Πώς διαμορφώνεται η τάση στο Χρηματιστήριο

Σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα ο ΓΔ στο ξεκίνημα. Με... αέρα από την άνοδο της τελευταίας εβδομάδας και την αντίδραση των τραπεζών η συνεδρίαση. Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα και οι αλλαγές στον MSCI. Ποιες μετοχές δίνουν σήμα long.

Πώς διαμορφώνεται η τάση στο Χρηματιστήριο

Εβδομάδα που χρηματιστηριακά έχει τις τράπεζες στο προσκήνιο και πολιτικά, τον αναμενόμενο ανασχηματισμό και τις προετοιμασίες της κυβέρνησης ενόψει ΔΕΘ.

Στο τραπεζικό μέτωπο θα κριθεί η μηνιαία τάση, μέχρι την Παρασκευή, κλείνοντας ένα μήνα που μέχρι τώρα είναι αρνητικός και για τους 3 βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες και την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στις 724,85 μονάδες ο ΓΔ, στις 739,71 ο ΔΤΡ και στις 1.917,56 ο FTSE25. Από την αρχή του έτους, ο μεν ΓΔ καταγράφει απώλειες 9,66%, ο ΔΤΡ 15,58% και 7,95% ο FTSE25, καθώς συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές είχαν απόδοση καλύτερη της αγοράς (πολλώ δε μάλλον των τραπεζικών).

Εβδομάδα που προς το τέλος της θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι κινήσεις των funds λόγω της ένταξης της Motor Oil στον MSCI Greece, της εξόδου της FF Group που. καθότι εκτός διαπραγμάτευσης. έχει «προκαλέσει» εκροές από άλλα blue chips.

Ωστόσο το στοίχημα της τάσης και της τελικής απόδοσης του Αυγούστου θα κριθεί, σε μεγάλο βαθμό, από τον τραπεζικό κλάδο, που Πέμπτη και Παρασκευή, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 6μήνου, θα μας δίνει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Με το τέλος του μηνός (και) το ΧΑ μπαίνει στην τελική ευθεία για τη ΔΕΘ, όπου κατά γενική εκτίμηση, η κυβέρνηση θα... ανοίξει τα χαρτιά της και θα φανεί σε ποιο σημείο είναι οι σχέσεις Αθηνών - Βρυξελλών (με αφορμή τα όσα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη).

Η Ρούλα Σαλούρου μάς δίνει μία πρόγευση για το ποια επιδόματα κινδυνεύουν αν... σωθούν οι συντάξεις, ενδεχόμενο που φαίνεται να κερδίζει πόντους στις Βρυξέλλες.

Για τον κύκλο αυτών των 5 συνεδριάσεων, που υπολείπονται για να ολοκληρωθεί ο μήνας, οι long έχουν έναν... αέρα από το συν 1,72% της τελευταίας εβδομάδος, με τον τραπεζικό κλάδο να έχει βγάλει μία αντίδραση της τάξεως του 3,36%. Ειδικότερα όμως σήμερα, μένει να φανεί εάν η διόρθωση της Παρασκευής, με τον ΓΔ κατά μείον 0,87%, με τον ΔΤΡ κατά 1,30% χαμηλότερα, όπως και με 0,78% ο FTSE25 ήταν στο πλαίσιο μίας τεχνικής κίνησης, προς επιβεβαίωση των στηρίξεων ή θα πιέσει την αγορά χαμηλότερα έως τη δεύτερη ζώνη στηρίξεων. Με τον ΓΔ επουδενί να χάνει τις 715 μονάδες.

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές μάλλον καλό, καθώς μετά τις δηλώσεις Πάουελ «ανάσαναν» οι ασιατικές αγορές, ενώ στην Ευρώπη, ενδεικτικά για τον DAX (12.394,52 μον.) οι 12.316 είναι η κοντινή στήριξη και στις 12.445 η κύρια αντίσταση.

Από την στιγμή που δεν επιβαρυνθεί το κλίμα εκτός, στο ΧΑ, τράπεζες και επιμέρους επιχειρηματικές εξελίξεις, οικονομικά αποτελέσματα μπορεί να διευκολύνουν τους long στις κινήσεις τους.

Οικονομικά αποτελέσματα περιμένει η αγορά από ΜΟΗ, Αεροπορία Αιγαίου κ.α. από το επιχειρηματικό μέτωπο, με εύλογο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η αποτίμηση από την αγορά της οριστικοποίησης της πώλησης του 70,38% του ΥΓΕΙΑ στο CVC Capital (αναλυτικό ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου), με τον όμιλο να έχει και άλλες εξελίξεις/ειδήσεις μπροστά του σε άλλους τομείς όπου δραστηριοποιείται. Ενδιαφέρον δείχνει να παρουσιάζει και πάλι το project του Ελληνικού (με επίκεντρο τη σχετική διαδικασία για το καζίνο), που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να παράξει μόχλευση σε συγκεκριμένες μετοχές.

Από ένα ενδεικτικό καλάθι μετοχών, long τάση έχουν οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΟΗ αλλά και ΚΡΙ ΚΡΙ, Intralot, από τα μεσαία, ενώ short τίτλοι των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Sarantis, Jumbo, Fourlis κ.α.

Τεχνικά για τον 25άρη, οι 1.950 είναι κοντινή αντίσταση, ενδεχόμενη πειστική υπέρβασή της θα ενίσχυε τις πιθανότητες για κίνηση προς τις 1.980 (και 2.000), αλλά σήμερα προέχει η επιβεβαίωση των πρώτων από μία σειρά στηρίξεων που εκτείνονται (σε εβδομαδιαίο) έως τις 1.896 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v