Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Παιχνίδι» στη ζώνη των 740 μονάδων

Μικρά κέρδη καταγράφει ο Γενικός Δείκτης αφού απορροφήθηκε η πρωινή προσφορά. Μέτριος ο τζίρος, κινητικότητα λόγω MSCI και σε μετοχές που ανακοινώνουν εξάμηνα. Εκτός ταμπλό μέχρι Δευτέρα η μετοχή της ΕΤΕ.

ΧΑ: «Παιχνίδι» στη ζώνη των 740 μονάδων

Σε οριακά θετικό έδαφος εδώ και μισή ώρα το ΧΑ καθώς απορροφήθηκε η όποια προσφορά βγήκε στο πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης.

Ηπια ανοδική η τάση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με προσεκτικές κινήσεις των long από νωρίς σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, με το βλέμμα στραμμένο στο μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας και τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου 6μήνου. Σε οριακά θετικό έδαφος και τα futures του S&P 500 στη Wall Street, με το κλίμα στα διεθνή να διευκολύνει την προσπάθεια των αγοραστών να συντηρήσουν τη βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το 11% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, καθώς αυξημένα είναι τα μεγέθη στα blue chips αιχμής των Motor Oil, OTE, Μυτιληναίου, αλλά και των Jumbo, Lamda Development, ΟΠΑΠ, Αεροπορίας Αιγαίου, ΕΛΠΕ κ.α.

Στην περιοχή των 738 μονάδων νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, που αφού διέγραψε μία διαδρομή μέχρι τα χαμηλά ημέρας των 732,16 μονάδων (περίπου στις 12:00), επίπεδο όπου απορροφήθηκε η φειδωλή προσφορά των πωλητών, επανέκαμψε σταδιακά ακολουθώντας σταθερά ανοδική πορεία μετά τις 14:30, με αποτέλεσμα να πλησιάσει ακόμη περισσότερο τις 740 μονάδες.

Ανάλογη η διακύμανση για τον FTSE25 και τον Δείκτη Τραπεζών, με ενθαρρυντική ένδειξη την επιβεβαίωση της τεχνικότητας (για τη βραχυπρόθεσμη/εβδομαδιαία τάση), γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση και άλλων εντολών αγοράς.

Με τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, από τα χαμηλά των 700 μον., φαίνεται πως οι traders ελέγχουν την ανοδική διόρθωση, με ζητούμενο, όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές τελευταία, το «κλείσιμο» του Αυγούστου πάνω από τις 736/737 μονάδες.

Σύμφωνα με το διάγραμμα του ΓΔ, βλέπουμε πόσο σημαντικές αντιστάσεις έχουν δημιουργηθεί στη ζώνη των 760-775 και στη ζώνη των 810 μονάδων.

Οπως «μετρά» ο Ηλίας Ζαχαράκης ήδη έχει διανυθεί ένα διάστημα 7μηνης διόρθωσης από το υψηλό έτους. Αν δει κάποιος τη μεγάλη εικόνα, η αγορά είχε ένα πολύ σημαντικό υψηλό το 2014 στις 1.379 μονάδες, πλησιάζοντας το πολύ σημαντικό 1.450. Η εικόνα του ΓΔ δεν συνάδει με το σύνολο της αγοράς, μιας και ο τραπεζικός έχει επηρεάσει σημαντικά αρνητικά. Παρ' όλα αυτά, βλέποντας κάποιος τη μεγαλύτερη εικόνα, είναι αισθητά χαμηλά ακόμα και με το 2014. «Κλειδί» ο τραπεζικός που «παλεύει» ανάμεσα στις 650 και 1.100 μονάδες από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση το 2016.

Οι επόμενες ΑΜΚ θα είναι αυτές που θα κρίνουν τη συνέχεια στον κλάδο. Προσώρας η αγορά εστιάζει στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 6μήνου, αύριο-μεθαύριο, και στην υποδοχή των traders στην επαναδιαπραγμάτευση της προσαρμοσμένης μετοχής της Εθνικής.

Στη συντήρηση, σήμερα, ο τραπεζικός κλάδος, περιθώριο αντίδρασης για μη τραπεζικές και μετοχές- σηματωρούς, blue chips στο πλαίσιο της (εβδομαδιαίας) ανοδικής διόρθωσής τους από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην πρώτη σειρά ενδιαφέροντος και μετοχές εταιρειών που αυτό το τριήμερο ανακοινώνουν αποτελέσματα 6μήνου (Αεροπορία Αιγαίου, ΜΟΗ κ.α.) ή επηρεάζονται από τις αλλαγές στους δείκτες MSCI.

Δεν είναι τυχαίο πως και σήμερα πολύ ψηλά στην σχετική κατάταξη είναι η μετοχή της Motor Oil (με την αξία συναλλαγών στα 3,5 εκατ. ευρώ στις 15:00).

Επίσης ενθαρρυντική η παράλληλη μόχλευση που σημειώνεται στη μεσαία κατηγορία με επίκεντρο μετοχές του FT Mid Cap, όπου «τρέχουν» επιχειρηματικές εξελίξεις. Στην Ιντρακάτ η προσοχή των traders, με τη μετοχή του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου Κόκκαλη να υπεραποδίδει στο 1,46 ευρώ, επηρεάζοντας και την Ιντρακόμ στο 0,654 ευρώ. Στο 1,83 ευρώ, με αγοραστές και στη μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡα, ενώ ανοδικά αντιδρούν και J&P Αβαξ, Κέκροψ.

Στις 48/34 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, στις 15:05.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v