παρά την προσπάθεια για μείωση των απωλειών στο τελευταίο 15λεπτο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v