Γιατί οι αγοραστές πήραν τα ηνία στο ΧΑ

Οριακές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η κινητικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο και τα επικείμενα τραπεζικά αποτελέσματα σήμερα και αύριο έδωσαν ανάσες. Οι στόχοι για το κλείσιμο μήνα και η εικόνα στα blue chips.

Γιατί οι αγοραστές πήραν τα ηνία στο ΧΑ

Ποιος τραπεζικός κλάδος, ποια blue chips. Χρόνια είχε να γίνει τέτοιο πάρτι στην αγορά με επίκεντρο τον κατασκευαστικό κλάδο, από την εποχή της υπουργίας Βάσως Παπανδρέου... αλήστου ωραιότητας καταστάσεις. Ηταν η προεξόφληση της προοπτικής μίας επιχειρηματικής συμφωνίας μεταξύ του πρώην ιστορικού παράγοντα του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Δημήτρη Κούτρα και του συμφερόντων Κόκκαλη κατασκευαστικού βραχίονα Ιντρακάτ, για να εξελιχθεί η χθεσινή συνεδρίαση σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εδώ και πολύ καιρό. 

Προεξόφληση ενός deal που επιχειρήθηκε σε μία συγκυρία όπου στη Wall Street οι χρηματιστηριακοί δείκτες ακολουθούν φρενήρη πορεία, ο αμερικανικός παράγων αρχίζει να ξανά βλέπει ενεργότερα Ελλάδα -μέσω του GREK, που ενισχύθηκε και χθες 1,08% έως τα 9,15$ μετά το κλείσιμο- και η τεχνική επιβεβαίωση της τελευταίας ανάδυσης από τα χαμηλά των 700 μονάδων έχει τα χαρακτηριστικά μίας επιθετικής ανοδικής διόρθωσης. Από κοντά και στη Φρανκφούρτη ο DAX στις 12.561 μονάδες υπερβαίνει μία ισχυρή αντίσταση, ακολουθώντας -από απόσταση ανοδικά- τη Νέα Υόρκη. 

Προτελευταία συνεδρίαση για τον Αύγουστο σήμερα και με τον ΓΔ στις 742,96 (με υψηλό ημέρας στις 743,13 μονάδες) φαίνεται πως ο μήνας θα κλείσει αύριο καλύτερα απ' ό,τι περιμέναμε. Στα θετικά της συνεδρίασης, όπως σημειώνει έμπειρος αναλυτής, το ότι πιθανότατα ο μήνας θα ολοκληρωθεί υψηλότερα της γραμμής στήριξης (737), ενδεχόμενο που θα αναβάλει ή και ακυρώσει την ανατροπή της μεσοπρόθεσμης τάσης.

Η μεγάλη γιορτή του πολιούχου των εργολάβων, λέει ο ίδιος για τη χθεσινή συνεδρίαση, που στο κλείσιμό της βρήκε την Ιντρακάτ με 24,03% στο 1,60 ευρώ, με τζίρο 298.432 ευρώ (παρασύροντας και τις άλλες δύο μετοχές εταιρειών του ομίλου Intralot στο 0,761 και Ιντρακόμ στο 0,674 ευρώ), τον ΕΛΛΑΚΤΩΡα με 5,14% στο 1,84 ευρώ, με τζίρο 208.785 ευρώ, την ΕΛΤΕΧ Ανεμος με 1,01% στα 2,01 ευρώ, με 204.307 ευρώ, την J&P ΑΒΑΞ με 4,41% στο 0,45 ευρώ, με 24.499 ευρώ, φτάνοντας μέχρι Καμπά/Reds και Κέκροψ. 

Στη μετοχή της Ιντρακάτ εστιάσαμε από νωρίς στη συνεδρίαση της Τρίτης (Εκηβόλο) και συνολικά στον όμιλο από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο. 

Ηταν μία καλή συνεδρίαση η χθεσινή, που εάν σήμερα-αύριο έχει (και ηπιότερη) συνέχεια, με «κλείσιμο» των βασικών δεικτών πάνω από μία σειρά σημαντικών αντιστάσεων, τότε από Δευτέρα ο Σεπτέμβριος θα ξεκινά με ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους long. Θα έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος υποχώρησης χαμηλότερα των 700 μονάδων σε αυτή τη φάση της αγοράς. 

Με θετικό πρόσημο ο κλάδος-κλειδί, με τον ΔΤΡ στις 770,12 οριακά κοντά στα υψηλά ημέρας, επιβεβαιώνοντας σε «κλείσιμο» τον πρώτο από τους δύο στόχους (των 760 και 780 μον.) που είχαν τεθεί. 

Το 13% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, που με μέτριες συναλλαγές/τζίρο συνέχισε μάλλον αθόρυβα την αντίδρασή του από τα τελευταία χαμηλά, κάτω από τις 700 μονάδες. Ο κλάδος μπορεί να... μοχλευθεί δίνοντας κίνηση πέραν των 800 μονάδων, εάν και εφόσον τα αποτελέσματα των συστημικών ομίλων σήμερα (Alpha Bank, Eurobank), αύριο (Εθνική, Πειραιώς) δείξουν στοιχεία ουσιαστικής βελτίωσης. Σύμφωνα με την Deutsche Bank, όλα τα βλέμματα στα NPEs, και δικαιολογημένα. 

Συνεδρίαση με υψηλές συναλλαγές/τζίρο για μετοχές εταιρειών του μεγέθους των Motor Oil, OTE, Jumbo, Μυτιληναίου, Lamda Development, Τέρνα Ενεργειακή, με ό,τι αυτό προοιωνίζεται βραχυπρόθεσμα για τη συνέχεια. 

Στην κορυφή η Motor Oil εδώ και μέρες λόγω MSCI Greece, αλλά χθες και λόγω των οικονομικών αποτελεσμάτων. Δυνατός ο ΟΤΕ καθώς αναδιατάσσονται ισχυρά χέρια χωρίς να χαθούν τα 11 ευρώ (χαμηλό ημέρας στα 11,07), προετοιμάζοντας την επόμενη μεγάλη κίνηση προς (και πάνω από) τα 12 ευρώ, Jumbo, Μυτιληναίος, Lamda Development με το project του Ελληνικού να έχει πάρει μπροστά κ.ά. 

Το 62/34 μεταξύ ανοδικών/πτωτικών της χθεσινής συνεδρίασης έδειξε με θετικό πρόσημο πως στην αγορά υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες με τις κατάλληλες προϋποθέσεις μόχλευσης μπορεί να ενεργοποιηθούν. 

Ο τζίρος των 34,9 εκατ. δεν είναι πολύς, ωστόσο είναι κατά σχεδόν 50% μεγαλύτερος των δύο αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, Τρίτης-Δευτέρας, που πρακτικά «δείχνει» πως και «βιαστικό χρήμα» και intraday μπορεί να κινηθεί στην αγορά. 

Και επιτέλους να... αφυπνίσει λίγο τη χρηματιστηριακή κοινότητα. 

Τεχνικά ζητούμενος στόχος παραμένει πάντα ένα μηνιαίο «κλείσιμο» υψηλότερα των τιμών που από τη δεύτερη συνεδρίαση, μετά τα χαμηλά των 700,27 μον., έχουν δοθεί. Δηλαδή πάνω από τις 736/737 μονάδες για τον ΓΔ, των 1.965 για τον FTSE25 και των 780 για τον ΔΤΡ. 

Για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης η πρόκληση βρίσκεται στην προσέγγιση/υπέρβαση των 1.992 μονάδων. Αλλά αυτά είναι φιλόδοξα σενάρια, ας επιβεβαιωθούν πρώτα αύριο στις 17:16 τα συντηρητικά που είχαν τεθεί και βλέπουμε.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v